divendres, 12 d’agost del 2016

Orgia de Perseids al Montsec

Orgia de Perseids al Montsec

LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ

Orgia de Perseids al Montsec

EVA TABOADA / ÀGER0

Centenars de persones han al·lucinat aquesta matinada amb les llàgrimes de Sant Llorenç al cel més pur de Catalunya

  • EVA TABOADA / ÀGER
  • EL PERIODICO
Divendres, 12 d'agost del 2016 - 11:53 CEST
El moment àlgid de la pluja de meteors coneguda com les llàgrimes de Sant Llorenç ha omplert d'observadors aquesta matinada el Montsec, a Lleida. No en va és considerat el millor cel de Catalunya a causa de l'absència de contaminació lumínica. Allà hi ha el Centre d'Observació de l'Univers, que ha penjat el cartell de complet i ha esgotat totes les places, més de 300, per a l'observació divulgativa. A més, centenars de persones han seguit l'esdeveniment celeste des dels voltants, alguns fins a l'albada. Salvador Ribes, director del Parc Astronòmic del Montsec, defineix els Perseids com "la festa major del cel".
Els Perseids, un esdeveniment que commou per la seva bellesa, encara que sapiguem que no deixen de ser les restes d'un cometa. Quan la lluna s'ha retirat, al voltant de dos quarts de tres de la matinada, ha començat l'autèntic espectacle. Segons les primeres dades de l'Organització Internacional de Meteors (IMO), a les dues de la matinada s'han pogut veure 84 meteors per hora, un índex inferior a l'esperat de 150 a 200. Tot i que encara no es disposa de dades definitives, a partir d'aquella hora hi ha hagut pics de molta més activitat.
L'astrònom Eduard Garcia-Ribera, tècnic del Centre d'Observació de l'Univers, explica que el que més sorprèn l'espectador és saber que els meteors que cauen medeixen el mateix que el cap d'una agulla o que un gra de sorra. I que viatgen a 212.000 quilòmetres per hora.
Entre les persones que aquesta matinada observaven la Via Làctia per veure caure les llàgrimes de Sant Llorenç hi havia molts nens. És el cas de la Julia i la Mariona, que emocionades han assegurat haver vist fins a 10 meteors en poc temps. "No ho havia vist mai, ha sigut molt bonic, a l'escola hem fet un treball sobre les estrelles i veure això ens ha encantat". Elles venien de Santa Coloma, però hi havia gent de tot arreu, com la Mercè: "Quan veig un meteorit, és tan ràpid que no tinc temps de demanar un desig". Tots han valorat l'experiència d'excepcional. Només les exclamacions al veure un meteorit han trencat el silenci de la nit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada