Salut
La millor dieta pre i postnadalenca per cuidar la nostra salut
El NacionalFoto: Unsplash
Barcelona. Diumenge, 22 de desembre de 2019
2 minuts
Arriben Nadal i Sant Esteve, i els excessos. Són inevitables, però també es pot cuidar l'organisme per evitar problemes. Tenim
dos dies per davant per dur a terme un dieta baixa depurativa abans
d'arribi la data. I després de Sant Esteve, fins a les següents festes,
també hi ha prou temps. Aquests són els millors consells per cuidar la teva salut i poder gaudir d'aquests dies tranquil·lament.
És important prendre molta fruita i verdura perquè aporten vitamines i minerals que sempre són necessaris, igual com l'alt contingut en líquids d'aquests aliments que van bé per reposar tot el perdut en aquests dies d'excessos de menjar i alcohol.
En primer lloc, com dèiem abans, cal tenir en compte que la major
part dels àpats han de consistir en verdures i fruites, i cal recordar
que les patates no compten com un vegetal. Basant-nos en el mètode del plat de Harvard,
fruit d'una rigorosa investigació i tenint en compte que vivim en la
zona mediterrània i que som al desembre, s'han de prioritzar verdures
com bledes, coliflor, bròcoli, borratja, col de cabdell, espinacs,
carxofes, naps, porros, xirivies, api, espinacs, fonoll, moniato i
carbassa. Quant a les fruites, els cítrics, la pinya, les tropicals com
el mango i la papaia, la poma i el raïm.
Un quart del plat ha de contenir cereals integrals intactes, com blat integral, ordi, quinoa, civada o arròs integral, perquè tenen un efecte més moderat en sucre a la sang i la insulina que no pas el pa blanc, l'arròs blanc, i altres grans refinats.
I en últim lloc, la proteïna, que ha d'ocupar el quart restant del plat: peix, pollastre, llegums i nous són, segons els científics de Harvard, fonts de proteïnes saludables i versàtils. En aquests dies previs a les festes i després dels excessos, s'hauria d'evitar el consum de carns vermelles i carns processades. L'oli, que sigui sempre d'oliva. I cal augmentar la ingesta d'aigua i infusions. Les begudes ensucrades, la llet i els productes lactis s'han de consumir en molt petites dosis.
És important prendre molta fruita i verdura perquè aporten vitamines i minerals que sempre són necessaris, igual com l'alt contingut en líquids d'aquests aliments que van bé per reposar tot el perdut en aquests dies d'excessos de menjar i alcohol.
Un quart del plat ha de contenir cereals integrals intactes, com blat integral, ordi, quinoa, civada o arròs integral, perquè tenen un efecte més moderat en sucre a la sang i la insulina que no pas el pa blanc, l'arròs blanc, i altres grans refinats.
I en últim lloc, la proteïna, que ha d'ocupar el quart restant del plat: peix, pollastre, llegums i nous són, segons els científics de Harvard, fonts de proteïnes saludables i versàtils. En aquests dies previs a les festes i després dels excessos, s'hauria d'evitar el consum de carns vermelles i carns processades. L'oli, que sigui sempre d'oliva. I cal augmentar la ingesta d'aigua i infusions. Les begudes ensucrades, la llet i els productes lactis s'han de consumir en molt petites dosis.
Recepta de sopa de verdures en juliana
Es tracta d'una recepta tradicional perfecta per a aquests dies. De verdures, es necessiten un tomàquet, una branca d'api, una ceba, tres pastanagues, mig porro, mig nap i un quart de col de cabdell, així com dos alls. L'oli d'oliva (dos o tres cullerades), sal i pebre al gust, una mica de julivert i dos litres d'aigua. Juliana es refereix al tipus de tall. Menys el tomàquet, la resta de les verdures han de tallar-se molt fines i allargades, per la qual cosa seria bo fer-ho en una taula i amb un bon ganivet. En una olla s'escalfa l'oli i s'afegeixen els alls tallats. Una vegada daurats, es pot afegir també pebre vermell per donar-li més sabor. S'afegeixen el julivert i el tomàquet en daus. S'ofega i s'afegeixen els dos litres d'aigua. Més o menys es tarda a coure uns 30 minuts, encara que s'ha d'anar provant a poc a poc sense remenar. Una vegada acabat s'afegeix la sal i el pebre. Cal servir calent.
Es tracta d'una recepta tradicional perfecta per a aquests dies. De verdures, es necessiten un tomàquet, una branca d'api, una ceba, tres pastanagues, mig porro, mig nap i un quart de col de cabdell, així com dos alls. L'oli d'oliva (dos o tres cullerades), sal i pebre al gust, una mica de julivert i dos litres d'aigua. Juliana es refereix al tipus de tall. Menys el tomàquet, la resta de les verdures han de tallar-se molt fines i allargades, per la qual cosa seria bo fer-ho en una taula i amb un bon ganivet. En una olla s'escalfa l'oli i s'afegeixen els alls tallats. Una vegada daurats, es pot afegir també pebre vermell per donar-li més sabor. S'afegeixen el julivert i el tomàquet en daus. S'ofega i s'afegeixen els dos litres d'aigua. Més o menys es tarda a coure uns 30 minuts, encara que s'ha d'anar provant a poc a poc sense remenar. Una vegada acabat s'afegeix la sal i el pebre. Cal servir calent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada