El Departament de Salut ha anunciat aquesta tarda que s'ha aïllat a casa seva unes 25 persones per evitar que el contagi de coronavirus que s'ha confirmat avui a la ciutat de Barcelona se segueixi estenent.

El primer cas de coronavirus a Barcelona

La primera persona contagiada de coronavirus a Catalunya és una dona de 36 anys de nacionalitat italiana i resident a Barcelona. Així ho ha confirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una compareixença davant els mitjans.
Guix ha donat altres detalls d'aquest primer cas de coronavirus a Catalunya i a la Península: la pacient va viatjar al nord d'Itàlia entre els dies 12 i 22 de febrer, concretament va estar a la zona de Bèrgam i Milà, a la regió de la Llombardia, la regió del país on s'han detectat més casos de coronavirus.
La nit de dilluns, la dona va anar a l'Hospital Clínic perquè es trobava malament i ja es va quedar ingressada. La primera prova ha donat positiva i ara caldrà una segona prova de confirmació.
El Centre Nacional de Microbiologia de Madrid és, com estableix el protocol, qui practicarà en les pròximes hores la prova que ha de confirmar o no el positiu de coronavirus.

Aïllament domiciliari de 25 persones

Després de confirmar-se el positiu, s'ha seguit el protocol establert i s'ha contactat amb totes les persones properes a la pacient. Joan Guix ha confirmat que es tracta de 25 persones, i que totes elles estan sanes.
Per precaució, però, hauran de quedar-se dues setmanes als seus domicilis. Guix ha insistit que aquestes persones estan totalment sanes i en situació "d'aïllament domiciliari".
El secretari de Salut Pública ha explicat també que s'ha decidit l'ingrés de la pacient a l'Hospital Clínic per una qüestió de logística, ja que "per les seves circumstàncies clíniques i epidèmiques, no requeriria l'ingrés".

Principal objectiu: la contenció

Joan Guix ha donat detalls també del Covid-19, "un nou virus, detectat fa una un mica més d'un mes", ha remarcat. En aquest sentit, en tractar-se d'un virus encara desconegut, ha dit que el gran objectiu és "la contenció"
Guix ha explicat que el Covid-19 té una alta contagiositat, "però no una extremada gravetat", tot i això ha recalcat que en cap moment s'ha de banalitzar el coronavirus.
El secretari de Salut Pública també ha donat algunes dades que, diu, cal recordar: el 80% dels casos són lleus, "majoritàriament molt similar a un quadre gripal". El 15% de casos detectats es consideren greus i el 2% es poden dictaminar com a crítics.

Principals recomanacions

En relació a les mesures més efectives per evitar qualsevol contagi, Joan Guix ha reiterat els consells que sempre es donen: l'ús de mocadors rebutjables, si s'estossega o esternuda, tapar-se amb l'avantbraç i no amb la mà i, molt important, la higiene.
er la seva banda, la doctora Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, ha enviat una sèrie de recomanacions a la ciutadania, el principal, davant qualsevol preocupació, que es truqui al 061 per fer una primera avaluació, sempre en casos de símptomes lleus, i d'aquesta manera evitar el que podria ser un col·lapse dels serveis d'urgències dels centres hospitalaris.
Assumpta Ricard també ha volgut deixar molt clar que s'ha de confiar en el sistema de salut pública: "Hem demostrat que estem preparats, el sistema està preparat". També ha volgut donar les gràcies a tots els professionals i a tot el personal sanitari que està treballant en aquest àmbit.