dimarts, 3 d’octubre del 2017

La Borsa de Madrid cau amb força i el deute espanyol s’encareix

Economia

La Borsa de Madrid cau amb força i el deute espanyol s’encareix

L'IBEX-35 cau per sota de la barrera psicològica dels 10.200 punts i creix la desconfiança en l'economia española


per G.A 03/10/2017 
elMón                                               
Els panells de la Borsa de Barcelona amb les cotitzacions d'accions
Els panells de la Borsa de Barcelona amb les cotitzacions d'accions | ACN


L'IBEX-35 ha caigut per sota de la barrera psicològica dels 10.200 punts, després de diversos dies de patir caigudes com a conseqüència de les imatges de la brutalitt policial de l'1 d'octubre, però també a partir del setge a les institucions catalanes i la detenció de 15 persones de l'administració, els escorcolls a impremtes i altres actuacions en què s'han vulnerat drets fonamentals per aturar el referèndum. La Borsa de Madrid havia començat el dia amb 10.250 punts, amb un IBEX ja debilitat per la inestabilitat dels darrers dies, però a mesura que ha avançat el matí, ha caigut fins els 10.153 punts. Segons un informe de Societé Générale de Londres, les 18 empreses més cotuitzades que tenen negoci a Catalunya, i que per tant, són els valors més exposats a la situació política i policial, són Caixabank, el Banc Sabadell, el BBVA, Bankinter, i també el gestor aeroportuari Aena, Iberdrola, Endesa, Gas Natural, Abertis, Dia, Atresmedia, Mediaset España, Inditex, Indra, Repsol, Enagás, Red Eléctrica i Suez, que és propietari d'Aigües de Barcelona. 

Per altra banda, la prima de risc ha arribat als 120 punts, reflectint la desconfiança creixent dels mercats de capital cap a l'economia espanyola per la inestabilitat política generada. De fet, el mes de setembre va començar amb la prima de risc a 100 punts, i en un sol mes ha pujat 20 punts.
Per altra banda, aquest dilluns l'agència de qualificació Fitch va advertir que una escalada sostinguda de les tensions amb Catalunya podria interferir de forma negativa en les previsions futures al Producte Interior Brut espanyol. És el mateix pronòstic que, a les portes de l'1-O, feia el Banc d'Espanya en el seu informe trimestral. Per primera vegada es refereix de forma directa al procés: "Les tensions polítiques a Catalunya podrien afectar eventualment la confiança dels agents i les seves decisions d'execució i condicions de finançament de l'Estat en els mercats de deute", s'assegura. El BdE, dirigit per Luís María Linde, també apunta riscos en les projeccions de creixement del PIB, reconeixent que el que pugui passar a Catalunya és una de les raons per les quals el creixement de l'economia espanyola podria ser menor del que les dades macroeconòmiques d'Espanya apunten per a una situació d'estabilitat política.

Un avís similar feia la banca inversora nord-americana JP Morgan la setmana passada. Invertir en deute públic espanyol comporta un risc elevat a causa de la inestabilitat política pel conflicte entre l'Estat i Catalunya, i recomanava als inversors traslladar els seus diners a bons alemanys o portuguesos. I ara ha estat el Banc d'Espanya (BdE), sempre més prudent en les seves valoracions, qui ha avisat del risc creixent per a la marxa de l'economia espanyola, especialment per la prima de risc, però també per al consum.
La imatge sobre la solvència d’Espanya als mercats internacionals està completament distorsionada. La percepció del risc que tenen els inversors internacionals està molt per sota del risc real que en aquests moment suposa prestar diners a un Estat que es troba immers en un conflicte polític amb Catalunya, i per al qual aplica la recepta de la repressió i amb un endeutament per sobre del 100% del seu PIB. I és que el Banc Central Europeu fa temps que compra de forma massiva deute dels països que es troben en una situació econòmica menys sòlida per tal de controlar que la prima de risc no es dispari i acabi desestabilitzant la zona Euro. “El BCE té la prima de risc espanyola intervinguda, assistida artificialment, de manera que no reflecteix la incertesa real que hi ha sobre la solvència d’Espanya per afrontar els venciments de crèdit que té a la vista. En aquest moment, el BCE és el ‘primo de Zumosol’ de Rajoy, perquè està evitant que els inversors percebin el risc real que si hi ha una separació de Catalunya Espanya pugui no pagar els seus creditors”, argumentava a El Món Albert Sagués, professor d’Economia de la UPF i de la Business School of Management. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada