dimarts, 29 de març del 2016

Els 5 beneficis del vi que no sempre recordem

                          

Els 5 beneficis del vi que no sempre recordem

La metge nutiricionista Magda Carlas en fa un repàs tot recordant que la clau està en la moderació

Que el consum de vi amb moderació és sa, ho diu la cultura popular i no serem nosaltres els que ens hi posarem en contra. Ara bé, hem volgut consultar a una experta per tal de poder fer aquesta afirmació amb una mica més de rigor. Hem parlat amb Magda Carlas que és metge nutricionista i tot i que la llista podria ser més llarga ens quedem amb cinc dels beneficis del vi. Són aquests: Beneficis cardiovasculars

El raïm a la pell té un tipus de fenol natural que es diu resveratrol. Quan el raim es converteix en vi també en té, encara que a petites dosis. I el resveratrol contribueix entre d'altres coses a millorar el nostra sistema cardiovascular. En té més el raïm negre, però el blanc també.

Antisèptic

Alguns components present al vi sembla que frenen el creixement d'estreptocos del grup A i altres bacteris vinsuclats a la càries, a més d'altres associats a la gingivitis i al mal de gola.

Relaxant

La baixa graduació d'alcohol del vi ens permet relaxar-nos quan el prenem perquè té un cert efecte sedant que contribueix a rebaixar, per exemple, certs nivells d'estrès.

Atioxidant

El vi està fet de fruita i tot i que no hem de perdre de vista que no és el mateix que menjar-se una poma o un gotim de raïm, el que és evident és que té certes propietats nutritives. Una d'elles és la que contribueix a frenar l'envelliment que alguna fruita, com el raïm tenen.

Dóna plaer

La doctora Carlas recorda que el menjar i beure que ens fa sentir bé també contribueix a la nostra salut. Quan bevem vi amb moderació el nostre cervell allibera endorfines que incrementen la nostra sensació de plaer. "Les bledes estan molt bé, però la salut no és només a les bledes o als sucs de fruita", assegura.

Més enllà d'aquests cinc beneficis que ningú discuteix, la metge nutricionista Magda Carlas aprofita per recordar que hi ha estudis que demostren que els consumidors habituals de vi tenen hàbits en general més saludables pel que fa al menjar.

Com que és una beguda associada als àpats en general es pren amb l'estòmac ple o si més no acompanyat de menjar i per tant, els efectes perniciosos de l'alcohol queden atenuats.

Carlas també fa una crida a canviar d'hàbits i proposa als consumidors que a l'hora d'anar a prendre alguna cosa apostin pel vi abans que per un destil·lat. I reclama també a bars i restaurants i locals d'oci en general que ofereixin vi bo a copes per contribuir-hi.

D'altra banda i com a advertència recorda que el consum diari de vi està recomanat però les mides no són estàndards i per tant cal que cadascú sàpiga trobar la seva mesura. Cal tenir presents la nostra complexió, si som home o dona, l'edat que tenim, etc.

En aquest sentit diu que la seva màxima és que el plaer intel·ligent és aquell que no et perjudica. I per tant cal tenir un alt grau de responsabilitat, la informació necessària i saber dir prou quan cal.

Article publicat originàriament a VADEVI.CAT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada