feu-vos-en subscriptors.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet unes quantes compareixences el cap de setmana durant les quals ha anat advertint cada vegada amb més claredat que la setmana que ara comença i la següent seran més dures que no pas l’actual. Avui Sánchez ha fet una altra reunió amb els presidents de les nacionalitats i regions i ja no ha estat tan sols el president Torra que ha exigit més duresa i contenció, sinó que quatre comunitats autònomes han reclamat el tancament de fronteres, una exigència que Sánchez, en la línia dels darrers dies, no ha volgut atendre.
Sobre aquesta reunió, en una compareixença que ha fet de la Casa dels Canonges estant, el president Torra ha reclamat un conjunt molt concret i detallat de mesures que abasten tant el nivell sanitari com el sòcio-econòmic. En aquesta intervenció Torra s’ha exclamat que allò que hi ha en joc és el debat entre l’economia i la vida.
També ha comparegut al País Valencià el president Puig, que ha apujat el to crític amb el govern espanyol, s’ha queixat de la desatenció i ha anunciat que dimarts arriben a València dos avions de la Xina amb material que la Generalitat ha gestionat directament.
També a les Illes la presidenta Francina Armengol ha anunciat que el govern balear intenta fer compres de material de manera directa.
Em poso a la pell d’una persona que té una botiga petita. Que sap que no es farà mai ric, però que en guanyarà per a viure justet. I ja en té prou. Ara es troba que li tanquen el negoci per decret i no té cap font d’ingressos. És conscient que d’aquí a una setmana serem a final de mes i caldrà fer pagaments, sobretot el lloguer i la quota de la seguretat social. Es va desesperar ahir al vespre quan el president Sánchez va dir que l’estat d’alarma duraria, de moment, dues setmanes més. Què pot fer? Se sent lligat de mans i peus i discriminat envers la resta de treballadors. Sent ràbia i impotència, lluita contra l’angoixa i està molt emprenyat. A tot l’estat espanyol, el 18% de la població activa són autònoms. Cada un és un cas, però com ell segur que n’hi ha molts.
Això ho viuen cada dia les associacions d’autònoms. Per això aquest matí, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha enviat una carta al president Sánchez en què li recorda que els autònoms estan asfixiats i que arran de l’allau de sol·licituds de la nova prestació que els han concedit (subsidi de desocupació durant un mes, o tant com duri el tancament), no hi ha temps perquè tots els demandants les vegin resoltes abans del 31 de març i que són molts que no tenen diners ni per a pagar la quota. En vista d’aquesta situació, demana que es condoni la quota de març a tots els autònoms, i això fa dies que ho reclama. Fins i tot ja n’havia calculat el cost. La supressió de les quotes del març i l’abril pujaria a 2.000 milions, un 1% dels 200.000 milions del pla d’ajuts.
Aquesta carta és la resposta d’una nota dura del Ministeri de Treball d’abans-d’ahir. ‘Tots els autònoms obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75% respecte de l’últim semestre, ja tenen dret de rebre la prestació que vam aprovar. Aquest ministeri desmenteix que el govern en prepari cap modificació.’ Cal dir que aquest és l’únic ajut estatal que s’ha donat als autònoms, a més del fet que si emmalalteixen pel coronavirus seran considerats baixa per malaltia comuna (i tindran el dret de rebre aquesta prestació) ‘quan preventivament el professional es trobi obligat a restar aïllat a casa, fins que no se certifiqui si hi ha malaltia o no.’
A Catalunya, el Departament de Treball ha establert un ajut, en forma de prestació econòmica, que pot arribar fins a dos mil euros, per als autònoms que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació, sempre que constin d’alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin de fonts d’ingressos alternatives. Aquest ajut compta amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i preveu de beneficiar uns 4.500 autònoms.
Bé, entenc perfectament la desesperació de milers i milers de persones i espero que Sánchez faci alguna cosa més per ajudar aquest col·lectiu.
—Ximo Puig anuncia que dimarts arribaran dos avions amb equipament de protecció. Article d’A Punt.
—Com es va estrendre el virus. Impressionant gràfic interactiu del New York Times que explica com s’ha estès la Covid-19 des de Wuhan a tot el món.
—Què és la immunitat del ramat i per què el Regne Unit hi confia? Article en castellà de The Conversation sobre l’estratègia que segueix el Regne Unit.
—La prefectura de Catalunya Nord prohibeix de sortir als carrers de Perpinyà de les 20.00 a les 6.00. A Ràdio Arrels.
—Coronavirus: tretze bones notícies. Article en francès de Le Monde. Heu de seleccionar a l’inici de l’article si les voleu només d’un sector o si les voleu totes, clicant sobre ‘Seleccionar-ho tot’.
—La crisi del coronavirus generarà un nou pensament econòmic. Article en anglès de Larry Elliott a The Guardian.
—La lliçó més important de la pandèmia del 1918: digueu la veritat! Entrevista en anglès a l’historiador John M. Barry, a Vox.com.
—[GRÀFICS] El 59% dels ingressats a l’UCI a l’estat espanyol tenen menys de setanta anys
—Preocupació al País Valencià per les residències, que acumulen un terç dels morts pel coronavirus
—Fabricants digitals dissenyen una màscara de plàstic impresa en 3D per a protegir els sanitaris
—Torra exigeix de protegir urgentment els treballadors perquè es puguin quedar a casa confinats
—Cartes que curen: una iniciativa per a donar escalf als malalts de coronavirus que es troben en aïllament
—El conte per a infants (i no tan infants) per a entendre el coronavirus 2019
—Catalanes atrapades a Colòmbia denuncien l’abandonament del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol
—Molts dels malalts de la Covid-19 presenten uns nous símptomes no descrits fins ara
Els estats més afectats són:
—La Xina, amb 81.054 casos i 3.261 morts.
—Itàlia, amb 59.138 casos i 5.476 morts.
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 38.757 casos i 400 morts.
—L’estat espanyol, amb 28.603 casos i 1.756 morts.
—Alemanya, amb 24.806 casos i 93 morts.
A l’estat francès hi ha 16.018 casos i 674 morts.
Als Països Catalans hi ha 6.829 casos i 274 morts.
—Al Principat, 4.704 casos i 191 morts (no hi ha dades noves en el moment de la publicació d’aquest report).
—Al País Valencià, 1.604 casos i 69 morts (241 casos i 19 morts més que no ahir).
—A les Illes, 331 casos i 9 morts (84 casos i 5 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 78 casos i 5 morts (43 casos més que no ahir).
—A Andorra, 112 casos (25 casos més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un
periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu
donar suport al model de VilaWeb, Què ha passat avui?
Itàlia avui sembla que ha aturat el pic de la malaltia. El nombre de nous contagis ha baixat de cinc-cents i hi ha uns cent cinquanta morts menys que ahir. Tot just és un dia en què la xifra de malalts i de morts és inferior al dia anterior, però si es confirmés aquesta tendència seria una notícia molt important perquè significaria que les mesures comencen a fer efecte. El país conté la respiració esperant les dades de demà per encarar amb més confiança una setmana que, en canvi, a l’estat espanyol s’encara amb un gran pessimisme.El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet unes quantes compareixences el cap de setmana durant les quals ha anat advertint cada vegada amb més claredat que la setmana que ara comença i la següent seran més dures que no pas l’actual. Avui Sánchez ha fet una altra reunió amb els presidents de les nacionalitats i regions i ja no ha estat tan sols el president Torra que ha exigit més duresa i contenció, sinó que quatre comunitats autònomes han reclamat el tancament de fronteres, una exigència que Sánchez, en la línia dels darrers dies, no ha volgut atendre.
Sobre aquesta reunió, en una compareixença que ha fet de la Casa dels Canonges estant, el president Torra ha reclamat un conjunt molt concret i detallat de mesures que abasten tant el nivell sanitari com el sòcio-econòmic. En aquesta intervenció Torra s’ha exclamat que allò que hi ha en joc és el debat entre l’economia i la vida.
També ha comparegut al País Valencià el president Puig, que ha apujat el to crític amb el govern espanyol, s’ha queixat de la desatenció i ha anunciat que dimarts arriben a València dos avions de la Xina amb material que la Generalitat ha gestionat directament.
També a les Illes la presidenta Francina Armengol ha anunciat que el govern balear intenta fer compres de material de manera directa.
L’editorial de Vicent Partal:
—Als interessos de qui serveix l’actitud de Pedro Sánchez?La píndola de Jordi Goula sobre l’economia:
Autònoms decebuts, angoixats i emprenyatsEm poso a la pell d’una persona que té una botiga petita. Que sap que no es farà mai ric, però que en guanyarà per a viure justet. I ja en té prou. Ara es troba que li tanquen el negoci per decret i no té cap font d’ingressos. És conscient que d’aquí a una setmana serem a final de mes i caldrà fer pagaments, sobretot el lloguer i la quota de la seguretat social. Es va desesperar ahir al vespre quan el president Sánchez va dir que l’estat d’alarma duraria, de moment, dues setmanes més. Què pot fer? Se sent lligat de mans i peus i discriminat envers la resta de treballadors. Sent ràbia i impotència, lluita contra l’angoixa i està molt emprenyat. A tot l’estat espanyol, el 18% de la població activa són autònoms. Cada un és un cas, però com ell segur que n’hi ha molts.
Això ho viuen cada dia les associacions d’autònoms. Per això aquest matí, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha enviat una carta al president Sánchez en què li recorda que els autònoms estan asfixiats i que arran de l’allau de sol·licituds de la nova prestació que els han concedit (subsidi de desocupació durant un mes, o tant com duri el tancament), no hi ha temps perquè tots els demandants les vegin resoltes abans del 31 de març i que són molts que no tenen diners ni per a pagar la quota. En vista d’aquesta situació, demana que es condoni la quota de març a tots els autònoms, i això fa dies que ho reclama. Fins i tot ja n’havia calculat el cost. La supressió de les quotes del març i l’abril pujaria a 2.000 milions, un 1% dels 200.000 milions del pla d’ajuts.
Aquesta carta és la resposta d’una nota dura del Ministeri de Treball d’abans-d’ahir. ‘Tots els autònoms obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75% respecte de l’últim semestre, ja tenen dret de rebre la prestació que vam aprovar. Aquest ministeri desmenteix que el govern en prepari cap modificació.’ Cal dir que aquest és l’únic ajut estatal que s’ha donat als autònoms, a més del fet que si emmalalteixen pel coronavirus seran considerats baixa per malaltia comuna (i tindran el dret de rebre aquesta prestació) ‘quan preventivament el professional es trobi obligat a restar aïllat a casa, fins que no se certifiqui si hi ha malaltia o no.’
A Catalunya, el Departament de Treball ha establert un ajut, en forma de prestació econòmica, que pot arribar fins a dos mil euros, per als autònoms que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació, sempre que constin d’alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin de fonts d’ingressos alternatives. Aquest ajut compta amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i preveu de beneficiar uns 4.500 autònoms.
Bé, entenc perfectament la desesperació de milers i milers de persones i espero que Sánchez faci alguna cosa més per ajudar aquest col·lectiu.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
—Coronavirus: les cent activitats permeses. Article en italià a La Repubblica amb una llista dels cent sectors productius que des d’avui són els únics autoritzats a treballar.—Ximo Puig anuncia que dimarts arribaran dos avions amb equipament de protecció. Article d’A Punt.
—Com es va estrendre el virus. Impressionant gràfic interactiu del New York Times que explica com s’ha estès la Covid-19 des de Wuhan a tot el món.
—Què és la immunitat del ramat i per què el Regne Unit hi confia? Article en castellà de The Conversation sobre l’estratègia que segueix el Regne Unit.
—La prefectura de Catalunya Nord prohibeix de sortir als carrers de Perpinyà de les 20.00 a les 6.00. A Ràdio Arrels.
—Coronavirus: tretze bones notícies. Article en francès de Le Monde. Heu de seleccionar a l’inici de l’article si les voleu només d’un sector o si les voleu totes, clicant sobre ‘Seleccionar-ho tot’.
—La crisi del coronavirus generarà un nou pensament econòmic. Article en anglès de Larry Elliott a The Guardian.
—La lliçó més important de la pandèmia del 1918: digueu la veritat! Entrevista en anglès a l’historiador John M. Barry, a Vox.com.
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
—Ximo Puig diu a Sánchez que el material sanitari és ‘molt insuficient’ i recorre a la Xina—[GRÀFICS] El 59% dels ingressats a l’UCI a l’estat espanyol tenen menys de setanta anys
—Preocupació al País Valencià per les residències, que acumulen un terç dels morts pel coronavirus
—Fabricants digitals dissenyen una màscara de plàstic impresa en 3D per a protegir els sanitaris
—Torra exigeix de protegir urgentment els treballadors perquè es puguin quedar a casa confinats
—Cartes que curen: una iniciativa per a donar escalf als malalts de coronavirus que es troben en aïllament
—El conte per a infants (i no tan infants) per a entendre el coronavirus 2019
—Catalanes atrapades a Colòmbia denuncien l’abandonament del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol
—Molts dels malalts de la Covid-19 presenten uns nous símptomes no descrits fins ara
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 340.408 casos confirmats i 14.573 morts. Del total de casos, 97.571 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.Els estats més afectats són:
—La Xina, amb 81.054 casos i 3.261 morts.
—Itàlia, amb 59.138 casos i 5.476 morts.
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 38.757 casos i 400 morts.
—L’estat espanyol, amb 28.603 casos i 1.756 morts.
—Alemanya, amb 24.806 casos i 93 morts.
A l’estat francès hi ha 16.018 casos i 674 morts.
Als Països Catalans hi ha 6.829 casos i 274 morts.
—Al Principat, 4.704 casos i 191 morts (no hi ha dades noves en el moment de la publicació d’aquest report).
—Al País Valencià, 1.604 casos i 69 morts (241 casos i 19 morts més que no ahir).
—A les Illes, 331 casos i 9 morts (84 casos i 5 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 78 casos i 5 morts (43 casos més que no ahir).
—A Andorra, 112 casos (25 casos més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la
gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a
no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem
ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a
continuar essent crítics.Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada