dimarts, 31 de desembre del 2019

L'Arts Santa Mònica il·lumina Lluís Llach

Lluis llach acte final campanya referendum - Sergi Alcàzar

L'Arts Santa Mònica ha volgut acollir una gran exposició d'homenatge a Lluís Llach en el 50 aniversari de la seva primera actuació: Lluís Llach, com un arbre nu. Després que l'artista s'hagi retirat dels escenaris, s'ha pretés recordar la seva llarga trajectòria i la seva influència en moviments culturals i polítics del nostre país (amb un paper clau en la Nova Cançó, però també en d'altres àmbits). L'exposició, comissariada per Lluís Danés i organitzada pel Grup Enderrock, es podrà veure, gratuïtament, fins al 26 d'abril.
exposicio lluis llach - acn
Foto: ACN.

L'Estaca en lloc central

El vestíbul de l'exposició està ocupat per la reproducció de totes les portades dels discs de Lluís Llach, el que ofereix una panoràmica impressionant de la seva obra musical. Però potser la sala més emblemàtica és aquella on, penjats d'unes simbòliques estaques, s'hi troben auriculars on es poden escoltar algunes de les versions de L'Estaca, en un gran nombre de llengües, una mostra de la força que ha pres aquesta cançó, que ha estat traduïda al basc, al sard, al cors, a l'àrab, al turc, a l'occità, a l'anglès, a l'alemany, al suec, al farsi, al bretó, a l'ídix, al francès... A més a més, ha adoptat tonalitats molt diferents: a l'exposició se'n pot sentir una magnífica versió en ritme ska de Dr. Drer & Crc Posse, que contrasta amb la solemnitat de com la tocava Jean-Michel Jarre o amb la versió punk dels cubans Porno para Ricardo. Però és més: aquesta cançó nascuda com un himne a la resistència al franquisme, ha esdevingut tot un símbol de lluites socials de diferents punts del món: del combat sindical contra la dictadura polonesa a les primaveres àrabs, passant òbviament pel referèndum de l'1 d'octubre o fins i tot per les protestes de les armilles grogues franceses. A l'exposició això es cita, però és una pena que no es reflecteixi amb més relleu.

Joc de referents

Dos espais de l'exposició estan reservats a les influències de Llach. Per una banda, la instal·lació Viatge a Itaca, inspirant-se en el famós poema de Kavafis musicat per Llach, identifica algunes de les principals personalitats que van inspirar al cantautor i, en unes maletes, representatives del viatge musical de l'homenatjat, incorpora les fotografies d'aquests personatges amb una reflexió de Llach sobre allò que li han aportat: n'hi ha de ben diversos: de Mahalia Jackson a Maria Aurèlia Capmany, passant per Josep Maria Espinàs, qui va ajudar molt al cantant en els seus inicis. En canvi, l'espai El Cafè Antic recrea una vella taverna en la que es poden veure, a les parets i a les taules, aquells autors que ha musicat Llach i que més han aportat a la seva obra: hi són, òbviament, Salvat-Papapasseit i Kavafis, però el lloc més destacat està reservat, naturalment, a Miquel Martí i Pol, el poeta de Roda de Ter que va tenir una relació artística i personal molt estreta amb Llach.
lluis Llach com un arbre nu expo ACN
Foto: ACN.

Reviure els grans concerts

A l'exposició també hi ha algunes pantalles on es poden visualitzar els grans concerts de Lluís Llach, des de la mítica celebració del Camp Nou el 1985, fins al que va fer a l'Olympia de París el 1973 i que li va permetre fer el salt al públic internacional. També incorpora algunes peces sobre les facetes menys conegudes de la carrera de Llach: com a director artístic de la Dansa de la Mort de Verges, com a compositor de bandes musicals, com a vinyater... I l'espai central de l'exposició està dedicat a declaracions del cantant i a una visualització d'algunes de les seves cançons més populars.
Exposició 'Lluís Llach. Com un arbre nu' ACN
Foto: ACN.

Més cantant que missatge

L'exposició Lluís Llach. Com un arbre nu s'ha planejat, sobretot, com un homenatge al cantant. Per això, a l'espai final s'ofereix al visitant una experiència immersiva, mitjançant tecnologia 3D, perquè pugui sentir-se com en un concert particular del cantautor de Verges (una experiència que vol ser el plat fort de l'exposició i es presenta com una gran innovació tecnològica, però que queda lluny de les expectatives generades). L'exposició queda una mica més coixa pel que fa a l'impacte social de la música de Llach. Es mostren, en vídeo, entrevistes a músics i a personalitats del món musical que enalteixen la música de Llach, però es veu molt poc l'apropiació popular de la música del cantant. Més enllà del debat sobre l'oportunitat d'una exposició d'homenatge al cantant-diputat, Lluís Llach. Com un arbre nu constitueix una ocasió de reviure a un dels personatges mítics de la Nova Cançó i de retrobar-nos amb un moviment musical que va ser essencial per a la lluita per les llibertats a Catalunya.

Foto de portada: Sergi Alcàzar.

Rosalía és otaku

Rosalía Otaku
Ser friqui ja no és de perdedors. No ho dic jo, ho diu la Rosalía. Aquest dijous, la cantant de Sant Esteve Sesrovires va compartir un vídeo al seu Twitter en el qual mostrava un fragment de Your Name, una pel·lícula d’animació japonesa estrenada l’any 2016. Tot i que la gravació només durava 3 segons, el fet que una estrella de la música llatina fes palès que mira anime va trencar els esquemes de més d’un cuarentón.
El vídeo de la Rosalía és absurd però evidencia una realitat tangible: la cultura otaku no només està ben vista, sinó que ja forma part de l’imaginari col·lectiu de la generació nascuda a principis dels 90.
D’exemples que corroboren aquest fet n’hi ha de tot tipus. Aquest desembre, Lildami, Sr. Chen i Teuma Thug ­–tres dels trapers de moda del panorama català actual– han presentat Cowboy Bebop, un tema que interpreten conjuntament i que es titula igual que l’anime que Televisió de Catalunya va començar a emetre l’any 2001. La cançó, com la producció japonesa, parla sobre la vida dels caçarecompenses.
Més exemples? Més exemples. El barceloní Cecilio G, un dels personatges més sonats de tota la indústria espanyola, no es cansa de fer referència als seus ídols virtuals. Que titulés un dels seus temes amb el nom de Ten Shin Han (Bola de Drac) ja era revelador, però que després es tatués al ventre un enorme Gyarados –una de les criatures més poderoses de Pokémon– ens va permetre conèixer les fílies i fòbies del traper.
Però, a que es deu aquesta fascinació dels intèrprets moderns pels herois de la seva infància? Més enllà de l’atraient estètica dels personatges que hem conegut en animes i videojocs, sembla evident que també existeix un cert encaptivament pel poder que aquests ostenten. Els trapers, obsessionats en fer palès a les seves lletres que són els millors del barri, han utilitzat els seus referents juvenils per dir-se a si mateixos que voler ser el gall del galliner és quelcom positiu.
Good Jan, del grup català PAWN GANG, aprofita els videoclips per lluir al seu braç esquerre els tatuatges de Mewtwo i Kyogre, dos pokémons llegendaris. La qualificació de llegendaris no és gratuïta: s’anomenen així perquè són els més forts, poderosos i temibles del seu pati. El somni de tot traper.
El 2017, Cecilio G i la PAWN GANG, dos dels protagonistes d’aquesta peça, col·laboren i pareixen One Piece Lifestyle, un tema esperpèntic en el qual els cantants es vanaglorien dels seus diners . El títol: una referència a l’anime sobre Monkey D. Luffy, un pirata que pretén convertir-se en rei i trobar un gran tresor.
En qualsevol cas, el fet a celebrar és que moltes d’aquestes referències les han rebut en llengua catalana. I tot, gràcies a la gran tasca que un canal com el 3XL (TVC), ja aniquilat de manera incompetent, va dur a terme durant dues dècades. Sense un referent com aquest i amb les plataformes en streaming avançant per la dreta a la televisió, les noves generacions estan condemnades a tenir herois castellanoparlants.

Per què mengem 12 grans de raïm amb les campanades?

Per què mengem 12 grans de raïm amb les campanades?

S'han de menjar mentre sonen les últimes 12 campanades de l'any

Si parlem de tradicions per Cap d'Any a casa nostra, una de les principals és la de menjar-se 12 grans de raïm coincidint amb les 12 últimes campanades de l'any. Un ritual que portarà bona sort i abundància per a l'any que comença.
Però, d'on prové aquesta tradició? Hi ha moltes teories al respecte, però la més acceptada es remunta a l'any 1909 quan els agricultors de Múrcia i Alacant van produir un excés de raïm. Per donar-hi sortida, van estendre el costum de menjar dotze grans de raïm al ritme de les campanades. Un costum que va arrelar, per tenir sort l'any vinent.
 
També hi ha tradicions més antigues al respecte. Una d'elles, data del 1882, quan la burgesia catalana tenia per costum beure cava i menjar raïm aquesta nit de l'any després d'un àpat copiós. Una tradició que es remuntaria a l'antiga Roma, on es creia que el raïm ajudava a pair millor i fer més portadors els efectes dels empatxos.
 

dissabte, 28 de desembre del 2019

Festes de Nadal: i els dies que no són festius, què mengem?

anh nguyen kcA c3f 3FE unsplash
Les festes de Nadal sovint són sinònim de família, àpats, regals i, per què no dir-ho, dinars que enfarfeguen. “Tenim un problema i és que la població en general assumeix que les diades nadalenques solen ser perilloses per mantenir el pes corporal. I, de fet, de motius sembla que no en falten”, explica la diplomada en Nutrició Humana i Dietètica Anna Costa Corredor. “Tenim en pocs dies una concentració d’àpats i celebracions amb un fort component social, on les preparacions culinàries són les grans protagonistes. Es consumeixen més begudes alcohòliques del que és habitual” i, a més, insisteix que “fem una inadequada d’associació entre celebració i excessos en el consum, quan no hauria de ser-ho de forma obligada”. Però, què fem, mengem i bevem els dies que no són festius?
sopa unsplash
Després de quedar fart per Nadal i Sant Esteve, algú podria pensar que el millor que es pot fer és saltar-se àpats o no menjar. I això, tot just, és el que desaconsellen els experts. Els excessos “no es compensen amb dejunis, de pràcticament no menjar res per anar restant calories o l’excedent alimentari que hem fet aquests dies”, detalla Costa Corredor. “El millor que es pot fer és mantenir la pauta alimentària”.
menjar unsplash

Què seria convenient menjar?

Segons detalla l’experta, cal menjar els àpats habituals de cada dia: 3, 4, 5 o 6. Els que siguin per la rutina de cadascú. “Cal buscar la normalitat”. A més, exposa que haurien de predominar molts aliments d’origen vegetal i els “suficients però minoritaris d’origen animal”. Subratlla que és aconsellable evitar les preparacions excessivament greixoses i fer predominar preparacions més triturades com les sopes, els purés i cremes per tal de donar “un respir” a l’aparell digestiu. També ressalta la necessitat d’evitar productes i begudes ultraprocessades.
sopa unsplash
Per altra banda, recorda que si hi ha vacances durant aquests dies s’ha de recuperar l’activitat física.
esport unsplash
Tot i que, normalment, les festes de Nadal se celebren al voltant d’una taula, “no hem d’oblidar que és un acte social”, detalla Costa Corredor. “Sovint és més important el que ens hem esforçat perquè vagi bé el moment, qui està present a taula, decoració i presentació dels plats”. Malgrat tot, l’experta recorda que si en el moment de servir els àpats ho podem fer nosaltres mateixos, “molt millor”. D’aquesta manera, diu, podrem controlar molt millor el que ens posem al plat.

Treballs no gens perduts: els 80 anys de Joan F. Mira (un article de Jordi Palou i meu).

Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern
VILAWEB

Treballs no gens perduts: els 80 anys de Joan F. Mira (un article de Jordi Palou i meu).

El passat 3 de desembre Joan Francesc Mira, un escriptor que els seguidors d’aquestes Totxanes saben que m’estimo molt, va complir vuitanta anys. Amb aquest motiu la bona gent de Vilaweb va voler fer-se’n ressò. El resultat final -publicat aquí– va ser un treball signat a mitges per Jordi Palou (un altre incondicional del mestre valencià) i per mi que podeu llegir tot seguit:

Treballs no gens perduts: els vuitanta anys de Joan F. Mira

(Publicat a Vilaweb el 3 de desembre de 2019)
Avui Joan Francesc Mira fa vuitanta anys. Antropòleg de formació, l’obra de Mira abasta un espectre molt ampli que va de la novel·la als estudis sociològics i antropològics passant per l’assaig, els articles a la premsa, la narració curta, la divulgació històrica, la biografia, la traducció i les memòries. A més a més de ser, del País Valencià estant, un exemple d’actitud cívica i de compromís amb la cultura i la nostra llengua, Mira és un intel·lectual que encara té moltes coses a dir i que continua en plena activitat tal com ho demostra la publicació els pròxims mesos del segon volum de les seves memòries, continuació del cicle iniciat el 2013 amb El tramvia groc’.
Moltes coses encara per dir… i moltes més que ja ha dit. Aquí teniu un retrat de Joan F. Mira fet a partir de cinquanta conceptes triats entre textos que ha escrit o converses o entrevistes en les quals ha expressat la seva manera de veure la vida i el món.

Joan F. Mira en cinquanta conceptes

ANTROPOLOGIA
L’antropologia serveix per a tenir una perspectiva universal, per a adonar-te que hi ha qüestions estructurals en el fons de totes les societats que són perfectament comparables.
(Entrevista amb Miquel Alberola, 1994)
ASSAIG
L’assaig és fer literatura a partir d’idees. No és per a exposar els resultats d’una recerca: això pertany al camp acadèmic. L’assaig implica una interpretació, demana una llibertat i una solidesa d’expressió per a allunyar-se justament del rigor metodològic i acadèmic, amb la idea de fer literatura.
(Entrevista amb Ada Castells, 1998)
BACH
La felicitat perfecta seria passar-me tot el dia escoltant música de Bach.
(La vida, el temps, el món: conversa amb Pere Antoni Pons, 2009)
BELLESA
Si em preguntes quin és l’objectiu fonamental de la meua literatura, hauria de contestar-te aquesta cosa tan tronada, passada, etc.: crear bellesa.
(Entrevista amb Xulio Ricardo Trigo, 1989)
BERNINI
Jo sóc èticament i estèticament cristià (ideològicament agnòstic, teològicament perplex), i a més cristià del ram clàssic: romà i perfectament papista. Vull dir que potser no hi ha Déu, triple i únic, però sí que hi ha sants i marededéus, polifonia litúrgica, misses en llatí i la glòria de Bernini.
(‘El mal de ser papa’, 1998)
BIBLIOTECA
El paradís podria ser una biblioteca infinita, on els llibres no s’acabarien mai, perquè si s’exhaurien, si no en quedaven més per llegir, això voldria dir que s’acabava també l’eternitat.
(‘Temps de llibres’, 1996)
CLÀSSICS
D’ací a molt poc temps, les referències a la cultura grega o la llatina quedaran com una raresa d’erudits. Com el sànscrit o la literatura mesopotàmica. I és una desgràcia, perquè una grandíssima part de la nostra tradició històrica, artística, literària, etcètera, és impossible d’entendre si no es coneixen els clàssics. D’ací a poc entrarem en un museu i no entendrem res: ni d’escenes religioses, ni de mitologia, ni d’història, res de res. Serà una ceguesa total. I Dante o Shakespeare resultaran indesxifrables.
(Entrevista amb Joan Josep Isern, 2008)
COMUNICAR
Ben mirat, el plaer de conèixer coses és molt inferior si no se’n pot parlar. De la mateixa manera que, si mai no ho podíem explicar ni comunicar a ningú, el gust de viatjar, per mar o per terra, i el gust de veure coses, amb tota certesa seria molt menor.
(‘Cap d’any a Houston, Texas’, 1998)
CRISI
Una de les més estúpides manies intel·lectuals que circulen sense parar des de fa un segle i mig —potser des del Romanticisme, o abans encara— és l’obsessió per la idea de crisi. Cada generació que arriba a l’edat de poder expressar-se per escrit té infal·liblement la dèria que el seu és un temps de crisi.
(‘Sobre la necessitat de la ficció’, 1997)
DICTAT
Potser quan anava a l’escola elemental em van fer passar tantes hores escrivint al dictat (saludable disciplina, d’altra banda, i desapareguda amb nefastes conseqüències) que ara tolere difícilment que em dicten res.
(‘Estètica’, 1996)
DIVINA COMÈDIA
És una de les quatre o cinc obres bàsiques de la literatura occidental, o universal, de tots els temps. Hi ha autors tan importants com Dante (pocs: dos o tres), però d’obres tan importants i tan absolutes com la Divina Comèdia, segurament no n’hi ha cap.
(Introducció a la Divina Comèdia, 2000)
EQUIVOCAR-SE
Alguns, no sé si molts o pocs, sempre ens equivoquem de lloc, de temps o de país. O són els altres que s’equivoquen i ens fan sentir fora de casa pròpia, desnonats per pobres, exiliats. Literàriament, políticament, nacionalment, tant se val.
(‘No era ací’, 1998)
ESCRIPTORS
Jo crec que és cert que en català falten grans obres, amb una ambició de perspectiva, perquè ens aniria molt bé des d’un punt de vista emblemàtic i popular que alguns autors tingueren un gran reconeixement públic, com el que van tenir en el seu moment escriptors com Verdaguer i Guimerà.
(Entrevista amb Pep Blay, 1990)
ESCRIURE
Jo sóc dels que escriuen perquè volen ser llegits, i no un escriptor narcisista ni de culte.
(El Punt, 2003)
ESPANYA
Espanya no seria precisament un estat ‘sense nació’, més aviat seria un estat amb massa nacions. Entre elles la nació espanyola, que és la més grossa, i se’n parla ben poc, i fins i tot alguns dels nostres polítics i suposats experts en la matèria diuen que no existeix. (Diuen: existeix l’estat espanyol, no la nació espanyola.) Infeliços.
(‘L’estat sense nació’, 1996)
ESTÈTICA
Vaig per la vida sense estètica declarada. La meua sensibilitat es troba més confortada i satisfeta en una església gòtica, si pot ser amb una mica d’olor de cera i d’encens, que en un museu d’art contemporani, què hi farem.
(‘Estètica’, 1996)
FE
La fe és això que tenen el 50% dels cristians i el 100% dels musulmans.
(La vida, el temps, el món: conversa amb Pere Antoni Pons, 2009)
GÈNERES LITERARIS
De gèneres literaris només n’hi ha tres, el bo, el mediocre i el dolent. Això serveix per a la narrativa contemporània, per a la del renaixement o per a la medieval.
(Entrevista amb Xulio Ricardo Trigo, 1989)
GÒTIC
Santa Maria del Mar és una de les més altes meravelles del gòtic català, i de tota l’arquitectura medieval europea: pocs espais com aquest s’acosten tan de prop a la perfecció. Haver produït una església com aquesta, o un edifici com la Llonja de València, ja hauria de donar dret a tindre un estat propi.
(‘Un bon dia’, 2012)
GRECS, ROMANS
Jo diria que, des del punt de vista esteticoideològic, ningú ha inventat tant com els grecs. I, des del punt de vista pràctic i jurídic, ningú ha inventat tant com els romans. I vivim d’això.
(La vida, el temps, el món: conversa amb Pere Antoni Pons, 2009)
HARLEY-DAVIDSON
Només una vegada he cavalcat en Harley-Davidson, un matí pels carrers de València sobre una màquina enorme i antiga amb matrícula de Kinshasa, i no oblidaré mai com mirava la gent, com sentia clavats, en cada semàfor, els ulls dels simples mortals.
(‘Sobre homes i motos’, 1995)
HEMEROTEQUES
Sobren quioscos i falten hemeroteques.
(‘Els treballs perduts’, 1989)
HISTÒRIA
Algú va dir, i és com un lloc comú, que un poble que no recorda la seua història està condemnat a repetir-la. Però és molt pitjor: un poble que no és conscient de la pròpia història està condemnat a perdre-la, és a dir, a perdre’s ell mateix, a dissoldre’s i a deixar d’existir.
(‘Almansa 1707′, 2006)
HORTA DE VALÈNCIA
El suposat barroquisme de l’horta valenciana és cosa només d’alguns pintors post-romàntics, de les fotos de targeta postal, i en general de gent que no té una idea molt clara de com es cultiven les cebes.
(‘València, guia particular’, 1992)
JUGAR
Em ve una angúnia molt gran quan pense que, potser, la història de la humanitat es divideix en dues etapes desiguals: la llarguíssima en què els xiquets han jugat amb canyes, pals i pedres, fang i fulles; i l’altra, en què només juguen amb plàstics, maquinetes i altres artefactes de jogueteria.
(‘Agesilau, la canya i jo’, 1984)
LITERATURA
La finalitat de la literatura no és tant explicar com expressar.
(Entrevista amb Joaquim Noguero, 2001)
LLEGIR
No escriure, és possible. No llegir, és inimaginable.
(Serra d’Or, 2010)
LLENGUA
Ja saben vostès que la filologia combativa (branca de la filologia que serveix per a barallar-se el personal) és una altra de les aportacions d’aquest país als progressos de la ciència.
(‘El pèl de la cultura’, 1987)
MEMÒRIA
La primera veritat, i potser l’única, que podem afirmar conscientment sobre nosaltres mateixos és que existim perquè durem en el temps, i el nostre temps és la memòria, no és el pensament.
(‘El tramvia groc’, 2013)
NACIONALISME
No hi ha cosa més bèstia al món que el nacionalisme dels estats constituïts. Ni més bèstia, ni més absurda, ni més estúpida.
(‘Gibraltar’, 1987)
NOVEL·LA
Si no és una obra d’art no és una bona novel·la, i si és una bona novel·la automàticament és una obra d’art encara que l’autor no s’ho haja proposat.
(Entrevista amb Xulio Ricardo Trigo, 1989)
OMPLIR FORATS
Omplir forats és una de les meues desgràcies particulars, tinc la impressió de passar-me la vida omplint forats.
(Entrevista amb Javier Andrés, 1983)
ORIGINALITAT
Pretendre ser el primer que tracta un tema o que conta una història és una simple mostra d’ignorància: el món és molt antic.
(‘Sobre ídols i tribus’, 1999)
PAÍS VALENCIÀ
I també comprenc que els valencians, començant pel seu govern, no tingueren cap interès, fa pocs anys, a celebrar condignament els set segles i mig del seu naixement acreditat, tot i que tal forma de naixement —un regne nou, gent nova, noves lleis i un nom estrenat— fóra un fenomen únic en la història d’Europa. En aquest país/països tenim costum de pensar que som poca cosa en el concert dels pobles i dels noms, què hi farem.
(‘Tu felix Austria’, 1996)
PAPA
El mal de ser papa és que, a qui li toca la tiara, està obligat a carregar amb la incompatibilitat profunda de les tres corones que porta al cap: la de la terra, la de l’Església i la del cel; i per carregar amb això, cal molta finor romana.
(‘El mal de ser papa’, 1998)
PARADÍS
Fa pocs anys vaig visitar la cèlebre fira de Frankfurt, i només en vaig traure un mareig molt considerable. Supose que per a la gent del negoci editorial és justament allò el que resulta fascinant: la fira, no la biblioteca. Per a mi, tenia més aire de purgatori que de paradís. El paradís, un grau més alt de paradís, és la Biblioteca Vaticana…
(‘Temps de llibres’, 1996)
PARLAR
Parlar i parlar, vagarejar amb els mots i les frases pot ser un art, útil o inútil com totes les arts, estèticament atractiu o bé del tot desagradable, entretingut o pesat, molt bell o molt lleig, o el que vostès voldran: en tot cas és un art molt antic, un art original, consubstancial amb l’espècie parlant que som els humans (els àngels parlen poc: més aviat canten himnes i fan música a les altes esferes).
(‘Literatura, món, literatures’, 2005)
PERSONATGES
Els meus personatges són éssers desconcertats, tracten d’entendre el món i volen canviar-lo. Ho intenten, però fracassen i això els desconcerta. Aquesta és una constant en la meua obra.
(Entrevista a la revista Daina, 1992)
PODER
Hem atorgat el poder, sempre, metòdicament, als mateixos que ens han espoliat, ens han mantingut en la pobresa, i ens han fet creure que érem rics. Als autors intel·lectuals i polítics de la lletra de l’himne.
(‘Un país pobre’, 2017)
POESIA
No ens estem equivocant en la vida?, no descobrirem el darrer dia que allò que hauríem d’haver fet era pescar, o compondre versos? Perdonen la inconveniència: ja saben què vull dir. Aquests pensaments vénen, de vegades, llegint un bon poema. També poden venir pescant, supose.
(‘El somni de Sòcrates’, 1996)
PROUST
A la recerca del temps perdut és una lectura terapèutica: cura la malaltia de voler escriure massa bé, cura la vanitat, i és molt útil per a la modèstia moral.
(‘La utilitat de Proust’, 1997)
RAMBLA
La Rambla de Barcelona no és exactament un carrer fet de cases, sinó d’arbres, de gàbies d’ocells, de quioscos, de parades de flors, i sobretot de gent. No conec cap altre carrer d’Europa o d’Amèrica —carrer de ciutat o poble gran, carrer de debò— que estiga fet d’aquestes coses tan insubstancials.
(‘Rambla’, 1992)
RECONEIXEMENT
Als escriptors no ens aplaudeix ningú. Sobretot, no ens aplaudeix ningú directament, en l’acte mateix de l’exercici del nostre art. Més encara, o pitjor: no ens aplaudeix mai un públic en massa, col·lectivament, a sala plena, tres minuts d’ovació prorrogable i la claca cridant bravo, bravo. No res.
(‘El músic, l’escriptor i el públic’, 1996)
RELIGIÓ
Sovint m’agradaria tornar a ser creient: era tan confortable!
(‘Sobre ídols i tribus’, 1999)
SILENCI
L’art suprem no és amar ni conèixer, havia dit el prior, l’art suprem és conservar el silenci.
(‘Purgatori’, 2003)
TEMPS
Només cal llegir els diaris, mirar la tele o viatjar una miqueta, per comprovar que el nostre temps és el que més coses ha fet i ha desfet en tots els temps humans.
(‘La innovació’, 1999)
TRADUIR
Tu has de poder llegir el text original aproximadament de la mateixa manera, amb la mateixa sensació i percepció que el llegia el seu primer destinatari, o no faràs mai la traducció com s’ha de fer. Aquesta és la qüestió. I per arribar a això, has de conèixer a fons el cercle lingüisticocultural des del qual està feta l’obra i al qual va destinada. Ja sé que això és impossible, però aquest és l’ideal.
(La vida, el temps, el món: conversa amb Pere Antoni Pons, 2009)
VELLESA
La manera més clara de ser realment vell —sovint vell abans d’hora, jubilat de la vida— és començar a creure que no hi ha res que tinga importància. I perdre la ironia.
(‘A Isaac B. Singer, i als vells’, 1997)
VIATJAR
La meua manera de viatjar va molt dirigida a l’observació, que consisteix a mirar més enllà del que mira el turista, a intentar lligar elements diversos i donar-los un tipus d’interpretació.
(La vida, el temps, el món: conversa amb Pere Antoni Pons, 2009)
XOC DE CIVILITZACIONS
No tinc notícia, ara mateix, de voluntaris cristians per al martiri, disposats a volar directament al paradís pel procediment de bomba en la cintura, camió amb explosius o avió precipitat contra edifici singular. Si això és un xoc de civilitzacions, els fidels radicals de l’islam xoquen amb més decisió, no hi ha dubte: ells creuen en el paradís, i els cristians ja no.
(‘Paradisos’, 2012)

Viticultura, pagesia i vida a la DO Costers del Segre


Vinyes de Cérvoles, a les Garrigues (DO Costers de Segre).
Fa poques setmanes viticultors de la DO Costers del Segre van baixar a Barcelona per mirar de fixar amb la premsa especialitzada, entre més, com és el moment en què viuen i per mostrar-se com a territori vinícola en expansió, de gran diversitat, epicentre de la viticultura de muntanya, amb uns vins expressius, que només poden anar a més. La Gran Nit de Costers del Segre a Barcelona va consistir en un tast de vins guiat, tot fent un recorregut pel ‘caràcter de l’interior’, sota la direcció de la sommelier Anna Casabona. Després va ser el torn del sopar a càrrec dels xefs lleidatans amb Estrella Michelin Josep Maria Castaño, del Restaurant Malena, i Joel Castanyé, del Restaurant La Boscana.
La DO Costers del Segre ocupa les terres de Ponent. És la més gran de Catalunya i segurament la més diversa de paisatge i clima, perquè va dels dos Pallars fins a la vall del Corb, la Segarra i les Garrigues. El riu Segre és l’element que la vertebra.
La conformen actualment trenta-set cellers. Hi trobem Raimat, un dels històrics i dels primers que va projectar el nom de la DO cap enfora, o Tomàs Cusiné, avui president del consell regulador de la DO, que impulsa els vins lligats a l’emblema de qualitat de les marques Tomàs Cusiné, Castell del Remei i Cérvoles. Però també projectes tan singulars com el del prestigiós enòleg Raül Bobet de Castell d’Encus, a Talarn, Pallars Jussà, una aposta innovadora que cerca d’expressar la frescor dels vins del Pirineu lleidatà o el projecte de la cooperativa l’Olivera, un exemple reeixit de compromís social i qualitat vinícola a Vallbona de les Monges.

Rosa Xifré, pagesia i compromís amb el territori

Però aquesta vegada ens fixem en una dona pagesa, Rosa Xifré, que vam tenir la sort de conèixer durant el sopar i que ens va atrapar per la seva personalitat i la seva història, plena de compromís envers el territori i el paisatge, i amb una viticultura motor de cultura i de vida.
Rosa Xifré és una dona d’empenta, que juntament amb el seu marit, Joan Penella, tira endavant el celler Matallonga, a Fulleda, administrativament a les Garrigues, però enclavada a la Segarra històrica i fent frontera amb la Conca de Barberà.

Rosa Xifré i Joan Penella.
Fulleda és terra de secà i marinada, un poble que encara conserva el gust i el ritme de vida tranquil, sense presses. Però és un poble que durant tot l’any no arriba a tenir cinquanta habitants, tot i que de censats n’hi ha vuitanta-quatre. Viure en un poble amb tan pocs habitants, ens explica Rosa Xifré, fa que no hi hagi cap botiga i que la intendència funcioni d’una altra manera: cada dia una furgoneta arriba amb el pa i una vegada a la setmana el poble s’abasteix de peix i de verdura.
Rosa Xifré, que comença la cinquantena, ja va néixer en aquest poble, al mas que ella ara impulsa. Va estudiar tot el batxillerat, però després va decidir de restar-hi i treballar al territori i per al territori. Té un compromís actiu amb la comunitat i per això va ser la regidora de cultura durant vuit anys, en els quals va treballar per tenir una biblioteca ben dotada, amb connexió a internet a disposició dels usuaris. En aquests casos tenir-ne o no no és pas cap fotesa, al contrari, és un dels elements determinants per a evitar la despoblació.
Al celler li van posar Matallonga, perquè és el nom de la vall on són i Rosa Xifré explica que ‘per sobre de tot nosaltres som pagesos i allò que volem és divulgar el nostre patrimoni, paisatgístic, gastronòmic, de la pedra seca… I els vins que elaborem també volem que reflecteixin el territori d’on surten’.
El celler Matallonga es va crear l’any 2010, tot i que la tradició vinícola ja venia dels pares. Això els va permetre de disposar de vinyes, algunes de seixanta anys. Avui totes són treballades en ecològic. Però la vinya no és l’únic cultiu de què disposen. Valoren la diversitat agrícola i també conreen oliveres i ametllers. Rosa Xifré ve de cal Banya –així s’anomena encara el mas–, nom que ja tenia en l’època dels padrins. Per fer-li els honors, el celler Matallonga elabora un vi d’ull de llebre que es diu Vi del Banya.
Les vinyes són a una altura d’entre 500 metres i 560 i és considerada de muntanya. Disposen d’unes deu hectàrees de vinya i avui comercialitzen vuit vins, alguns dels quals són microvinificacions. Produeixen en conjunt entre 15.000 ampolles anuals i 20.000. De les varietats de raïm que tenen plantades, en negres hi trobem l’ull de llebre (la més plantada a la DO), merlot, sirà i cabernet franc. Quant a les varietats blanques, disposen de macabeu de vinyes velles i chardonnay.
Durant el sopar vam tastar l’Ai?? 2017, sobre el qual ella va explicar: ‘És un vi de macabeu fermentat en bóta i després criat de set a vuit mesos amb les mares fines en tines d’acer inoxidable.’ El nom, Ai??, neix de la primera lletra del nom de les seves dues filles, Alba i Iris. Els interrogants que l’acompanyen remeten a la incògnita de saber com acabaran essent, com el vi.
Rosa Xifré no les ha volgudes encaminar mai cap a la viticultura, perquè el celler és un projecte personal amb el seu marit, que no ha de ser una càrrega per a la generació vinent. Diu que cada fill neix amb un caràcter propi, com els vins, i que cal que s’expressi. I potser per aquesta llibertat de fer la seva filla gran, l’Alba, estudia a l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana i es forma en agricultura biodinàmica.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Eulàlia Pagès: ‘Si l’edició en català acaba a les mans de dos o tres grups, serà un retrocés per al país i la cultura’

Fa trenta anys a Lleida va començar la història d’una impremta que va créixer ben de pressa i es va convertir en una de les empreses més importants del sector editorial nostrat: Pagès Editors. Fa deu anys que Eulàlia Pagès va entrar oficialment a treballar a l’empresa familiar i ara en porta la direcció editorial. Els qui la coneixen diuen que darrere aquesta aparença dolça s’hi amaga una dona de caràcter a la vegada preocupada per a fer llibres cada vegada millors i més atractius i per si una pedregada pot malmenar una collita. Les coses han canviat molt aquests trenta anys i amb ella repassem la història, però sobretot els plans de futur, d’una editorial que es mou a mig camí entre ser la primera de Ponent i la tercera del país (després de Planeta i Cossetània-Angle) i que sobretot cerca de sobreviure si més no uns trenta anys més en un món tan convuls com el de l’edició a casa nostra. Els seus darrers èxits demostren que les coses les van fent bé.
Com i per què comença la impremta i després l’editorial? Per què es decideix d’ampliar el negoci?
―Parteix de quan un grup de gent formada en les arts gràfiques, encapçalat pel meu pare, Lluís Pagès, munta Arts Gràfiques Bobalà per deixar enrere el desfasament dels mitjans antics d’impressió i avançar adaptant-se sempre a la nova tecnologia en aquest sector. Com que estaven especialitzats en llibres, van valorar la idea de crear una editorial, i fins avui.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Trenta anys després, quin son els principals canvis d’estat, els ‘punts forts’ i les principals oportunitats d’aquest negoci?
―Com tot, la societat evoluciona. Per tant, les empreses acompanyen aquest desenvolupament amb la doble revolució tecnològica: la digital i la de les tecnologies de la informació i la comunicació d’aquests últims anys. Una empresa viva sempre ha d’estar a l’aguait de què passa. En aquest sentit s’han fet i es fan constantment inversions en noves tecnologies i en maquinària amb la voluntat de treballar especialment pel servei personalitzat i la màxima qualitat dels productes que ens esforcem a oferir. També ha estat primordial el component humà, una plantilla constituïda per treballadors amb una formació en arts gràfiques de base o universitària o bé també adquirida a l’empresa des de la base. Per això, celebrar el trentè aniversari és fruit d’una feina constant ben feta, de molt d’esforç. El millor regal que podem rebre per aquests trenta anys és la confiança de la nostra clientela, que ens ho demostra dia a dia.
Com encara el futur Pagès Editors?
―Amb il·lusió en tot allò que emprenem, amb projectes nous. També, com he comentat abans, estar al dia, escoltar, tenir constantment un peu al carrer per copsar i saber els interessos, les inquietuds, de la gent per poder oferir-los lectures atractives.
Quan us vàreu fer càrrec de l’editorial i quin n’és el balanç fins ara?
―L’any 2010 hi vaig entrar per fer un relleu generacional. Però aquell mateix any la distribuïdora de llibres que s’encarregava dels nostres fons editorials va fer fallida i ens vam embarcar a crear un nou projecte, la distribuïdora Nus de Llibres. Jo m’hi vaig posar al capdavant. Vaig estar-hi bolcada entre tres anys i quatre fins que, a més a més, em vaig erigir en directora de les editorials. Aprofitant diverses jubilacions i noves incorporacions –per tant amb una renovació generacional de treballadors que aporta noves maneres de fer a l’experiència valuosíssima dels veterans–, ens hem reestructurat. A partir d’aquí hem creat una línia de literatura infantil, Nandibú, organitzem un festival de novel·la negra, El Segre de Negre, del qual ja hem clos quatre edicions; hem donat una empenta important a les tecnologies de la informació i de la comunicació i hem optat amb més força per la figura del director de col·lecció; tot això d’acord amb l’evolució natural de tota la feina feta els anys anteriors.
Com ho valoreu? Repetiríeu si haguéssiu sabut com era o us dedicaríeu a una altra cosa?
―M’ho reservo per a mi. [Riu.]
Quin paper hi té el grup empresarial de l’editorial Milenio? Quina part ocupa i quina funció té?
―Inicialment, editàvem en català i castellà sota el segell de Pagès Editors. A efectes comercials, l’any 1997 es va decidir de reorganitzar els catàlegs i crear un segell editorial exclusivament per a editar en llengua castellana. D’aquesta manera podíem fer un pas més i expandir-nos a Amèrica.
I la impremta, que va ser on va començar tot, quina importància té per a vosaltres?
―És la mare del grup empresarial. És a la base de tota la feina i produeix molt per donar tots els possibles serveis que pugui abastar en les arts gràfiques, tant de disseny com de preimpressió i impressió.
Es pot dir que feu tots els papers de l’auca: prepareu els llibres, els cuideu, els maqueteu, els corregiu, els imprimiu i fins i tot els distribuïu. Això us dóna més autonomia?
―Crec que ens exigeix més professionalitat perquè coneixem totes les fases del món del llibre i tots els problemes, en som més entesos i per tant som més conscients de la situació del mercat, dels pros i els contres. Per això som més sensibles i entenem cadascuna de les demandes del sector.
Arribats aquí és imprescindible de parlar de Nus de Llibres. Quina importància té la distribuïdora dins el vostre entramat, com funciona i quins llibres distribueix a part dels vostres? 
―És la comercialitzadora. Com bé dius, no distribueix exclusivament Pagès Editors i Milenio Publicaciones, sinó que també treballa amb més de trenta-cinc editorials de Catalunya i Espanya.
Amb una distribuïdora pròpia, la pregunta és com és que els vostres llibres encara no són tan visibles com tocaria?
―Crec que els nostres llibres són prou visibles, tal com es pot observar a les llibreries. També cal tenir present que no tots són per a totes les llibreries i és evident que són prou autònomes per a decidir quin títol o quina línia vol tenir el seu espai. Així i tot, sempre es pot fer més i ja hi treballem. Això ho referma la fidelitat dels nostres clients, que entrin editorials any rere any i que la corba de creixement vagi a l’alça.
Editorialment us heu envoltat d’un equip principalment femení. Per què i què i que us aporta?
―Respecte de l’equip, és pura casuística, però sí que és jove, amb moltes idees, amb empenta, amb ulls nous i amb ganes de fer coses. Això permet de pensar en projectes nous i desprèn una il·lusió que ajuda a veure un futur positiu.
Vosaltres sou la primera editorial de Ponent però també la tercera del país. Què és més important? O cal combinar totes dues coses?
―No ens fixem en quina és la nostra posició. Per nosaltres la cosa més important és el projecte: fer bons llibres i vendre’ls!
De vosaltres es diu que feu molts llibres però que potser no feu l’esforç que caldria per a acompanyar-los a l’hora de vendre’ls tal com es mereixerien. El futur és menys llibres, és canviar certes coses?
―Primer, quan dius que fem molts llibres, m’hauries d’acotar respecte de qui. Si ho comparem amb les editorials mitjanes, tenim la mateixa producció. Pensem que més que pensar en el nombre de títols, val més creure en el projecte editorial.
Un canvi molt important d’aquests darrers temps ha estat el disseny. Com i per què ha canviat tant i ocupa el paper que ocupa ara, que és cabdal?
―Amb les noves generacions canvien els gusts i crec que calia fer canvis, renovar la imatge en certes col·leccions. Avui dia la imatge és d’una importància cabdal i per tant s’havia de treballar i apostar-hi.
Pagès Editors va ser pionera, perquè era de les poquíssimes cases que feia ciència-ficció i ara també heu incorporat el gènere negre en el vostre catàleg. Quin pes tenen els generes populars en l’editorial?
―Manuel de Pedrolo i Josep Vallverdú, que són autors amb obres en el nostre catàleg, van ser pioners a obrir el mercat de la cultura de masses al lector català. Josep Vallverdú deia en una entrevista amb Lluís Llort una frase que resumeix perfectament la nostra manera de pensar: ‘M’interessa una literatura que abasti tothom.’ Fem llibres que puguin agradar a tothom. Si volem que es llegeixi, no hem de fer llibres pensant només en un únic perfil de persona.
Participeu directament en l’organització del festival El Segre de Negre. Què significa per a vosaltres?
En vam ser els ideòlegs ara fa cincs anys, de bracet amb l’escriptora Montse Sanjuan, i en som coorganitzadors juntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Sempre recordaré una conversa amb ella, que em deia: ‘Com és que a tot arreu tenen un festival i a Lleida no?’ I, realment, si feies un recorregut de la plana fins als Pirineus, no hi havia cap festival de novel·la, i encara menys del gènere negre. Per tant, ens va convèncer immediatament per engegar aquest projecte. Aquest any 2020 serà el cinquè festival, amb una trajectòria molt positiva, sempre amb un objectiu principal com és el d’acostar la literatura al màxim públic possible, tant pel gènere com l’edat. És un festival ambiciós que l’últim any va incloure la presència de Petros Màrkaris i el pròxim… és un secret, però crec que no us deixarà indiferents…
Darrerament es parla molt de la possibilitat de l’existència d’una literatura pròpiament ponentina. En això, hi crèieu com a editora?
―Hi crec i estic convençuda que la literatura escrita a Ponent és cada vegada més una literatura de molta qualitat que esdevé referent dins la literatura catalana contemporània.
Fins a quin punt Pagès Editors és responsable directe que s’hagi descobert?
―Més que responsables, crec que som col·laboradors de difondre la literatura de proximitat.
Quins són els desafiaments principals de futur al capdavant de l’editorial? Què us agradaria de canviar i posar una mica més en pràctica?
―Sobreviure. [Riu.] Aconseguir-nos mantenir i ser una editorial seriosa, referent del país, de qualitat i amb projectes ben engrescadors i fins i tot que els mitjans de comunicació no pensin només que la cultura és a Barcelona, sinó que entenguin que en tot el territori català se’n fa molta i de molta qualitat.
Quin paper ha de tenir l’administració a l’hora de protegir editorials com la vostra, que no deixa de ser familiar i artesanal?
―El bàsic i principal, ajudar al llibre en català.
Com valoreu les noves editorials independents que han sorgit aquests darrers deu anys, moltes de les quals molt més petites que vosaltres, i que han estat un revulsiu important en el mercat?
―Treballen molt bé i són benvingudes perquè fan molt bona feina i perquè són un desafiament personal, perquè no abaixis la guàrdia. Són riquesa de país. Sí que s’ha de vetllar perquè l’edició en català no acabi sota el domini de tan sols dos o tres grans grups editorials. Seria un retrocés per a la cultura i el país.
Quin és el paper de Pagès Editors en el conjunt d’associacions i gremis editorials del país? Com els veieu en el futur? Penseu, com apunta algun autor, que la indústria del llibre s’ha de reciclar i convertir-se en un clúster?
―Pagès Editors forma part de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i tinc la gran sort de ser membre de la junta. S’hi treballa molt perquè l’edició en llengua catalana pugui competir en igualtat de condicions amb l’edició en llengua castellana; i també per fomentar la lectura en la nostra societat. Un dels grans valors de la indústria editorial és la varietat d’editorials que no pertanyen a grans grups i que ofereixen una visió plural i donen veu a autors molt bons però que no són del fenomen best-seller, que dignifiquen el panorama editorial català. Cal continuar lluitant per aquesta diversitat i per un país democràtic i ric.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

dimarts, 24 de desembre del 2019

Acusen Codorníu d'independentista per l'eslògan de la campanya de Nadal

Acusen Codorníu d'independentista per l'eslògan de la campanya de Nadal

La companyia s'ha convertit en el blanc de les crítiques per haver fet servir el lema "Ho tornem a fer", que vinculen directament a la frase de Jordi Cuixart amb la que titula el seu últim llibre

L'últim anunci de Codorníu està aixecant molta polseguera per l'ús de la frase "Ho tornem a fer" a la campanya d'espots de Nadal. Diversos usuaris de Twitter han associat aquest eslògan a la frase "ho tornarem a fer" amb la que Jordi Cuixart va acabar la seva última intervenció durant el judici del Procès i que també és el títol del seu últim llibre.

Així acusen la companyia d'independentista i criden a no consumir els seus productes. Una versió del clàssic boicot de Nadal al cava català, però en aquesta ocasió centrat en Codorníu.

Carles Puigdemont: "L'exili és i serà una eina de lluita"

Carles Puigdemont: "L'exili és i serà una eina de lluita"

"No vindré a Catalunya a instal·lar-me i a viure a casa meva amb normalitat, he de continuar lluitant des d'un lloc lliure", assegura el president a l'exili

El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha defensat aquest dilluns, després que el Parlament Europeu li hagi concedit l'acreditació provisional d'eurodiputat, que "l'exili és i serà una eina de lluita". "Malgrat que tinguem immunitat, no tenim normalitat", ha afegit en una entrevista al programa 'El Món a Rac1', on ha deixat clar que "mentre hi hagi presos polítics, no podem actuar amb normalitat". I en relació a l'exili ha considerat que "si no haguéssim estat aquí no hauríem pogut entrar a Estrasburg". Sobre la sentència del TJUE reconeixent la immunitat d'Oriol Junqueras, Puigdemont ha dit que no els va sorprendre aquesta decisió, i que "vam ser feliços per molta gent, vam sentir que recompensàvem el patiment de molta gent i coronàvem un cim".
En relació a la possibilitat de tornar a Catalunya, el president a l'exili ha estat contundent: "No vindré a Catalunya a instal·lar-me i a viure a casa meva amb normalitat, he de continuar lluitant des d'un lloc lliure". En canvi, sí que té intenció d'anar a la Catalunya Nord: "No és Espanya. Perpinyà és Catalunya. Un acte a Perpinyà o una reunió a Perpinyà, em faria molta il·lusió". En l'entrevista, Puigdemont ha afirmat que "tenim ganes de tornar a casa i que la primera cosa que fem sigui anar a veure els presos. L'estat espanyol pot tenir la temptació de violentar la llei europea. Però evidentment també tenen Junqueras a la presó i no l'hi haurien de tenir".

En aquesta línia, ha assenyalat que "anar a veure els presos que no haurien de ser a la presó és un deure" i que "hem de convidar el màxim nombre d'eurodiputats a visitar un company seu injustament empresonat com Oriol Junqueras".

Dos caves catalans entre els millors escumosos del món

Dos caves catalans entre els millors escumosos del món

El concurs Efferfescents du Monde reconeix dos caves tops de Codorníu i Freixenet entre els 10 millors del món
Copes de cava

Cava Elyssia Gran Cuvée Brut i Cava Jaume Codorniu Gran Reserva Brut 2013 estan entre els 10 millors escumosos del món del 2019 segons els concurs Effervescents du Monde.

A la 17a edició d'aquest concurs hi han participats més de 500 referències d'escumosos de 22 països que han estat valorats per un panell de tast format per més de 100 persones.

Així, de les 23 medalles d'or, dues són per Freixenet i Codorníu que es consideren entre el top 10 que enguany que està format per 13 escumosos per empats en algunes puntuacions. Pel que fa a les 165 medalles de plata, 11 són per cava català:

Cava Rovellats - Gran Reserva Masia Segle XV - Brut Nature 2010 
Cava Especial - Reserva Familia - Pinot Noir Rosé Brut U MES U FAN TRES
Cava Especial Blanc de Noirs - Reserva Familia Brut Nature U MES U FAN TRES
Cava Codorniu Raventos Seleccion de la Familia Brut
Cava Codorniu Clasico Brut
Cava Segura Viudas Reserva Brut
Cava Rovellats Gran Reserva Brut Nature 2013
Cava Julia & Navinès - Organic Wine - Semi Seco U MES U FAN TRES
Cava Roura Metodo Tradicional - Brut
Cava Segura Viudas Reserva Heredad Brut
Cava Codorniu Ars Collecta Blanc de Noirs Gran Reserva 2015 

Una de les medalles de plata és també per l'escumós Veritas Brut Nature 2017 de José Luis Ferrer de Binissalem a Mallorca.