dimarts, 12 de març del 2019

RECORDANCES CERVERINES 19- LA GRAN NEVADA DEL 1944, A CERVERA, I QUELCOM MÉS. - (1)

Escrits del Víctor
RECORDANCES CERVERINES 19-1
03-09.03.19

LA GRAN NEVADA DEL 1944, A CERVERA, I QUELCOM MÉS. - (1)
Una vegada hi havia una conjunció meteorològica, propiciant que el 22 de febrer de 1944 es formés una gran borrasca pels volants de l'estret de Gibraltar que després és dirigí al Mediterrani, recollint un estol d'aire humit i calent de llevant, i en arribar a terra s'ajuntà amb una massa més freda que venia del sud, topà amb la cota de neu de Tarragona i Lleida, que l'endemà, mateix, provocà un gran temporal que afectà principalment Catalunya, convertint-l'ha en la nevada més gran del segle XX, - sobretot en les zones que esmentarem-, i que va començar a caure la tarda del 23 de febrer del 1944 (un Dimecres de Cendra) per tota Catalunya, principalment la nit a gran part del país, i que el dia 24 va nevar intensament, sobretot a la meitat oest, en zones del prelitoral tarragoní, i principalment a Terres de Ponent, i si anem concretant, anirem a parar a les Comarques de La Segarra, L'Urgell i El Priorat, encara que són zones amb uns hiverns molt freds, però que no hi neva amb molts freqüència, així i tot, amb dades del “Servicio Nacional de Meteorològía”, de l'època, els gruixos acumulats en aquests llocs, de major a menor, foren aquests: 180 centímetres de neu a Falset (El Priorat), 133 cm a Cervera (La Segarra), 115 cm a Tàrrega (L'Urgell) o els 98 cm de Lleida, els llocs més importants que foren afectats. Aquests majestuosos fenòmens meteorològics, i la seva conseqüència va durar del 23 al 26 de febrer del 1944, encara que el tou de neu en molts llocs durà fins a finals de juny, on s'acumularen gruixos, els més alts des de 1904. Tot això passà al revés d'ara, 75 anys després, que veiem clarament els efectes del Canvi Climàtic, de l'anticicló, o de tot plegat, ja que aquest febrer i principis de març, sembla talment com si fos a finals d'abril, principis de maig, amb temperatures d'entre 25 i 30ºC.-. Potser en aquella època, encara que fos normal aquell temps, es seguia aquell refrany, del “Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot”. Mentre passava tot això, a Barcelona i Girona, la cota de neu va arribar per damunt dels 800 metres, degut d'una entrada d'aire més càlid, a diferència de La Segarra, i concretament a Cervera, la seva capital, que tot plegat va quedar tan enfarinat que semblava més aviat Sant Moritz o Baqueira Beret, etc.
La munt de neu al Carrer Major de Cervera.
Esplicaven cerverins de l'època que en un dels llocs on si va arrecerar més quantitat de neu, i que a més va quedar atapeït com una “coca” , i que tota la llargada del carrer pleníssim, però de neu, va ser el principal carrer cerverí: El Carrer Major,- aquests que ara està buit, i no de neu , sinó de tot -. Diuen, vés ha saber, que hi havia tanta neu acumulada, que per anar d'un costat a l'altre de les voreres, per exemple de “Cal Massot”, -ara anomenada Casa Dalmases-, a Ca l'Alfa, o Cal Castells , ara no sé com es diu- que era un dels llocs que m'havien donat. Les referències que m'han arribat és que aquells dies, encara a resultes de la Gran Nevada, el Carrer Major de Cervera, que estava curull de neu. -a punta pala-, mai més ven dit, tant a consequència d'haver regolfat la neu durant més de 15 dies, va esdevenir un gruix tan important, que, diuen, hi havia una alçada esgarrifosa, que era d'uns dos metres, hi ha resultes de la neu encaixonada dins del Carrer Major, es diu que per anar d'un costat a l'altre s'hi havien obert tùnels o passadissos.
Una petita història, dins de la Gran Nevada.
I també diuen les cròniques que: “Quinze dies justos de començar la Gran Nevada, quan el carrer Major de Cervera estava atapeït de neu. Tanta que per passar d'un costat a l'altre s'hi havien obert túnels i passadissos en la seva llargada. Mentre la neu apilotada irradiava molta fredor arreu de la principal via cerverina, dins del balcó, a la cambra, car, del tercer pis, em sembla, de Cal Massot, - ara nomenada Casa Dalmases-, i que segurament hi feia més fred que al defora, se sentien els plors d'un nadó, (Que amb els anys ha fet totes les bajanades del món). Fou el primer fill d'un matrimoni segarrenc, - que els cronicons diuen s'estimaven força-,...I precisament, aquell dia un divendres 10 de març del 1944, i el xiquet amb aquell “Fred de Déu”, aterrà, encara amb llevadora - sense eufenismes -, en aquesta “Vall de Llàgrimes”, i li van posar el nom del besavi, que llavors no n'hi havia gaires. Pensareu de que va tot això?. Amics, els cas que ens ocupa, passà exactament un divendres, d'ara fa 75 anys, enguany cau en diumenge, i és un 10 de març del 2019. Aquells eren temps grisos, porucs i gelats, en la més pura postguerra, a uns cinc anys després de la fi de la Guerra Incivil, - millor dit de la Revolta feixista, o del Cop d'Estat contra la República-, que el nadó de la nostra historia no s'adona fins molt temps després”
................
Sabeu que la majoria de Recordances Cerverines, són la suma de molts records, i moltes experiències viscudes per hom i molta gent. Aquests cas és diferent ja que el protagonista, és l'escrivent, l'autor, o l'escriptor. Tot això m'ho han explicat, ja que hom oficialment no hi era. I car hom no recorda aquella època, però sí que recordo gent que recorden a gent que ho recordaven.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada