Avui, que és
Dijous Gras,
és el dia de la coca de llardons, les truites i la botifarra d’ou.
Entre totes les dates del cicle de carnaval és precisament avui, quan la
festa arrenca, que la gastronomia pren més importància. Comencem una
setmana de gresca i disbauxa centrada en el menjar i en tot allò que
l’envolta, perquè pel Dijous Gras són molt freqüents els concursos de
truites, els berenars escolars a cel obert i els grans àpats
col·lectius. Però per què es dóna tanta importància al menjar per
carnaval? I per què totes les menges tradicionals de la jornada són a
base de carn de porc i d’ous?
La festa de Carnaval no es pot entendre bé sense la Quaresma, que
n’és el període oposat. Són quaranta dies que el calendari litúrgic
cristià assenyala per preparar-se per a Setmana Santa. Comença
immediatament després del dimarts de carnaval i són set setmanes en què
regna l’abstinència i hi ha moltes coses prohibides. Antigament, la
Quaresma l’havia de complir tothom i, doncs, el carnaval era la darrera
oportunitat de deixar-se anar abans de tot aquest rigor. Un dels àmbits
en què la Quaresma era especialment dura era l’alimentació, perquè
prohibia el consum de carn i de productes calòrics.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Per això la dieta carnavalesca és a base de grans àpats, que contenen
greix i ous. I si hi ha un producte que exemplifica perfectament els
excessos carnavalescs és la botifarra d’ou, una combinació de dos
productes tradicionalment prohibits. A més, aquests darrers temps el
costum de ‘fer magre’ per Quaresma ha desaparegut, però les menges
carnavalesques es mantenen ben arrelades.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Sostenir
un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb
la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts
subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al
diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan
us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.
Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada