divendres, 30 de juny del 2017

Esteve Pintó: "Volem aconseguir una marca catalana mundial"

Economia

Esteve Pintó: "Volem aconseguir una marca catalana mundial"



per Redacció 30/06/2017 
elMón                                               


Nascut el 1960 a Fonollosa, Esteve Pintó és gerent del Grup Aquacenter i coneix com pocs la realitat de l'empresa catalana, especialment la de les pimes. A més de ser el president de Ben Fet, una iniciativa que té per objectiu promoure les empreses catalanes sota una mateixa marca de quelitat, aquest empresai català, presideix també Pimec a la Catalunya Central i Promineria. Amb ell parlem del nou projecte que vol convertir els productes catalans en marques de primer nivell.


Què és la certificació Ben Fet? 
 
Arran de la globalització i la situació econòmica que patíem fa quatre anys, un grup d'empresaris ens vam plantejar crear una nova iniciativa que generés un canvi sense precedents. L'estratègia es basa en la idea de valorar els productes, els serveis i les empreses catalanes i així va néixer la idea de Ben Fet.
 
 
I en què es distingeix aquesta catalogació? 
 
La marca distingeix empreses, serveis i productes de qualitat que apostin per generar riquesa en el territori i una vinculació social. Ara per ara, un total de 80 empreses de tot tipus formen part de Ben Fet amb un doble objectiu; certificar els productes i fer campanyes per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la seva compra. S'ha de ser conscient que quan una persona compra, decideix el país que vol i incideix directament en l'economia del lloc on viu. L'impacte és diferent si compra productes de Catalunya o de fora.
 
 
Quines són les principals empreses de Ben Fet?
 
Ara per ara les empreses més nombroses són les agroalimentàries, però n'hi ha d'àmbit molt divers: mèdics, serveis, però la idea és crear una marca 'Made in Catalonia'.
 
 
Us plantegeu fer una identificació 'Made in Catalonia'? 
 
La idea és afagar les empreses que tenen un bon reconeixement dins i fora de Catalunya, fer augmentar l'autoestima de la resta i llançar al món la marca catalana. Actualment Catalunya no té marca i hi ha moltes regions i països que sí que en tenen. A Europa la marca està integrada més per regions que per països a nivell comercial i cultural, en aquest sentit existeixen regions amb marca pròpia. Nosaltres volem aconseguir una marca mundial.
 
 
 
A escala internacional, en quins àmbits poden competir els productes catalans? 
 
En tots, a Catalunya cada dia es fan milers de productes de gran qualitat en totes les àrees de serveis: tèxtil, maquinària, equipaments, serveis, mutual... Fins ara es comprava per preu i per gust, però mai per origen. Quan compres per lloc d'origen apostes pels llocs de treball, pel retorn social i pel país.
 
 
Quines característiques han de reunir les empreses que volen formar part del Ben Fet? 
 
Han de complir tres requisits: primer el compromís de l'empresa amb el territori on s'instal·la, en segon lloc certificar el percentatge de la producció que s'ha fet a Catalunya i finalment complir els estàndards de qualitat.
 
 
Ara és un bon moment per impulsar un projecte com aquest? 
 
Catalunya ara està de moda i ho tenim tot de cara per fer una certificació com el Ben Fet. La marca Barcelona és reconeguda internacionalment, igualment com ho és el Barça i Catalunya també té ressò internacional per tot el procés que està vivint.
 
 
Teniu alguna campanya en marxa? 
 
Tenim en marxa un conveni de col·laboració amb una associació com la nostra, però a la Bretanya francesa. El pacte ens permet tenir productes del Ben Fet als supermercats Carrefour i Auchan de la Bretanya francesa durant tota una setmana i els productes que tinguin acceptació es quedaran inclosos en els lineals de les dues cadenes a tot França. També tenim un altre pacte amb els restaurants Eureka per promoure els productes d'aquí.
 
 
Quina és la radiografia de l'empresa catalana? 
 
La majoria són pimes i estan en un bon moment, ja que han trobat l'equilibri entre el consum i la producció. Hi ha un cert optimisme perquè hi ha creixement en l'economia i això es reflecteix a l'hora de comprar. Ara és un bon moment per créixer a nivell intern i en les exportacions. Estem detectant una tendència de disminució cap a la marca blanca. La marca blanca va irrompre amb força als grans supermercats, per als qui buscaven preu, ara que l'economia ha millorat i hi ha una millor conscienciació cap al consum de qualitat, s'està minimitzant la compra de marca blanca.
 
 
Quin és el mercat dels productes catalans? 
 
Les importacions i les exportacions estan al 50%, el que és molt bona notícia. La globalització és una amenaça, però també una oportunitat que s'ha d'aprofitar. A través de Ben Fet se li donaran als productes catalans una visibilitat que no tenien. I ho farem a partir de tres branques: Els associats del Ben Fet, la distribució i els consumidors.
 
 
En l'actual context polític, Ben Fet pot ser objecte de boicot a Espanya? 
 
No, i si ho fan, van molt desencaminats. Ben Fet no té cap ideologia política, vol incidir en què si fomentes el consum dels productes de la teva zona, tens un millor retorn, però no vol dir cap tipus de boicot dels d'aquí cap als d'allà. És una promoció dels productes d'aquí sense detriment dels productes d'Espanya i qualsevol connotació que se li vulgui donar és errònia.
 
 
En una eventual independència de Catalunya, quin serà el paper de Ben Fet? 
 
El mateix que si no ho és. Catalunya és una de les economies més grans pel que fa a territori i ara està en una situació favorable per iniciatives d'aquest tipus. Això es produeix per tenir una població alineada cap a un projecte de país, al voltant del 50% creu que el país necessita una nova orientació i el moviment de comprar productes elaborats aquí és creixent i comprensible pel retorn que té. A més, tenim un Parlament alineat en aquest procés i els empresaris en sortiran reforçats.


Descobreix més sobre Ben Fet.

Programa per dies de tots els festivals d'estiu de Catalunya







L'AGENDA MÉS COMPLETA

Programa per dies de tots els festivals d'estiu de Catalunya

El llistat dels artistes ordenats per setmanes i indicant on actuen. ¡Festivalitza't!

                                                                     


Programa per dies de tots els festivals d'estiu de Catalunya

Del 16 al 22 de juny


16. Anderson .Paak, Aethereal Arthropod, Aitor Etxebarria, AJ Tracey, Anímic, Avalon Emerson & Courtesy, Bad Gyal, Bejo, Benji B, C. Tangana, Ches, Clara, Clark, DJ Shadow, Dubfire, Giggs, Jon Hopkins, Nicolas Jaar, Nina Kraviz ... Sónar.
16. Renaldo i Clara. Ítaca
16. Manel i Coriolà. Festivall de Pedralbes.
17. De La Soul, Justice, Thunderat, Cerrone, Ylia, Veronica Vasicka, Clara, Nadia Rose, Connectone, Crystal / Sparrows, Daphni & Hunee, Deena Abdelwahed, Dellafuente i
Maka, Eric Prydz, Fira Fem, Fram Lenaers, Heidi, GAIKA, Nick Hook, Joe Goddard, Marco Carola, Nico Muhly... Sónar.
18. Belle & Sebastian. Festival de Pedralbes.
18. Albert Pla i Tortell Poltrona. Ítaca.
20. The Beach Boys. Festival de Pedralbes.
21. Tony Bennett. Festival de Pedralbes.



Del 23 al 29 de juny

23. Lágrimas de Sangre, Itaca Band. Ítaca.
23. Che Sudaka, Arco, Germà Negre, Oques Grasses, Zoo. Clownia.
24. Def con Dos, Zoo. Ítaca.
24. Tequila. La Daurada.
24. 2Cellos. Festival de Pedralbes.
24. Sense Sal, Txarango, La Pegatina, La Sra. Tomasa, Manel. Clownia.
24. Chambao. Sons del Món (Vi & Music).
25. Microguagua, Gossos, Cesc Freixas, Muchacho & Los sobrinos. Clownia.
26. Kris Kristofferson. Festival de Pedralbes.
27. Birdy. Festival de Pedralbes.
29. Phoenix. Vida Festival.





Del 30 de juny al 6 de juliol

30. The Flaming Lips, Devendra Banhart. Vida Festival.
30. André Reyes de Gipsy Kings. Festival de Pedralbes.
30. Abbath, Angelus Apatrida, Avantasia, Astray Valley, Decapitated, Eclipse, Ensiferum, Krokus, Metal Church, Paradise Lost, Pretty Maids, Queensryche, Reincidentes, Running Wild, Soziedad Alkoholika, Saurom... Rock Fest Barcelona.
30. Marillion. Be Prog! My Friend.
30. Maria Arnal i Marcel Bagés. Festival (a)pònica.
30. Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet. Festival (a)pònica.
30. Fredy Beats. Festival (a)phònica.
30. Auxili. Festival (a)phònica.
1. Gemma Humet. Festival (a)phònica.
1. Paco Viciana. Festival (a)phònica.
1. José González. Festival (a)phònica.
1. Renaldo & Clara. Festival (a)phònica.
1. Howlin' Dogs. Festival (a)phònica.
1. Jethro Tull. Be Prog! My Friend.
1 i 2. Bill Evans & Dean Brown. Jamboree. Festival Grec.
1. Sopa de Cabra, Txarango, Els Amics de les Arts, Gossos, La Iaia, Doctor Prats, Itaca Band, Hora de Joglar, Raska, Ernest Codina, Jarabe de Palo, Buhos, Miquel del Roig, Zoo, PD Busquets. Canet Rock.
1. Deep Purple, Alice Cooper, Rosendo, Blue Öyster Cult, Carcass, Dirkschneider, Emperor, Exciter, Gotthard, Inconscientes, Lords of Black, Motörhits, Ñu, Orden Ogan, Saxon, 77', Sodom. Rock Fest Barcelona.
1. Mishima. Vida Festival.
1. Fleet Foxes. Vida Festival.
2. Morgan, Cocanha, La Iaia. Festival (a)phònica.
2. Aerosmith, Europe, Sepultura, God Save The Queen, Airbourne, Alter Bridge, Black Star Riders, Bömbers, Crisix, Hammerfall, Imperial Jade, In Extremo, Jotnar, Killcode, Rage, Saratonga, Thunder. Rock Fest Barcelona.
2. Mishima. Ítaca.
3. Susana Baca. Sala BARTS. Festival Grec.
4. Maria Arnal i Marcel Bagés. Sala BARTS. Festival Grec.
4. Rosana. Festival de Pedralbes.
4 i 5. Carles Benavent & Tomasito & Raynald Colom. Jamboree. Festival Grec.
5. Joana Serrat. Sala BARTS. Festival Grec.
6. Sting. Festival de Pedralbes.
6. Mayte Martín. Festival Grec.
6. Sofía Ellar. Sala BARTS. Festival Grec.




Del 7 al 13 de juliol

7. Wilco. Cap Roig.
7. Jamiroquai, Ani DiFranco, Die Antwoord, Two Door Cinema Club, Kase.O, Youssou NDOUR, Los Fabulosos Cadillacs, Carlos Sadness, Dorian, Neuman. Cruïlla.
7. Estrella Morente. Castelló d’Empúries. Sons del Món.
7. Violetta Curry & Jaume Vilaseca Trio. Vijazz Penedès.
8. Christian Scott aTunde Adjuah, Joan Chamorro, The JB’s James Brown Original Band. Vijazz Penedès.
8. Els Amics de les Arts. Castelló d’Empúries. Sons del Món.
8. Woody Allen. Cap Roig.
8. Santiago Auserón con la Banda Municipal de Barcelona. Festival Grec.
8. Benjamin Clementine, Pet Shop Boys, The Prodigy, Ryan Adams, Little Steven, Residente, Parov Stelar, Txarango, La Raíz, Aron Chupa, Enric Montefusco, Oques Grasses, Viva Suecia, Cala Vento. Cruïlla.
8. Orquestra Barroca Catalana. Festival Música Antiga dels Pirineus.
8. Jarabe de Palo. Festival de Pedralbes.
9. Blaumut. Festival Grec.
9. Kadhja Bonet. Jamboree. Festival Grec.
9. Mayte Alguacil. Vijazz Penedès, Dianne Reeves. Vijazz Penedès.
9. Jain, Morat. Cruïlla.
10. Vinicio Capossela. Festival Grec.
10. Air. Festival de Pedralbes.
11. Yann Tiersen. Festival de Pedralbes.
11. Luar Na Lubre. Sala BARTS. Festival Grec.
12. Roger Hodgson. Festival de Pedralbes.
12. Carla Morrison i Penny Necklace. Palau de la Música. Músiques Sensibles.
13. Ludovico Einaudi. Festival de Pedralbes.
13. John Pizzarelli i Daniel Jobim. Sala BARTS. Festival Grec.
13. Bowie Symphonic-Blackstar in Concert. OBC. Auditori. Festival Grec.



Del 14 al 20 de juliol

14. King Solomon Hicks. Jazz L’Estartit.
14. Antonio Orozco. La Daurada.
14. Anita Zengeza. Sala BARTS. Festival Grec.
14. Sopa de Cabra, Mazoni, Judit Neddermann, Maria Arnal i Marcel Bagés. Sons Solers.
14. Toquinho & Maria Creuza. Porta Ferrada.
14. Art Garfunkel. Festival de Pedralbes.
14. Anastacia. Cap Roig
15. Madeleine Peyroux. Jazz L’Estartit.
15. Michel Camilo & Tomatito. Porta Ferrada.
15. Passenger. Cap Roig.
15. Fermín Muguruza. Festival Grec.
15. Katie Melua. Peralada
15. Armin Van buuren, Axwell A Ingrosso, Kygo, Hardwell. BBF Barcelona Beach Festival.
16. Carmen Linares, Arcángel, Marina Heredia. 'Tempo de Luz'. Festival Grec.
16. Chick Corea & Béla Fleck. Porta Ferrada.
17. Mishima i Joan Miquel Oliver. Festival Grec.
17. Talib Kweli. Sala BARTS. Festival Grec.
18. Aterciopelados. Sala BARTS. Festival Grec.
18. Josemi Carmona & Javier Colina. Jamboree. Festival Grec.
19. Maria Gadú. Sala BARTS. Festival Grec.
20. Bachar Mar-Khalifé. Jamboree. Festival Grec.
20. Lucentum XVI. Festival Música Antiga dels Pirineus.



Del 21 al 27 de juliol

21. Jamie Cullum. Porta Ferrada.
21. Kandace Springs. Jazz L’Estartit.
21. Rosario. Arts d’Estiu
21. Bryan Ferry. Peralada.
21. Sara Pi. Sala BARTS. Grec.
21. Txarango, Gertrudis. Sons del Món.
22. Tom Jones. Sons del Món.
22. Manel, Triángulo de amor Bizarro, Anímic, Barbott, Renaldo & Clara…. Moritz Festival’Era.
22. UB40. Porta Ferrada.
22.  Pretenders. Cap Roig.
22. In Crescendo. Sala BARTS. Festival Grec.
22. Roger Mas. Portalblau
22. Franco Battiato. Peralada.
22. Skatalà, La Banda Trapera del Río, Lagwagon, Giuda. Poble Espanyol. Barna’n’Roll.
25. 'Rumberos, pugin a l’escenari'. Sabor de Gràcia, Rumba tres, Los Amaya, Yumitus, La Pegatina, Joan Garriga, Maruja Garrido, Peret Reyes... Festival Grec.
26. Beth Hart. Sala BARTS. Festival Grec.
27. Sanjosex i Carles Belda. Sala BARTS. Festival Grec.



Del 28 juliol al 3 d'agost

28. Blaumut. Cap Roig.
28. Imany. Palau de la Música. Festival Mas i Mas.
28. Tom Jones. Cambrils.
28. Rosana. Sons del Món.
28. Sopa de Cabra. Portalblau.
28. Ramon Mirabet. Arts d’Estiu.
28. Uri Caine. Jamboree. Festival Mas i Mas.
28. Joana Serrat, Bigott. Talarn Music Experience.
29. Ramon Mirabet. Talarn Music Experience.
29. Rosana. Cambrils.
29. Rachid Taha. Portalblau.
29. Norah Jones. Cap Roig.
29. Steve Aoki. Tomorrowland.
29. Juliette Binoche & Alexandre Tharau. Peralada.
29. Alfonso de Vilallonga i Marco Mezquida. Sona el món i torna al Born. Festival Mas i Mas.
29. Bustamante. Sons del Món.
29. John Potter & Ariel Abramovich. Festival Música Antiga dels Pirineus.
30. Gemeliers. Cambrils.
30. Joan Dausà. Talarn Music Experience.
30. Estopa. Cap Roig.
30. Nelsa Baró. El Born CCM. Festival Mas i Mas.
31. Sílvia Pérez Cruz. Cap Roig.
31. Jordi Savall. Hespèrion XXI. Festival Grec.
1 i 2. Toni Lynn Whashington & The Luca Giordano Band. Jamboree. Festival Mas i Mas.
1. Melendi. Cap Roig.
1. Fangoria. Festival Jardins Terramar.
2. Els Amics de les Arts. Cap Roig.
2. Mario Biondi. Palau de la Música. Festival Mas i Mas.
3. India Martínez. Cap Roig.
3. Ara Malikian. Festival Jardins Terramar.
3. Pyrenaeus Ensemble. Festival Música Antiga dels Pirineus.




Del 4 al 10 d'agost

4. Loquillo. Roses. Sons del Món.
4. Chano Domínguez i Mariola Membrives. Teatre Grec. Festival Mas i Mas.
4. Love of Lesbian. Cambrils.
5. Marco Mezquida & Ernesto Aurignac & Ramon Prats. Jazz L’Estartit.
5. Ray Gelato & The Enforcers. Jazz L’Estartit.
5. Ana Torroja. Cambrils.
5. Miguel Poveda. Festival Jardins Terramar.
5. Luis Fonsi. Cap Roig.
5. Mayte Martín. Portalblau.
5. Jarabe de Palo. Porta Ferrada.
5. Always Drinking Marching Band. White Summer Festival.
6. Robe. Cambrils.
6. Andrea Motis. Portalblau.
6. Dani Martín. Cap Roig.
6. Fangoria & La Union. Porta Ferrada.
7. Joan Isaac. Festival de Cadaqués.
7. The Cranberries. Cambrils.
7. La Oreja de Van Gogh. Porta Ferrada.
7 i 9. Madama Butterflay. Peralada.
8. Zucchero. Porta Ferrada.
9. Miguel Bosé. Cap Roig.
10. Sidonie. Cap Roig.
10. Jarabe de Palo. Cambrils.
10. Carles Santos. Festival de Cadaqués.
10. Gossos. Festival de Cadaqués.
10. Capella de Ministrers. Festival Música Antiga dels Pirineus.



De l'11 al 17 d'agost

11. Gregory Porter. Festival de Cadaqués.
11. Morgan. Teatre Grec. Festival Mas i Mas.
11. Robe. Porta Ferrada.
11. Roger Hodgson. Cambrils.
11. James Rhodes. Peraldada.
11. Els Amics de les Arts. Empúries.
11 i 12. Jeff Mills, Solomun, Recondite (live), Tale of Us, Adriatique, Jackmaster... DGTL Barcelona.
12. Blaumut & Pantaleó. Empúries.
12. Umberto Tozzi. Cap Roig.
12. Carlos Sarduy Latin Jazz Quartet. Jazz L’Estartit.
12. Carles Benavent & Jorge Pardo & Raynald Colom. Jazz L’Estartit.
13. Hombres G. Cap Roig.
13. Rosario. Porta Ferrada.
13. Leiva. Empúries.
14. Ben Harper. Cap Roig.
14. Antonio Orozco. Porta Ferrada.
15. Rosario. Festival de Cadaqués.
15. Jarabe de Palo. Peralada.
15. Els Amics de les Arts & Gossos. Arts d’Estiu.
15. Love of Lesbian. Porta Ferrada.
15. The Penguins. White Summer Festival.
16. Andrea Bocelli. Cap Roig.
16. Els Amics de les Arts i Animals. Porta Ferrada.
17. Mambo Jambo. White Summer Festival.



Del 18 al 24 d'agost

18. The Original Blues Brothers Band. Arts d’Estiu.
18. Vanesa Martin. Porta Ferrada.
21. David Bisbal. Cap Roig.
22. Jason Derulo. Cap Roig.

Del 25 d'agost a l'1 de setembre


25. Ignasi Terraza & Bert Vam Der Brink. Homenaje a Tete Montoliu. Festival Mas i Mas.
25. Jarabe de Palo. La Daurada.
25. In Crescendo. White Summer Festival.
25. Oques Grasses. Aquelarre de Cervera.
26. La Pegatina, Pastorets Rock, Hora de Joglar.  Aquelarre de Cervera.
26. Jarabe de Palo. Arts d’Estiu.
26. Quinteto Real. Sona el Món i torna al Born. Festival Mas i Mas.
29. Paco Ibáñez. Festival Grec.
1. Incognito. Palau de la Música. Festival Mas i Mas.

Webs útils:
Sónar: https://sonar.es/
Cruïlla: http://www.cruillabarcelona.com/es/
Porta Ferrada: http://www.festivalportaferrada.cat/es/
Canet Rock: http://www.canetrock.cat/
Cap Roig: http://caproigfestival.com/es/
Músiques Sensibles: http://www.musiquessensibles.com/es/
Festival Grec: http://lameva.barcelona.cat/grec/es/programa
Vida Festival: http://www.es.vidafestival.com/
Festival de Pedralbes: http://www.festivalpedralbes.com/
Festival Mas i Mas: http://www.masimas.com/es/festival
Empúries: http://concertsempuries.com/es/
Itaca: http://www.itacacultura.cat/programacio/
La Daurada: http://www.ladauradabeachclub.net/es/agenda/categoria/concerts
Festival de Cadaqués: http://www.festivalcadaques.com/
Vijazz Penedès: http://vijazzpenedes.com/
Festival de Torroella: http://www.festivaldetorroella.cat/es/programacion/jazz-festival-lestartit-8.htlm
Clownia: http://www.clowniafestival.cat/
Arts d'Estiu: http://www.artsdestiu.com/
Festival de Peralada: http://www.festivalperalada.com/ca/
Rock Fest Barcelona: http://rockfestbarcelona.com/cartel-2017/
Tomorrowland: https://www.tomorrowland.com/en/unite-spain/en/welcome
Talarn Music Experience: http://www.loquiosc.com/#tme
Festival Jardins Terramar: http://www.visitsitges.com/es/sitges-news/3623-festival-jardins-terramar-sitges-2017
Festival (a)phònica: http://www.aphonica.banyoles.cat/2017/ProgramacioOficial.aspx#
White Summer Festival: http://www.whitesummer.es/
Cambrils: http://www.fimcambrils.cat/
Sons del Món: https://www.sonsdelmon.cat/
Moritz Festival’Era: http://www.festivalera.com/
Festival Música Antiga dels Pirineus: http://www.femap.cat/
Be Prog! My Friend: http://www.beprogmyfriend.com/17/
DGTL Barcelona: https://www.festlane.com/en/festival/dgtl-barcelona
Barna’n’Roll: http://barnanroll.com/



 
 
    El nou Poblenou: la fàbrica de les idees











dijous, 29 de juny del 2017

El parlament anul·la per unanimitat els 63.961 judicis franquistes en una decisió històrica

País > Principat

El parlament anul·la per unanimitat els 63.961 judicis franquistes en una decisió històrica


El parlament fa un gest de sobirania contra una legalitat imposada



Featured Video Play Icon
El Parlament de Catalunya ha aprovat avui per unanimitat la llei de reparació de les víctimes del franquisme, una norma que declara il·legals els consells de guerra a Catalunya i anul·la els 63.961 judicis franquistes entre el 1938 i el 1978. Just després d’aprovar-se la llei, diputats i representants de les entitats de memòria històrica han entonat Els Segadors.
La norma considera il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació –posteriorment anomenat Auditoria de la IV Regió Militar– perquè eren contraris a la llei i vulneraven les exigències del dret a un judici just. A més, constata la nul·litat de ple dret de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra.
Pel que fa al llistat que podria elaborar l’Arxiu Nacional de Catalunya sobre sentències i condemnes, la llei diu que hi constarà ‘el número de procediment, la persona física o jurídica encausada i la condemna imposada’. El text també preveu que l’Arxiu Nacional de Catalunya actualitzi la llista si té coneixement de casos que no constin a l’arxiu dels tribunals militars a Catalunya.
‘Justícia, memòria i reparació’
El PP hi ha votat a favor tot i que el 2007 va votar al congrés espanyol en contra la llei de memòria històrica que va declarar il·legítims els tribunals i les condemnes del franquisme. El diputat Fernando Sánchez ha defensat el vot a favor ‘per respecte a les víctimes i com un pas per aprofundir en el camí de la reconciliació que es va iniciar amb la transició’.
La relatora de la ponència, Montserrat Palau (JxSí), ha assegurat que la llei no busca revenja, sinó veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició. Palau també ha felicitat Cs i el PP per votar-hi a favor i els ha instat a traslladar el seu vot favorable al congrés espanyol i a altres lleis que s’aprovin al parlament sobre memòria històrica. ‘Hem tardat però cap indiferència, ni silenci ni oblit’, ha dit.
El diputat de Cs Matías Alonso ha argumentat que el congrés espanyol ha de fer un pas endavant com el que ha fet el parlament: ‘Les condemnes de tribunals injustos i il·legítims, de paròdia de justícia, ja són nul·les’, ha comentat. Ferran Pedret (PSC) ha afirmat que la llei és un acte de justícia i reparació: ‘Avui també honorem la lluita de moltes persones que han intentat impulsar iniciatives i que no han arribat a veure aquest dia’, ha emfatitzat.
El diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet ha comparat l’atorgament del congrés espanyol d’una medalla a Rodolfo Martín Villa amb l’aprovació de la llei: ‘Avui el parlament fa honor a les víctimes del franquisme retornant part de la dignitat robada; […] no és que la perdessin, és que els la van robar’, ha dit.
Mireia Boya (CUP) ha defensat que la votació ha estat un ‘acte de ruptura’ amb els règims del 1936 i del 1978. ‘Avui és un dia que durarà anys’, ha celebrat. I ha afegit: ‘Guardem-lo a la nostra memòria, aixequem el cap i el puny perquè avui hem guanyat en dignitat, justícia i llibertat.’
Abans de començar el debat, el parlament ha ovacionat els familiars de les víctimes i els impulsors que han lluitat pel record i reparació de les víctimes del franquisme.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Els batlles de l’AMI i de l’ACM es comprometen a cedir locals pel referèndum

País > Principat

Els batlles de l’AMI i de l’ACM es comprometen a cedir locals pel referèndum


Així s'anunciarà en l'acte convocat per l'Associació de Municipis per a la Independència i l'Associació Catalana de Municipis



L’acte de dissabte en suport del referèndum tindrà un manifest que inclourà el compromís a col·laborar en l’organització i a cedir locals per fer-lo. L’acte és convocat per l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
El manifest especifica que els batlles de l’AMI es comprometen a ‘col·laborar amb totes aquelles actuacions que des del Govern es requereixi’. Assegura, també, que els signants posaran a disposició de l’organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als municipis vinculats a l’AMI.
El text expressa el suport dels batlles a la voluntat del Parlament i del govern i encoratja totes dues institucions a ‘seguir avançant en tots aquells passos necessaris per fer efectiva l’organització, la convocatòria, la celebració i l’aplicació del referèndum anunciat per al pròxim 1 d’octubre’. A més, el text també deixar clar que els signants acompanyaran les institucions catalanes ‘per garantir que el conjunt de la societat catalana pugui expressar-se lliurament i donar-hi resposta’.
La declaració va més enllà i assegura que el compromís democràtic només està supeditat a la voluntat majoritària dels ciutadans i referma que els batlles ‘no es faran enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l’estat en contra de la celebració del referèndum’.
El manifest també recorda que en els moments transcendentals de la història, el paper dels ajuntaments ‘sempre ha estat determinant per a l’assoliment dels anhels de justícia, progrés i llibertat dels catalans’.
La declaració també lamenta que el mig milió d’adhesions recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) no hagin estat suficients per trobar una resposta per part del govern espanyol.
L’acte, convocat per les dues entitats municipalistes independentistes, se celebrarà aquest dissabte 1 de juliol al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB).
Llegiu el manifest ací:
Powered by
Publish for Free

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

El ‘think tank’ més important d’Alemanya avisa que quan l’estat s’avingui a negociar potser serà ‘massa tard’

País > Principat

El ‘think tank’ més important d’Alemanya avisa que quan l’estat s’avingui a negociar potser serà ‘massa tard’


La Fundació Konrad-Adenauer assenyala que, si el referèndum no es pot fer, l'independentisme pot arribar a tenir una 'clara majoria'



La fundació polítca alemanya Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), vinculada a la Unió Democràta Cristina (CDU), partit de la cancellera Angela Merkel, ha publicat un informe sobre el referèndum de l’1 d’octubre en què es fa ressò de l’augment gradual de l’independentisme a Catalunya els últims anys. El text apunta que el plebiscit no es podrà fer amb el consentiment de l’estat. No obstant això, asssenyala que ‘quan aquells que encara es neguen a fer reformes s’avinguin a fer concessions, potser serà massa tard’.
El think tank, que ha assessorat el Partit Popular en més d’una ocasió, subratlla que ‘no hi ha dubte’ que no hi ha haurà una declaració unilateral d’independència. Però assenyala el ‘perill’ que el conflicte entre Catalunya i l’estat continuï escalant i pugui desencadenar amb accions jurídiques i policials contra membres del govern, fet que destaca que podria tenir conseqüencies ‘imprevisibles’.
L’informe preveu que, si no es pot fer el referèndum, l’independentisme es pot convertir en una tendència ‘clarament’ majoritària al Principat i que el conflicte continuaria escalant.
El text es fa ressò de les reclamacions del pacte fiscal del govern d’Artur Mas i del tracte fiscal diferenciat que tenen el País Basc i Navarra vers la consideració de règim comú de Catalunya. També fa un repàs del procés de la reforma de l’Estatut i la invalidació de 14 articles per part del Tribunal Constitucional el 2010 i l’elminació del caràcter legal del concepte de ‘nació’ en el preàmbul.
El document també esmenta el suport al referèndum de personalitats del país, com l’ex-entrenador del Barça Pep Guardiola, i la crida de suport a la comunitat internacional, i apunta que el punt mort en què es troba la situació actual fa que el conflicte sigui molt difícil de resoldre.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

El Manchester City serà el nou propietari del Girona

Girona

El Manchester City serà el nou propietari del Girona

El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dimecres, 28 de juny de 2017
Girona celebració ascens   EFE
El castell del Manchester City suma una nova pedra: el Girona. El City Football Group, propietat del grup inversor Abu Dhabi United Group, busca enfortir vincles amb el club gironí en la seva estrena a la Primera Divisió.
El City comprarà gairebé la totalitat de les accions del Girona en una operació conjunta amb Media Base Sports, una empresa de representació d’esportistes i de la que Pere Guardiola, germà de Pep Guardiola, és un dels fundadors.
La relació entre el Manchester City i el Girona ja fa temps que dura. Ara, però, la bona sintonia passa de les paraules als papers. Els ‘citizens’ ja van cedir durant la temporada 2015/16 quatre futbolistes a Montilivi. Pablo Maffeo, Florian Lejeune, Chidibere Nwakali i Rubén Sobrino. Quatre reforços que van deixar l’equip a les portes de Primera. Una temporada després, Maffeo va repetir cessió, acompanyat de Pablo Marí.
"Per a mi, millor que vinguin quinze cedits pel City que un, perquè ens assegurem que siguin vàlids", va assegurar el director tècnic del Girona Quique Cárcel a final de temporada. Txiki Begiristain, màxim responsable esportiu del club anglès, ja va indicar que hi hauria alguna incorporació més però que faltava una reunió amb l’entrenador Pablo Machín i Cárcel per detallar els jugadors.
La setmana passada, tant entrenador com director tècnic van viatjar a Manchester per mantenir diverses trobades i encaminar els primers acords per consolidar-se entre els millors equips d’Espanya. El Girona també aprofitarà les luxoses instal·lacions de la Ciutat Esportiva del City per fer la primera setmana de pretemporada.
Una jugada recurrent
El Manchester City té molts futbolistes en cartera. La seva voluntat de convertir-se en un dels clubs de referència al món l’ha portat a invertir grans quantitats de diners en futbolistes que, a vegades, no han donat els resultats esperats. És per això que en els últims anys, el City Football Group ha decidit diversificar les seves inversions en diferents equips del món amb l’objectiu de nodrir el City, joia de la corona del projecte, amb futbolistes joves que ajudin a guanyar la primera Champions.
Amb aquesta estratègia, el grup inversor controla clubs als Estats Units (New York City), Austràlia (Melbourne City), Uruguai (Club Atlético Torque) i Japó (Yokohama Marinos). A més, el City Group també té vincles amb l’Associació de Futbol de Ghana, tres clubs més nord-americans i un veneçolà.
El cas del NAC Breda és el més similar al del Girona. El City va arribar a un acord de col·laboració amb el club holandès l’any passat per cedir-li alguns dels joves més prometedors. Sense anar més lluny, aquest estiu, tres futbolistes han fet el trajecte Manchester-Breda: Paolo Fernandes, Thierry Ambrose i Pablo Marí. Els tres jugadors podran demostrar a la segona divisió del futbol holandès la seva vàlua i guanyar-se així un bitllet de tornada.
Del concurs de creditors a Primera
El present és esperançador però el passat més recent és aterrador. L’estiu del 2013 el Girona va entrar en concurs de creditors com a única solució a una crítica situació financera. Amb un deute de 2,3 milions d’euros amb l’Agència Tributària, el club estava a punt de desaparèixer.
Dos anys més tard i després de mantenir la categoria de manera agònica, el Girona va treure el cap gràcies al grup inversor francès TVSE Futbol, que va comprar el 80% de les accions. L'operació de compra-venda del club, precisament, es va realitzar amb Pere Guardiola d’intermediari.
Mesos després, va ser el germà del Pep qui va recomanar al City apropar-se al Girona. Un vincle que en poc temps ha donat els primers resultats. I és que els anglesos tindran un excel·lent banc de proves a la Lliga espanyola.
L’ascens vindrà acompanyat d’un notable increment del pressupost. El Girona passarà a cobrar uns 41 milions d’euros més pels drets de televisió. A més, el club haurà d’ampliar l’estadi de Montilivi per adaptar-lo a les exigències de la Lliga i construir una nova ciutat esportiva. L’acord amb el City farà aquestes dues despeses viables i menys traumàtiques.

dissabte, 24 de juny del 2017

En Gaudí, mestre

ABANSD’ARA

En Gaudí, mestre

De la necrològica de Lluís Bonet i Garí (Argentona, 1893 - Barcelona, 1993) per a La Publicitat (11-VI-1926) en la mort, el dia abans, d’Antoni Gaudí (Reus, 1852 - Barcelona, 1926). L’autor de l’article n’era deixeble. Avui és el 165è aniversari del naixement de Gaudí. Caricatura de Feliu Elias, Apa (Barcelona, 1876-1948), publicada en aquella edició del diari.



[...]
Tota la seva obra està estructurada sota una mateixa finalitat, res passatger no li fa tòrcer el camí, subjecta sàviament els materials donant-los les formes pròpies dels seus elements de formació d’acord amb la visió constant que tenia de la naturalesa. Les facilitats constructives del dia les adapta degudament per a posar-les al seu servei, i si no coneixia prou be els materials per a poder-los usar, els assajava degudament. Per a ell, doncs, aquestes qüestions no li eren cap preocupació, la claredat plàstica de la seva visió trobava camí lliure per a desenvolupar el concepte més enlairat de la seva arquitectura, i per això la seva obra no queda esmicolada per ella mateixa, i per això les seves obres són tot elegància i plenes de sinceritat, i reconeixent ell mateix aquesta gràcia que Déu li havia concedit, humilment, no s’admirava de veure fàcilment i amb rapidesa la solució de qualsevol concepte arquitectònic. La unitat de les seves obres no ens ha d’estranyar, ja que cada una d’elles particularment era un estudi per aplicar al temple de la Sagrada Família, que és l’obra de la seva vida: obra inacabada que és deure de tots de continuar dignament, ben segurs que mai hi faltarà el seu esperit ni encert en la direcció. Sortosament aquests deu darrers anys En Gaudí ens ha deixat el tresor millor per a la seva obra. Sense ell haurien pogut eixir divagacions en l’aplicació de les formes arquitectòniques, fent dubtar als que segueixin els seus plans pel mitjà de superfícies reglades, però el traçat geomètric d’ell, els ha donat una claredat gràfica completament nova que facilitarà la interpretació de tot el que ell projectava per al grandiós Temple. Aquests estudis dels seus darrers anys són les aplicacions de la geometria de l’espai a la seva arquitectura; sense ella, les formes mares, no trencades, que veiem en les seves obres no haurà pogut deixar-les en cap projecció, sinó en un gran model intervingut curosament per ell, difícil i quasi impossible d’executar en tots els detalls. La plàstica gaudiniana podrà interpretar-se amb les formes geomètriques del parabòlvid, hiperbòlvid, lliproid, i elicoid tan sàviament estudiades per ell fins a trobar-s’hi propietats fins ara desconegudes. [...]

divendres, 23 de juny del 2017

Catalunya agafa el relleu de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

Euroregió


Catalunya agafa el relleu de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Divendres, 23 de juny de 2017
           

puigdemont euroregio acn

Catalunya ha agafat el relleu de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània amb l’objectiu de promoure projectes enfocats a millorar la creativitat, la sostenibilitat i la solidaritat.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assumit el càrrec de la mà de la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, fins ara al capdavant de l’ens, de qui ha agraït la tasca feta. “Seguirem amb la línia iniciada i ampliarem projectes però sobretot treballarem per contribuir a la sostenibilitat, a la creativitat i a la solidaritat de les nostres regions”, ha remarcat Puigdemont.
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que també integren l'espai, ha defensat, juntament amb Puigdemont, el paper de l’ens com un espai per defensar que “volem ser dins d’Europa” i “que volem una Europa que garanteixi els drets”.
En aquest sentit, els dos han criticat la gestió del Govern espanyol en el drama dels refugiats i l’han acusat de no complir amb els compromisos pactats amb la UE. “Són els estats els que no actuen bé i el govern espanyol no està fent la feina”, ha dit Puigdemont.
El traspàs de la presidència coincideix també amb el trasllat de seu de l’Euroregió. Actualment es troba a Tolosa de Llenguadoc però s’estan fent obres per reubicar-la a tocar de l’estació del Centre del Món de Perpinyà.