Fotografia: Barcelona Turisme
Casa Vicens, la primera casa projectada per Antoni Gaudí i vuitè edifici barceloní catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, es podrà visitar regularment per primera vegada a partir de la tardor d’aquest 2017. L’andorrà MoraBanc va adquirir la finca l’any 2014 i des d’aleshores projecta la seva obertura al públic, que s’ha accelerat amb l’obtenció, el setembre de 2016, de la llicència d’obres de rehabilitació i adequació de l’espai per acollir les visites. La intervenció, amb una inversió de 4 milions d’euros i liderada per Joan Abellà, vol recuperar l’obra original de Gaudí (1883-1885). La visita es completarà amb una exposició permanent sobre la història de la Casa Vicens. MoraBanc vol que aquest nou atractiu turístic de la ciutat tingui un impacte sostenible al barri de Gràcia i per això es limitaran a 500 els visitants diaris i s’evitaran les cues al carrer.
L’objectiu principal de la proposta museològica de la Casa Vicens és recuperar i posar en valor l’obra original de la casa projectada per Antoni Gaudí entre el 1983-85. És a dir, que la rehabilitació i adequació de l’espai gira al voltant de la casa d’estiueig que l’arquitecte va construir per encàrrec de Manuel Vicens, i no de la transformació que va experimentar l’any 1925, de la ma de l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez, quan uns nous propietaris van voler convertir-la en residència habitual i en van modificar elements significatius d’ús i d’accés.
Així doncs, més enllà de la restauració d’elements malmesos pel pas del temps, la intervenció arquitectònica (a càrrec dels estudis d’arquitectes Martínez Lapeña-Torres Arquitectes i Daw Office) recupera la verticalitat del projecte original (enfrontada a la horitzontalitat de la casa-residència ampliada, amb un habitatge per planta). Per això es recupera l’emplaçament de l’escala on Gaudí la va situar originalment -i que es va destruir amb la primera gran reforma-, tot i que no es replicarà.
Amb aquesta lògica, el projecte museològic de MoraBanc utilitzarà algunes estances de la reforma de 1925 per ubicar-hi una exposició permanent on s’explicarà la història de Casa Vicens. A més, i degut al fet que el mobiliari original de la Casa no s’ha pogut recuperar, les parets podran acollir ‘intervencions d’artistes o dissenyadors que moblin temporalment l’espai’, segons explica el director del projecte, Joan Abellà. La Casa Vicens comptarà també amb un programa d’exposicions temporals i uns programes amb activitats culturals i educatives per a tots els públics.
Els espais visitables (1.200 metres quadrats en total) seran des del soterrani (llibreria, botiga i serveis) i fins a la segona planta (espai expositiu), passant per la planta baixa (accessos, jardí i cafeteria) i la primera planta (espai expositiu). En canvi, no es podrà accedir al terrat de l’edifici, perquè les mesures de seguretat requerides haurien desnaturalitzat l’arquitectura gaudiniana, segons expliquen els arquitectes. MoraBanc invertirà al voltant de 4 milions d’euros en les obres i la museografia de la Casa Vicens. Unes obres que van començar la seva fase final i més rellevant a finals de l’any passat, després que els promotors obtinguessin la llicència definitiva per intervenir en un espai que és monument històric artístic i Patrimoni Mundial per la UNESCO.
150.000 visitants a l’anyEls responsables del projecte han explicat aquest dimarts que volen que la Casa Vicens sigui un exemple de “turisme sostenible”. Conscients que la seva inauguració coincideix amb l’actual debat sobre el model turístic a Barcelona i, a més, amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible per les Nacions Unides, la Casa vol fer una entrada “amable” a la ciutat i al barri de Gràcia. En aquest sentit, Casa Vicens treballa ja amb el Districte de Gràcia i el departament de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona per desenvolupar un Pla d’impacte turístic de la Casa Vicens en el barri.
D’entrada, els promotors volen evitar que es formin cues al carrer per accedir a la finca, de manera que es dirigirà els visitants perquè esperin en tot cas al pati interior de la casa. La mobilitat exterior també preocupa i es planteja com afavorir el desplaçament fins al carrer Carolines en transport públic. Més encara quan ja està projectada la reforma de l’Avinguda Príncep d’Astúries per reduir-hi el trànsit. Amb tot plegat, Casa Vicens estima que la xifra de 50 visitants l’hora podria satisfer aquestes preocupacions. Això suposaria 500 visitants diaris (l’edifici obrirà 10 hores) i uns 150.000 visitants anuals.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]