Llibres de vins i menges per a aquest Sant Jordi 2016
Us oferim algunes de les novetats en llibres de gastronomia que han aparegut de gener a abril
Per: Montserrat Serra
23.04.2016 09:50
Vilaweb
‘La cuina del futur’Pere CastellsTibidabo edicionsL’autor, avui responsable de la Unitat d’Estudis i Recerca en Ciència i Cuina del Campus de l’Alimentació de Torribera, va formar part del primer equip d’investigació d’elBulli i també de l’equip de la Fundació Alícia. El llibre conté aportacions d’especialistes de diferents disciplines i tracta temes tan contemporanis com els productes de proximitat i globalitzats, les textures, el menjar del futur, l’evolució de les eines culinàries, coccions, el paper de la indústria alimentària a la cuina… A més d’afrontar el tema de la responsabilitat social de la cuina i la cuina i la ciència en benefici de la salut.
‘Llibre d’aparellar de menjar’Anònim. A cura de Joan SantanachCol·lecció Receptaris històrics de la cuina catalana editats per Barcino i Set PortesÉs un extens llibre de cuina, escrit i compilat cap a mitjan segle XIV. Es tracta d’un receptari que, fins ara, havia restat inaccessible per al gran públic. Les seves receptes reflecteixen els gustos de les classes benestants de la baixa edat mitjana catalana, alhora que constitueix una síntesi de la literatura gastronòmica medieval i una peça bàsica de la tradició culinària catalana, que es projecta fins a l’actualitat.
‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’Leopoldo PomésTusquetsEl fotògraf Leopoldo Pomés, amb aquest llibre, va convertir el plat més popular i representatiu de la cuina catalana en alta gastronomia en dedicar-li, a banda d’un complet receptari, tot un tractat. Ara ens arriba una nova edició amb il·lustracions de la Juliet Pomés Leiz.
‘Cuina amb Joan Roca a baixa temperatura’Joan Roca i Salvador BruguésColumna edicionsAquesta obra mostra tot allò après en la cuina d’El Celler de Can Roca, però també en la cuina familiar, amb la intenció d’ensenyar diferents tècniques que milloren els plats. Perquè la baixa temperatura es practica des de fa milers d’anys i bàsicament la novetat del desenvolupament tecnològic és el control i la precisió, amb la qual podem cuinar avui dia.
‘Torres a la cuina’Sergi Torres i javier TorresRosa dels VentsEls germans Torres apleguen per primera vegada en un llibre els trucs i consells per treure el màxim profit dels productes de temporada i obtenir resultats d’alta cuina a l’abast de tothom.
‘La cuina del Delta de l’Ebre’Associació de la Dona de La CavaOnada EdicionsAquest receptari de plats elaborats en cadascuna de les cases de les autores és també un recull d’alguns dels plats que amb petites variacions i formes es cuinen en tot l’àmbit territorial del Delta.
‘T’ho explico a la cuina’Ferran AdriàBeascoaAdreçat als infants i per practicar la cuina en família, Ferran Adrià proposa seixanta receptes fàcils de fer, creatives i amb bones dosis d’imaginació, la que posen els personatges i els mons de Disney, Marvel, Pixar i Star Wars.
‘La cuina dels arrossos del Delta de l’Ebre’Associació de la Dona de La CavaOnada EdicionsL’arròs és un digne representant de la cuina del Delta de l’Ebre. Un delta que emmarca un paisatge arrosser que n’esdevé un dels seus grans elements identitaris. El llibre vol oferir una mirada antropològica de la cuina d’un producte que les autores presenten com un veritable plaer per als sentits.
‘Pàleo receptes. La dieta dels nostres orígens per a una dieta saludable’Eudald Carbonell i Cinta BellmuntCossetània EdicionsRemenat d’ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb nous i pomes, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca… A partir d’una seixantena de receptes inspirades en els aliments del paleolític, aquest llibre representa una nova (i molt vella) manera de menjar, la que està lligada a l’alimentació dels nostres avantpassats més remots.
‘El llibre dels embotits’Gerard BuxedaEdicions SidillàCatalunya és terra d’embotits. La majoria els elaborem amb carn de porc, tot i que també en fem de senglar o de xai. Tradicionalment la matança del porc constituïa la festa més important que se celebrava als masos. Elaboradors reconeguts d’embotits tradicionals ens expliquen tots els secrets de l’elaboració del fuet i de la llonganissa de Vic, de la llonganissa de la Cerdanya, del xolís del Pallars i del paltruc de l’Empordà. Hi trobareu, però moltes altres receptes, des dels embotits més coneguts com la baldana o el botifarró, passant per les diferents varietats de botifarra com ara la catalana, la de llengua, la d’ou, la de perol, els bulls o bisbes, fins a la sobrassada, la somalla, el pa de fetge, el paté, la baiona, el pernil o la girella i alguns que estan a punt de perdre’s, com el sac d’ossos o els gossets. Fins a trenta-vuit receptes d’embotits.
‘101 truites’Toni Monné amb fotografies de María Ángeles TorresCossetàniaL’aparador de truites és interminable. Truites amb verdures, peixos, formatges, embotits, pasta, arròs… Truites de sempre, de les nostres àvies, de pagès, recuperades del receptari tradicional popular. Truites que s’han fet famoses als països més exòtics dels cinc continents. I també truites dolces per acabar els àpats amb unes postres delicioses i originals.
‘Vegana i catalana’Marta CastellsViena edicionsMarta Castells, professora de cuina natural i saludable, ha revisat el receptari tradicional català per adaptar-lo, d’una manera senzilla i imaginativa, a una dieta vegana, de manera que aquestes receptes ens remetin, per la vista i pel gust, a la cuina de l’àvia.
‘Cuina i reaprofita!’Lídia CasademontCossetàniaEstàs tip que se t’acumulin muntanyes de tàpers a la nevera i no saps què fer-ne? Estàs cansat de repetir plats només per gastar aquestes restes de menjar? Troba, en aquest llibre, tot un seguit de receptes basades en el reaprofitament, perquè puguis reutilitzar els àpats o els aliments que tens guardats. Podràs cuinar una hamburguesa de llentilles amb els llegums que tens a la nevera, o una truita sumptuosa amb les hortalisses i la carn que t’han sobrat.
‘Superfoods’Carla ZaplanaCossetàniaDescobreix l’univers dels ‘superfoods’ a través de la descripció de quaranta aliments i setanta receptes delicioses i molt fàcils de cuinar. Sabies que el cacau, l’alvocat, les llavors de lli, la magrana, la mel o el gingebre són ‘superfoods’? Sabies que la majoria dels ‘superfoods’ aporten una gran concentració de vitamines, minerals, antioxidants, àcids grassos essencials, fibra… i poques calories?
‘Petita història de banquets’Marta Gómez Mata i Félix Rabel QueixalósTraducció de Tina VallèsGodall EdicionsAquest llibre proposa un recorregut per alguns banquets famosos que, de Plató a ‘El somni’ del Celler de Can Roca i del Sant Sopar al banquet descrit per Karen Blixen, tenen un lloc central en moltes obres de la pintura, la literatura, la filosofia i el cinema occidentals.
‘Retrats de vi’Ruth TroyanoPublicacions de la Universitat Rovira i Virgili‘Retrats de vi’ és una col·lecció dedicada a conèixer alguns enòlegs formats a la Universitat Rovira i Virgili de Reus. A través de la seva experiència professional i personal donen a conèixer més bé el seu projecte vinícola i el perquè de com l’afronten. Uns retrats en primera persona nascuts de llargues entrevistes obra de la periodista Ruth Troyano. Els primers tres lliurements són: Toni Sànchez-Ortiz, enòleg independent amb projectes propis a la DOQ Priorat, DO Montsant i assessorament a la DO Tarragona; Anna Espelt, responsable del celler Espelt a la DO Empordà; i Francesc Ferré, enòleg del celler Frisach a Corbera d’Ebre, a la DO Terra Alta.
‘Els riuraus. L’elaboració de la pansa’Carlos Fuster MontagudEditorial TívoliÉs una obra que intenta aplegar tota la saviesa i coneixements que hi ha al voltant del món de la pansa i els riuraus. El llibre pretén ser una mena d’abecedari de la pansa, una obra que ens narra com es fan les panses, descrivint tot el procés de forma detallada, la seua comercialització, la recuperació de l’escaldà, la història d’aquesta cultura avui gairebé oblidada i un llarg etcètera. S’il·lustra amb 250 fotografies.
‘Atenció, cuina! Continuem el viatge’
Salvador Garcia-Arbós
Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona
L’Escola d’Hostaleria de Girona és la més antiga de Catalunya i ja té cinquanta anys. Per aquest motiu, el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós ha escrit una història d’aquest centre formatiu, plena d’anècdotes i remarcant la importància del treball fet i de la quantitat de grans professionals de l’hosteleria que ha format. Entre d’altres, ha marcat trajectòries tan importants com les dels germans Roca, del Celler de Can Roca.
Salvador Garcia-Arbós
Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona
L’Escola d’Hostaleria de Girona és la més antiga de Catalunya i ja té cinquanta anys. Per aquest motiu, el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós ha escrit una història d’aquest centre formatiu, plena d’anècdotes i remarcant la importància del treball fet i de la quantitat de grans professionals de l’hosteleria que ha format. Entre d’altres, ha marcat trajectòries tan importants com les dels germans Roca, del Celler de Can Roca.
‘Temps de família’Tània JustePremi Néstor Luján de novel·la històrica, ColumnaLa novel·la és protagonitzada per en Bonaventura Giner, indiano retornat de Cuba el 1898, que s’estableix a les terres de la seva infància i posa en marxa un pla per convertir l ‘antic mas familiar en el centre d’un veritable imperi vinícola al Penedès. L’obra retrata uns homes i unes dones que van lluitar per refer unes terres devastades per la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX i que van encetar el segle XX en un món rural en plena transformació.
‘Manto negre’ Marta Trillas Morera,
Editorial Meteora
Novel·la negra. Un matí de juny, durant el concurs de vins Genus Vini celebrat al Penedès, alguns membres del jurat cauen fulminats, víctimes d’un verí. Soraya Beaumont, l’hereva d’un important celler de la cèlebre denominació d’origen penedesenca, viu els fets en primera persona, ja que ha assistit impotent al tast. Aquest llibre ha estat guardonat amb el Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2015, convocat per l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia.
‘Paraules que treballen el fang’Associació de Terrissers Artesans de QuartCossetàniaAquest llibre recull les paraules i locucions pròpies dels terrissers i dels rajolers de Quart (Gironès). Les dels rajolers són exclusives de les tasques de fer rajols, teules i altres peces pròpies. Les dels terrissers fan referència al procés d’elaboració d’objectes de terrissa.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada