dilluns, 20 d’octubre del 2014

L'ANC deixa Mas sense marge: comicis abans de tres meso

PER SI ENS MIREN...
MAREA GROGA AL CENTRE DE BARCELONA

L'ANC deixa Mas sense marge: comicis abans de tres mesos

En una altra gran mobilització, les entitats exigeixen unitat als partits sobiranistes

L'Assemblea i Òmnium condicionen l'aval al 9-N a la convocatòria d'eleccions

EL PERIODICO
FIDEL MASREAL / BARCELONA
Dilluns, 20 d'octubre del 2014
  • El cantant i compositor Lluís Llach va participar en la mobilització.
  • Junqueras, a primera fila. A la dreta, Rakosnik, Mascarell i Rigau, entre altres.
  • Un home reparteix banderes estelades minuts abans de l'inici de l'acte.
  • Junqueras, a primera fila. A la dreta, Rakosnik, Mascarell i Rigau, entre altres.
  • 'Selfie' en família amb les samarretes de la plataforma 'Ara és l'hora'.
  • Junqueras, a primera fila. A la dreta, Rakosnik, Mascarell i Rigau, entre altres.
pressa i cansament. Aquests són els sentiments que inunden l'independentisme de l'ANC i Òmnium Cultural. Pressa, perquè per a ells la consulta del 9-N ja arribava tard. Cansament, perquè entenen que ja han cedit prou davant les estratègies dels partits. Així és fàcil entendre el missatge que va llançar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, davant la mirada poc complaguda de la dona d'Artur Mas, Helena Rakosnik: «President, convoqui eleccions. President, volem votar abans de tres mesos. Si ho fa, tindrà el nostre suport i convertirem el 9-N en una mobilització massiva».
No va ser gens fàcil teixir la proposta del moviment Ara és l'hora, que ahir va tornar a exhibir múscul al centre de Barcelona (segons la Guàrdia Urbana, va reunir 110.000 persones a la plaça de Catalunya i voltants). A la vista del debat intern generat pel succedani de consulta promogut en solitari per la Generalitat, ANC i Òmnium han viscut intensos debats. No ha agradat gens el moviment de fitxa de Mas, i tampoc la ruptura de la unitat. Ho va explicitar Forcadell: «No és la consulta que volíem, no és la que ens van dir que farien, que tampoc era la nostra consulta. La vam acceptar perquè ens vau dir que això mantindria la unitat dels partits». Hi haurà suport a aquest succedani, però amb condicions; la més important, que es convoqui a les urnes sí o sí. Amb la qual cosa, Mas es podria quedar sense l'últim dels marges de maniobra que li quedava: la decisió personalíssima de convocar o no les anomenades eleccions plebiscitàries.
Encara ahir, en una entrevista a ElPunt Avui, Mas afirmava: «Tan important com la data [de les eleccions] és saber com, amb qui, què i per a què. No les convocaré sense saber això». Forcadell, en canvi, té altres plans. «No acceptem més dilacions ni pèrdues de temps per part de ningú», va clamar a la plaça de Catalunya. «Exigim que poseu el país per davant dels vostres partits polítics», va rematar, i va aconseguir la millor ovació del dia amb un missatge dirigit també a ERC i a la resta de forces que s'han desmarcat del pla del Govern.
RAKOSNIK NO VA APLAUDIR / Rakosnik no va aplaudir en el moment en què Forcadell va exigir eleccions; tampoc ho va fer el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, mentre a escassos metres sí que ho feien, amb afany, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, i la seva número dos, Marta Rovira, que miraven de reüll la dona del president. Es va fer evident el proverbi que una imatge val més que mil paraules. Però les paraules compten, i és revelador que, després de les declaracions de Mas dimarts i ahir a l'esmentada entrevista condicionant les eleccions a una llista única, el coordinador nacional de CDC, Josep Rull, davant de la rotunda exigència d'eleccions sí o sí per part de l'ANC i Òmnium, retirés les condicions: «La gent ens demana unitat. Siguem capaços d'utilitzar les millors eines, no volem posar cap condició. Quan ens asseguem hem de ser capaços de pactar, de pactar-ho tot i pactar-ho bé. I per tant responem a la unitat, urnes i voluntat d'aconseguir la independència». «No posarem condicions prèvies, utilitzem les millors eines possibles», va afegir. CDC no renuncia formalment a la llista única, però tampoc es vol comprometre a allò que ahir li va tornar a reclamar Junqueras a la plaça: «Eleccions que creïn un mandat democràtic i poder exercir la independència immediatament». Aquí hi continua havent la qüestió política de fons, en la qual l'ANC i Òmnium van preferir no entrar.
Va ser significatiu veure qui hi havia i qui no. ICV, de la qual el dirigent Joan Herrera insisteix que no anirà a votar el dia 9 de novembre, hi va estar present amb cares com la del regidor a Barcelona Ricard Gomà. Esquerra Unida i Alternativa també hi va ser. Joan Josep Nuet, salomònic, va demanar sortir al carrer el 9-N, «encara que hi haurà gent que anirà a votar i gent que no votarà però protestarà». Hi van ser també Ernest Maragall, eurodiputat per ERC-NeCat i exconseller del PSC. I també representants de la CUP. I d'Unió, malgrat que el seu líder, Josep Antoni Duran Lleida, es desmarca cada dia més de les plebiscitàries i del camí independentista.
Un objectiu al qual ahir l'ANC va posar presses. Creuen que ja han cedit prou. En la data de la consulta. En la pregunta. En l'absència de llista única a les eleccions europees. I ara, en el canvi del 9-N per un procés participatiu que volen convertir en gran manifestació. «Arribarem fins al final», va proclamar Forcadell. Dosi d'autoestima. La pilota, a la teulada del Palau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada