dimecres, 10 d’agost del 2016

Espanya s'instal·la en el drama

OLIMPISME

Espanya s'instal·la en el drama

La selecció masculina de bàsquet encaixa davant el Brasil la seva segona derrota en el torneig olímpic i es queda sense marge d'error per lluitar pels quarts (65-66)                         

Espanya s'instal·la en el drama
JIM YOUNG
EL PERIODICO
LUIS MENDIOLA / RIO DE JANEIRO (enviat especial)
Dimarts, 9 d'agost del 2016 - 21:44 CEST
Després de només dos partits a Río, la selecció masculina de bàsquet ha passat d'una situació d'optimisme, amb perspectives de lluitar per una medalla olímpica, a situar-se a les portes de la depressió. La derrota enfront de Croàcia en el debut va ser un senyal d'alarma que les coses no funcionaven. L'encaixada aquest dimarts enfront de Brasil en aquest segon partit (65-66) deixa l'equip de Sergio Scariolo en una situació dramàtica i no li deixa marge d'error, obligat a guanyar els tres partits que li falten (Nigèria, Lituània i Argentina) per no veure's eliminada.
Res li ha funcionat a Espanya, que ha aparegut com un equip vulgar, sense ànima, sense grapa, res a veure amb el campió d'Europa de fa uns mesos a França i va tirar malament, molt malament (5 de 19 en triples, un 37% de dos). Ha lluitat per agafar-se al partit en accions individuals, però l'aposta no li ha acabat de funcionar. Ni Gasol (13 punts, 10 rebot, però 5 de 12 en tirs lliures) ha pogut posar remei a una derrota més que merescuda davant un Brasil, que sense fer un gran partit, si que hi ha posat físic i ganes, especialment per part de l'exblaugrana Marcelinho Huertas, un dels herois de la grada.

MALES SENSACIONS

Lluny de recuperar sensacions, la selecció ha transitat pel primer temps per un particular viacrucis. Aquesta vegada no ha sigut perquè no s'aportessin solucions proposades des de la banqueta. Scariolo ha utilitzat tot tipus de defenses i de combinacions, interiors o exteriors. Ha començat amb Ricky Rubio de base. I després han intentat dirigir a l'equip Sergio Rodríguez i Calderón, que ha disputat els seus primers minuts, igual que Alex Abrines.
Ha provat fins i tot el tècnic italià amb Reyes de pivot, junt amb Mirotic i Claver, en un equip amb centímetres per intentar assegurar el rebot. En cap moment (d'aquells 20 minuts tediosos de la selecció), les peces del puzle han acabat d'encaixar.

NOMÉS ESPESSOR

Falta grapa i sobra espessor, especialment per mirar a cistella. Hi ha jugadors que semblen lluny de la seva millor forma i això s'acusa. La pilota ha circulat lenta i ha arribat amb poca regularitat a Gasol, pel que s'ha vist en els dos partits, l'única alternativa de garanties. El percentatge d'encert d'inici ja era de plorar: 1 de 8 en triples, un 38% en tirs de dos, i aquestes estadístiques han sigut dos grillons que han perjudicat també els peus dels jugadors.
Davant d'una selecció del Brasil que tampoc ha presentat arguments convincents, més enllà de l'energia que li transmetien les grades, les selecció ha deambulat, lluny de la imatge poderosa de l'últim Europeu, i això explica, millor que res, que l'equip de Ruben Magnano mantingués el control dels primers 20 minuts (31-34).

PARCIALS EN CONTRA

El panorama no ha fet més que empitjorar al tornar dels vestidors amb un parcial, en un vist i no vist, de 2-9 per als brasilers, que ha situat un alarmant 33-42 i ha obligat Scariolo a parar el partit amb rapidesa amb un temps mort. Col·locat en una situació de màxima pressió, l'equip espanyol no ha tingut més remei que posar-se la granota de treballar i lluitar per cada pilota com si fos l'última. Però aquest treball defensiu obligat, que ha aconseguit portar de nou l'equilibri al marcador (empat a 45), no ha servit per canviar les males sensacions en atac, ni tampoc per reduir els errors que han permès al Brasil recuperar en un moment el control amb un parcial de 0-8, que ha deixat la selecció en una posició molt delicada, que encara s'ha fet més exigent amb tres punts d'inici de Lima, en una acció de cistella i tir lliure addicional (45.56).
A partir d'aquest instant, el partit s'ha convertit en un carrera desesperada per evitar l'inevitable, que la selecció no ha pogut guanyar, malgrat sumar els triples que no li han entrat abans, quatre gairebé de forma consecutiva (dos de Llull, Rudy i Chacho Rodríguez) que han col·locay de nou Espanya per davant (65-63). En aquells instants, totes les accions han penalitzat l'equip de Scariolo. Ha fallat tirs lliures: dos de Pau Gasol, amb 65-64 a favor i sols 23 segons han sigut claus. Ha cedit un rebot vital sota el seu cèrcol: Marquinhos l'ha agafat i ha anotat a falta de 5.5 segons. I ni tan sols ha aprofitat l'última possessió per forçar l'últim tir. Massa errors per no merèixer la derrota.

Espanya, 65 - Brasil, 66

Espanya: Ricky Rubio (3), Llull (11), Rudy (8 ), Mirotic (6 ), Gasol (13) –cinc inicial- Rodriguez (10), Navarro (5), Calderón (-), Reyes (5), Claver (4), Abrines (-)
Brasil: Huertas (11), Barbosa (4), Marquinhos (10 ), Lima ( ), Hilario (6) –cinc inicial- Net (3), Felicio (7), García (9), Giovannoni (3), Lima (9), Hettsheimeir (-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada