Més de sis-cents catalans s’inscriuen com a voluntaris per a supervisar el vot als consolats espanyols
L’objectiu és evitar irregularitats i que es perdin butlletes en el vot exterior
Els organitzadors volen aconseguir un mínim de dos voluntaris o tres als consolats mentre les urnes estiguin obertes, els dies 17, 18 i 19 de desembre, que és quan s’hi podrà votar de manera presencial. La funció dels voluntaris, segons el president i creador de Catalans al Món, Sergi Marzabal, és assegurar que quan s’acabi la jornada l’urna es tanqui amb clau, se segelli i es desi en una habitació tancada i comprovar que l’endemà no hi ha hagut irregularitats. Una altra tasca dels voluntaris és obtenir una còpia de l’acta de la votació per assegurar que els resultats oficials del recompte coincideixin amb el nombre de vots emesos a cada consolat i que no es perden vots.
Assegurar la cobertura als països amb més catalans
L’objectiu, segons Marzabal, és assegurar que als consolats i ambaixades dels deu països on resideixen dos terços de la comunitat catalana a l’exterior hi ha prou voluntaris per a fer torns i cobrir tota la jornada durant els dies de votació. Aquests deu estats són: França, l’Argentina, Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit, Mèxic, Andorra, Suïssa, el Brasil i Veneçuela. Tots els consolats de França, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa ja tenen més de dos inscrits i als Estats Units, el consolat de Houston és l’únic que encara no té cap voluntari registrat. En canvi, a la majoria d’oficines consulars de Mèxic, el Brasil i Veneçuela la participació hi és baixa. L’organització ha habilitat aquesta web per consultar el registre a temps real en aquests deu països. D’una altra banda, a la web de la plataforma hi ha un mapa en què es pot veure la presència de voluntaris a cada consolat o ambaixada.
Objectiu: evitar ‘les trampes’
El president de la plataforma recorda: ‘Parlem d’un estat que diu que no hi pot haver llums grocs al carrer i que prohibeix tot allò que pot.’ Per això, malgrat reconèixer que és difícil que hi hagi irregularitats en el procés electoral del vot exterior, diu que ‘es poden fer trampes’. El punt més crític és l’interval comprès entre el moment que els vots surten dels consolats i quan arriben a les oficines on es fa el recompte electoral, a les quatre demarcacions, perquè es poden fer desaparèixer sobres o canviar butlletes. D’ací ve que sigui tan important que hi hagi l’acta segellada amb el nombre de vots dins de cada valisa diplomàtica i que la valisa també sigui segellada. Un grup de catalans també s’han organitzat per supervisar el recompte dels vots a les oficines electorals a Catalunya.
Què cal fer per ser voluntari?
L’organització recorda que a les oficines consulars no hi ha interventors i que només s’hi permet la presència de representants dels partits. Per a inscriure-s’hi, no cal pertànyer a cap partit, ni estar registrat al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) ni a cap consolat: només cal tenir més de divuit anys i passaport espanyol. Un cop feta la inscripció a la web, en què els voluntaris hauran de triar quina de les tres candidatures independentistes volen representar, seran els partits els encarregats d’autoritzar-los. Catalans al Món deixa clar que no estenen la crida a representants de partits favorables a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.
[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada