divendres, 17 d’octubre del 2014

Un dels principals 'think tank' nord-americans Stratfor, diu: "Mas fa amb el 9-N tot el que es pot fer ara"

16/10/2014
Consulta

Stratfor, diu: "Mas fa amb el 9-N tot el que es pot fer ara"

Un dels principals 'think tank' nord-americans preveu que el procés sobiranista seguirà

Nerea Rodríguez
El Singular
La consultoria d'intel·ligència nord-americana Stratfor, més coneguda com ‘la CIA a l'ombra’, ha tornat a tractar el procés sobiranista català i, especialment, l’anunci del ‘nou 9N’ que va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, el passat dimarts des del Palau de la Generalitat. I ho ha fet entrevistant a l’analista europeu Adriano Bosoni, qui té molt clar que el govern català està fent ara “el màxim que podia fer en les circumstàncies actuals”. Bosoni recorda que “el president català havia promès que celebraria un referèndum sobre la independència, però alhora va prometre que no faria res il·legal”.

Destaca també que Mas estava “estava sota pressió i en conflicte dins del seu propi partit, i també per d'altres partits que donen suport a la independència. Estava sota forces molt conflictives i va decidir celebrar una enquesta, que no serà vinculant, però a la vegada li permetrà complir la seva promesa de deixar que els catalans, almenys, tinguin veu i vot sobre el seu futur”. L’analista, però, veu evident que això és el primer pas per arribar a les eleccions anticipades, “perquè la situació actual no és sostenible a llarg termini”.

Bosoni explica que “el Govern català entén que no pot haver-hi un referèndum en les actuals circumstàncies, amb el govern de Madrid portant-lo al Tribunal Constitucional i aquest declarant-lo il·legal. Així, el que el govern català està intentant fer és aconseguir almenys un cert grau de legitimitat popular mitjançant la celebració d'una consulta que mostrarà que hi ha un suport massiu per la independència i després s’utilitzarà com una plataforma per cridar a eleccions anticipades amb un punt sobre la independència clar i concret en la campanya”.

L’analista avisa, però, “la independència seguiria sent il·legal des del punt de vista de Madrid. Per tant, aquest problema no desapareixerà, aquest problema està lluny d'acabar, i es mantindrà en la configuració de la política espanyola dels propers anys”. A més, avança que els propers dies “veurem protestes, veurem a la gent sortir als carrers per expressar el seu enuig per la situació, i no espero casos de violència. Podria haver alguns episodis aïllats, podria haver algunes persones de forma violenta, aquí i allà, però ningú en general en el camp pro-independència està interessat en la violència perquè la violència podria entelar la campanya a favor de la independència i podria donar una imatge negativa de la campanya pro-independència”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada