divendres, 7 d’abril del 2017

La Comissió de la Dignitat portarà a l’ONU l'espoli dels Papers de Salamanca

La Comissió de la Dignitat portarà a l’ONU l'espoli dels Papers de Salamanca

El Congrés espanyol rebutja, gràcies a l’abstenció del PSOE, una proposició d’ERC per completar el retorn dels papers de Salamanca, tal i com estableix una llei del 2005


per Gemma Aguilera 07/04/2017 
elMón                           
Dues dones consulten la documentació que han pogut recuperar de l'Arxiu de Salamanca | ACN


La Comissió de Cultura del Congrés espanyol ha vetat la devolució immediata a la Generalitat dels documents confiscats durant la Guerra Civil, coneguts com a papers de Salamanca. Amb els vots en contra del PP i de C’s, i l’abstenció clau del PSOE, el bloc constitucionalista va tombar dijous una proposició no de llei d’ERC, que també demanava que es retornessin els documents a 41 ajuntaments catalans i al departament de Justícia.


De fet, la proposició dels republicans exigia al govern espanyol que compleixi amb la llei de retorn aprovada el 17 de novembre de 2005, sota el mandat del socialista José Luís Rodríguez Zapatero. Però aquest dijous, l’abstenció del PSOE ha estat clau per tombar la iniciativa d’ERC. “És incomprensible que el PSOE s’abstingués. La seva actitud és contrària a la llei, ja que amb aquesta retenció de 308 lligalls, banderes i cartells requisats a entitats i particulars la Generalitat, no es pot completar el retorn  que estableix la llei. El PSOE impedeix restituir les seves pertinences a les víctimes de l’espoli”, ha assegurat la Comissió de la Dignitat en un comunicat. Aquesta plataforma que lluita per la memòria històrica també lamenta “el silenci dels diputats del PSC que sempre havien defensat el retorn”.
Manifestants demanen a la Generalitat que torni documentació a l'Arxiu de Salamanca | ACN


En aquest sentit, la Comissió de la Dignitat ha anunciat que posarà en coneixement del Consell dels Drets Humans de l’Assemblea General de les Nacions Unides “el bloqueig del retorn dels arxius espoliats pel franquisme a Catalunya i l’incompliment del deure de retornar els arxius  requisats a les víctimes de la resta de l’Estat, deure a que va ser requerit l’Estat en el darrer informe del Relator de les Nacions Unides el juliol del 2014”.



L’entitat també denuncia la “demagògia que fa l’Estat i els seus socis presentant la Generalitat com a lladre de documentació, però amaguen que el gran deure pendent del govern espanyol, que és retornar els documents a les víctimes, particulars i entitats de la resta de l’estat que preveia la llei”. La Comissió de la Dignitat recorda que el govern espanyol “hauria d’obrir un nou termini de reclamació donant informació com ho fa la Generalitat perquè les víctimes puguin reclamar ens documents requisats, que moltes famílies ignoren que es conservin a aquell dipòsit de Salamanca”.



Per contra, la Generalitat ha fet efectiu el retorn als legítims propietaris de milers de documents i per a localitzar-los ha publicant llistes dels noms dels titulars dels documents que s’havien recuperat. Fins i tot ha cercat el domicili de les famílies dels espoliats alguns dels quals estaven a l’exili. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada