dimarts, 3 de gener del 2017

Lleida registra el desembre amb menys hores de sol des de 1942

Lleida registra el desembre amb menys hores de sol des de 1942

La persistent boira obliga a desviar per tercera setmana consecutiva els vols de l'aeroport d'Alguaire


Lleida registra el desembre amb menys hores de sol des de 1942

 

EL PERIÓDICO / LLEIDA
Dilluns, 2 de gener del 2017 - 19:15 CET
Vint-i-un dies sense veure, gens ni mica, un raig de sol. Ni tan sols al migdia. El mes de desembre passat va ser el mes amb menys hores de sol des de 1942 a la ciutat de Lleida, per culpa de la persistent boira que afecta, de forma generalitzada, pràcticament tota la vall de l'Ebre.
L'anticicló que fa dies que està instal·lat sobre la península Ibèrica encara no és el més llarg de la història meteorològica recent, però sí que ha aconseguit que l'heliògraf -l'aparell que mesura la insolació solar- de l'observatori de la capital del Segrià registrés al llarg del mes passat un total de 34 hores de sol, una dada molt inferior a la mitjana de 101 hores que són habituals al desembre. El rècord anterior era de 39 hores, el 1987.
Aquest desembre hi va haver 26 dies de boira a Lleida, segons dades recollides per l'observador Armand Álvarez i confirmades pel Servei de Meteorologia de Catalunya (SMS-Meteocat). D'aquests 26 dies, 21 van ser de boira persistent, i no es va veure gens el sol, encara que no van ser consecutius.
"L'estancament persistirà entre una setmana i 10 dies més, segons assenyalen els models de predicció", ha detallat aquest dilluns un tècnic del Meteocat a aquest diari. "En algunes zones, com Tàrrega, fa fins i tot la sensació que hi hagi nevat, perquè allà també hi ha temperatures molt baixes", indica el meteoròleg. A les Garrigues, per exemple, s'han recollit 5 litres d'aigua per la humitat.

VOLS DERIVATS A REUS

L'escassa visibilitat ha obligat a desviar, per tercera setmana consecutiva, els tres vols procedents del Regne Unit que l'operador turístic Neilson organitza cada dilluns a l'aeroport de Lleida-Alguaire. Els passatgers, esquiadors que arriben a Lleida però que tenen el seu destí final a Andorra, han aterrat finalment a Reus, des d'on han sigut traslladats al Pirineu en autocar.
La situació ja està començant a fer enfadar les autoritats locals i els agents econòmics de la zona, que reclamen des de ja fa temps la instal·lació a l'aeroport lleidatà d'un sistema antiboira de més prestacions que eviti aquestes situacions que perjudiquen la imatge de la instal·lació aeroportuària. De moment, la Generalitat descarta la mesura pel seu elevat cost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada