dimecres, 14 de gener del 2015

El franquisme encara és present a Valls

QUE S'HO FACIN MIRAR A REUS...!!!

El franquisme encara és present a Valls

, Valls | ND 14/01/2015 a les 12:16h
 
«Monumento a los Caídos por Díos y por España» encarregat per l'alcalde de Valls, Josep Maria Fàbregas, l'any 1941. Foto: VallsDiari.cat

Avui fa 76 anys, un 14 de gener de 1939, Valls queia a mans de les tropes feixistes, després d'intensos dies de bombardejos. Ben entrat el segle XXI, la ciutat encara conserva alguns vestigis d'aquella època pels carrers i places de la vila, entre els quals destaca el monument que hi ha al bell mig de la plaça del Quarter.

L'alcalde de Valls i cap Local de la Falange d'aquella època, Josep M. Fàbregas, va decidir crear el 1941 una «Comisión Especial Patrocinadora» per la construcció del «Monumento a los Caídos por Díos y por España a la Plaza del Retiro de José Antonio» (actual Plaça del Quarter), i es va obrir una subscripció popular i de les entitats municipals, la qual va permetre inaugurar el dia 20 de novembre de 1942 el monument coincidint amb la celebració de la mort de José Antonio Primo de Rivera.

El consistori vallenc ordenà que fos dia festiu i que els balcons i finestres estessin coberts amb «banderas nacionales o del Movimiento con crespones negros o lazos» i que "«las entidades y centros oficiales pongan las banderas a media asta». Els afiliats al Partit a la capital vallenca van haver d'anar «con el uniforme completo del Partido o cuando menos con camisa azul y boina encarnada». I els alumnes i ex-alumnes de l'Escola de Maestría a disposició «y pendientes de las indicaciones que dé la Junta y Patronato de la Escuela». El projecte del disseny del «Monumento de los Caídos» va ser encarregat a Josep Maria Vives Castellet.
 
La figura de bronze representa un soldat Foto: VallsDiari.cat

 
Imatge de l'any 1942 durant la inauguració de l'estàtua de la plaça del Quarter.

Cal esmentar que en la transició democràtica, a l'any 1979 es va crear una comissió cívica a la ciutat de Valls que va aconseguir la retirada de la placa de marbre del monument amb la inscripció «A los caídos por Díos y por España» i van col·locar al seu lloc una altra placa de marbre amb una frase del poeta Salvador Espriu. Tot i així i després d'algunes reivindicacions, com la presentada per la CUP conjuntament amb l’Assemblea de Joves (AJV) l'any 2007, mitjançant una Proposta de Revisió General de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de Valls dedicats a personatges i institucions franquistes, feixistes i militaristes, perquè es treballés per retirar aquest tipus de símbols de la via pública, avui en dia el monument encara està en peu.
 
L'alcalde franquista, Josep Maria Fàbregas, encara té nom a un carrer Foto: VallsDiari.cat

El carrer Josep Maria Fàbregas situat a tocar de la carretera del Pla, a prop del cementiri municipal és un altre dels elements que encara recorden l'època franquista, el qual porta el nom de l'alcalde vallenc i cap de la Falange del 1940 al 1960. La urbanització Francesc Clols, també duu el nom del batlle franquista que va substituir Josep Maria Fàbregas, l'any 1960.
 
El carrer es troba a tocar de la carretera del Pla Foto: VallsDiari.cat

Darrerament també es va produïr una polèmica a l'entorn de la denominació de l'espai que alberga el Centre Cívic de Valls i la Biblioteca Popular, l'anomenat espai Ca Creus. Joan Creus era un industrial de Salomó que va comprar la zona que avui ocupa el Centre Cívic, i que tenia estretes vinculacions amb el franquisme i s'exemplifica amb la festa que patrocinava cada any arran de lliurar-se de la mort a mans dels marxistes, quan convidava a les màximes autoritats feixistes i falangistes de Tarragona per commemorar-ho. L'Ajuntament de Valls encara fa servir la denominació Espai Ca Creus en publicacions digitals i en paper.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada