Som al bell mig de la
Quaresma i una de les menges més tradicionals d’aquesta època és el
bacallà.
Aquest peix provinent de la mar del Nord és tan popular en la nostra
gastronomia que hi ha desenes de receptes diferents per a cuinar-lo: amb
samfaina, a la llauna, amb pebrot i tomata, amb truita, confitat,
esqueixat, amb brandada… Sabent això, cada any per Quaresma a Barcelona
es fa la
Ruta del Bacallà, que impulsa el
Gremi de Bacallaners de Catalunya,
Estrella Damm i
Bacallà d’Islàndia.
Comença aquest cap de setmana i s’allargarà fins al 14 d’abril, a les
portes de Setmana Santa. En total hi participen vint-i-vuit restaurants
de tot Barcelona i nou bacallaneries de la ciutat. Cada restaurant
ofereix diversos menús en què el bacallà té el paper central: hi ha un
menú degustació que consta de cinc plats i postres, un menú normal, mig
menú pensat per als dies de cada dia i la possibilitat de degustar el
bacallà en forma de tapa. Entre els restaurants participants n’hi ha de
molt diversos:
Semproniana, Casa Leopoldo, els Pescadors, Hoffmann…
I per això els preus i els plats varien segons cada restaurant. Però
tots tenen un element en comú: els plats de bacallà van acompanyats de
la cervesa Inèdit d’Estrella Damm.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Sobre la programació de les bacallaneries, cada dissabte del cicle oferiran degustacions de bacallà
in situ.
Les dates són el 30 de març, i el 6 i el 13 d’abril i cada tastet val
entre un euro i dos. En la ruta, hi prenen part un total de nou
bacallaneries, algunes de les quals són situades en mercats de
Barcelona: Bacallaneria Anguera Llobet (al Mercat de la Sagrada
Família), Bacalalo, Perelló 1898 (al Mercat del Ninot), Pesca Salada
Crusellas y Saladitos (amb parades als mercats del Clot, Carmel, Mercè i
Vall d’Hebron).
Per què el bacallà és l’estrella de la cuina quaresmal?
La cuina quaresmal és un subgènere gastronòmic i el bacallà n’és el
protagonista indiscutible. Però per què aquest peix i no qualsevol
altre? Doncs perquè antigament si la gent vivia lluny del mar i volia
guardar els preceptes de la Quaresma, era molt complicat de mantenir el
peix fresc i en condicions òptimes. Per això el bacallà, que ve de la
mar del Nord i que es conserva en salaó, ha estat tradicionalment un
dels peixos més segurs de consumir. Això l’ha convertit en un producte
molt arrelat a la nostra cuina i, gràcies a la Quaresma, també s’ha
tornat molt versàtil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada