dilluns, 25 de març del 2019

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Ara que estem preparant els Premis Vinari dels vermuts us convidem a distingir-los entre la seva elaboració, el color o la seva dolçor

elMón

D'aquí a ben poc es triaran els millors vermuts de Catalunya als Premis Vinari. Serà a Terrassa dia 11 d'abril. Si n'elaboreu, heu de saber que les inscripcions estan obertes i que es poden formalitzar seguint aquest enllaç.  Pels que sou consumidors, us expliquem quins són els diferents tipus, no només pel colors, sinó també per la seva elaboració, i el seu grau de dolçor.

Podem escollir entre:
  • Vermut roig o negre (Rosso): és el vermut català més tradicional, el que més es ven i serveix. De l’estil dels vermuts italians de Torí, és un vermut dolç i amb regust amarg de les herbes i plantes que s’utilitzen.
  • Vermut blanc: és el vermut blanc, aromàtic i dolcenc. Per a elaborar-lo, es parteix de vi blanc i una mescla d’herbes i plantes alpines i mediterrànies.
  • Vermuts reserva: també hi ha els gran reserva o edicions limitades de vermuts que fan un envelliment en bótes de fusta. La paraula “reserva” també Indica un estil concret de cada casa per elaborar aquest tipus de vermut, ja que no hi ha ni un mínim ni un màxim de temps que el vermut maduri en aquests recipients de fusta. Tenen una expressió més complexa, més aromes de fruits secs i regalèssia de pal, més  cos i sovint més grau alcohòlic.

També podem diferenciar els vermuts segons la seva dolçor:
  • Seran extra-secs (o extra-dry) ”), el seu contingut de sucres és inferior a 30 grams per litre
  • Secs, si contenen fins a 50g/l
  • Semi-secs, si el contingut de sucres està entre 50 i 90 g/l.
  • Semi-dolços, si contenen entre 90 i 130 g/l.
  • Dolços, si contenen més de 130 g/l

I també existeixen altres estils més innovadors com els vermuts rosats com el Montseta Rosat (guanyador dels Premis Vinari 2018), daurats, amb fórmules que marquen més un perfil “amarg” o amb maceracions especials d’algun botànic com el Miró & Paco Pérez Rojo Fusión que duu una maceració extra d’oliva arbequina (i va guanyar el premi al millor vermut innovador dels Premis Vinari 2017). I fins i tot, podem trobar vermuts que ens recorden més el vi amb què estan fets, com el Barbarosso i Barbabianco d’Alella, elaborats amb garnatxa negra i pansa blanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada