divendres, 1 de febrer del 2019

L’estat espanyol prepara una estratègia per a manipular el relat del judici contra l’1-O


Quan Josep Borrell va començar a ocupar la cartera d’Afers Estrangers espanyola, no va dubtar a reconèixer que l’independentisme català havia sabut imposar el seu discurs a escala internacional. En una franquesa difícil de presenciar en Borrell –i que també li va servir per a criticar el ministre sortint–, va afirmar que la imatge d’Espanya havia estat ‘seriosament danyada sobretot a Europa i al món anglosaxó’; i que la ‘propaganda’ de l’independentisme català l’obligava a dedicar part del seu temps i energia a corregir aquest missatge. És a partir d’aquesta necessitat que s’ha d’interpretar la campanya que prepara el govern espanyol, i concretament, el Ministeri d’Afers Estrangers, per a combatre el discurs de l’independentisme i de les defenses dels presos polítics en el judici a l’1-O.
Aquesta ofensiva que tant esbombava Borrell, la comandarà Irene Lozano, secretària d’estat de l’Espanya Global. Aquesta institució és la versió socialista de la Marca Espanya –com ho demostra el nom de la seva web–, de la qual, per a acabar-ho d’adobar, formen part institucions com els ajuntaments de València i Barcelona i el FC Barcelona. Ex-diputada del PSOE i rescatada per Pedro Sánchez durant la seva campanya, Lozano treballa d’ençà del mes d’octubre passat difonent els avantatges i les oportunitats que ofereix l’estat espanyol.
Però ara, amb el judici a tocar, se centra exclusivament a contrarestar ‘la desinformació independentista’, perquè, segons paraules de Lozano, ‘quan la desinformació trenca la convivència, la democràcia és amenaçada’. I no dubta a definir el procés de ‘fake news gegantina’.
Josep Borrell saluda Irene Lozano després d’haver estat nomenada secretària d’estat de l’Espanya Global (fotografia: EFE).
Aquestes declaracions evidencien la preocupació de l’estat espanyol per la manera com es difondrà el judici a escala internacional. De fet, Lozano no se n’amaga i ahir reconeixia: ‘La reputació d’Espanya és per primera vegada una política d’estat.’ Ahir era a Brussel·les, on es va reunir amb Margaritis Schinas, portaveu de la Comissió Europea, i Jaume Duch, portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu. Aquest darrer és una peça important en la maquinària de l’estat espanyol per a mitigar l’efecte del procés a l’eurocambra, com explicava aquest article de Josep Casulleras.En el periple per a defensar la reputació espanyola, avui anirà a Londres, on demanarà als residents espanyols que s’afegeixin a la promoció d’una ‘Espanya democràtica, moderna, solidària, profundament europeista i preparada per a contribuir a la governança global’, segons que ha dit.

El Suprem també vol explicar-se

El poder judicial espanyol, concretament el Tribunal Suprem, també es prepara per combatre el discurs independentista durant el judici oral. Vol defensar la seva reputació, malmesa després del cop etzibat per la justícia belga i l’alemanya, que li van denegar les euroordres sobre els exiliats. Fonts d’algunes defenses dels acusats expliquen a VilaWeb que el tribunal podria destinar personal a atendre els mitjans internacionals que tinguin dubtes sobre el procediment. TV3, fins i tot, precisa que preparen un argumentari en anglès i en francès per a repartir entre els corresponsals.
‘És curiós perquè sempre són la defensa i l’acusació, que volen donar la seva versió. En aquest judici veurem com el tribunal es defensa davant la premsa’, explica una font dels advocats defensors. Aquesta preparació del Suprem espanyol fa entenedores unes declaracions de Lozano: ‘Em consta que el poder judicial està molt ben preparat per a explicar a la premsa espanyola i estrangera què passa de debò, en termes jurídics i tècnics, perquè és previsible que tractin de desinformar, de fer males interpretacions de qüestions processals per augmentar el victimisme.’ Així doncs, la batalla pel relat internacional es preveu intensa durant els tres mesos que durarà el judici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada