feu-vos-en subscriptors.
El diari Corriere della Sera, un dels principals d’Itàlia, ha entrevistat el cap de pneumologia de l’Hospital de Bèrgam, Fabiano Di Marco. En l’entrevista recorda que al partit hi van acudir 40.000 ciutadans de Bèrgam i el defineix com ‘una autèntica bomba biològica‘. Explica que fins al dia 12 la situació era completament normal, que a partir del 13 van començar els problemes però d’una manera controlable i que la situació se’n va anar de les mans després del partit. La Repubblica, un dels altres diaris importants del país, en parla com el detonant del contagi que va causar la difusió de la Covid-19 a la Llombardia. Cal recordar que setmanes després l’Atalanta va ser autoritzat a desplaçar-se a València per disputar el partit de tornada.
Itàlia és encara un dels epicentres del contagi i avui el govern ha confirmat 793 morts i 6.557 casos nous en un sol dia, la xifra més alta registrada. El total de casos ja és de 53.578, i el de defuncions 4.825.
Un altre detall que ha cridat molt l’atenció ha estat la trucada del president de la Xina al rei d’Espanya. Fins i tot un diari com el South China Morning Post ha expressat estranyesa pel fet que el president xinès hagi trucat avui a quatre estats europeus i que en el cas espanyol no hagi telefonat al primer ministre sinó al cap d’estat. Al cap de poques hores ja circulaven articles per Madrid alabant els esforços del rei espanyol per a aconseguir màscares. El diari diu que ‘la telefonada de Xi a Espanya ha estat poc usual perquè ha parlat amb el rei Felipe, cap d’estat cerimonial, que normalment està apartat la política’.
Però mentre tot això passava la situació al conjunt del país no millora. Tant l’estat espanyol com el francès són entre els que més malament van de tot el món, especialment l’espanyol. Per això s’esperava el discurs anunciat per Pedro Sánchez per a les 21.00, que ha acabat començant més tard. Així i tot, el primer ministre espanyol ha fet un discurs que, tot i que semblava insinuar un canvi d’orientació no s’ha acabat concretant en res. El to no ha estat el d’intervencions anteriors i ha repetit força vegades que cal adaptar-se i canviar d’estratègia si es demostra que les coses no van bé, però no ha anunciat cap mesura nova, especialment el confinament de les zones més afectades i sobretot de Madrid.
Llegeixo en una piulada que JP Morgan augmenta la participació a Repsol i Blackrock a Telefònica. No sé si és cert, però la veritat és que les empreses cotitzades a la borsa espanyola –després de les caigudes espectaculars d’aquestes últimes setmanes– s’han posat a l’abast de molts caçadors de gangues. El Banc Sabadell, per exemple, al final del 2019 valia 5.850 milions d’euros a la borsa i avui en val 2.355. ACS, la companyia del totpoderós Florentino Pérez, ha passat d’11.200 milions a 4.200; Repsol, de 21.200 a 9.600… i podríem continuar. Són empreses importants de l’Ibex, però si anem a les dels altres mercats, les baixades són semblants. Els bancs són un dels sectors més afectats. Avui el Sabadell costa el 21% del seu valor comptable, Bankia el 24%, el Santander el 37%, el BBVA el 40% i CaixaBank el 42%. Creix, doncs, la temptació dels anomenats voltors.
Per tractar d’evitar que de la nit al dia ens trobem que les empreses han passat a mans estrangeres, el govern espanyol veu la necessitat de posar-hi entrebancs. I així, a la lletra petita del reial decret llei de dimecres passat, s’estableix que les inversions directes, és a dir, les dels inversors residents a països fora de la UE i de l’Associació Europea de Lliure Comerç, se suspenen quan l’inversor passi a tenir una participació igual o superior al 10% del capital social de la societat o bé prengui el control de l’òrgan d’administració. Tanmateix, se suspenen també les inversions que, donant-se aquestes circumstàncies, siguin procedents d’empreses públiques o de control públic o bé de fons sobirans de tercers països.
La llista de sectors estratègics (són molts) la podeu trobar al BOE, però val a dir que, a més, ‘el govern podrà suspendre el règim de liberalització de les inversions estrangeres directes a Espanya en els sectors no especificats en aquest capítol’. Un blindatge important de què s’ha parlat poc i que fa referència sobretot a les cotitzades a la borsa, on tothom pot comprar sense fer gaire soroll. De les que no hi són –que, per mimetisme, també seran més barates– serà el propietari qui decideixi, sempre, és clar, que no pertanyin als sectors a què fa referència el decret.
—El menysteniment de la màscara a Europa crea consternació a Àsia. Article de Le Monde, en francès, que explica com l’Àsia no s’entén el menysteniment del paper preventiu de les màscares, quan es recomana que només en portin els malalts.
—Ens rentem les mans amb la Rebolica. Gràfic d’Escola Valenciana per ajudar a entendre als xiquets com han de rentar-se les mans. Es pot cantar amb la música de la Rebolica
—Migrants per a salvar les ciutats en quarantena. Article de La Jornada de Mèxic, en espanyol, que explica com els emigrants són, enmig de la crisi, els qui mantenen dempeus ciutats com Nova York, car són la majoria dels repartidors a domicili.
—Els 10 films de ciència-ficció que anticipaven una vida en confinament. Un article, en català, de SurtdeCasa.
—VilaWeb: Formentera resisteix, aïllada, al coronavirus. Formentera és l’únic territori del país lliure de la Covid-19 i conté la respiració esperant a confirmar que no hi ha contagi local.
—Joan Ramon Masclans: ‘El 61% dels llits d’UCI a Catalunya són ocupats per pacients amb la Covid-19’
—Elena Martínez (Esquerra Castellana): ‘Tanca Madrid, però no en facis una ratera’
—El Col·legi de Metges de Barcelona fa una crida a tothom per a recaptar material i diners
—La falta de màscares, la prevalença dels interessos econòmics i la solidaritat de Bocairent
—La Covid-19 també afecta els joves: ‘N’hi ha molts en estat greu’
—El metge que va detectar el brot d’Igualada critica durament la gestió de Salut
—Un epidemiòleg alerta que els casos greus de Covid-19 són el doble que no preveien
—S’ha mort de coronavirus Joan Cuadrench, capellà obrer a Nou Barris
—‘Tinc setanta anys, visc sola, tinc la Covid-19 i em sento abandonada’
—Molts dels malalts de la Covid-19 presenten uns nous símptomes no descrits fins ara
Els estats més afectats són:
—La Xina, amb 81.008 casos i 3.255 morts.
—Itàlia, amb 53.578 casos i 4.825 morts.
—L’estat espanyol, amb 25.374 casos i 1.378 morts.
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 24.137 casos i 288 morts.
—Alemanya, amb 22.084 casos i 83 morts.
A l’estat francès hi ha 14.459 casos i 562 morts.
Als Països Catalans hi ha 5.934 casos i 181 morts.
—Al Principat, 4.203 casos i 122 morts (avui encara no s’havien donat dades actualitzades abans de l’hora d’enviament d’aquest correu).
—Al País Valencià, 1.363 casos i 50 morts (258 casos i 17 morts més que no ahir).
—A les Illes, 246 casos i 4 morts (43 casos més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 35 casos i 5 morts (no hi ha dades noves).
—A Andorra, 87 casos (13 casos més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un
periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu
donar suport al model de VilaWeb, Què ha passat avui?
De les moltes notícies del dia, a la redacció de VilaWeb ens ha sorprès avui de manera molt especial la polèmica apareguda a Itàlia sobre el partit de futbol de la Lliga de Campions que es va disputar a l’estadi San Siro de Milà entre el València i l’Atalanta el 19 de febrer passat.El diari Corriere della Sera, un dels principals d’Itàlia, ha entrevistat el cap de pneumologia de l’Hospital de Bèrgam, Fabiano Di Marco. En l’entrevista recorda que al partit hi van acudir 40.000 ciutadans de Bèrgam i el defineix com ‘una autèntica bomba biològica‘. Explica que fins al dia 12 la situació era completament normal, que a partir del 13 van començar els problemes però d’una manera controlable i que la situació se’n va anar de les mans després del partit. La Repubblica, un dels altres diaris importants del país, en parla com el detonant del contagi que va causar la difusió de la Covid-19 a la Llombardia. Cal recordar que setmanes després l’Atalanta va ser autoritzat a desplaçar-se a València per disputar el partit de tornada.
Itàlia és encara un dels epicentres del contagi i avui el govern ha confirmat 793 morts i 6.557 casos nous en un sol dia, la xifra més alta registrada. El total de casos ja és de 53.578, i el de defuncions 4.825.
Un altre detall que ha cridat molt l’atenció ha estat la trucada del president de la Xina al rei d’Espanya. Fins i tot un diari com el South China Morning Post ha expressat estranyesa pel fet que el president xinès hagi trucat avui a quatre estats europeus i que en el cas espanyol no hagi telefonat al primer ministre sinó al cap d’estat. Al cap de poques hores ja circulaven articles per Madrid alabant els esforços del rei espanyol per a aconseguir màscares. El diari diu que ‘la telefonada de Xi a Espanya ha estat poc usual perquè ha parlat amb el rei Felipe, cap d’estat cerimonial, que normalment està apartat la política’.
Però mentre tot això passava la situació al conjunt del país no millora. Tant l’estat espanyol com el francès són entre els que més malament van de tot el món, especialment l’espanyol. Per això s’esperava el discurs anunciat per Pedro Sánchez per a les 21.00, que ha acabat començant més tard. Així i tot, el primer ministre espanyol ha fet un discurs que, tot i que semblava insinuar un canvi d’orientació no s’ha acabat concretant en res. El to no ha estat el d’intervencions anteriors i ha repetit força vegades que cal adaptar-se i canviar d’estratègia si es demostra que les coses no van bé, però no ha anunciat cap mesura nova, especialment el confinament de les zones més afectades i sobretot de Madrid.
L’editorial de Vicent Partal:
—Una crida a organitzar-nos des de baix. Passa-ho.La píndola de Jordi Goula sobre l’economia:
Blindatge empresarial contra els voltorsLlegeixo en una piulada que JP Morgan augmenta la participació a Repsol i Blackrock a Telefònica. No sé si és cert, però la veritat és que les empreses cotitzades a la borsa espanyola –després de les caigudes espectaculars d’aquestes últimes setmanes– s’han posat a l’abast de molts caçadors de gangues. El Banc Sabadell, per exemple, al final del 2019 valia 5.850 milions d’euros a la borsa i avui en val 2.355. ACS, la companyia del totpoderós Florentino Pérez, ha passat d’11.200 milions a 4.200; Repsol, de 21.200 a 9.600… i podríem continuar. Són empreses importants de l’Ibex, però si anem a les dels altres mercats, les baixades són semblants. Els bancs són un dels sectors més afectats. Avui el Sabadell costa el 21% del seu valor comptable, Bankia el 24%, el Santander el 37%, el BBVA el 40% i CaixaBank el 42%. Creix, doncs, la temptació dels anomenats voltors.
Per tractar d’evitar que de la nit al dia ens trobem que les empreses han passat a mans estrangeres, el govern espanyol veu la necessitat de posar-hi entrebancs. I així, a la lletra petita del reial decret llei de dimecres passat, s’estableix que les inversions directes, és a dir, les dels inversors residents a països fora de la UE i de l’Associació Europea de Lliure Comerç, se suspenen quan l’inversor passi a tenir una participació igual o superior al 10% del capital social de la societat o bé prengui el control de l’òrgan d’administració. Tanmateix, se suspenen també les inversions que, donant-se aquestes circumstàncies, siguin procedents d’empreses públiques o de control públic o bé de fons sobirans de tercers països.
La llista de sectors estratègics (són molts) la podeu trobar al BOE, però val a dir que, a més, ‘el govern podrà suspendre el règim de liberalització de les inversions estrangeres directes a Espanya en els sectors no especificats en aquest capítol’. Un blindatge important de què s’ha parlat poc i que fa referència sobretot a les cotitzades a la borsa, on tothom pot comprar sense fer gaire soroll. De les que no hi són –que, per mimetisme, també seran més barates– serà el propietari qui decideixi, sempre, és clar, que no pertanyin als sectors a què fa referència el decret.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
—De Netflix Party a Zoom: les aplicacions que ens fan passar la quarantena. Article en anglès de Vox.com que ensenya aplicacions i webs que tenen un paper positiu en la tasca de socialitzar enmig de la quarantena.—El menysteniment de la màscara a Europa crea consternació a Àsia. Article de Le Monde, en francès, que explica com l’Àsia no s’entén el menysteniment del paper preventiu de les màscares, quan es recomana que només en portin els malalts.
—Ens rentem les mans amb la Rebolica. Gràfic d’Escola Valenciana per ajudar a entendre als xiquets com han de rentar-se les mans. Es pot cantar amb la música de la Rebolica
—Migrants per a salvar les ciutats en quarantena. Article de La Jornada de Mèxic, en espanyol, que explica com els emigrants són, enmig de la crisi, els qui mantenen dempeus ciutats com Nova York, car són la majoria dels repartidors a domicili.
—Els 10 films de ciència-ficció que anticipaven una vida en confinament. Un article, en català, de SurtdeCasa.
—VilaWeb: Formentera resisteix, aïllada, al coronavirus. Formentera és l’únic territori del país lliure de la Covid-19 i conté la respiració esperant a confirmar que no hi ha contagi local.
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
—Setanta científics de tot l’estat espanyol alerten Sánchez que és urgent el confinament total—Joan Ramon Masclans: ‘El 61% dels llits d’UCI a Catalunya són ocupats per pacients amb la Covid-19’
—Elena Martínez (Esquerra Castellana): ‘Tanca Madrid, però no en facis una ratera’
—El Col·legi de Metges de Barcelona fa una crida a tothom per a recaptar material i diners
—La falta de màscares, la prevalença dels interessos econòmics i la solidaritat de Bocairent
—La Covid-19 també afecta els joves: ‘N’hi ha molts en estat greu’
—El metge que va detectar el brot d’Igualada critica durament la gestió de Salut
—Un epidemiòleg alerta que els casos greus de Covid-19 són el doble que no preveien
—S’ha mort de coronavirus Joan Cuadrench, capellà obrer a Nou Barris
—‘Tinc setanta anys, visc sola, tinc la Covid-19 i em sento abandonada’
—Molts dels malalts de la Covid-19 presenten uns nous símptomes no descrits fins ara
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 303.443 casos confirmats i 12.964 morts. Del total de casos, 94.640 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.Els estats més afectats són:
—La Xina, amb 81.008 casos i 3.255 morts.
—Itàlia, amb 53.578 casos i 4.825 morts.
—L’estat espanyol, amb 25.374 casos i 1.378 morts.
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 24.137 casos i 288 morts.
—Alemanya, amb 22.084 casos i 83 morts.
A l’estat francès hi ha 14.459 casos i 562 morts.
Als Països Catalans hi ha 5.934 casos i 181 morts.
—Al Principat, 4.203 casos i 122 morts (avui encara no s’havien donat dades actualitzades abans de l’hora d’enviament d’aquest correu).
—Al País Valencià, 1.363 casos i 50 morts (258 casos i 17 morts més que no ahir).
—A les Illes, 246 casos i 4 morts (43 casos més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 35 casos i 5 morts (no hi ha dades noves).
—A Andorra, 87 casos (13 casos més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la
gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a
no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem
ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a
continuar essent crítics.Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada