dijous, 20 de juny del 2019

Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Les festes de Corpus, amb la Patum a Berga i la Moma a València, són algunes de les propostes d’aquest cap de setmana. La resta, les centra Sant Joan. Us oferim una guia amb deu activitats úniques per a la nit més curta de l’any. Les falles del Pirineu, les Fogueres d’Alacant i els cavalls a Ciutadella són algunes de les idees per al cap de setmana. Però la cosa no s’acaba pas aquí: aquest cap de setmana es fa el Festival Ítaca a l’Estartit.
Sant Joan 2019: deu propostes per a viure la nit més curta de l’any
Diferents punts del país. 23 i 24 de juny. La nit de Sant Joan, quan se celebra el solstici d’estiu, és una de les festes més antigues que hi ha al país. Segurament per això es presenta de maneres tan variades arreu: amb cavalls a Menorca, amb grans fogueres al País Valencià i amb falles al Pirineu… Hem fet una tria de les deu celebracions més destacades. Més informació: Deu propostes per a viure Sant Joan.

Sant Joan a Ciutadella
Ciutadella. Fins al 25 de juny. Una de les festes de Sant Joan més completes i protocol·làries que es fan al país són les de Ciutadella. Des del primer toc de flabiol fins al darrer, tan sols se succeeixen dos dies. Però són quaranta-vuit hores molt intenses, plenes de tradició i protagonitzades per tota mena d’exhibicions eqüestres: el ‘jaleo’ a la plaça del Born, les corregudes a les Voltes, els caragols entorn del monestir de Santa Clara, els Jocs del Pla… Més informació: Tot allò que heu de saber sobre aquesta festa protagonitzada pels cavalls. 
Sant Joan menorca 2019
Guia de les falles als Pirineus
Diferents pobles dels Pirineus. Fins al 27 de juliol. A Andorra la Vella, Isil, Arties i Boí, fa segles que, pels volts del solstici d’estiu, es fa la festa de les falles. Però aquests últims anys ha agafat més renom arran de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 2015. El foc és el gran protagonista d’aquesta festa, però cada poble té la seva peculiaritat. Més informació: Falles dels Pirineus 2019.


Fogueres de Sant Joan a Alacant
Alacant. Fins al 24 de juny. Alacant fa olor de foc i de pólvora. De dissabte ençà, la ciutat ha començat a preparar-se per a la festa de Sant Joan, les Fogueres. El 20 de juny es planten monuments molt similars a les falles de València, i durant una setmana les comparses desfilen per tota la ciutat. Finalment, les fogueres es cremen el 24 de juny a la nit posant el punt final a la festa. Més informació: Fogueres de Sant Joan a Alacant.

La Flama del Canigó
Muntanya del Canigó. 22 i 23 de juny. Tal com és tradició, la Flama del Canigó baixarà aquest cap de setmana de la muntanya per encendre les fogueres d’arreu del país. Enguany també anirà a l’exili. Més informació: La Flama del Canigó.

Festival Ítaca Sant Joan
L’Estartit. 22 i 23 de juny. El festival Ítaca ofereix, un any més, una proposta alternativa per a celebrar la nit més curta de l’any. Durant la revetlla de Sant Joan es faran una desena de concerts a la platja Gran de l’Estartit. Més informació: Ítaca Sant Joan 2019: una revetlla molt musical a l’Estartit. 

Corpus 2019: catifes de flors, processons, l’ou com balla i la Patum
Diferents punts del país. Fins al 30 de juny. Aquesta festa, creada al segle XIV per l’Església Catòlica per celebrar el cos de Crist, sempre ha tingut un rerefons laic molt fort. En l’actualitat pren formes molt diferents de cap a cap del país. Més informació: Corpus 2019.
Catifa Corpus
Guia de la Patum
Berga. Fins al 23 de juny. La sortida, el Tabal, les Maces, les Guites i els Gegants Vells marquen cada any el començament de la Patum, que es fa a Berga. Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005, és una festa vinculada a Corpus. Més informació: Guia de la Patum 2019.
Processó de Corpus de València
València. Fins diumenge. La processó de Corpus de València, que començarà el 20 de juny, és una de les més riques del país, per la gran varietat d’elements de cultura popular que en formen part. La festa grossa serà el diumenge 23 a la tarda, quan sortiran al carrer una trentena d’elements, entre els quals destaquen les roques, onze estructures de fusta arrossegades per cavalls que expliquen relats bíblics i la vida de sants. Més informació: La Moma: emblema i espurna.
Corpus Valencia
Les estrenes: La quarta part de ‘Toy Story’ arriba als cinemes en català
Repassem la cartellera. Més informació: Les estrenes de la setmana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada