dilluns, 5 de gener del 2015

Abans portuguesos que espanyols


BON NADAL I QUE AQUEST 2015 SIA L'ANY DE LA INDEPENDÈNCIA

Abans portuguesos que espanyols

Vuitanta habitants de la població extremenya d'Olivença aconsegueixen la nacionalitat portuguesa i 90 més inicien els tràmits

El territori, formalment espanyol, és reclamat per Portugal des del 1817

| ND 04/01/2015 a les 23:59h

Portugal no reconeix que Olivença sigui part d'«Espanha».

L'Estat espanyol i Portugal mantenen un contenciós territorial viu al municipi extremeny d'Olivenza -Olivença, en portuguès. Ara per ara forma part d'Extremadura, però de sempre s'hi ha parlat portuguès i Lisboa entén que Madrid es va comprometre a cedir-li la sobirania el 1815 en el marc dels acords del Congrés de Viena. Però Madrid ho nega, i la situació resta encallada des de llavors. Ara, vuitanta ciutadans lusòfons han rebut la nacionalitat portuguesa, en una iniciativa promoguda per l'associació Além Guadiana.

L'entitat assegura que 90 ciutadans més també han iniciat els tràmits per obtenir la nacionalitat del país amb què se senten identificats. Alguns dels nous ciutadans portugesos residents en territori formalment espanyol reivindiquen que Olivença "té 500 anys de passat portuguès, i només 200 de passat recent espanyol"

El president de l'entitat, Eduardo Machado, assegura que a Olivença hi ha una "voluntat popular" de ser territori portuguès, i que Além Guadiana tan sols "ha canalitzat" aquest sentiment mitjançant la coordinació de les peticions de nacionalitat.

Machado explica que a Olivença, amb una població de 12.000 habitants, s'hi parla portuguès des de l'Edat Mitjana, per bé que des de les polítiques aplicades pel règim dictatorial de Francisco Franco van estroncar aquesta realitat. Ara, s'ha perdut la transmissió oral de la llengua entre les noves generacions, i ha quedat circumscrit a "l'ambient familiar".

Portuguesa des del segle XIII

Situada a l'est del riu Guadiana, Olivença va ser conquerida als sarraïns per les tropes del lleonès Alfons IX al segle XIII, transferint-la voluntàriament a Portugal poc després. No va ser fins l'any 1657 que la ciutat va tornar a ser conquerida per la monarquia espanyola, retornant a Portugal poc després, el 1668. El 1801 va retornar novament a les ordres de Madrid, llavors una colònia de Napoleó.

Per bé que el 1811 tropes portugueses van tornar-la a ocupar durant la Guerra del Francès, el Regne Unit -aliat de Portugal-, va decidir retornar-la a Espanya. De llavors ençà, Madrid sempre n'ha conservat la possessió en virtut al dret de conquesta. Lisboa sosté que, el 1817, en el marc dels acords del Congrés de Viena de 1815, Espanya es va comprometre a retornar-li el territori, però Madrid ho nega.

"Possessió legalment espanyola"

Actualment, la diputació de Badajoz assegura que "Olivenza és una possessió legalment espanyola en virtut de l'article III del Tractat de Badajoz del 6 de juny de 1801, que va posar fi a la denominada Guerra de les Taronges". Denuncia que "la reclamació d'Olivenza constitueix una mena de tradició secular que la cancelleria portuguesa manté de manera passiva i en estat letàrgic, en l'àmbit més tècnic que polític de la Comissió Mixta de Límits", ho qualifica de "mite historiogràfic amb profundes arrels en el subconscient nacional portuguès" i creu que els "moviments irredentistes" com Além Guadiana "manquen de pes polític i han fracassat en el seu principal objectiu: obligar la diplomàcia portuguesa a reprendre de forma activa la reclamació d'Olivenza a Espanya".

Encara ara, Portugal no reconeix formalment la sobirania espanyola d'Olivença i la frontera entre ambdós estats queda, internacionalment parlant, com a no-determinada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada