divendres, 30 de desembre del 2016

COM ES FABRICA UNA REPÚBLICA?


Capítol 1

Com es fa el pas. Referèndum i què més?

VilaWeb rep el 2017 amb una sèrie especial que explica com es procedirà a la proclamació de la república catalana. Comencem avui amb els conceptes més bàsics. La sèrie es publicarà cada dia feiner fins el 8 de gener.

30.12.2016
La proclamació d’un nou estat, de qualsevol nou estat, es fa per mitjà d’una declaració d’independència. Aquest és el pas fonamental i formal que ho canvia tot. Una declaració d’independència, la fa normalment el parlament i és en realitat una crida a la societat internacional perquè sigui conscient que ha nascut un estat.
La major part dels estats actuals han nascut a partir d’una declaració feta pel parlament i en alguns casos feta només pel govern. Cada vegada hi ha més referèndums de validació, però els països que n’han fet encara són minoria.
Una declaració d’independència implica la necessitat immediata de controlar el territori que es declara independent. El govern del territori que s’independitza assumeix automàticament totes les competències de govern en el seu territori i impedeix que l’antic estat les pugui exercir. Amb vista al reconeixement internacional, aquest punt és clau: ningú no reconeixerà una independència retòrica que no impliqui un exercici real de la sobirania que es declara.
En el cas català, la proposta feta pel govern i el parlament consisteix a aprovar les tres lleis de transitorietat que significaran de fet la proclamació de la independència. La llei del règim jurídic català, coneguda popularment per llei de transició, marcarà el naixement del nou estat. Tanmateix, la llei no entrarà en vigor íntegrament en el moment que sigui aprovada. El pla és que n’entrin en vigor de seguida els articles que han de fer possible d’organitzar el referèndum i la resta de la llei, després de ser aprovada, si escau, en un referèndum que s’ha de fer el setembre del 2017, a tot estirar.

La llei del règim jurídic, la llei de la independència

La peça clau del procés d’independència serà la llei del règim jurídic català. Té per objectiu principal declarar la independència, d’una manera ordenada en termes jurídics, per garantir sempre la continuïtat i la seguretat jurídica tant a les persones com a les empreses com als altres estats.

‘De la llei a la llei’, grans transicions fetes amb ordre

El pas de ‘la llei (espanyola) a la llei (catalana)’ té tot d’antecedents. La major part de les transicions pacífiques que s’han fet al món s’han articulat d’aquesta manera. Així es va dissoldre l’URSS, així es va passar de l’apartheid al règim democràtic a Sud-Àfrica i així es va fer la transició del franquisme a la democràcia a l’estat espanyol.
La llei ha de regular provisionalment els elements estructurals del nou estat i les clàusules generals per garantir, des del primer moment, la completesa de l’ordenament jurídic del nou estat i la continuïtat i successió ordenada d’administracions. Regularà els elements bàsics com ara el territori, la nacionalitat, la ciutadania, el règim de llengües i les institucions de govern i, a més, declararà la continuïtat, llevat d’excepcions, de l’aplicació del dret autonòmic català, del dret espanyol, del dret de la UE i del dret internacional.
La llei també preveurà la continuïtat –mitjançant subrogació– dels contractes de l’estat espanyol i de la Generalitat i la possibilitat que els funcionaris i el personal laboral que prestin serveis a l’administració espanyola a Catalunya puguin integrar-se en l’administració del nou estat.
No ha de ser necessàriament una llei gaire densa ni extensa. El Consell Assessor de la Transició Nacional, que l’anomenava ‘llei constitucional provisional’, va arribar a suggerir aquesta possible redacció tocant a la qüestió de la successió d’ordenaments: ‘Les normes jurídiques estatals i autonòmiques, vigents a Catalunya el dia anterior a la proclamació de la independència, hi continuaran vigents i aplicables fins a la seva modificació o derogació per normes aprovades pels òrgans del nou estat en tot allò que no s’oposin a les disposicions de la present llei constitucional provisional. Les referències que s’hi fan a les autoritats o òrgans de l’estat espanyol s’han d’entendre fetes a les autoritats o òrgans catalans homòlegs.’
La llei deixarà clara la voluntat de la república catalana pel que fa a complir el principi de continuïtat dels serveis públics. Els ciutadans del nou estat han de tenir garantida la continuïtat dels serveis prestats fins aquell dia per l’estat espanyol i l’administració pública general. La llei ha de dir que les institucions del nou estat català assumiran directament les funcions que les lleis vigents atribueixen a determinades institucions de l’estat espanyol, o bé que seran suprimides i prou. Per exemple, l’administració perifèrica de l’estat o les subdelegacions del govern a Catalunya desapareixeran perquè deixaran de tenir sentit.

El referèndum, l’eina per a validar la decisió del parlament

Els dos grups parlamentaris independentistes, Junts pel Sí i la CUP, han decidit d’aprovar aquesta llei abans de l’estiu vinent. Una part de la llei entrarà en vigor i una part no, només en espera d’un resultat afirmatiu al referèndum.
El referèndum, per tant, serà l’eina amb què s’aprovarà finalment la llei. Com que ja haurà estat debatuda i adoptada pel parlament, entrarà en vigor l’endemà mateix del referèndum, en el cas que es guanyi. És la combinació de la llei de transitorietat i el referèndum el conjunt que serà la base política i jurídica de la república catalana.
La major part dels actuals estats del món s’han fet independents sense necessitat de referèndum, però en canvi la major part dels estats que s’han fet independents aquests darrers vint-i-cinc anys sí que han fet referèndums, per validar la voluntat democràtica de la població.

dijous, 29 de desembre del 2016

Paco Ibáñez: ‘Puigdemont és el millor president que ha tingut Catalunya’

Paco Ibáñez: ‘Puigdemont és el millor president que ha tingut Catalunya’

El músic elogia Ada Colau i el president de la Generalitat en una entrevista a El Periódico


pacoibanezfoto
El músic Paco Ibáñez actua aquest vespre al Palau de la Música Catalana, dins el Festival del Mil·lenni. Arran d’això, ha estat entrevistat a El Periódico. Hi parla de música, però també de política: de Donald Trump (que anomena ‘el trompeta’), de José Mújica, d’Ada Colau i de Carles Puigdemont. ‘A Catalunya, ara confio en Colau i Puigdemont. Colau és una dona amb sensibilitat, capaç d’adonar-se de moltes coses. I Puigdemont crec que és el millor president que ha tingut Catalunya.’
L’entrevistador se’n sorprèn: ‘Paco Ibáñez elogiant un president convergent?’ I ell respon: ‘Pot ser convergent o divergent, això no m’interessa, però veig que té cultura i una visió amb profunditat, i que defensa els drets dels catalans.’
No és pas la primera vegada que Ibáñez es pronuncia sobre la situació política de Catalunya. El 2013 fou entrevistat en una televisió argentina i va dir: ‘Catalunya ha expressat un desig d’alliberar-se, de ser lliure, de tenir el destí a les seves mans, de tenir el poder de decidir. I serà allò que diguin els catalans. Si els catalans tenen aquesta voluntat, com pots impedir a un poble que sigui el que vol ser. Els argentins també van ser espanyols fa dos-cents anys, oi? I ho van deixar de ser, oi?’

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]


Una cadena de restaurants utilitza una foto de castellers per anunciar un ‘menú festiu espanyol’

País > Principat

Una cadena de restaurants utilitza una foto de castellers per anunciar un ‘menú festiu espanyol’

A la imatge es veu un 3 de 10 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona que fa llenya · La colla el va descarregar quinze dies més tard



IMG-20161229-WA0017
La cadena de restauració MasQMenos ha decidit il·lustrar la seva campanya publicitària a Londres amb una fotografia d’un castell de la Colla Jove Xiquets de Tarragona fent llenya. Concretament es tracta d’un 3 de 10 que la colla va intentar al concurs de castells de l’any 2014, on el va aconseguir carregar.
A l’anunci, vist en una marquesina de la capital britànica, es veu aquesta fotografia per publicitar un ‘festive spanish meal’ (menú festiu espanyol). A la imatge, a banda del castell, s’hi pot veure clarament una pancarta amb el lema ‘volem votar’ i nombroses estelades, molt presents en l’edició d’enguany.
IMG-20161229-WA0017
Preguntat per la qüestió, el president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xavier Sentís, ha volgut defugir qualsevol polèmica amb l’ús d’aquesta fotografia. ‘No m’agrada, però poden fer el que vulguin. Demostra el desconeixement que tenen dels castells’, ha explicat a VilaWeb. Des de la colla no pensen fer res: ‘caure forma part dels castells’. Sobre la selecció concreta d’aquesta imatge, Sentís s’ha mostrat sorprès: ‘si algú creu que aquesta és la imatge que vol donar… Això sí, la foto és espectacular’. Malgrat tot, el president ha volgut recordar que el 3 de 10 que apareix a la foto el van aconseguir descarregar dos anys després.


[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

El Priorat reorganitza els seus vins

el diari lliure, obert i per compartir

ElMón

El Priorat reorganitza els seus vins

El projecte, que es troba en una fase molt inicial, busca ressaltar la qualitat dels productes de la DOQ


per Eva Vicens 28/12/2016
Vistes de la comarca | Foto: DOQ Priorat

El Priorat canviarà les classificacions. La denominació ha obert un procés per a la creació de noves categories dels seus vins. Segons confirma a Vadevi.cat el director general de l’INCAVI Salvador Puig, el projecte està en marxa tot i que "es troba en una fase molt inicial i encara falten molts passos perquè esdevingui una realitat".

"La DOQ té una història, trajectòria i qualitat que els permet fer-se aquest plantejament", explica Puig en referència a la categorització. "De fet, des de l’INCAVI ho veiem molt bé perquè ajuda a la diferenciació i al prestigi de vins i cellers que estan fent molt bona feina", afegeix.

Segons Puig, "el factor clau i determinant per a diferenciar vins hauria de ser la zona on s’ha elaborat el vi”, però aquestes classificacions també incorporaran requisits sobre el rendiment per hectàrea permès, l’edat de les vinyes o la traçabilitat de la vinya i el reconeixement local i internacional, entre d’altres.

En tot cas, les categories que s’està valorant crear són:

  • Vi Regional: per a vins procedents de raïms de municipis de la DOQ, amb control del rendiment per hectàrea.

  • Vi de Vila: identificaria vins de finques procedents d’una àrea geogràfica en concret i on també hi hauria control de rendiment per hectàrea.

  • Vi de Paratge: per a vins que s’obtinguin en un indret o "paratge" concret; amb rendiments controlats per hectàrea i possible edat mínima dels ceps.

  • Vi de Vinya Classificada: vi d’una finca o nombre de finques d’una zona (paratge) d’un municipi; control del rendiment màxim, edat mínima dels ceps, traçabilitat a la vinya i reconeixement local i internacional.

  • Gran Vi de Vinya Classificada: vi produït amb raïm d’una finca, amb rendiments baixos per hectàrea, edat mínima de les vinyes, traçabilitat a la vinya i reconeixement local i internacional; tipus de viticultura i mètodes de treball controlats.

De moment, segons Puig, només s’ha iniciat el tràmit del vi de vila, però la seva aprovació definitiva –que ha de venir de la Unió Europea- pot trigar encara algun temps. "Els tràmits per a fer canvis en els plecs de condicions d’una denominació d’origen són molt llargs, especialment si es tracta de canvis importants com aquest que es planteja la DOQ".

En tot cas, insisteix, "ni els noms de les categories són definitius, encara hi ha molt camí per recórrer. Cal tenir en compte el punt de vista legal, comercial, de l'idioma... És important que s’entengui el concepte i es pugui dur a terme de la manera més precisa i adequada possible", explica el director de l’INCAVI.

Aquesta nova classificació, per cert, no seria incompatible amb els actuals vins de finca que actualment ja categoritzen els vins catalans. "Entenem que els vins de finca es podrien entroncar amb els vins de vinya classificada o els grans vins de vinya classificada; hauria de ser perfectament compatible, però com us dic, tot està encara molt obert i en procés de definició", conclou el director.

Luis Gutiérrez en parla a l’article “Priorat: keep on moving

El tastador de vins de Robert Parker a Catalunya, Luis Gutiérrez, avançava alguns detalls d’aquesta nova classificació en l’article sobre el Priorat publicat al mes d’octubre a la revista Wine Advocate. A “Priorat, keep on moving” avança quines podrien ser aquestes categories i vaticina que “quatre o cinc d’aquestes categories seran una realitat aviat”. A més, afegeix, "aquest projecte pot obrir amb el temps nous camins a altres denominacions d’origen" elaboradores de vi. Aquest article es podrà consultar en les properes hores al vadevi.cat.
 

dimarts, 27 de desembre del 2016

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

Ciència i Tecnologia > Internet

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

'Com construir una torre humana' és el títol del vídeo



Captura de pantalla 2016-12-26 a les 11.27.46

The New York Times ha confegit una sèrie de vídeos en 360 graus que expliquen històries del món i cada dia en publica un. Els protagonistes del vídeo d’avui són els Castellers de Vilafranca, que s’hi veuen carregant un quatre de deu a la plaça de la Vila. L’han titulat ‘Com construir una torre humana’. A més de les imatges, espectaculars, hi ha un text sobreimprès que explica detalls d’aquesta tradició.



[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

Ciència i Tecnologia > Internet

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

'Com construir una torre humana' és el títol del vídeo



Captura de pantalla 2016-12-26 a les 11.27.46

The New York Times ha confegit una sèrie de vídeos en 360 graus que expliquen històries del món i cada dia en publica un. Els protagonistes del vídeo d’avui són els Castellers de Vilafranca, que s’hi veuen carregant un quatre de deu a la plaça de la Vila. L’han titulat ‘Com construir una torre humana’. A més de les imatges, espectaculars, hi ha un text sobreimprès que explica detalls d’aquesta tradició.



[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

dilluns, 26 de desembre del 2016

L'any de la incerteza

TRIVIAL 2016

L'any de la incerteza

 
¿Quant en saps de l'any que s'acaba?

Josep Maria Fonalleras i Emma Riverola resumeixen l'incert paisatge del 2016. Si vol quantificar els seus coneixements, proposem les claus de l'any en nou temes. Provi-ho i comprovi. 

    Diumenge, 25 de desembre del 2016

    JOSEP MARIA FONALLERAS
     

    "PER quedar-se 'mannequin'"

    La moda del 'mannequin challenge', aquesta broma de quedar-se quiet però fent com si et moguessis, va començar més o menys amb la campanya electoral americana. I va ser això, una broma, fins que ens vam quedar mannequin de veritat, tots estupefactes i estàtics, incapaços de moure un múscul davant la victòria d’aquest subjecte que porta un pentinat que s’assembla a no sé quin ocell tropical. I encara vivim així, petrificats, veient com van sortint de la Torre Trump el petroler amic de Putin que dirigirà la diplomàcia, els militars amb pólvora a les venes que imposaran la pau, aquella noia de dretes, molt de dretes, que estarà al capdavant de l’educació i el negacionista del canvi climàtic que lluitarà contra el canvi climàtic. N’hi ha per quedar-se mannequin. Ho va dir Marc Aureli fa un munt de segles, però continua sent vigent: «Són molt més doloroses les conseqüències de la ira que les sevescauses». De la ira i del rebot ianqui contra el que està establert, i d’una altra moda, la de la 'postveritat', ha nascut un monstre que fins i tot no sabem quina monstruositat serà capaç de perpetrar.
    Vivim en una metàfora. El premi Nobel de medicina va ser per al japonès Yoshinori Ohsumi, que va descobrir l’autofàgia de les cèl·lules. És a dir, en situacions de perill, es mengen part del seu propi ésser per alimentar-se. El més fotut és que es mengin a si mateixes en excés: es moren, com és lògic. Doncs això és el que passa, als Estats Units i en bona part d’Europa.
    Mentrestant, el Mediterrani va augmentar en més de 4.900 cadàvers la tràgica xifra de la indiferència, que només remet gràcies a gent com Òscar Camps, que va ser Català de l’Any, al capdavant de Pro-Activa Open Arms. Vivim amb la ferida oberta d’Idomeni, de Lesbos, de la Jungla de Calais, mentre que, a Alep, el nen Omram Daqneesh segueix assegut en una cadira d’hospital amb la mirada perduda i cobert de sang i pols, en aquesta vida que és un conte explicat per un idiota, com va dir Shakespeare, ple de soroll i de fúria, que no té cap sentit. És un maniquí simbòlic i perenne, a desgrat seu, víctima del soroll de les potències, del silenci d’Europa i de la fúria de la guerra. A Síria, on sigui.
    Els que no van exercir de maniquins van ser Usain Bolt i Simone Biles, als Jocs Olímpics que es van celebrar gairebé de miracle a Rio. I les que van quedar retratades van ser les agències de sondejos del 'brexit', de Hillary i de Colòmbia. Van donar la raó a Zygmunt Bauman (excepte a Itàlia, perquè estava cantat que Renzi naufragaria, i a Espanya, perquè estava cantat que Rajoy no naufragaria) quan va dir que estem «en un món on l’única certesa és la certesa de la incertesa».

    Entre els morts, David i Leonard. Tots dos van escriure bellíssims testaments poc abans d’acomiadar-se. Aquell Lazarus en què Bowie s’endinsa en la porta d’una dimensió espacial i el You want it darker de Cohen, que canta: «Sóc aquí i estic a punt, Senyor». Per no abandonar el territori dels déus, un del quadrilàter, l’enorme i digne Muhammad Ali, i un altre que va ser profeta del gol i far de tot el que va venir després, Johan Cruyff. La pàtria va homenatjar durant una setmana el comandant i va passejar les seves restes per tot Cuba en un gloriós i esperpèntic tour de cendres. No estava clar que Fidel s’hagués de morir, però al final la naturalesa va vèncer.
    Un camió embogit va envair la civilització a la Promenade des Anglais de Niça i un altre, a Berlín, entre arbrets amb garlandes i vi calent, va tenyir de sang el Nadal. Vam empal·lidir, com va empal·lidir Catalunya a l’assabentar-se de la fatalitat que es va acarnissar sobre Muriel Casals, la cara angelical de l’independentisme, que va experimentar un canvi de líder inesperat a l’espera del referèndum, del diàleg o del que hagi de venir. Un maniquí sense cap i eqüestre va irrompre al Born fins que se’l van carregar. A prop d’allà, davant el Palau de la Música, la Carmela de Plensa segueix i seguirà per molt temps. Ens mira amb una mica de tristesa, unes gotes d’indiferència i un lleu perfum de calma.



    EMMA RIVEROLA

    "L'ANY que ES VA ENDUR EL VENT"

    Quants girs de guió patirà el procés fins a difuminar-se o convertir-se en un fet tangible? ¿Quantes legislatures hauran de passar perquè l’esquerra governi a Espanya? Acomiadem l’any amb molts interrogants a la mà, mentre contemplem tot allò que el vent s’endugué. A Catalunya, la CUP va bufar amb tanta força que el vendaval es va endur Artur Mas, l’home que es creia amarrat al pal del vaixell. I va arribar Carles Puigdemont, que ni és Ulisses ni està per l’èpica, però que va agafar el timó i va posar proa cap a Ítaca sense més escarafalls. També a Pedro Sánchez se’l van endur uns aires traïdors del sud. L’home que es va imaginar com a president d’Espanya va acabar propulsat cap a alguna cosa que s’intueix el no-res. Mentrestant, Mariano Rajoy, sense despentinar-se, va tornar a jurar el càrrec.
    ¿Quan deixarà la humanitat de reflectir-se en la seva pitjor versió? ¿Quan deixarem d’equivocar-nos, de posar la nostra por al servei de la maldat? S’aixequen vents fètids a Europa. Algú va obrir la tomba del feixisme i hem descobert que no estava mort. Només esperava el moment. I res és com ens imaginàvem. I, menys, com pronostiquen les enquestes. El brexit va guanyar, Renzi va perdre i Trump va aparèixer com un tornado. Amb aquests vots també vam saber que milions de descontents que viuen a la intempèrie busquen un refugi, el que sigui. Potser no hi ha lluita, però sí que hi ha classes. ¿Quant temps aguantarà el sistema donant engrunes als que van perdre l’esperança?
    La resposta, amics, flota en el vent. Entre l’olor de tancat de les idees caduques i l’anunci d’idees noves que encara no sabem de què fan olor. Potser de l’etèria i dolça matèria dels somnis, potser de la càustica equivocació. Esperança, al capdavall.
    ¿Quantes vegades ens aclapararà l’horror? ¿Quantes vegades plorarem pels nostres? ¿Quantes vegades mirarem cap a una altra banda davant el dolor aliè? Brussel·les va plorar. També Niça. Però el terror també va esclatar un diumenge a la tarda en un parc de Lahore, al Pakistan. O en un camp de futbol a Bagdad. 19 joves yazidites van ser cremades vives pel Daesh. I la població assetjada de Madaya, a Síria, va menjar fulles i insectes. I els nens d’Alep volen viure. Centenars de persones fugint de l’horror. Milers. Centenars de milers…
    ¿Quantes vides hauran de naufragar? ¿Quantes morts seran necessàries perquè es dissipi aquesta olor d’egoisme i crueltat? 4.900 refugiats ofegats aquest any al Mediterrani. O més. Molts més. ¿Qui compta els cadàvers al fons del mar? Refugiats estafats per les màfies, maltractats a les fronteres, insultats pels carrers, desproveïts dels seus béns… I Turquia convertida en l’alfombra d’Europa.
    ¿Quanta infàmia hi cap sota la seva estora?

    ‘CAS MARISTES'

    ¿I quanta, quanta infàmia s’oculta encara entre els nostres carrers? EL PERIÓDICO va destapar el 'cas Maristes', el més greu documentat en aquest país sobre abusos sexuals de menors. 43 denúncies contra 12 docents de dos col·legis dels Maristes de Barcelona i un de Badalona. Aquest diari va aconseguir la confessió de tres d’ells. ¿Quants nens segueixen patint l’infern? ¿Quants adults segueixen encara presoners d’un silenci ple de dolor i vergonya?
    La resposta, amics, flota en el vent. En l’aire s’ajunten els sospirs de les víctimes i l’alè dels monstres. El mal a vegades s’exhibeix amb sang, turment i foc. A vegades es dilueix en una crueltat gelada d’aigua i sal. I d’altres, exigeix silenci. Un silenci enganxós i corrosiu del qual no ens podem desprendre.
    ¿Quant talent ha nascut aquest any i quant no ha mort? Se n’han anat David Bowie, Muhammad Ali, Leonard Cohen, Prince, Umberto Eco, Dario Fo… i aleshores va arribar Fidel. El comandant va morir 249 dies després que Obama es fotografiés davant la monumental efígie del Che i es va endur a la tomba les restes del segle XX. Amb les seves utopies fracassades, les seves guerres i la seva pau. I seguirem fent-nos preguntes i buscant les seves respostes. Mentrestant, l’home que les va cantar totes ja va rebre el Nobel i la seva amiga Patti Smith es va quedar sense paraules. També se les va endur el vent.

    diumenge, 25 de desembre del 2016

    Els Pastorets del referèndum (Toni Soler), per Pere Meroño

    Pere Meroño
    Diari d'un eurocomunista del #PSUC




    Parlament-acollir-Pacte-Nacional-Referendum_1711638908_36196274_651x366

    Els Pastorets del referèndum (Toni Soler)


    CIMERA. Com si no es fes prou teatre a la política catalana, divendres vam assistir a l’enèsima representació dels Pastorets per part dels partits i les entitats que diuen defensar el dret a decidir. Una trobada que només té sentit per la foto i els titulars que genera. La foto va quedar molt bonica; els titulars només han servit perquè cadascú confirmi els seus prejudicis i els seus desitjos. La informació és poder, però la desinformació també. Per això fer creure a l’exterior que tot el que passa a Catalunya és una pura fantasia és el principal   hobby de l’unionisme i d’una part dels   comuns. Dic una part, no sé gaire bé quina. No és fàcil saber què es cou en aquest àmbit polític tan dinàmic però també tan dispers. Sembla increïble que Errejón, Domènech, Colau i Coscubiela comparteixin sigles. El solo de violí que va fer divendres l’alcaldessa, amb un discurs farcit de perífrasis i subordinades, n’és l’exemple més clar.
      ESQUERDA. En el seu descàrrec, s’ha de recordar que Colau va tenir un divendres molt llarg. Va començar amb un ple municipal en què li van tornar a tombar els pressupostos. Va constatar que haurà de seguir governant amb 15 regidors (de 41) perquè la CUP tot ho troba massa de dretes i ERC té interessos que van molt més enllà de la vida municipal. No és estrany que a la tarda, a la macrotrobada del Parlament, Colau qüestionés el full de ruta, exigís acord amb Madrid i demanés laxitud en els terminis. Cal dir, però, que Carles Puigdemont, més presidencial que mai, va optar per posar l’accent en els factors comuns i eludir els maximalismes verbals. ERC i la CUP van insistir en el referèndum o refererèndum. ¿És una esquerda, o un repartiment de papers? Em quedo amb el titular d’ El Periódico: “L’independentisme acomoda el referèndum al ritme de Colau”. “A canvi d’una foto de grup”, hi afegiria jo. La foto té força; a Madrid no ha agradat gens.
      FANTASIES. En un nivell factual no ha passat res de res. De la cimera tothom n’ha sortit amb el que buscava, i la resta -el que hagi de venir fins al setembre- forma part d’una altra lliga. No cal ser endeví per aventurar que el govern espanyol no negociarà cap referèndum d’autodeterminació; per tant, la indefinició dels   comuns té data de caducitat. Diria que la seva esperança és que el PDECat, que té un garbuix intern considerable, acabi revisant els terminis del full de ruta, per poc que el PP ofereixi dialogar sobre alguna cosa amb certa aparença. (Aquesta opció naixerà morta si Puigdemont porta les regnes del partit. Però podria no ser així.) El problema és que, si s’arriba a aquest punt, Junts pel Sí es pot trencar per donar pas a eleccions, i les enquestes afavoreixen ERC. I encara hi ha un altre factor, que serà decisiu: els judicis contra els imputats del 9-N, i contra Carme Forcadell, poden fer saltar el tauler de joc. Ah, la gent: la gent és aquí per quedar-se. Si el tenim pressa pecava d’infantil, el   deixem que el suflé baixi és il·lusori. Bon Nadal.

    Sant Esteve, la festa més distintiva del nostre Nadal

    Cultura > Cultura popular

    Sant Esteve, la festa més distintiva del nostre Nadal

    Expliquem per què celebrem la diada de Sant Esteve



    Fotografia: Lapidació de Sant Esteve de Boí, MNAC
    Fotografia: Lapidació de Sant Esteve de Boí, MNAC
    Per què Sant Esteve és una festa tan arrelada a casa nostra? El llibret Celebrem el Nadal, d’Amadeu Carbó, explica aquesta tradició i també un bon reguitzell més. És una obra concebuda per fer entendre què hi ha en l’origen de molts costums i tradicions nadalencs.
    Carbó explica que Sant Esteve és un fet singular del calendari que ens lliga amb el nostre passat carolingi. Al segle IX la Catalunya Vella pertanyia a l’imperi fundat per Carlemany i depenia del bisbat de Narbona, a diferència de la resta de la península Ibèrica cristiana, dominada pels gots i vinculada amb el bisbat de Toledo. Això va determinar dos conceptes de família diferents. El carolingi era molt extens, com un clan, i quan hi havia alguna festivitat important calia desplaçar-se a la casa pairal.
    És el cas de Nadal, la festa més grossa del calendari religiós, que aplegava tota la família al voltant de la llar. I com que a l’edat mitjana els desplaçaments solien ser llargs, la foscor intensa i els mitjans precaris, la gent necessitava tot l’endemà per a tornar a casa. Per tant, a la primeria el dia de Sant Esteve era una jornada en què no es treballava, que no és exactament igual que fer festa. Ja ho explica ben bé el refranyer: ‘Per Nadal cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva.’
    Al País Valencià i a les Illes Balears la festa de Sant Esteve també es coneix com a segon dia de Nadal. A les Illes també es diu ‘sa mitjana festa’. A Catalunya aquest dia se solen menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de tall. I de postres, sempre cauen neules i torrons. Al País Valencià, Sant Esteve va deixar de ser festiu a la dècada del 1990, però enguany es recuperarà, perquè Nadal s’escau en diumenge.
    Per la mateixa raó que Sant Esteve, es justifica la festa del dilluns de Pasqua Florida i la del dilluns de Pasqua Granada: Nadal i les dues pasqües són les festivitats principals del calendari religiós. A més, aquest costum ens lliga amb la resta d’Europa, perquè també ha perdurat en més indrets que van restar sota influència carolíngia i que amb el pas dels segles s’han acabat convertint en els principals estats europeus.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    dissabte, 24 de desembre del 2016

    Catalunya, terra d’escudella

    CulturaGastronomia

    Catalunya, terra d’escudella

    Dediquem l'última llibreteca a la menja nadalenca típica dels Països Catalans i a una perla de finals del segle XIX: una monografia que afirmava que l'escudella i el bullit representen el caràcter de la pàtria, que és tant com dir l'esperit català



    Escudella.
    Escudella.
    Aquest ha estat l’any en què els catalans han votat el seu plat preferit: l’escudella s’ha erigit vencedora d’una contesa en què va superar el pa amb tomàquet per només 62 vots després de desbancar els canelons, el fricandó, els calçots i l’esqueixada. Però un membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, la de Medicina i Cirurgia i la de Farmàcia, expert en hidroteràpia i qualitat de les aigües i inventor d’un procediment per mesurar la puresa de l’oli d’oliva ja n’havia cantat les excel·lències al darrer terç del segle XIX.
    La preeminència de l’escudella, doncs, no és cosa d’abans d’ahir. El 1881 ja es trobava al capdamunt del rànquing dels plats més representatius de la nostra terra (des d’aquí, una crida perquè algú pensi, l’any 2031 -o el 2030 per fer-ho rodó-, a celebrar els 150 anys del seu regnat. Ei! Sense escatimar-hi res). En tenim un testimoni fefaent en un petit assaig signat per Ramon Codina i Länglin (1842-1905) i publicat a l’Anuari de l’Associació d’Excursions Catalana. L’autor l’encapçala amb una cita prou significativa de Brillat Savarin: ‘digam lo que menjas y’t diré qui ets’. Ara en diem ‘Som el que mengem’. No hem inventat res. Segons l’autor, la quantitat, qualitat i mètode de preparació dels aliments és una mostra clara de la sobrietat, energia i fins la intel·ligència d’un poble.
    Notícies del dia
    Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu
    Si el puchero és el retrat de Castella, el gazpacho el d’Andalusia i el gofio el de Canàries, l’escudella és la menja més característica de Catalunya. Ens posa un exemple perquè ho vegem ben clar: si viatgéssim en un globus aerostàtic i prenguéssim terra allà on donen escudella, ‘allavoras lo nostre cor s’eixamplaria, y ab la major alegria y seguretat, podríam exclamar; no’ns havém mogut de Catalunya, encare sóm a casa nostra; perquè aquest menjar es lo plat característich, que com lo pá, may cansa ni embafa lo ventrell y la boca dels catalans.’
    L’autor es demana, amb certa meravella, com és possible que arreu de la geografia catalana, tant en les taules dels fabricants rics com a les llars dels menestrals humils, ja sigui al pla o a la muntanya, trobem quotidianament, en tocar les dotze, un plat  fumejant d’escudella i carn d’olla. Què ho fa que si hem de marxar trobem un plaer indescriptible en tornar a tastar-la? Perquè representa, a parer seu, els records de la infantesa i la família, els costums dels avantpassats. Més encara: ‘lo caràcter de la patria, lo esperit catalá’.
    En aquest punt, el químic i farmacèutic es deixa endur per l’abrandament. Se’n va adonar també Llorenç Torrado en la ressenya de l’assaig que el desembre de 1978 va publicar a la revista L’Avenç i en la qual atribuïa aquesta rauxa al context històric i polític: La escudella va ser acollit per una entitat i en un moment en què s’estava forjant el sentiment nacional, d’aquí el to mig líric, mig èpic que plana sobre les quinze pàgines de la segona edició de l’obra (onze en la primera, de 1881).
    I és que l’autor no només equipara escudella amb tradició, sinó que gairebé la converteix en un recurs proustià que apel·la al cor, al sentiment, més que no pas a la raó: les mares van desmamar llurs fills amb ella, el cap de família agafava forces per guanyar-se el pa. L’escudella, sentencia, demostra la senzillesa i sobrietat del poble català, fins i tot a taula.
    Composició
    Els ingredients que la composen, variacions a banda, són els següents: carn de bou o de moltó, cansalada, alguna substància farinosa, mongetes, un poc de verdura, aigua i sal. D’aquí en surten dos elements: el brou i la carn d’olla, també anomenada olla o bullit. Si escaldem al caldo pa tallat a llesques primes i petites, obtenim sopa; si, en canvi, hi fem bullir alguna pasta farinosa com ara macarrons, fideus, estrelletes, betes, arròs, arròs barrejat amb fideus, verdura, patata i llegum de l’olla, n’obtindrem escudella. Si busquem un gust més excitant al paladar caldrà afegir-hi gallina, botifarra, pilota, ceba, tomàquet, api, naps, cigrons, faves, etc., segons el gust de cadascú.
    Com en tota recepta, el procediment és tant important com la matèria primera. Hem de començar per posar la carn en aigua freda. Aquest punt és cabdal: ha d’escalfar-se poc a poc sense que arribi a bullir gaire ‘perque de lo contrari la carn seria com un cuyro y lo brou fóra fluix’. Tot seguit ja podem escumar. Si no en coneixem l’elaboració fil per randa no cal patir-hi: les dones, mestresses i noies ens ho explicaran quan calgui: ho saben per tradició però desconeixen, com és obvi, els processos químics i reaccions que tenen lloc durant el procediment i que ell, com a professional de la matèria, s’encarrega d’explicitar.
    Tanmateix, confessa que no cal ser un químic eminent per saber que tot règim alimentari ha de satisfer les necessitats del cos i que, per tant, no són necessàries gaires anàlisis perquè l’escudella surti airosa de l’avaluació de propietats dietètiques i nutricionals: n’hi ha prou amb acceptar els fets que la pràctica secular ens ensenya.
    Retornem als ingredients: dir bou, moltó, cansalada, patates i substàncies farinoses, verdura i llegums equival a dir substàncies albuminoses, greixos i principis salins. De la mateixa manera, qui diu patates, matèries feculentes, llegums i pa és com si digués substàncies albuminoses, midonoses, sacarines, principis salins i una mica de greix. Tot plegat serveix per determinar (mitjançant el mètode científic i a través d’una taula que inclou a l’obreta) que l’escudella i l’olla tenen el punt necessari de nitrogen i carboni. No només això: llur valor nutritiu, juntament amb el pa, supera sobretot en nitrogen les quantitats preses en la comparació.
    Els processos digestius acompleixen també les expectatives més exigents, atès que són immillorables, sobretot si es té cura amb els greixos. Des del punt de vista econòmic tot són avantatges: una família de quatre membres podia, el 1882, obtenir als mercats de Barcelona els aliments que feien falta per cuinar-la per una pesseta i vint-i-cinc cèntims, ‘que ve a resultar uns trenta y dos céntims per persona’, i fins per un 25% menys en el cas d’un poble.
    L’escudella ‘ressalta la sobrietat y economía ab que viu lo poble catalá, com se deduheix dels cálculs que últimament acabém de fer, demostrant que ab pochs quartos se procura una alimentació suficient y substanciosa, no cercant satisfer ab l’abundancia y esculliment dels aliments la golosía de la boca, sino que cerca ab poca quantitat d’ells satisfer sense privarse de res, las necessitats fisiológicas que la naturalesa nos té á tots imposadas’.
    L’essència d’un poble
    ‘Observém que al carácter catalá, per essencia treballador de mena, fins li sab greu lo temps que pert en lo menjar y en haverlo de coure’ de manera que poc amic de la fastuositat a taula ha buscat dos únics plats que li bastessin per resoldre totes les seves necessitats. Així mateix, ressalta que no és un plat en què es perdi temps: les dones el preparen al matí, el deixen fer la xup-xup i poden dedicar-se als seus quefers. N’hi ha prou que tornin un quart d’hora abans de servir per escumar el brou, escaldar el pa, separar la carn d’olla i fer bullir les pastes o arròs amb el caldo.
    Codina afirma amb encert que els aliments que s’empren a la cuina donen una idea acurada de les produccions de la terra. Bé, això era abans en tots els casos i segueix sent majoritàriament cert per a l’escudella. A tots els horts, diu, trobarem cols, bledes, coliflors, lletugues, bròquils, patates, naps, mongetes, cigrons, faves, pèsols, tomàquets, pebrots, alls, cebes… i a totes les corts un porquet, alguns xais i prou gallines. Als sembrats hi creixerà blat, ordi, fajol i blat de moro. I resol, tot cofoi: ‘després de haver fet aquesta indagatoria, ¡digáume si en la escudella y en l’olla catalana, sia més o menos bona, no hi trobéu íntimament barrejadas totas las principals produccions del país, sens trobarn’hi cap que sia estranya á las mateixas!
    El vessant de científic se li escapa aquí i allà i al final, s’excusa per si ha pecat de parcialitat en algun moment: potser l’amor a la terra l’ha desviat de la neutralitat anhelada. I acaba com vull acabar jo la darrera llibreteca (almenys per ara): no he volgut ofendre ningú, però si algú s’ha sentit violentat, ‘vingui l’ofès a casa meva que el convido a menjar un plat d’escudella i carn d’olla, puix tinc la seguretat que bastarà el plaer que hi trobarà per fer amb mi les paus.’ Bon Nadal i millor escudella!
    ***
    Cristina Armengol és bibliògrafa, fundadora de l’empresa Olim Liber, consultoria bibliogràfica i llibreria online, especialitzada en llibre antic.
    Ofereix un servei integral, una mirada professional que abasta un ampli ventall d’àmbits vinculats a la bibliografia i la documentació, des de la catalogació fins a la transcripció paleogràfica i la traducció de documents, passant per la recerca, l’acompanyament a fires o l’atenció al públic, la taxació, l’assessorament en la formació de col·leccions i la venda de llibres antics, mapes i documents des d’època medieval fins al segle XVIII. En definitiva, una aproximació multidisciplinària, precisa i de qualitat.
    A VilaWeb Gastronomia ens proposa una vegada cada mes una aproximació a llibres antics vinculats al món de la gastronomia.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    La cuina de la Neus: canelons

     CulturaGastronomia

    La cuina de la Neus: canelons

    La cuinera Neus Cuscó ens presenta la recepta del plat típic de Sant Esteve



    canelons bona1
    Ingredients:(per 24 canellons)
    2 paquets de pasta del caneló per bullir
    1 pit de gallina o mig d’ànec
    2 pits de pollastre
    200 g vedella
    250 g carn magre
    6 fetges de pollastre o 150 g de fetge d’ànec
    1 tòfona
    1/4 de litre de llet
    una cullerada de farina
    Pel rostit:4 cebes
    1 tomàquet
    1 cabeça d’alls
    un raig de conyac
    pebre negre mòlta
    oli
    sal
    Notícies del dia
    Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu
    Per la beixamel:1 litre de llet
    100 g farina
    100 g mantega
    una mica de nou moscada
    sal
    Elaboració:Agafem una cassola i hi posem totes les carns, la cabeça d’alls, les cebes, el tomàquet i fem el rostit. A mitja cocció hi tirem el raig de conyac. Es courà a foc lent al voltant d’una hora i mitja o dues. De tant en tant, s’han d’anar tombant les carns.
    Trinxem les carns un cop cuites, de mica en mica. A la mateixa cassola del rostit (que haurem buidat), hi posem una mica d’oli, rossegem un parell de cullerades de farina i una mica de llet i anem posant la carn trinxada perquè es vagi amorosint.
    Bullim la pasta dels canelons amb molta aigua, sal, un raig d’oli i una fulleta de llorer. Posem les plaques a sobre d’un drap de cuina i les deixen assecar i refredar.
    Si tenim una mànega pastissera de broquet molt ample, la podem fer servir per omplir els canelons. Va molt bé, es va per feina i els canelons queden plens i bonics. En una safata d’anar al forn, untada amb mantega, col·loquem els canelons.
    Fem la beixamel: en un cassó posem la mantega i, un cop desfeta, afegim la farina. L’enrossim i hi anem tirant la llet i remenem. Hi afegim sal, nou moscada i pebre negre mòlt. I no deixem de remenar. Quan la beixamel fa el primer bull es retira del foc i es continua remenant, amb el batedor (de batre a mà ous o deixatar sopes).
    Tirem la beixamel per sobre dels canelons i hi posem formatge ratllat. Quan emplatem els canelons, queda molt bé ratllar-hi una mica de tòfona per sobre.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    Quantes versions dels pastorets hi ha?

    Cultura > Cultura popular

    Quantes versions dels pastorets hi ha?

    Aquest subgènere teatral és un dels millors exemples de l’arrelament del teatre popular



    2012_Pastorets_de_Calaf
    Els d’en ‘Pitarra’ amb el Garrofa i en Pallanga, els musicats de L’estel de Natzaret, els de l’Ametlla de Merola… per molt que Els pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús que va escriure Josep Maria Folch i Torres s’hagin acabat imposant, hi ha moltes altres versions dels pastorets. Aquest subgènere teatral deriva dels antics drames religiosos medievals i és el millor exemple que tenim de l’arrelament del teatre popular. De fet la versió de Folch i Torres, de qui enguany se’n commemora el centenari, és l’obra de teatre en català més representada de la història.
    Es creu que l’embrió dels pastorets són els officium pastorum, les representacions de la nativitat que els feligresos feien a l’església durant la missa del gall. El Concili de Trento va acabar amb aquest tipus de representacions teatrals a l’interior dels temples però el germen dels pastorets ja havia nascut. A partir d’aquí els trobem referenciats entre els segles XVI i XVIII però no és fins al segle XIX quan apareixen els primers textos moderns dels pastorets, sovint en castellà. L’impuls definitiu del gènere va ser a finals del segle XIX amb la Renaixença, sobretot arran de l’èxit de la versió de Frederic Solé ‘Pitarra’.
    Tot i això les obres dels pastorets tenen un argument molt semblant, independentment de la versió. Generalment la trama es construeix a partir de tres històries: la primera, les esposalles de Josep i Maria, la parella en cerca de posada i el naixement; la segona, la lluita entre àngels i dimonis i la tercera, centrada en els pastors, és de caràcter còmic i costumista. De fet és aquesta darrera, amb la laïcització progressiva de la trama, la que té més pes. I els personatges centrals gairebé sempre són una parella de pastors que representen els dos grans arquetips del teatre universal: l’espavilat i el curt de gambals.
    Aquestes són algunes de les versions més conegudes dels pastorets amb els indrets més emblemàtics on es representen:
    Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist. Miquel Saurina, 1887. Publicada a Vic, se la considera la primera versió moderna dels pastorets en català. Escrita per un mossèn, l’obra va ser representada en moltes parròquies i centres catòlics arreu del país.
    El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga. Frederic Solé ‘Pitarra’, 1891. El gran renovador de la dramatúrgia catalana elevà els pastorets al teatre culte de la mà d’en Garrofa i en Pallanga. Va modelar el personatge de Satanàs a mida de l’actor Enric Borràs, que en va fer una interpretació molt elogiada per la crítica de l’època. A més, l’obra es va estrenar en un dels principals teatres de Barcelona: el Romea. L’èxit d’aquesta obra va significar un gran impuls per la renovació del gènere, que va fer que diversos autors n’escriguessin la seva pròpia versió. Els pastorets d’en Pitarra es poden veure a Berga i a Sant Quirze de Besora des de fa 115 anys.
    L’estel de Natzaret. Ramon Pàmies, 1903. Es tracta d’un drama líric amb text de Ramon Pàmies i música de Mossèn Miquel Ferrer compost el 1891 i estrenat el 1903 al Centre Catòlic de Gràcia. Representació, d’una gran qualitat literària i una dramatúrgia molt ben resolta, s’estructura en un pròleg i tres actes, que suposen un total de quinze escenes. Actualment es poden veure a Mataró, on enguany celebren el centenari a la Sala Cabanyes, i també en diversos indrets de Barcelona, on va néixer.
    Els pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús. Josep Maria Folch i Torres, 1916. En Lluquet i en Rovelló són els protagonistes d’aquesta obra que enguany celebra el centenari. Es tracta de la variant més exitosa: és l’obra més representada del teatre català i actualment la gran majoria de teatres, ateneus, cercles que fan pastorets representen aquesta versió. Folch i Torres va escriure aquesta obra per encàrrec, que es divideix en cinc actes i explica les aventures de dos infants pastors que, per art de màgia, són traslladats a Betlem i han d’impedir que Satanàs mati el nen Jesús. Algunes de les més emblemàtiques, per la seva història, són les representacions de Calaf i les del Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú.
    El naixement de Jesús, o, Els pastorets catalans (Borrego i Carquinyoli). Lluís Millà, 1930. Aquesta  obra musicada que es va estrenar a Calella té una posada en escena molt senzilla però efectiva. I és que l’obra està especialment concebuda pel món del teatre amateur: no només es va simplificar l’acció sinó que també es van eliminar les dificultats tècniques amb els decorats i les tramoies. D’aquesta manera, sense perdre l’essència, els pastorets es podrien representar en qualsevol espai. Actualment, la versió de Millà, protagonitzada pels pastorets Borrego i Carquinyoli, es pot veure a Lleida.
    La flor de Nadal. Francesc d’Assís Picas, 1954. Són els famosos pastorets de l’Ametlla de Merola, que Francesc d’Assís Picas creà fa més de 60 anys a partir de textos de representacions anteriors. De la música, se n’encarregà Josep Conangla. L’obra original, amb tres actes i vint quadres, s’ha vist modificada amb el pas dels anys per fer-la més àgil i entenedora amb escurçaments de diàlegs, adaptació del llenguatge i l’eliminació d’algun quadre.
    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    dimecres, 21 de desembre del 2016

    Les conseqüències de l'atemptat de Berlín, en cinc claus

    atac berlín: anàlisi

    Les conseqüències de l'atemptat de Berlín, en cinc claus

    Alemanya entra en un any electoral sota l’impacte de la violència terrorista i amb un populisme ultra disposat a treure’n profit

    El mite de la seguretat qüestionat, l'enduriment de la política d'acollida i els efectes a les eleccions de França i Holanda, altres elements a tenir en compte

    La policia alemanya se centra en un ciutadà tunisià com a nou sospitós de l'atemptat de Berlín

    | 21/12/2016 a les 06:57h
    Angela Merkel ret homenatge a les víctimes de l'atemptat d'aquest dilluns | Europa Press
    L’atemptat a Berlín reivindicat per Estat Islàmic, que ha costat la vida a dotze persones i ha deixat 48 ferits, ha convertit la violència terrorista i la inseguretat en tema central de la política alemanya i afebleix el lideratge polític d’Angela Merkel, que va prendre el setembre passat la decisió d’acollir els refugiats provinents de Síria.  

    1. Merkel juga a fons la carta de la cohesió

    L’atemptat al mercat nadalenc a Berlín arriba en un moment delicat a Alemanya, quan el país és a les portes d’un any electoral. A la tardor hi ha comicis federals als quals la líder de la CDU ja ha anunciat que es presentarà. Angela Merkel afronta una campanya difícil en què sembla que els seus adversaris no són pas els socialdemòcrates –amb els quals governa en una gran coalició- sinó l’extrema dreta i el sector que s’oposa a la política d’acollida. En aquest bloc cal incloure un sector del seu propi partit, la CDU, on s’han escoltat veus darrerament critiques envers l’acollida als refugiats. Les paraules de Merkel, defensant que els alemanys continuïn “lliures, units i oberts” és una crida a la cohesió nacional i a no deixar-se endur per la ira.

    Malgrat la seva fredor, Merkel ha aconseguit que els alemanys s’hi hagin acabat acostumant El lideratge de l’economia alemanya i la seva duresa a l’hora de negociar amb els altres socis de la UE, van reforçar la figura de la cancellera. La seva decisió d’acollir els refugiats sirians li va aportar un element de dirigent humanista i la va reconciliar amb el sector de l’opinió pública més europeista. Ara haurà de gestionar uns mesos molt complicats.    

    2. Combustible per a l’extrema dreta

    Però malgrat la voluntat de Merkel i la classe dirigent, l’extrema dreta no està disposada a perdre l’oportunitat que li ofereixen els atemptats. Tot i que encara es desconeix l’autoria de la massacre i la persona que havia estat detinguda, un refugiat pakistanès, ha estat posada en llibertat, Alternativa per Alemanya (AfD) ja ha escomès contra la política d’acollida. Frauke Petry, la seva fotogènica líder, ha atacat Merkel, amb qui s’enfrontarà a les eleccions. Marcus Pretzell, dirigent d’AfD, ha declarat que “aquests són els morts de Merkel”.

    3. La seguretat, aquell gran mite, qüestionada

    Creixement econòmic, estabilitat política, seguretat ciutadana. Tots aquests elements han conformat la imatge d’Alemanya des de la postguerra i han nodrit la imatge del que es va anomenar –i va ser- el miracle alemany. La república federal afronta ara una crisi que qüestiona un dels principals mites nacionals, el de la seguretat. Quan davant el missatge de “lliures, units i forts” de Merkel, Petry llança el seu anatema, “Alemanya ja no és un país segur”, sap que apunta al cor de la societat alemanya, sempre aferrada a la cultura de l’ordre públic. Només cal recordar com el terrorisme de la Fracció de l’Exèrcit Roig, els anys setanta, va generar un gran sentiment d’histèria en amplis sectors. Es va arribar a aprovar una llei antiradicals que prohibia, per exemple, ser membre del Partit Comunista i carter. Ara pot ser pitjor.

    4. Enduriment de la política d’acollida

    L’obertura de fronteres decidida pel govern de Merkel està ara mateix en qüestió. Aquest dimarts, durant la visita de la cancellera al mercat on hi va haver l’atemptat, ha defensat la seva política d’acollida dient que “hi ha molts immigrants que han fet esforços per integrar-se a Alemanya”. S’intueix un gir en la política d’obertura ja des de fa mesos, quan s’ha detectat una erosió en la popularitat de la líder democristiana. De fet, ja en el recent congrés de la CDU que la va entronitzar com a líder un cop més, Merkel ja va fer gestos cap a l’ala dura dels seus, quan va declarar que “no es podran quedar tots els refugiats”. A mesura que s'acosti la tardor electoral, el govern federal anirà endurint la política immigratòria.

    5. Terrorisme i immigrants, temes de campanya a Holanda i França

    Una campanya electoral alemanya en què el terrorisme i la inseguretat fos el tema central seria el pitjor escenari. De moment, amb eleccions a la cantonada a Holanda –el març- i França –el maig-, l’atemptat de Berlín col·loca la qüestió de la violència en el centre del debat. A Holanda, el partit per la Llibertat (PVV) de Geert Wilders, que aspira a uns bons resultats electorals, ja ha sortit per criticar Merkel com a responsable moral de l’atemptat.

    A França, el Front Nacional ha reaccionat atacant la política d’acollida. Retòricament, Marine Le Pen s’ha preguntat: “Quantes persones han de morir perquè els nostres governants tanquin les fronteres i impedeixin l’entrada d’immigrants il·legals?”. Però també en els rengles de la dreta conservadora s’han alçat veus criticant Merkel. Un diputat d’Els Republicans, Guillaume Larrivé, exministre amb Nicolas Sarkozy, ha declarat que la política de benvinguda de Merkel ha estat “un error històric”.

    El govern francès ja ha donat ordre de reforçar la seguretat en els mercats nadalencs d’aquests dies. Bruno Le Roux, el nou ministre de l’Interior, ja ha informat que es mobilitzaran també forces militars per afegir-se als efectius policials. També es posarà vigilància en els llocs de culte cristià els dies 24 i 25 de desembre. Hi ha poques imatges que tinguin més poder simbòlic que un Nadal protegit per forces especials. Europa tremola a les portes de l’hivern.

    (Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)