‘L’article 155. Suspens el Govern de la Generalitat. Al president de la Generalitat. A la presidenta del Parlament. A un, dos, tres càrrecs públics. Als que hagin convocat el referèndum. Acabats. Ocupes tu el poder’. Aquesta és la proposta del president del Grup Prisa, Juan Luis Cebrián, si el govern català tira endavant el referèndum sense el beneplàcit de Madrid. Ho ha dit en una entrevista al diari El Mundo feta per l’ex-diputada del PP al congrés espanyol, qui recentment va cridar l’atenció per la seva presència al judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N.
Després de demanar la suspensió de l’autonomia, Cebrián aposta per l’ús de la força i l’enviament de la Guàrdia Civil: ‘La clau, insisteixo, és si els independentistes tenen o no poder. I no el tenen. L’estat, sí. Es parla d’enviar a la Guàrdia Civil i immediatament es diu: «No, home; la Guàrdia Civil, no». ¿Doncs per què no? La Guàrdia Civil està per al que hagi d’estar. També diuen: «Amb els Mossos és suficient». Doncs no sé si seria suficient.’
En la mateixa entrevista l’ex-director d’El País també es pregunta per què l’ex-president de la Generalitat, Artur Mas, no podria anar a la presó: ‘És curiós. Diuen: ‘¿Artur Mas, a la presó? Impossible’. No va anar a la presó el gendre del Rei? Per què no pot anar a la presó Artur Mas? No van anar-hi Mario Conde i Javier De la Rosa? A la presó hi anirà tot aquell que cometi un delicte’.
En el mateix paràgraf diu que Catalunya no serà independent: ‘Jo explico la història començant pel final. La sang no arribarà al riu’. Creu que la societat catalana ‘encara manté el seny’ i que els que demanen la independència cauran en la frustració, fet que pot comportar ‘incomoditat, manca de cohesió social’.
També diu que el dret de decidir no existeix i que el problema és que els polítics espanyols no s’atreveixen a dir-ho: No són capaços de dir: ‘Vostès no tenen aquest dret. I només hi ha dues maneres de què el tinguin. O l’actual subjecte de sobirania renúncia legalment a ell o vostès el prenen de forma il·legal’.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]