Avui s’acaba el termini per a presentar les llistes electorals i se’n sabran els integrats definitius. De fet, només queda per conèixer els de Junts per Catalunya, ja que ahir a última hora de la nit ERC va fer pública la seva llista. Després de descartar-se una candidatura conjunta –sobretot, impulsada per Carles Puigdemont i sectors del PDECat–, l’independentisme tindrà tres llistes per a triar, perquè la CUP va decidir diumenge que també es presentaria a les eleccions. Els comicis són marcats per la intervenció del govern espanyol contra l’autogovern català i oferirà una escenificació pre-electoral mai no vista.
Puigdemont, cap de llista de Junts per Catalunya, és a Brussel·les amb cinc consellers més, pendents de la justícia belga, que ha de decidir si l’extradeix a Espanya o no. Oriol Junqueras, cap de llista d’ERC, continua empresonat, com set consellers més, en una presó espanyola. Hi ha la possibilitat que surtin de la presó abans de les eleccions, en cas que la jutgessa Carmen Lamela, de l’Audiència espanyola, s’inhibeixi en favor de Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, i per tant, puguin obtenir unes mesures preventives com les de Carme Forcadell i la mesa. És una possibilitat que s’haurà d’esclarir aquests dies vinents.
En canvi, Puigdemont, si no hi ha cap variació de darrera hora, haurà de fer campanya des de Brussel·les. El començament de la campanya coincidirà amb la manifestació programada a la capital d’Europa, el 7 de desembre, en una acció més per a internacionalitzar el procés d’independència i denunciar la repressió de l’estat espanyol. Sobre la possibilitat de ser investit president si guanya, Puigdemont va dir dimecres en una entrevista que ell hi confia, és a dir, que té la intenció de poder tornar a Catalunya per a fer-ho.

La llista de Puigdemont
El president va lluitar des de bon començament per una llista unitària. Fins i tot va obrir una pàgina web en què la gent podia donar suport a la proposta. Tanmateix, les converses amb ERC no van arribar a bon port i l’independentisme jugarà en tres bandes. De les llistes independentistes, la de Junts per Catalunya és la més desconeguda. Ahir mateix va anunciar el nom del número dos, Jordi Sànchez, que va plegar de president de l’ANC.
A partir del número dos el terreny és incert. Puigdemont va dir que volia fer una llista tan poc partidista com fos possible, per això pot molt ben ser que als primers llocs els ocupin independents, com és el cas de Sànchez. Hi ha més noms damunt la taula, com ara el de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), Gerard Esteva, i el professor de dret constitucional i ex-militant d’ERC Héctor López Bofill, a la llista de Tarragona. Francesc Dalmases, ex-membre del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, també ocuparà un lloc de sortida a la llista. El director de RAC-1, Eduard Pujol, també s’afageix a la llista (número onze per Barcelona). Marina Geli, ex-consellera de Salut que ja va participar a Junts pel Sí, anirà en posició de tancament a Barcelona.
La incorporació dels consellers Josep Rull, Jordi Turull, Meritxell Borràs i Joaquim Forn –empresonats– es considera cosa feta, com també la de la del conseller Lluís Puig, en aquests moments a Brussel·les. Clara Ponsatí, en canvi, ha declinat de formar part de la candidatura.
Més noms que sonen per a entrar a les llistes són l’ex-delegat de la Generalitat a Madrid Ferran Mascarell, la historiadora Aurora Madaula –una de les impulsores de l’agrupació d’electors per una llista unitària–, el batlle de Valls, Albert Batet, i el periodista i delegat del govern a París durant la darrera legislatura, Martí Anglada. Tanmateix, el PDECat no vol confirmar encara cap nom que no sigui el de Puigdemont i Sànchez, perquè ahir tot just s’anaven tancant posicions.
Marta Rovira i Carme Forcadell, segona i quarta de la llista d’ERC
ERC, amb independents, MES i Demòcrates
Si Junqueras no pot sortir abans de la presó, la cara visible de la campanya d’ERC serà Marta Rovira. De fet, Junqueras mateix ja va assenyalar en una carta que podria ser la candidata a la presidència de la Generalitat. Si fem cas dels sondatges publicats fins ara, ERC guanyaria les eleccions de manera folgada, amb més de 40 diputats, i passaria davant de Ciudadans, PSC, En Comú Podem, Junts per Catalunya i la CUP. En els primers llocs de la llista per Barcelona, els republicans presenten tres consellers i la presidenta del parlament, el fitxatge estrella.

En els deu primers llocs els republicans presenten tres independents. L’escriptora Jenn Díaz (8), Rubén Wagensberg (9), impulsor de ‘Casa nostra, casa vostra’, i l’experta en inserció i formació Najat Driouech (10). El lloc número quinze és reservat al portaveu de Demòcrates, Toni Castellà; l’altre lloc per a un membre de Demòcrates és el vintè, destinat a la diputada Assumpció Laïlla.
També repeteixen molts dels actuals diputats d’ERC al parlament: Adriana Delgado (16), Gerard Gómez del Moral (19), Chakir El Homrani (21), Marc Sanglas (22) i Eduardo Reyes (31). La corredora Núria Picas –un dels fitxatges famosos– ocuparà el lloc 25è, davant el representant més ben col·locat d’Avancem, Fabián Mohedano, al lloc 27è. En representació de MES, la diputada Magda Casamitjana anirà cinquena per Girona.
Per una altra banda, les conselleres Meritxell Serret i Dolors Bassa encapçalen la llista de Lleida i Girona, respectivament. A Tarragona, Òscar Peris, fins ara delegat del govern a la demarcació, serà el número u.
Per la seva banda la CUP també ja ha fet la feina. Els militants van ratificar dimecres la llista proposada pel secretariat i va anunciar els deu candidats de cada circumscripció. Són aquests:
Circumscripció de Barcelona
1 – Carles Riera i Albert
2 – Maria Sirvent Escrig
3 – Vidal Aragonés Chicharro
4 – Maria Ballester i Jiménez
5 – Jordi Salvia
6 – Bel Olid Báez
7 – Ramon Vancells Casacuberta
8 – Maria Rovira i Torrens
9 – Arnau Comas i Miñarro
10 – Núria Gibert Dasca
Circumscripció de Tarragona
1 – Xavier Milian
2 – Josep Mañé
3 – Èrica Bel
4 – Edgar Fernández
5 – Lurdes Quintero
6 – Maria Mestre
7 – Xavier Rodríguez
8 – Montse Sans
9 – Gerard Nogués
10 – Núria Rodríguez
Circumscripció de Girona
1 – Natàlia Sànchez
2 – Dani Cornellà
3 – Laia Pèlach
4 – Non Casadevall
5 – Sylvia Barragan
6 – Ignasi Sabater
7 – Mireia Tresserras
8 – Joan Bou
9 – Àfrica Muntaner
10 – Jesús Elias
Circumscripció de Lleida
1– Mireia Boya
2 – Pau Juvillà
3 – Jordi Vives
4 – Xènia Antona
5 – Aida Sanuy
6 – Mar Vicente
7 – Rosa Peñafiel
8 – Josep Maria Colea Garcia
9 – Günes Öztürk
10 – Jaume Solé
El codi ètic de la CUP diu que els seus diputats no poden repetir legislatura, exceptuant aquells que no hagin superat els dos anys. És el cas de Carles Riera i Mireia Boya, caps de llista per Barcelona i Lleida. Tots dos van entrar al parlament amb la legislatura iniciada perquè van substituir dos companys de partit. De la llista de Barcelona, destaca l’entrada de Jordi Salvia, fins fa poc cap de comunicació del partit, el ‘fitxatge’ de l’escriptora Bel Olid i Núria Gibert, portaveu del secretariat.
[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]