Propostes
De Formentera al món: enamarem-nos!
L'Antiga Fàbrica Damm acull la presentació del documental «Salvemos nuestro Mediterráneo»
El director del documental, Manu San Félix Foto: Estrella Damm
El nostre mar, el dels drames humans transcontinentals, viu des de fa temps un altre drama majúscul, que no entén de fronteres però que també ens té a nosaltres, els humans, de protagonistes. Com a botxins potser involuntaris i també com a víctimes col·laterals, si bé aquesta segona condició la compartim amb la munió d'espècies que pateixen el nostre ús i abús del mar: des dels coralls als neros, els dofins, els cavallets de mar i la posidònia.
El documental ens convida a submergir-nos de nou a la Mediterrània. Molts no ho fem mai i ens quedem, literalment, nedant a la seva superfície. I molts no ho fèiem, ni de la pantalla estant, des dels temps del pioner Jacques-Yves Cousteau. Amb una exuberància visual captivadora, copsada magistralment per la càmera de San Félix, a l'alçada –i la fondària– del mar encara sensacional que tenim la sort de tenir a la porta de casa, la pel·lícula ens convida a meravellar-nos i a prendre consciència del que és, encara, el nostre mar. I, sobretot, del que hem deixat perdre, del que seguim perdent cada dia i del que podríem guanyar si canviéssim el maltractament sistemàtic –contaminació, àncores, sobrepesca, invasions– per la cura responsable i conscient.
En un món d'influencers, VIPs i celebrities, que necessita herois individuals per personalitzar en ells una lluita que haurà de ser, imperativament, col·lectiva i anònima, si algú mereix aquest rol a la nostra Mediterrània, és el veterà Manu San Félix. Amb més de 30 anys a l'esquena d'immersions càmera en mà (aviat és dit, penseu a més en el pes afegit de les ampolles d'aire comprimit!), el mateix home que hi ha rere la idea i la càmera del documental ha passat a posar-s'hi al davant, per aconseguir un producte 100% National Geographic –el primer produït íntegrament a l'estat, com va subratllar Paloma Martín, directora de programes de NG España.
L'acompanyen al llarg dels 44 minuts una tria d'altres experts en conservació marina, "los amigos de Manu", com va comentar ell mateix ahir, jocosament. Des de l'estrellat cuiner andalús Ángel León, que ha reinventat la relació culinària amb els recursos marins, fins al biòleg marí català Enric Sala, Resident Explorer de National Geographic i referent mundial en conservació oceànica, que diu veritats incòmodes de gran calat al documental. Pierre Yves Cousteau, fill del savi de la gorra de llana vermella, l'ecòleg marí del CSIC Enric –Kike– Ballesteros, mestre de mestres, o un vell pescador del Port de la Selva, Salvador Puigvert, del qual veiem unes imatges bucòliques d'abundàncies passades, quan encara era un nen, als anys 40, són altres dels protagonistes humans.
Durant la presentació, San Félix va agrair el suport de tots els espònsors que han fet possible una aventura audiovisual d'aquesta envergadura. Començant per Marilles Foundation –entitat que finança un munt de projectes d'aquells que "es mullen" per la conservació del mar balear–, que hi va apostar abans fins i tot que National Geographic abracés la idea original i la catapultés cap al documental de prime time que ha acabat esdevenint. Damm també hi ha col·laborat, a banda d'oferir per a la presentació el marc privilegiat de la seva antiga fàbrica.
En aquest espai, que acull mil i una mogudes culturals, va encaixar perfectament aquest documental sobre la conservació de la natura, que tant de bo acabi esdevenint part essencial de la nova cultura que necessitem. Hi van ajudar les delicioses notes finals a la guitarra de Bego San Félix, filla del protagonista i que ha fet també la banda sonora del documental, per acabar d'arrodonir la cosa. Va ser l'ocasió perfecta, també, per posar en relleu l'aposta de Damm per incloure la necessitat de preservar el mar com a part del seu ja clàssic missatge mediterrani. Amb més que paraules: com a exemple, la intenció de substituir els clàssics anells de plàstic dels "packs" de llaunes –que tant mal fan a la fauna si acaben al mar–, per uns de biodegradables, de cartró. Com va comentar el mateix Manu, que defuig el paper d'heroi a seguir, "tots tenim les nostres imperfeccions", però tot canvi a millor és benvingut.
El documental? S'estrenarà el 3 de juny a les 10 del vespre al canal National Geographic, i a partir de llavors s'emetrà regularment. La Fundació Marilles n'organitzarà projeccions a totes les Illes, començant pel dia 4 a Palma i el 6 de juny a Eivissa, amb la presència de Manu San Félix. Fins a quedar tots ben enamarats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada