«Les Catalans» acosta la realitat catalana a França
Europa Press | ND 17/10/2014 a les 17:53h
Henry de Laguérie amb el llibre 'Les Catalans' Foto: Europa Press
El llibre 'Les Catalans', escrit pel periodista francès arrelat a Barcelona, Henry de Laguérie, acosta al seu país la realitat dels catalans des d'una perspectiva polièdrica, i aborda l'evolució del debat sobiranista i altres qüestions socials, culturals i econòmiques com la crisi, els efectes de la bombolla immobiliària i l'èxit de la ciutat com a destí turístic.
L'obra, publicada per l'editorial Ateliers Henry Dougier, que es va presentar aquest dijous a la Delegació de la Generalitat a París, forma part d'una col·lecció sobre pobles i estats que ha començat a publicar-se aquesta tardor.
En declaracions a Europa Press, De Laguérie ha explicat que ha volgut abordar la realitat catalana "sense apriorismes" i des d'una perspectiva periodística i plural, i per aquesta raó, ha conversat amb diverses personalitats, cadascuna de les quals protagonitza un dels 16 capítols.
Entre els entrevistats, hi ha el filòsof Francesc Torralba -amb qui aborda l'evolució dels valors com la solidaritat i la família-, l'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, un líder veïnal del districte barceloní de Nou Barris i un dels subsaharians que residien a una nau industrial del Poblenou, que relata la seva lluita per a un futur millor.
L'exconseller d'Economia Antoni Castells exposa la relació entre Barcelona i Madrid a escala econòmica, les balances fiscals i les conseqüències de la crisi, i també s'aborden casos d'èxit a nivell econòmic: el turisme, el creixement de l'aerolínia Vueling, amb seu a Barcelona, i el fenomen de la marca Desigual, que s'ha consolidat com una insígnia de la capital catalana.
La cultura catalana és un altre dels eixos del llibre: el cronista Lluís Permanyer exposa el modernisme i com Barcelona es va convertir en la porta d'entrada de les avantguardes artístiques a Espanya, i l'expresident dels Castellers de Vilafranca, Miquel Ferret, aborda l'arrelament de la cultura popular. També es parla del fenomen de la cuina catalana d'avantguarda.
L'origen del sobiranisme i la seva consolidació en pocs anys la relaten el catedràtic en ciència política, Ferran Requejo, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell.
De Lánguerie confia que el seu llibre permetrà acostar la realitat catalana a França, on la majoria dels seus habitants perceben l'estat espanyol com una realitat unitària: "Vull explicar les diferències. No és una guia, però sí un llibre que pot servir per a qui vulgui anar un pas per davant. He intentat ser equilibrat", ha explicat.
L'obra, disponible en format paper i 'e-book', forma part d'una col·lecció de llibres d'unes 150 pàgines on es parla d'altres pobles i estats, com els napolitans, els suïssos, els ucraïnesos i els islandesos, tots ells escrits per periodistes francesos que viuen a aquests llocs.
De Languérie és corresponsal a Espanya de l'emissora de ràdio Europe 1 i també col·labora amb la ràdio pública francòfona de Bèlgica (RTBF), el canal 'Tot Notícies' LCI i els diaris 'Le Parisien' i 'La Dépêche du Midi'.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada