Ja fa més de vint anys que, cada hivern,
Puigcerdà fa la
Festa del Trinxat,
un àpat comunitari que vol potenciar el plat més popular de la
Cerdanya. Enguany, el sopar es farà dissabte a les nou del vespre al
pavelló municipal i aplegarà un miler de persones. Amb el trinxat com a
pretext, la festa vol ser un aparador de la rica gastronomia de la
comarca i, per això, al menú hi consten altres productes autòctons de la
zona, provinents en molts casos de l’agricultura ecològica i de
quilòmetre zero.
Així, a més del trinxat, al sopar de dissabte també es degustarà un
entrant d’embotits i formatges de la comarca i una crema de carxofes
aromatitzada amb fetge gras d’ànec. Després del plat protagonista, els
comensals menjaran vedella local ecològica amb cremós patata de la
Cerdanya perfumada amb tòfona. I després de les postres, el sopar de
gala s’acabarà amb un ball a càrrec de l’orquestra Montecarlo.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
La col de la Cerdanya, l’ingredient estrella del trinxat
El trinxat és un plat típicament hivernal consistent en un puré espès
de col i patata enriquit amb cansalada fregida i el seu suc. És
originari de tota la zona del Pirineu, però el que es fa a la Cerdanya
té una fama especial perquè s’elabora amb una varietat molt concreta de
col autòctona de la zona anomenada col d’hivern. És especial perquè
creix a grans altures i ha estat tocada pel gel de les nits cerdanes i
això fa que tingui una consistència especial i que no es desfaci del tot
a l’hora d’aixafar la verdura.
Menjar trinxat més enllà de la festa
A banda del sopar de gala, cada dijous del mes de febrer diversos
restaurants del centre del poble afronten el repte de crear tapes amb
els principals ingredients del trinxat. També durant tot el mes, els
restaurants col·laboradors de la Festa del Trinxat ofereixen dins en les
cartes i menús l’opció de degustar el tradicional trinxat de Cerdanya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada