dimarts, 13 de desembre del 2016

Els 6 productes elaborats més típics de Ponent

SURTDECASA.CAT

Cristina Mongay
,
09/12/2016
Menjar i beure

Els 6 productes elaborats més típics de Ponent

Amb el permís dels cargols, fem el ‘top 6’ gastronòmic de Lleida
producte, alimentació, aliment, selecció, típic, tradició, gastronomia, Ponent, Surtdecasa Ponent, desembre, 2016

Foto: 

Cedida
Les orelletes són un dels 6 productes elaborats més ponentins
Ara que s’aproximen les festes nadalenques, i que a molts la nostàlgia pica la porta de les nostres consciències, ens hem posat una mica reflexius a Surtdecasa Ponent… Més enllà dels cargols, quins creieu que són els productes gastronòmics més típics de les nostres terres? Quins són els menjars que, amb només una queixalada, tenen el poder de connectar-nos amb llunyans i intensos moments del passat? Potser amb vivències de la nostra infància, potser a les cuines de les nostres avies i mares, o potser a la nostra pròpia tot fent experiments! Hem fet una tria, després de fer molts tastets, i creiem que hem fet una bona selecció de ‘lo milloret’ de les cuines de Ponent!
Els productes elaborats de Ponent, per sucar-hi pa i repetir!
1. Coca de recapte 
La coca de recapte, juntament el mató artesà, els formatge i les ametlles garapinyades, és un del productes estrella de la Noguera.
S’elabora amb a partir d’una base de farina, oli i agua i una capa d’hortalisses recollides del camp. Normalment, albergínies i pebrots vermells escalivats, però també hi ha variants que incorporen carbassó o tomata. A banda dels productes de la terra, la coca de recapte sempre incorpora un toc salat a la seva part superior, ja sigui amb trossos de llonganissa, arengada, anxoves o tonyina i olives. Tot i això, la gran demanda popular d’aquest producte fa que els forners de Ponent no deixin d’innovar, i podem trobar coques de recapte inclòs amb ceba caramel·litzada o formatge de cabra.

2. Granados
Al Segrià, a banda dels caragols a la llauna i plats elaborats amb caça menor, l’olla barrejada o els panadons de carbassa i vi, un dels reis gastronòmics indiscutibles és el granados.
Es tracta d'una especialitat dolça que va ser creada a Lleida l'any 1956 per retre homenatge a un fill il·lustre de la ciutat, el compositor Enric Granados.
Són uns dolços de pasta seca de forma arrodonida i irregular. Presenten una textura cruixent i un gust marcat per l'ametlla. S'elaboren amb farina, ous, sucre, llet i mantega per la pasta brisa de la base, i amb clares d'ou, sucre i ametlles per al cobriment.  S’acostumen a prendre com a postres o acompanyant el cafè.

3. Orelletes
La cassola de tros, els sucs, les conserves i les melmelades naturals, els formatge i la mel són alguns dels productes que mai falten a tota bona cuina del Pla d'Urgell. Però, si cal triar-ne només un, tenim clar quin és: les orelletes!
Les orelletes són unes pastes dolces, fines i cruixents, que s’obtenen de la barreja d’ous, sucre, llimó, farina, oli, anís i matafaluga. S’acostumen a prendre al postre i en ocasions especials (com ara, a les Festes Majors i les trobades populars). La seva forma és arrodonida, i tradicionalment tenen unes grans dimensions (s’estiraven als genolls), tot i que alguns mestres pastissers n’elaboren en miniatura.

4. Panadons 
A l’Urgell hi trobem un variat ventall de productes gastronòmics: la cassola de tros, el cóc, les albades de Tàrrega, els torrons i la xocolata, etc. Però, sense cap manera de dubte, un dels més típics és el panadó d’espinacs.
Els panadons s’elaboren amb espinacs, farina,llevat, panses, pinyons, all, aigua, oli, sal i un ou.  Es tracta de fer la massa, molt i molt fina, i farcir-la amb espinacs, panses, pinyons i l’all. De totes maneres, tal com passa amb la coca de recapte, hi ha altres tipus de farciments, aptes per tots els gustos (per exemple, de carbassa).
Aquesta tipologia de coques ja era força coneguda als segles XVII i XVIII i, des de llavors, s’acostumen a prendre per Quaresma. Tot i que són molt típics de les nostres terres, trobem receptes molt semblants en altres indrets d’arreu del Mediterrani.

5. Ratafia
Les melmelades, les xocolates artesanes, els embotits, els formatges i els iogurts són alguns dels productes tradicionals que més és consumeixen a la Segarra. De totes maneres, a tota bona taula segarrenca, acompanyant els seus àpats, mai hi falten els licors artesanals (per exemple, el licor de camamilla, el licor de menta, el licor de préssec o el licor de pom verda).
De totes maneres, el més conegut i demanat és la ratafia. Aquesta beguda espirituosa s’elabora a partir de nous verdes que maceren durant tres mesos en botes de fusta.
La ratafia acostuma a prendre’s sola o amb gel, i és un gran digestiu de menjars copiosos.

6. Oli d'oliva
Per molt que recerqueu, en cap rebost de les Garrigues hi falta el vi, el pa de ronyó i les ametlles garapinyades. Ara bé, l’estrella més brillant del seu palmarès gastronòmic és l’oli d’oliva verge extra!
L’or líquid, com també s’anomena, s’extreu mitjançant el premsat o en fred de l’oliva. El seu cos és dens, perfumat, i pot ser de color daurat o verdós. És pràcticament l’únic oli vegetal que tant es pot prendre en cru com cuinat, i és un gran acompanyant dels millors plats de la dieta mediterrània. No només aporta a l’organisme molts dels nutrients que necessita (omega 6, vitamina K, antioxidants, etc.), sinó que té extraordinàries propietats curatives i saludables, i és una delícia pel paladar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada