L'estela de la cuina catalana al Regne Unit
ACN | ARA 02/01/2015 a les 09:45h
El restaurant Boqueria, obert la primavera del 2014, acull britànics engrescats per la cuina catalana. Foto: ACN
Els britànics coneixen la gastronomia catalana, la gaudeixen i no la identifiquen exclusivament amb les tapes i la paella. La popularitat dels restaurants i de les botigues que ofereixen productes del Principat entre els anglesos comença a ser una realitat. La Boqueria de Barcelona és, segurament, un dels mercats més famosos d'Europa i per això, John Scott i Jaime Armenter van voler retre-li homenatge batejant els dos restaurants de cuina catalana i espanyola que tenen a la capital britànica amb aquest nom. Però els londinencs també poden descobrir la gastronomia catalana a botigues de queviures i vi o, fins i tot, a cursos de cuina per aprendre a preparar plats tradicionals.
Juan Figueras, el xef de Boqueria, talla pernil al restaurant de Battersea, a Londres. Foto: ACN
Adelina Comas-Herrera, Eva Ontiveros i Lisa Carlson van iniciar fa anys un blog on explicaven on trobar aliments i begudes catalans al Regne Unit, però la iniciativa va créixer i va donar lloc al naixement de The Catalan Food and Wine Company. L'empresa, que està preparant un lloc web des d'on comprar menjar i vi català sense sortir de casa, es dedica a vendre els seus propis productes a diferents botigues, com l'Owen's Food Store de Londres o la Murray's General Store a Canterbury. A més, The Catalan Food and Wine Company també organitza esdeveniments de diferent tipus per promocionar la cultura i la història gastronòmica de Catalunya, com ara tasts de vins.
Què volen menjar els britànics?
El cuiner del restaurant Boqueria, Juan Figueras, explica que "per norma general" el públic britànic "té algun coneixement de la nostra cuina", perquè ha viatjat i li agrada la gastronomia de Catalunya. El copropietari del restaurant, John Scott, afegeix que els britànics "entenen què és la qualitat" i que són un públic "exigent" i "aventurer, a qui li agrada provar coses noves". "Els anglesos no pensen: 'no provaré aquest vi perquè no és un Rioja' i això és bo per al nostre negoci", assegura el responsable del restaurant. El britànic és, també, un públic "fidel" que "sempre torna", si se li ofereix qualitat.
Els plats que més demana la clientela britànica són la truita de patates, les croquetes i les patates braves, "seguits de prop" del fricandó, els bunyols de bacallà o les gambes a l'all, assegura Figueras. El xef acaba d'introduir un nou plat: "una coca que té una base com la de recapte, amb escalivada i uns trossets de sobrassada" que porten especialment des de les Illes. I per acabar d'arrodonir un bon àpat, el restaurant ofereix una selecció de vins del país o fins i tot una copa de cava, mentre que els més llaminers no perden les postres típiques, com la crema catalana.
Figueras també ha preparat un menú especial per Nadal. "Hem introduït alguns plats tradicionals entre els menús que oferim" que els clients poden triar segons el nombre de comensals, explica el xef. Entre aquests, no hi poden faltar els clàssics canelons ni tampoc un "pollastre de pagès farcit amb prunes i orellanes", dos plats especialment pensats per aquestes festes, que de moment estan tenint prou èxit.
Un dels plats que no falta als restaurants Boqueria és el pa amb tomàquet, acompanyat de pernil. Foto: ACN
Però el públic britànic no només pot gaudir de la gastronomia catalana als restaurants i a les botigues, sinó que els residents a Londres poden fins i tot aprendre a preparar els plats més típics. Rachel McCormack, escocesa que havia residit durant anys a Barcelona, ofereix cursos de cuina tradicional catalana al centre de la capital anglesa. Les classes de McCormack no només es concentren en lliçons pràctiques, sinó que consisteixen també en discussions sobre l'origen dels plats que es preparen i tasts de formatges, pernils o vins catalans.
Els reptes dels xefs catalans al món
Catalunya compta amb un llistat de xefs i restaurants coneguts mundialment, que han rebut els premis més importants del sector i que es troben a dalt de tot dels llistats de millors cuiners. Per a Figueras, nascut a Saragossa però resident de llarga durada a Catalunya i les Illes, "haver treballat a Barcelona a restaurants o escoles d'hoteleria on s'han format bons xefs" és garantia de reputació i prestigi. "A Catalunya s'estan obrint restaurants i introduint xefs de fora", com també passa al País Basc o Madrid, on també es poden trobar alguns dels millors cuiners del món, explica el xef.
Però treballar de cuiner a Londres també té els seus reptes. De vegades és difícil "trobar algun tipus de producte molt específic", explica Figueras. Amb tot, és un problema prou ben solucionat, ja que "el 85 o el 90% del que arriba aquí ve d'Espanya". "Tenim distribuïdors que ens porten bacallà, pernil o conserves, perquè a Londres tot és molt global", assegura.
El públic britànic també és diferent del català. Per exemple, a Londres es demana "un servei àgil i ràpid", explica el cuiner de Boqueria, especialment al migdia, moment en què sovint tria fer un dinar lleuger abans de seguir treballant. A l'hora de sopar, el servei "pot ser més pausat", explica, i els clients prefereixen allargar el vespre amb unes copes entre amics. El xef reconeix que li agrada "cuinar de tot" i que quan està realment satisfet és quan "els clients gaudeixen" i "valoren" els plats que prepara, sobretot quan es tracta d'idees innovadores. Això sí, als anglesos "els costa entendre el concepte de tapa, de compartir" i sovint prefereixen demanar un primer i un segon plat, explica el xef de Boqueria.
Els cursos de cuina catalana de Rachel McCormack a Londres. Foto: ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada