Des de l’any 2012 l’embriaguesa de fires i mostres és més que notable a Catalunya. S’ha passat de no haver-n’hi pràcticament cap a fer-se’n una a, pràcticament, cada cantonada del país. Algunes d’aquestes fires, però, tenen un encant especial. De les del mes d’agost em quedo amb la Nit de Vins de Torroja del Priorat, que aquest any ha festejat la seva onzena edició després que la de l’any passat s’ajornés fins al 30 de setembre com a senyal de dol pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. L’any passat l’habitual tast professional va quedar suprimit i finalment van rebre poc més de 100 persones (substituint la piscina pel teatre).
La Nit de Vins de Torroja, que no podria entendre’s sense la col·laboració del voluntariat local, és una fira que intento no perdre’m. Té, com Sevilla, un no sé què especial. El poble es mostra especialment hospitalari per posar de relleu la singularitat dels vins locals. Aquest dissabte a la nit, a més, la climatologia va ser esplèndida. M’agrada que passegin els professionals per les vinyes en tot-terreny (enguany les de la Solana de Sabaté i Mur Vinaters, els elaboradors del reeixit 2 Borratxos), m’agrada que ens ofereixin tastar a cegues a l’allotjament rural de Cal Comte (que gestiona des de fa un any Dominik Huber de Terroir al Límit) i m’agrada l’ambient distès i relaxat del showroom nocturn que envolta la piscina municipal torrojana (cada any, però, el carrer que porta a la piscina se’m fa més costerut). Enguany no hi ha hagut la jornada de portes obertes a diversos cellers d’aquesta vila prioratina a causa de la coincidència amb els actes de les festes d'estiu de Torroja. Al tast a cegues (Torroja de Sabaté i Mur, Riu de L’Infernal, El Templari de Bàrbarà Forés, Torroja de Terroir al Límit, un rodó vi de Celler Minyó que en la present anyada s’ha refinat, Bessons, M’ho ha dit un ocellet de Mas d’en Perí i Batlliu de Sort) i al fluix sopar fred posterior es va trobar a faltar a Anna Figueras Torruella, copropietària i ànima de Cal Compte, a qui no van convidar.
Els productors locals participants enguany han estat Aixalà i Alcait, El Solà d’Ares, Escoda Pallejà, Mas d’en Perí, Sabaté i Mur Viticultors, Terroir al Límit, L’Infernal, Va de bòlid i Minyó. S’hi han presentat novetats com ara el nou vi M’ho ha dit un ocellet, de Mas d’en Perí i elaborat amb garnatxa i carinyena. Aquest és el projecte personal d'Iduvina Olmedo, que abans havia estat a Terroir al Límit. Iduvina Olmedo, que vinifica a Torroja, compta amb 4 hectàrees de vinya plantada a Porrera en una finca de 17 hectàrees, i ja està apunt de plantar-ne 3 més. El seu M’ho ha dit un ocellet 2017 (15 euros) és jove, fruitós, amb notes de llaminadures i molt fàcil de beure. La seva etiqueta és força cridanera i trencadora a la DOQ Priorat.
Com s'ha fet els darrers anys, també s’ha presentat la nova etiqueta del 2 Borratxos de Sabaté i Mur corresponent a l'anyada 2014. Aquesta etiqueta es canvia cada any i és fruit de la col·laboració amb l’il·lustrador Enric Rebollo, de l'escola Joso. De bòlid ha presentat un nou blanc del 2017, elaborat amb chenin i que destaca especialment per la verticalitat que li dóna la seva destacadíssima acidesa. Com a novetat també s’ha presentat el Dolç de Sabaté i Mur. És un vi dolç natural sense sucre ni alcohol afegit fet a partir de raïm de verema sobremadurada a la vinya, de l'anyada 2016. També s’ha pogut conèixer a Léo Cuisinier que, junt amb Lucas Chazallet, representa la nova generació a càrrec del celler l'Infernal. El celler Aixalà i Alcait hi ha presentat el seu nou vi Tanius 2016 (10 mesos de criança; elaborat amb un 40% de garnatxa, un 40% de carinyena i un 20% de merlot). Els cellers convidats enguany han estat Bàrbara Forés (DO Terra Alta), que hi ha presentat el nou Quintà 2017 (menys fusta i més fruita amb bon volum), i els interessants vins d’alta muntanya de Batlliu de Sort (de Borda de Cebrià). Del projecte pirinenc amb mínima intervenció de Josep Rabasa, Ramon Aytés, Guillem Puras i Aleix Aytés van destacar especialment vins com el Biu Riesling i el Viognier.
La Nit, atenent a les demandes populars que sempre es queixaven de la manca d'alguna cosa per dur-se a la boca, ha comptat amb la col·laboració del Forn Sistaré per poder fer un petit mos de coca mentre es tasten els vins. La vetllada, a més, va ser ambientada amb una selecció de música en vinil del dj. Ah! que ha inclòs mambos, boogaloo, ritmes caribenys i altres sons.
A Torroja diuen, amb tota la raó, que aquesta és una de les seves nits “més màgiques”. Des de l’organització s’afirma que aquesta “és una activitat que sorgeix amb la voluntat de donar a conèixer la nostra població, així com els seus excepcionals vins, gràcies a l'esforç i il·lusió dels seus cellers, juntament amb la inestimable col·laboració dels seus vilatans, l'excel·lentíssim Ajuntament de la població i el Consell Regulador DOQ Priorat”. Des de l’organització Sandra Pérez afirma que “l'esdeveniment està plenament consolidat com un dels tast que es fan anualment a cada vila del Priorat per donar a conèixer els seus vins”. Afegeix que “tot i que aquest any no hi ha hagut canvis, per descomptat creiem que sempre cal anar innovant i introduint canvis, per petits que siguin, per mantenir l'interès dels assistents i organitzadors”. S’és conscient, però, que la Nit de Vins s’ha estancat i que s’ha reculat pel que fa al nivell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada