dissabte, 1 de novembre del 2014

Desmond Tutu i Pérez Esquivel encapçalen una petició internacional perquè es deixi votar els catalans

Desmond Tutu i Pérez Esquivel encapçalen una petició internacional perquè es deixi votar els catalans

"Evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societats democràtiques", asseguren en un manifest

El desig de la majoria de catalans per decidir si Catalunya ha de ser o no un país independent rep el suport d'il·lustres d'arreu del món. Just el dia després que el govern espanyol hagi activat la seva maquinària per tombar el nou 9-N, deu personalitats internacionals demanen en un manifest que ha fet públic Ara és l'Hora que es deixi votar els catalans. La crida, que es pot llegir en català, castellà, anglès i francès a través del web de la plataforma, l'encapçalen els premis Nobel de la Pau Desmond Tutu, arquebisbe sudafricà, i Adolfo Pérez Esquivel, pacifista argentí.
"Evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societats democràtiques", asseguren en un comunicat que també subscriuen vuit personalitats més: el director de cinema Ken Loach; la sociòloga holandesa Saskia Sassen, catedràtica de la Columbia University; el sociòleg nordamericà Richard Sennett, catedràtic de la New York University; el prolífic escriptor irlandès Colm Tóibín; el crític literari nordamericà Harold Bloom, catedràtic de la Yale University; el productor i activista irlandès Bill Shipsey, fundador d'Art for Amesty Internacional; l'historiador i hispanista britànic Paul Preston, catedràtic de la London School of Economics; i el diplomàtic nordamericà Ambler Moss, exambaixador dels Estats Units.
Tots ells insisteixen que la "millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia" i és per això que fan una crida tant al govern espanyol com al català perquè "treballin junts per permetre que els ciutadans de Catalunya puguin votar sobre el seu futur polític". De fet, les deu personalitats constaten que "una gran majoria de catalans" han expressat repetidament aquest desig i assenyalen els precedents quebequès i escocès com a l'exemple a seguir.
El manifest ha estat impulsat per un grup de persones actives en l'àmbit internacional, coordinades per Eduard Vallory, president del Centre Unesco de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada