dijous, 9 d’octubre del 2014

'Market Watch': "Una Catalunya independent seria perfectament viable"

09/10/2014
Independència

'Market Watch': "Una Catalunya independent seria perfectament viable"

V_470_350
La històrica "V" de la Diada

El mitjà digital d’informació financera afirma que "no és difícil argumentar que Catalunya estaria millor si fos independent"

Nerea Rodríguez
El Singular
El mitjà digital d’informació financera ‘Market Watch’ ha publicat un article on fa referència a Catalunya i al procés sobiranista, on assegura que “no és difícil argumentar que Catalunya estaria millor si fos independent”, i afegeix: “En realitat, no hi ha cap raó per la qual Catalunya no hauria de ser perfectament viable com a nació independent, igual que no hi havia cap raó per dir que Escòcia no podria prosperar per si sola tampoc. Amb 7,5 milions de persones, seria el 99 país més gran del món, i hi ha altres 94 membres de les Nacions Unides que són més petits”.

En aquesta línia, afirma que “Catalunya tindria un producte intern brut de $ 314 mil milions, segons els càlculs de l'OCDE, el que faria que fos l'economia 34 més gran del món. Això la faria més gran que Portugal o Hong Kong, que són perfectament viables per si mateixes. El seu PIB per càpita seria de 35.000 dòlars, el que la faria més rica que Corea del Sud, Israel o Itàlia”.

L’article es refereix a Catalunya com “un petit país amb una orgullosa història. Una rica història econòmica. I un intent audaç per la independència d'un veí aclaparador”. Alhora explica que “fa unes setmanes va ser Escòcia a la recerca de trencar amb el Regne Unit. Ara és Catalunya buscant trencar amb Espanya. Però la unitat per la independència de Catalunya és una amenaça molt més gran per als mercats europeus del que ho ha estat mai l'independentisme escocès”.

I ofereix tres raons per les quals això és així: “En primer lloc, és molt més probable que passi -mentre que Escòcia tenia poc incentiu econòmic per trencar, Catalunya té un munt. En segon lloc, la independència de Catalunya posa en perill l'estabilitat de la moneda única. I, finalment, mentre que Londres es va mostrar relativament relaxada amb la possibilitat de perdre Escòcia, Madrid no està ni molt menys relaxada amb la possibilitat de perdre Catalunya”.

El ‘Market Watch’ destaca també que “el moviment per la independència de Catalunya ha estat cobrant força des de fa molts anys. Però en aquest moment, sembla haver arribat a un punt d'inflexió”. El problema, afegeix, “és que el govern espanyol ha rebutjat el dret dels catalans a decidir”, tot i que assegura que, si malgrat aquesta suspensió, Catalunya vota per la independència “serà difícil resistir-se a aquesta concessió”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada