diumenge, 3 de desembre del 2017

El 155, la metòdica deconstrucció de l'autogovern en sis setmanes

Eleccions 21-D


El 155, la metòdica deconstrucció de l'autogovern en sis setmanes

Marta Lasalas
Barcelona. Diumenge, 3 de desembre de 2017


Interior Palau Generalitat 30 O
Des que el Consell de Ministres va fulminar el Govern el passat 21 d’octubre, el temps al palau de la Generalitat sembla haver quedat congelat. Després dels dies de reunions inacabables fins a la matinada que va precedir la proclamació de la independència i la posterior suspensió de l'autogovern, el palau s'ha vist envaït pel mateix atordiment que s’ha infiltrat en tot l’executiu. A la seu del Govern ja no s'hi fan ni tan sols les reunions del Consell Tècnic, l’òrgan que reuneix tots els secretaris generals de les conselleries i on es preparen els acords que havia de rubricar el consell executiu, és a dir, els acords que ara van a la mesa del consell de ministres.
De fet, la primera setmana després de la suspensió de l'autogovern, mentre l'estructura de l'executiu maldava per d'absorbir l'impacte que acabava de rebre, el Tècnic no es va reunir. Tampoc ho va fer la següent setmana. Ni la tercera. És el vicepresident, Oriol Junqueras, qui convoca la reunió i el 21 d'octubre havia estat apartat del càrrec i a partir del 2 de novembre, empresonat a Estremera.

De Jové a Jover

La quarta setmana, finalment, els secretaris generals van rebre de nou la convocatòria a la reunió, la cita que durant la legislatura els havia enviat el secretari general de vicepresidència, Josep Maria Jové, fins que va ser substituït per evitar les multes imposades pel TC. Aquest cop, però, qui el convocava era un home de Soraya Sáenz de Santamaría, el subsecretari de presidència del govern espanyol, José María Jover. La sorprenent coincidència va provocar més d'un esglai entre els secretaris general que van rebre la convocatòria.
Des d'aleshores, el Consell Tècnic s'ha tornat a reunir setmanalment. Ho ha fet amb les absències dels secretaris generals destituïts per la Moncloa i amb la presència del secretari general tècnic del ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, el nou responsable que el consell de ministres havia enviat a Interior. Aquest advocat de l'Estat, nascut a Palma de Mallorca, pot seguir les reunions en català, però tampoc escolta res excessivament emocionant, perquè un altre dels canvis que ha viscut el consell tècnic, on habitualment s'hi registrava un intens intercanvi de parers entre conselleries, és que ja no s'hi fa debat. Ara senzillament s'enumeren els temes de cada departament. "Sense més història", segons un dels habituals de la reunió.

Reunió fora del palau

El que no ha fet aquest Consell Tècnic és tornar-se a reunir al palau de la Generalitat. Els assistents ja no es troben, com era habitual, a la sala Tàpias, ubicada al costat de l'emblemàtic saló Torres-Garcia, i a pocs metres del Saló Daurat on se celebrava la cita setmanal del Consell Executiu. Les reunions del consell tècnic, amb el responsable del ministeri, es fan ara fora del palau. En un edifici que hi ha just al costat, a l'altra banda del carrer de Sant Honorat. Dirigeix la reunió el secretari de Govern, Víctor Cullell.
També és nova l'estela de paperassa que ha d'acompanyar cadascuna de les propostes que es porten a la reunió. Cada acord ha de travessar tots els tràmits habituals de la conselleria i, tot seguit, repetir el recorregut amb les gestions corresponents del ministeri. Això en el benentès que qualsevol mena de dotació econòmica requereix que prèviament el ministeri d'Hisenda accepti desbloquejar la partida corresponent, atès que la intervenció de les finances de la Generalitat decretada el passat mes de setembre inclou un acord de no disponibilitat que impedeix executar despeses per a serveis que no es considerin bàsics. Per tant, allà on hi havia una tramitació, ara se n'hi han de fer tres, amb el feixuc alentiment que això comporta.
El que no ha canviat amb el 155 és que els responsables dels departaments continuen mantenint l'obligació de signar setmanalment un certificat en què garanteixen que les partides que s'assignen no es destinen per a res que vagi en contra de la legalitat vigent, res que quedi fora de la Constitució. És la rèmora que encara perviu del compromís setmanal que es va imposar al Govern, amb la intervenció dels comptes, d'acreditar que els fons dels pressupost no s'utilitzaven per a res que tingués a veure amb la convocatòria del referèndum.

Congelació de partides

Tot el pressupost que no s'havia executat ja a partir de la intervenció decretada el mes de setembre i que no afecten el que es considera temes bàsics ha quedat paralitzat. Aquestes setmanes de Govern intervingut s'han multiplicat les denúncies al voltant de les inversions compromeses que s'han vist bloquejades per l'acord de no disponibilitat. Durant el mes d'octubre només es van aconseguir desbloquejar 11,7 milions dels 466 que encara estaven congelats. El novembre, s'han alliberat 88,5 més. Queden encara 378 milions del pressupost del Govern immobilitzats pel ministeri.
No ha passat per alt que algunes carpetes s’han desencallat just a les portes de la campanya electoral, com les 2.000 places de docents que el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo, va anunciar divendres en la roda de premsa del consell de ministres, i que el Govern ja havia programat.
També aquesta circumstància molesta els departaments que, no només constaten com es congelen partides que estaven ja incloses en els pressupostos aprovat pel Parlament i que en alguns casos representen greus problemes en sectors especialment sensibles, sinó que a més comproven com el govern del PP s’afanya a atribuir-se la proposta. “Tot el que aprova el consell de ministres, tot, prèviament és iniciativa del Govern de la Generalitat”, lamenta un responsable de departament.

Desactivar Exteriors

Tampoc ha passat desapercebuda la voluntat de l'Estat de neutralitzar determinades conselleries, com la d'Exteriors. Aquesta setmana, el ministeri d'Alfonso Dastis ha comunicat a tots els treballadors de les delegacions del Govern que estan acomiadats. Ho ha fet tot i saber el cost que això representa, tenint en compte les circumstàncies de contractació dels treballadors d'acord amb la legislació de cada país i les indemnitzacions que la Generalitat haurà d'assumir. Així mateix, ha prohibit accions concretes del departament, com la intervenció prevista en un fòrum sobre migracions convocat a Bèlgica. De fet, el ministeri reclama l'agenda diària de la Secretaria d'Exteriors i de les delegacions del Govern, per controlar la seva activitat.
Aquest dimarts a les 0 hores comença la campanya electoral. Serà sens dubte una campanya diferent i extraordinària, amb el Govern intervingut i amb candidats a l'exili o a la presó -si més no en les hores prèvies a l'arrencada de la cursa-. El silenci que regna al palau de la Generalitat que fins fa un mes i mig apareixia desbordat d'activitat, n'és la imatge més gràfica. El dubte és de quina manera és recuperarà la normalitat després dels comicis i com podrà sortir el Govern d'aquest forat negre que l'està engolint. Europa va obligar Rajoy a posar data de caducitat al 155 amb la convocatòria electoral immediata. No obstant, després de sis setmanes de metòdica deconstrucció de l'autogovern, l'executiu espanyol ha deixat clar que la seva intervenció no té perquè acabar amb l'aixecament de la suspensió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada