Paisatge del Priorat. Foto: Xavi Vaqué / Prioritat.
Aquest mes de març ens ha portat bones notícies en l’àmbit del paisatge: si fa unes setmanes anunciàvem que el geògraf Joan Nogué deixava la direcció de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, avui ja podem anunciar que el substituirà l’ambientòleg Pere Sala, fins ara coordinador de l’Observatori, membre de l’equip de Joan Nogué durant tots aquests anys. El 29 de març, el Consell Rector de l’ens va aprovar de manera unànime el seu nomenament, que es farà efectiu en les setmanes vinents. Pere Sala garanteix la continuïtat del projecte i, encara més important, la preservació dels valors que ha defensat l’Observatori fins ara.
Per a aquells que vulgueu conèixer el tarannà de Pere Sala, podeu llegir l’entrevista que li vam fer ara fa dos anys: ‘Una part important de la nostra tasca és fer emergir els valors del territori‘. Diu Sala: «La implicació de la ciutadania en la gestió i ordenació del seu paisatge és fonamental. Per exemple, arreu del país han començat a sorgir iniciatives per a pensar models de futur. Per exemple, a la Cerdanya es treballa en un pla de paisatge transfronterer, que inclou la Cerdanya sud i nord. És una experiència pilot i pionera a Europa molt interessant, perquè són dos territoris de dos estats diferents però que comparteixen un mateix paisatge. Aquesta iniciativa i d’altres, com la carta del paisatge del Lluçanès, el consorci dels Aspres a l’Alt Empordà o el pla de paisatge de Cervera, són propostes on els agents i els ciutadans assumeixen uns determinats compromisos, i de les quals sorgeixen noves formes de llegir el territori a través del paisatge, i neixen també noves formes de governança.»
Paisatge del Priorat. Foto: Xavi Vaqué / Prioritat.
La candidatura del Priorat a la UNESCO, recta finalUn dels projectes que l’Observatori del Paisatge de Catalunya ha seguit i donat suport actiu des del començament ha estat la candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ a Patrimoni Mundial de la UNESCO. El trajecte d’aquest moviment que neix de la societat civil i que ja té deu anys, aquest mes també ha ofert noves i bones: el 10 de març a Tenerife, el Consell del Patrimoni Històric, l’organisme estatal encarregat d’aprovar les diferents propostes de candidatura i seleccionar les que es presentaran al Centre de Patrimoni Mundial, va valorar molt positivament el contingut del dossier i, de manera especial, l’apartat del sistema de gestió i de protecció que l’acompanya, considerat com a excepcional. És el sistema de gestió, que estableix les estratègies, accions i formes de governança per a gestionar el paisatge cultural i preservar els seus valors. No és d’estranyar, ja que la sensibilització sobre el paisatge i la necessitat de proposar una manera de gestionar-lo és la raó de ser de la candidatura, el motiu que va portar les entitats del territori i organismes públics a aplegar-se sota el paraigua de l’associació Prioritat i iniciar el projecte.
Amb tot, l’organisme espanyol va instar la candidatura prioratina a complementar alguns aspectes que reforcin el valor universal excepcional d’aquest paisatge, amb la intenció de tornar a revisar el dossier al setembre i presentar la candidatura del Priorat a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, el febrer del 2018, per a ser inscrita, si escau, el 2019. Es dóna el cas que el 2018 és l’últim any que els estats poden presentar dues candidatures a patrimoni mundial. Risco Caído a Gran Canària és ja candidata per al 2018. Priorat, amb tota probabilitat, en serà la segona.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]