divendres, 10 de gener del 2020

El tap de suro contribueix a mitigar el canvi climàtic

El tap de suro contribueix a mitigar el canvi climàtic

Des de CORK, recorden que el tap de suro és un producte natural, reciclable i renovable, valors imprescindibles per reduir els nivells de contaminació i preservar la biodiversitat
El tap de suro ajuda a mitigar els efectes del canvi climàtic

La Iniciativa CORK, agrupació d’associacions i institucions del sector del suro a l'estat espanyol, presenta el punt d’inflexió que suposa la indústria surera en la lluita contra el canvi climàtic. El cicle continu establert entre bosc surer i indústria de suro, aprofitant tots els subproductes generats de la fabricació i reciclatge dels taps de suro, sustenta la transició cap a un canvi de paradigma de negoci orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients definit com a model d’Economia Circular.

L’Economia Circular es mostra com una alternativa al tradicional model lineal de producció i consum, amb el valor afegit de ser capaç de resoldre gran part dels reptes mediambientals presents avui dia, canalitzar noves oportunitats de negoci i impulsar el creixement econòmic. La innovació s’erigeix com l’element fonamental per aconseguir la transició cap a una Economia Circular que mitigui l’impacte mediambiental i els danys irreversibles en el clima i la biodiversitat, i redueixi les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Entre les indústries que treballen seguint aquestes pautes de comportament mediambiental, el sector surer ha demostrat la sostenibilitat en tots els seus processos de producció i la seva ferma aposta per la R+D en els últims anys, posicionant al tap de suro com l’opció sostenible indiscutible tant per a cellerers com a consumidors.

Des de CORK, recorden que el tap de suro és un producte natural, reciclable i renovable, valors imprescindibles per reduir els nivells de contaminació i preservar la biodiversitat. Diverses recerques confirmen que el suro reté més CO2 del que emet (cada tap emet 13,6 g i reté 247,7 g), per la qual cosa els cellers que utilitzen taps de suro per tancar els seus vins i espumosos redueixen el balanç de CO2 de les seves ampolles. I asseguren que els taps artificials, en canvi, tenen un alt impacte ambiental: el tap de plàstic emet a voltant de 130 g, 10 vegades més CO2 que el tap de suro, xifra que es multiplica per 24 en el cas del tap de rosca, aproximadament 330 g.



El suro és un material natural renovable. La seva extracció no causa cap impacte negatiu i no requereix la tala de l’arbre, ja que les sureres tenen la capacitat de regenerar l’escorça de suro que se’ls ha llevat i la seva extracció no causa cap contaminació en ser realitzada per mitjans manuals. Després de ‘la pela’ l’activitat biològica de les sureres augmenta i per tant la seva captació de CO2 es multiplica entre 3 i 5 vegades. Un bosc surer té la capacitat de fixar 6 tones de CO2 per hectàrea a l’any, d’aquesta manera, els boscos surers del Mediterrani capturen cada any més de 14 milions de tones de CO2.

Entre els beneficis ambientals dels boscos de suredes destaquen la conservació del subsòl vegetal, la retenció d’aigua, la protecció de les maresmes, el control de l’erosió i, per tant, la desertització i la prevenció d’incendis fruit del seu caràcter ignífug. A més, la seva gestió implica la cura del bosc, la reducció de càrrega de combustible i el manteniment dels camins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada