diumenge, 31 de gener del 2016

El "Big Bang" de l'independentisme

El "Big Bang" de l'independentisme

Òmnium Cultural, acusada ara de servir com a via de finançament per a CDC, va protagonitzar el 2002 el primer gran enfrontament entre les famílies convergent i republicana


Jordi Porta, el president que va encapçalar la renovació d'Òmnium el 2002.
Jordi Porta, el president que va encapçalar la renovació d'Òmnium el 2002.   |   Ò.C.
Òmnium Cultural s'ha trobat aquests dies a l'ull de l'huracà mediàtic per unes informacions que apuntaven que hauria rebut tot de donacions destinades a finançar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) d'amagat. El líder del PP Català (PPC), Xavier García-Alibol, ha arribat a assegurar que l'entitat és "una branca de CDC". Un relat, el del finançament i el de l'acusació popular, que, en cas d'acabar sent cert, quadraria poc amb la història de l'entitat. I és que, el 2002, Òmnium va ser l'escenari de la primera gran batalla entre les dues grans famílies de l'independentisme, i que va acabar decantant-se no precisament del cantó de CDC.
Acabat l'any olímpic, i l'exitosa campanya Freedom for Catalonia, l'actual líder de Democràcia i Llibertat (DL) a Madrid, Francesc Homs, va intentar una renovació d'Òmnium Cultural des de dins. "Vam fer la reflexió de què calia fer a partir de llavors, ja què teníem la voluntat de continuar fent activisme, fent campanyes… I una via era Òmnium", exposa. "Però aquest intent no va reeixir. Organitzàvem unes jornades cada divendres, sobre nacionalisme, vam promoure una campanya per retirar monedes amb l'efígie de Franco que encara eren de curs legal… Però Millàs ens va avorrir. Tot era molt difícil, tot ho volia tutelar, tot li semblava malament…"

I és que l'Òmnium Cultural dels 90 no tenia res a veure amb l'actual. L'entitat s'havia anat anquilosant i havia perdut tota l'empenta originària sota la presidència de Josep Millàs, càrrec que ostentava des del 1986. Amb la voluntat de renovar-la des de dins, qui més endavant va ser un dels màxims col·laboradors d'Artur Mas, David Madí, va posar-se a la junta de l'entitat, però també sense èxit. Nét de Joan Baptista Cendrós, un dels fundadors de l'entitat, explica: "El meu vincle amb Òmnium és de sempre. Jo entro a la junta cap al 95 ó 96, visc l'etapa final d'en Millàs, molt decadent, i ho deixo quan m'incorporo a Govern."

L'entitat, amb un cens oficial -tot i que gens posat al dia- de 15.000 socis, anava totalment a la deriva. I això se n'adonaven tant Homs, com Madí, com multitud de juntes locals que l'entitat tenia arreu del país. El llavors president d'Òmnium a l'Anoia, Josep Maria Palau, explica: "La gent del Bages, amb en Joan Badia, la d'Osona, amb l'Ignasi Casadesús, la de Lleida, amb en Josep M. Forné, del Maresme, amb en Toni Civit, la de Sabadell, amb Carme Forcadell... ens vam anar trobant i vam adonar-nos que el nostre diagnòstic era compartit. Calia un canvi, i estàvem convençuts que podíem tombar Millàs." Tots plegats van configurar l'anomenada XOC, Xarxa d'Òmnium Cultural, que va esdevenir un veritable contrapoder intern a les inèrcies immobilistes.

I és que en aquesta XOC també hi era qui va encapçalar la llista de Junts pel Sí (JxSí) a les eleccions del 27-S per Lleida, Josep Maria Forné. "Òmnium Cultural a Lleida tenia molta vitalitat, però allò era un regne de taifes. En Millàs no tenia cap estratègia per al conjunt de l'entitat, i els de comarques ens vam anar trobant i realitzant una anàlisi comuna", exposa.

Però va arribar un moment en què la XOC va adonar-se que, en solitari, no tenia prou força per tombar Millàs. Tenia molta presència arreu "del territori", però els faltava penetració a Barcelona ciutat. I els van trobar amb dos col·lectius que també havien arribat a la conclusió que calia renovar Òmnium. Però que no eren els d'Homs i Madí.
Primer assalt fallit

Qui més endavant seria vocal de la junta, el politòleg Roger Buch, explica: "D'una banda hi havia la plataforma L'Esbarzer, que es reunia amb tot de personalitats com Jordi Porta, Salvador Cardús, Miquel Sellarès…, en un grup que ens dèiem La Mata de Jonc, i que ens trobàvem justament a la Fundació Jaume Bofill que presidia Porta. El debat de renovar Òmnium era recorrent en l'independentisme, però ningú no ho acabava de fer. En aquell moment, l'Obra Cultural Balear (OCB) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) passaven per un moment de mobilitzacions molt intenses, i des d'aquí bavejàvem." I aquest col·lectiu es va trobar amb un altre, agrupat a l'entorn de l'Associació Catalana de Professionals (ACP), conformada sobretot per exintegrants del Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) que havien acabat la seva etapa universitària.

"Hi va haver un moment en què aquests tres col·lectius es van trobar i es van posar d'acord. Tothom ho deia, però ningú no ho feia. La XOC va formular l'encàrrec als 'barcelonins' de buscar un candidat per anar a eleccions, i aquest va acabar sent Jordi Porta", exposa Buch. Naixia la llista Òmnium 21.

Palau coincideix plenament amb aquesta explicació: "Teníem programa, teníem gent a totes les comarques, i vam decidir que havíem de plantejar batalla a Barcelona, on hi havia el sector més afí a CDC que volia continuar amb en Millàs. Jordi Pujol encara manava, i molt, i era amic de l'ànima de Millàs. Per això vam adonar-nos que ens faltava un candidat."

I és que l'articulació d'aquesta candidatura alternativa no va agradar gens ni mica a Convergència, asseguren d'altres veus dels llavors "renovadors", que veien l'ombra de Jordi Pujol al darrere de la campanya de Millàs. Una ombra personificada en Francesc Homs i David Madí, molt concretament. Ells, però, neguen la major. "Prou feina tenia al Govern com a director general d'Afers Interdepartamentals, la pugna amb Unió...", sentencia Homs. "No necessàriament hi havia Jordi Pujol darrere de Millàs, això va ser molt una iniciativa seva", prossegueix.

Fos com fos, Millàs va pretendre aferrar-se a la cadira. "Ell deia que quan marxés Pujol, ell marxaria...", apunten des del seu entorn. I la batalla es va saldar sense cap guanyador clar. Porta va guanyar en vot presencial, però el vot delegat aportat per Millàs va decantar la balança a favor seu, se'l va acusar de frau, hi va haver impugnacions... Finalment, Millàs va acabar dimitint, i amb l'acord que es reformularien els estatuts i que es convoquessin nous comicis.

En qualsevol cas, el 17 de novembre d'aquell mateix any es van tornar a posar les urnes, i Porta es va enfrontar a l'activista Josep Espar Ticó, un dels fundadors de CDC. En aquesta nova batalla, Homs i Madí sí que asseguren que hi van ser presents.
El duel Porta-Espar Ticó

"Diversos sectors de CDC van creure que ERC estava al darrere de la candidatura de Porta, i tenien por que Òmnium passés a mans de qui no controlaven. Preferien una entitat controlada i fluixa que una que no tinguessin controlada, i interpretaven la nostra jugada com una traïció", asseguren des de l'entorn de Porta. "El pinyol pujolista va fer pinya quan va veure que es començaven a remoure les coses", assevera Palau. Tot amb tot, ja en aquell moment, Òmnium 21 recalcava que Miquel Esquirol, militant històric de CDC, formava part de la candidatura de Porta, i que tenia el suport de gent com Josep Rull, Antoni Vives, Carles Campuzano, Albert Batalla… Tot amb tot, en la repetició dels comicis, "a la gent de CDC que ens havia donat suport públic contra Millàs, llavors els van dir que no. Els van fer quadrar".

Retirat Millàs de la primera línia, Madí exposa obertament: "Espar Ticó podia ser una figura de consens, però no s'hi van avenir. I és que aquella batalla no era més que un dels prolegòmens del que després culminaria en el Tripartit."

De fet, aquesta lectura política és compartida per més gent. "El discurs predominant era el d'acabar amb el pujolisme que representava en Millàs. Aquesta guerra civil es va reproduir després a la Generalitat, amb el Tripartit, però és que ja havia tingut una escaramussa prèvia a la Universitat, entre la FNEC i el BEI", contextualitza un dels llavors afins a Espar Ticó. "Havíem intentat convèncer Millàs que tanqués la seva etapa i obrís foc nou, però és evident que no ens en sortim amb l'intent de reforma per dins. I vèiem que Millàs era un tap, però vam interpretar també que la candidatura de Porta era de partit", hi afegeixen.

Tant Palau com Buch rebutgen obertament la crítica que la candidatura de Porta fos ideada per ERC. "No hi havia un pla previ, cap directiu de cap partit... En aquell moment es va donar una combinació de gent d'ERC i convençudament independentista, gent convergent també convençudament independentista, algun socialista independentista... hi havia una gran pluralitat de gent que creia que feia falta un canvi", sosté Palau. "És cert que, en paral·lel, ERC organitzava reunions sobre l'assumpte, però des de la candidatura no hi vam mantenir mai contacte", defensa, i situa la batalla en un altre pla: "Allò va ser una lluita de l'independentisme modern contra el catalanisme arnat."

En aquesta segona confrontació, Homs assegura que s'hi va implicar per la relació que tenia amb Espar Ticó, però defugint el paper cabdal que li atribuïen des de la candidatura renovadora. "Jo havia format part del Grup d'Estudis Nacionalistes (GEN), amb en Raimon Galí, l'Espar Ticó, Joan Sales, mossèn Ballarín, Ramon Tremosa, Joan Capdevila, en Triadú... Per tant, m'implico en la candidatura per coneixement personal", exposa Homs. Tot amb tot, va ser una implicació light, defensa, en tant que també tenia molta relació amb Porta. "Triar entre Porta i Espar era com triar entre el pare i la mare, jo no em podia enfrontar amb en Porta...", sosté, recalcant que la batalla principal -tant ell com Madí- la tenien al Govern. I a la federació, en un moment en què Pujol havia de designar el seu successor, que tant podia ser Artur Mas com Josep Antoni Duran i Lleida.

Finalment, Porta va acabar imposant-se amb el 50,1% dels vots. Espar Ticó en va sumar el 43,5%, i un tercer aspirant, Josep C. Vergés, va quedar-se amb el 6,2% del total. En saber-se els resultats, el llavors portaveu d'ERC al Parlament, Josep Huguet, va proclamar: "Aquest és el primer capítol del post-pujolisme en el món cultural."

Palau, actual líder d'ERC a Igualada i exalcalde de Jorba, exposa: "Per primer cop, una gran entitat del país canviava de mans, i l'agafava una persona independent, d'esquerres, que portava anys fent catalanisme transversal."
Es refà la unitat

Un cop Porta va ser escollit nou president, i Òmnium començava una nova vida, Buch apunta: "De seguida totes les sensibilitats van fer les paus, es va consensuar que l'entitat no era patrimoni de ningú i molta gent de CDC i d'ERC s'hi va implicar." A més, l'entitat va obrir-se llavors a multitud d'actors socials, a sindicats, va idear campanyes per afavorir la integració dels nouvinguts, va estrènyer els vincles amb l'OCB i ACPV... El propi Madí reconeix que la candidatura d'Òmnium 21 "va aconseguir donar vigor a l'entitat".

Allunyat d'aquesta visió idíl·lica, però, encara ara hi ha qui apunta: "Les dues primeres grans manifestacions del catalanisme civil, el 2006 i 2007, no les va organitzar aquesta Òmnium renovada, sinó que va haver de ser una entitat de nova creació, la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD). I Òmnium no hi va ser perquè allò era clarament una operació d'ERC, i la manifestació per unes infraestructures dignes afectava el Tripartit."

En qualsevol cas, més de deu anys després d'aquell "Big Bang" independentista, d'aquell canvi en la correlació de forces en el si de l'independentisme, molts dels seus protagonistes han arribat a la sala de màquines de la política catalana i es proposen dur a la pràctica allò teoritzat durant anys des de la societat civil. I, després de múltiples marrades, de vagar per espais siderals paral·lels, amb tripartits i xocs constants CiU-ERC entremig, ara uns i altres es retroben en un executiu unitari i un únic grup parlamentari. Amb un full de ruta clar i compartit. S'ha acabat, doncs, tot un període històric i n'ha començat un altre de totalment diferent.

L'ANC estudia deixar enrere les grans mobilitzacions per la Diada Nacional

ANC

L'ANC estudia deixar enrere les grans mobilitzacions per la Diada Nacional

L'Assemblea Nacional Catalana assegura que les grans demostracions de força dels anys anteriors pretenien iniciar un procés que ara ja ha començat

Tenen coll avall que hauran de sortir al carrer abans de l'Onze de Setembre per "defensar les institucions del país"

Junts pel Sí i la CUP apel·len a la societat civil perquè «empenyi» el procés

| 31/01/2016 a les 10:06h
 
La Via Lliure, l'última gran mobilització independendista? | Cristóbal Castro
La Via Lliure serà la darrera gran mobilització independentista en una Diada Nacional? L'ANC, si més no, es planteja canviar el format de cara a l'Onze de Setembre del 2016 després de quatre anys de demostracions de força. Així ho ha admès Josep Sabaté, coordinador de Mobilitzacions de l'Assemblea Nacional Catalana, en declaracions al Via Lliure de RAC1.

"Abans reclamàvem iniciar un procés d'independència que ara ja ha començat", ha afirmat Sabaté per argumentar la possibilitat de deixar d'organitzar grans manifestacions. Això sí, des de l'ANC tenen coll avall que s'hauran de mobilitzar al carrer abans de la Diada per "defensar les institucions del país".

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

calçotada

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

Adrià Wegrzyn, amb 178 calçots, guanya el concurs per novena vegada després d'un any d'absència obligada

Els carrers de la capital de l'Alt Camp s'han omplert de visitants d'arreu del món, sobretot d'origen asiàtic

El presentador d'una televisió japonesa, quart al Concurs de Menjar Calçots de Valls

, Valls | 31/01/2016 a les 16:30h
Especial: Territorials
A Valls es fan calçotades de novembre a abril, una activitat que genera un volum de negoci a la comarca d'uns 15 milions d'euros, però la Gran Festa de la Calçotada representa l'entrada del fort de la temporada. L'esdeveniment ha atret uns 40.000 visitants, cada any més internacionals. Així, a més dels grups de turistes japonesos, que ja s'han convertit en assidus de les darreres edicions, enguany s'han pogut veure a la capital de l'Alt Camp ciutadans d'altres països asiàtics i d'europeus, com d'Alemanya o Rússia. Una prova més que els ulls de persones d'arreu del món estan posats en una de les tradicions gastronòmiques catalanes més conegudes: la calçotada. En el marc de la festa s'han arribat coure uns 100.000 calçots. Al concurs de menjar calçots, un dels plats forts de la festa, el barceloní Adrià Wegrzyn ha aconseguit la seva novena victòria i continua sent imbatible.

Les calçotades mouen un volum de negoci per a la comarca de 15 milions d'euros i durant els mesos de novembre a abril unes 350.000 persones passen pels restaurants i celebracions particulars que es fan a l'Alt Camp. Enguany, les altes temperatures dels mesos de novembre i desembre han propiciat que els calçots surtin abans i siguin més grossos, però al mateix temps de gran qualitat. Sota la IGP de Valls s'etiqueten uns 10 milions de cebes per temporada, si bé una gran quantitat incalculable es comercialitzen al marge de la marca.
 
Imatge d'avui 31 de gener a la plaça de l'Oli de Valls, on es couen els calçots. Foto: J.V.

Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa, ha remarcat el ressò internacional que ha anat assolint l'esdeveniment en els últims anys, i ha explicat orgullós que en aquesta 35a edició hi ha participat molta gent arribada d'arreu "això representa un suport a l'àrea de Valls i al seu conjunt espectacular".
Dos nens d'origen asiàtic menjant calçots a la plaça de la Zeta de Valls. Foto: J.V.

3,115 quilos, 178 calçots, en tres quarts d'hora

El moment àlgid de la jornada ha arribat a la una del migdia amb la 31a edició del Concurs de Menjar Calçots. Un certamen en el qual el que guanya un any, l'any següent no es pot presentar. Una norma que ha impedit concursar al guanyador de l'any 2015, el lleidatà Josep Maria Godia. La nova pauta es va començar a aplicar l'any passat, després que el barceloní Adrià Wegrzyn, acumulés un total de cinc victòries consecutives. La darrera, l'any 2014, batent el rècord, amb un registre final de 3,800 quilos de calçots menjats.

Aquest 2016, Adrià Wegrzyn, ha revalidat el títol i ja n'acumula nou en total. El barceloní, en tres quarts d'hora ha endrapat 178 calçots i 3,115 quilos. Ell mateix ha destacat que després de participar al concurs dinaria carn a la graella amb la família. 
El campió del Concurs de Menjars Calçots a la plaça del Pati. Foto: J.V.

En segona posició del concurs s'ha situat un amic del barceloní, David Adelantado, que s'ha cruspit 236 calçots i 2,769 quilos. L'únic vallenc que hi ha participat ha estat Jose Ignacio menjant 135 calçots i 1,800 quilos. En total disset persones, només una de les quals noia, han participat al concurs.

Pel que fa al Concurs de Cultivadors de Calçots el primer premi ha estat per Jordi Rovira de Torredembarra; i el Concurs de Salsa de calçots ha anat a parar a mans de la vallenca Montserrat Vila Cunillera.

Els calçots de Jordi Rovira, de Torredembarra, han guanyat el Concurs de Cultivadors de calçots. Foto: J.V.

Adrià Wegrzyn celebrant el títol del Concurs de Menjar Calçots

dimecres, 27 de gener del 2016

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

meteorologia

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

A la capital catalana no plou més d'1 litre des del 3 de novembre del 2015

La situació també es produeix a bona part de la regió metropolitana i de la Catalunya Central

De moment, no hi ha precipitacions a la vista tot i que les reserves als pantans no són preocupants

El pantà de Riudecanyes, sota mínims

-Nd | 27/01/2016 a les 07:53h
Especial: Barcelona
A Barcelona fa més de 85 dies que no hi plou | Alfons PC/Observatori Fabra
Barcelona ha batut el seu rècord històric sense ploure de 85 dies. Era un registre històric que en el cas de l'Observatori Fabra, el que té una sèrie més llarga, no es batia des de l'estiu del 1928. A més, tot apunta que la ratxa s'allargarà ja que, almenys a curt termini, no es preveuen precipitacions.

El 3 de novembre del 2015 va ser el darrer dia amb pluja significativa a Barcelona. Hi van caure 2,0 litres, en les acaballes d'una llevantada que va deixar en total 38,7 litres. Va ser també el darrer episodi important de precipitacions al conjunt de Catalunya en una jornada tràgica per les quatre morts en una residència d'avis d'Agramunt.

Aquest dimecres serà, si no hi ha un daltabaix meteorològic, el 86è dia consecutiu sense pluja a la ciutat de Barcelona. D'aquesta manera, s'ha superat el rècord històric que es mantenia des de l'estiu de 1928. En aquella ocasió no va ploure un mínim d'un litre del 22 de maig al 14 d'agost. És un fenomen excepcional ja que el tercer període de sequera més llarg, l'any 2007, és de “només” 70 dies. Es dóna la circumstància que el 2015 s'ha considerat l'any més càlid i sec des de que hi ha registres a l'Observatori Fabra.
Mostra la imatge al Twitter
85 días sin lluvia o con <1.0 mm. Desde 4/11/15 1.5 mm, = la racha récord 22/05-14/08 1928 
Tot apunta que la tendència es mantindrà els propers dies i el rècord anirà augmentant. La mínima escletxa d'esperança se situa per al 4-5 de febrer i, en tot cas, no és segur que trenqui aquest període de sequera. La situació també afecta bona part de la regió metropolitana –sud del Maresme, bona part del Baix Llobregat i dels dos Vallesos així com l'Alt Penedès- i també la Catalunya Central, concretament a Osona, el Bages i l'Anoia.
 
Mapa de la ratxa seca a Catalunya Foto: Meteocat

Reserves per sobre el 70%

Malgrat la llevantada de principis de novembre, la sequera comença a ser preocupant en molts punts del país. En aquest sentit hi ha moltes localitats on només ha plogut un 20% de la mitjana climàtica de novembre a gener. Tanmateix, les reserves als pantans continuen sent notables i superen el 70%.

A les conques hidrogràfiques internes –bàsicament Ter i Llobregat- els pantans estan 71% de la seva capacitat. Mentrestant, a les conques catalanes de l'Ebre –que també inclouen el Segre i els seus afluents- se situen al 73%. Malgrat que se situen, respectivament, 10 i 6 punts per sota de l'any passat, garanteixen unes reserves de 15 mesos, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

La situació és més preocupant en les conques més petites. Destaca el cas del sistema Siurana-Riudecanyes, al Camp de Tarragona, a un 51,6% de la seva capacitat. En el cas del pantà de Riudecanyes es rebaixa al 27,6%.
 
El sistema Siurana-Riudecanyes està a una mica més de la seva meitat de capacitat. Foto: Laia Solanellas

La DUI, com a pòlissa d'assegurança, per Josep Sort

Opinió

La DUI, com a pòlissa d'assegurança

«Els parlamentaris independentistes, els 72 que n'hi ha, pel cap baix, i fins i tot gosaria dir que n'hi ha algun o alguna més, tenen a la punta dels seus dits declarar la independència de Catalunya de forma unilateral»

-Nd | 25/01/2016 a les 09:31h
La declaració unilateral d'independència (DUI) ha tornat a agafar protagonisme politicomediàtic en els darrers dies. És una bona notícia. Tenim un president independentista. Un govern independentista i un parlament amb una sòlida majoria independentista. Una DUI, per definició, només la pot implementar un parlament, una assemblea legislativa o un òrgan format per càrrecs electes, que de tot ha passat en la història de les Independències que s'han donat al llarg dels darrers anys i dècades. En el cas de Catalunya, de la Catalunya-Principat, l'òrgan encarregat d'aprovar-la és, naturalment, el Parlament de Catalunya. Amb això, vull dir que la DUI, per definició, no és una competència dels ciutadans. Els ciutadans, en tot cas, la poden ratificar, si s'escau, en un referèndum posterior, però la DUI és una competència exclusiva dels càrrecs electes, i més concretament, dels membres del Parlament.

Amb això, vull dir que els parlamentaris independentistes, els 72 que n'hi ha, pel cap baix, i fins i tot gosaria dir que n'hi ha algun o alguna més, tenen a la punta dels seus dits, si es fa per votació electrònica, declarar la independència de Catalunya de forma unilateral. Ningú més. Són ells i elles les que en tenen l'exclusiva competència. Això, naturalment, els suposa una enorme responsabilitat, i fins i tot, una enorme pressió. Hem assistit, els primers dies del govern Puigdemont, a un seguit de declaracions que, tanmateix, tendeixen a descartar-la, si més no de forma immediata. Alguna consellera, fins i tot, s'ha passat fins i tot en aquesta voluntat de degradar-la o de bandejar-la. I això és un símptoma preocupant, però, a aquestes alçades, no d'una excessiva gravetat. De moment.

Certament, la DUI és un recurs que els diputats independentistes del Parlament, i, repeteixo, només els diputats independentistes del Parlament, tenen al seu abast. S'ha dit, també, que només s'hi recorreria en cas que el govern espanyol, apostés per la supressió de l'autogovern català, o per la repressió pura i dura. Llavors, actuaria com una mena de bomba nuclear per confirmar una ruptura política i legal amb el Regne d'Espanya. Si voleu, la DUI la podem considerar, en aquest sentit, com una pòlissa d'assegurança. El President Puigdemont va declarar, per televisió, que la independència seria un procés que aniria “de la llei a la llei”, de manera que no es perdria en cap moment la continuïtat i la seguretat jurídica. I ho considero una declaració encertada.

Tanmateix, ha de quedar molt clar que, davant les amenaces, els exabruptes, els insults, i, perquè no dir-ho, els favors, que el govern espanyol, i el búnquer tripartit que actua de forma cada cop més coordinada amb l'objectiu d'entorpir el procés polític i l'adveniment de la República de Catalunya, fan dia sí i dia també, els 72 diputats catalans independentistes, i el govern i, per descomptat, el President, no vacil·laran ni un segon, ni una micromil·lèssima de segon, que, arribat el cas, aprovaran una DUI com una casa de pagès, per entendre'ns. Aquesta fermesa, aquest compromís, per descomptat, ha de quedar ben palès en tots els actes que es facin. La marxa sempre serà cap endavant i només cap endavant. I els ciutadans, en aquest sentit, els passarem comptes al respecte.

Naturalment, repeteixo, la DUI és un recurs en cas de necessitat. Però hi és i hi serà. I és molt convenient que no només els ciutadans ho tinguin clar. Sinó també el govern espanyol. I, encara més important, la comunitat internacional. Els nostres veïns i, en general les grans potències globals, tant estatals com civils, econòmiques, militars o mediàtiques, han de rebre un missatge clar i inequívoc. I és el que anem a per totes. Punt.

Finalment, afegir que, per descomptat, l'estratègia d'eixamplar la base de suport a la independència, és ben lògica i coherent. Però, cal tenir clar que, a hores d'ara, el que sí que sabem del cert, és que una majoria clara de diputats del Parlament de Catalunya són independentistes. Per contra, dir que a Catalunya només hi ha un 48% d'independentistes, és falaç. No en sabem quants n'hi ha, perquè no se'ls ha preguntat explícitament. Ha de quedar molt clar que el 48% no és més que un artifici estadístic, que pot variar molt clarament en funció, per exemple, de la participació.

Per això, la pilota està en el sostre dels diputats independentistes i només en el seu. Si el full de ruta que s'està dissenyant, i al qual, per descomptat, se li ha de donar tot el suport possible... i l'impossible, es veiés agredit de forma intolerable, la DUI entrarà en acció. I això, repeteixo, tothom ho ha de tenir clar. Aquí i al món.

Autor
Josep Sort
Barcelona (1964). Doctor en Ciència Política i de l'Administració i llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i en Història Contemporània. Professor de la Universitat Ramon Llull, a la Facultat de Comunicació. Autor de diversos llibres i articles sobre el nacionalisme espanyol i canadenc i els independentismes català i quebequès. També estudio l'impacte dels New Media en l'activisme polític i la globalització. Vaig ser director del Catalunya Campus i he col·laborat en diversos mitjans de comunicació. He participat en programes europeus de recerca, i investigat a Londres, Montreal i Toronto. No concebo la teoria sense la pràctica.
 

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Vinyet Panyella, comissària de l'esdeveniment, oferirà divendres a la tarda al Museu de Maricel una xerrada sobre "Ball al Moulin de la Galette"

| 27/01/2016 a les 13:33h
Especial: Territorials

L'any dedicat a Ramon Casas, s'enceta aquest divendres al Museu de Maricel de Sitges | Wikimedia
 
El proper divendres a les 18.00 hores, la sala gòtica del Museu de Maricel de Sitges acull l’inici de l’Any Casas amb una conferència dedicada a dues obres de l’artista i que a la vegada formen part de la col·lecció del Cau Ferrat: l’oli del Ball al Moulin de la Galette (1901) i la carta de 1890 que Ramon Casas va escriure a Santiago Rusiñol per anunciar la seva arribada a París.
La presentació de les dues obres anirà a càrrec de Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges i també comissària de l’Any Ramón Casas. El Ball al Moulin de la Galette és un de les pintures més destacades que es pot observar al Cau Ferrat. Aquesta obra acostuma a ser la peça més sol·licitada per altres museus, de cara a exposicions temporals.
Amb aquest esdeveniment comencen els actes de l’Any Ramon Casas a Sitges, que commemoraran durant tot l’any, amb diferents iniciatives, el paper i la figura d’aquesta artista i els seus estrets lligams a Sitges, on va ser propietari de Can Rocamora, l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i l’actual Museu de Maricel. La seva obra està àmpliament present a les col·leccions dels Museus de Sitges: al Cau Ferrat hi ha 15 olis i 80 dibuixos, mentre que al Museu de Maricel hi ha tres dibuixos, un oli i un plafó de rajoles.

Entusiasme forà, desdeny local

Entusiasme forà, desdeny local

Les intervencions de Frederic Amat a les façanes de BCN no deixen indiferent

Entusiasme forà, desdeny local
 
Natàlia Farré Natàlia Farré
Dilluns, 25 de gener del 2016 - 21:57 CET
EL PERIODICO 
Ara que és més 'fashion' prescindir dels mitjons, fins i tot a l’hivern i portant vestit, Barcelona es bolca en un nou mitjó. Que s’entengui aquí per mitjó la mania tan nostrada de qüestionar qualsevol intervenció artística a l’espai públic. Polèmiques recurrents a la ciutat de les quals no s’ha salvat ni La Pedrera, sobrenom popular que en els seus inicis no era gens elogiós. Amb tot, la controvèrsia més agra va ser el 1992 i va tenir Antoni Tàpies i el seu enorme mitjó per a la Sala Oval del MNAC com a protagonistes. Els enfrontaments entre defensors i detractors van ser considerables i la humil peça de vestir va acabar a l’armari fins que el 2010 va renéixer jivaritzada a la fundació del seu autor. Bé.
  Dues dècades després, el debat torna a estar servit. El nou mitjó mira a Vitruvi i la seva forma ideal de teatre clàssic. I neix com a intervenció: Frederic Amat pretén recobrir la façana del Liceu amb 170 cercles oberts de color sang d’un metre de diàmetre. Proposta arriscada que té el sector dividit, els polítics en guaret (l’ajuntament espera un informe sobre el seu impacte) i el públic amb l’enginy disparat: dònuts, anelles, salvavides i pírcings per a un rocòdrom són les coses més boniques que s’han dit fins ara del projecte. Déu n’hi do.
  Aquest, si acaba sent, no serà el primer dels treballs d’Amat per a Barcelona. Així que el que pertoca és indagar a peu de carrer si les seves intervencions agraden molt o poc. Un treball de camp gens científic que es resumeix en entusiasme forà i desdeny local. Al peu del coliseu líric, els més prudents ho consideren «innecessari per a una façana que ja té la seva pròpia identitat» i aposten per «fer-ho a la part moderna de l’edifici, al carrer de la Unió», com apunta la propietària de l’única botiga històrica que queda a la Rambla. Pels menys ponderats, la proposta és directament «horripilant» i alhora «un niu de coloms i de brutícia». Segons el parer de l’estanquer del carrer de Sant Pau, on dóna part de la façana, «és igual de lleig que l’edifici de Via Laietana, però almenys allà hi ha espai i l’obra resulta menys agressiva».
 

El que els turistes veuen com "original", els veïns no ho miren: "¿Per a què? Fa por"

. L’edifici de Via Laietana és l’Hotel Ohla, el frontal i la rereguarda del qual Amat va omplir amb immensos ulls de ceràmica. «Càmeres de vigilància de plàstic que podrien vendre al Tiger d’aquí al costat», segons descriu un dels pocs barcelonins que circulen pel carrer Comtal. La resta de paisans ni s’ho miren. «¿Per a què? Si fa por», assegura un veí no gaire content amb el que veu des del seu balcó. Molt diferent ho perceben els de fora. Un jove amb aspecte nòrdic –de fet és serbi i té un nom impronunciable– enfoca amb la seva càmera una de les pupil·les de ceràmica. «Ho trobo meravellós i en absolut intimidant», reflexiona.
   De la mateixa opinió són unes noies valencianes que afirmen que ho perceben com una cosa «súper original que contrasta estupendament amb les construccions del barri». Menys entusiasta es mostra un grup d’italians: «No és harmònic amb la resta de façanes», encara que després de pensar-hi bé, donen un cop de mà a l’artista: «Barcelona és una ciutat jove, moderna, al capdavant de l’avantguarda, es pot permetre aquestes coses». La mateixa opinió expressen sobre el Liceu després de veure una foto amb la simulació de l’obra.
Com una tassa de te

COM UNA TASSA DE TE

Guy Nader i Rosita Calvi, libanès el primer, italiana la segona, es mostren exultants amb Amat. Nader es dedica a la poesia i imagina «el Liceu com una tassa de te la qual agafar per una de les seves nanses». Calvi és ceramista, així que la seva opinió és més pragmàtica: «S’ha de crear nous imaginaris i apostar per l’evolució de l’art». Tots dos coincideixen que és un projecte «fantàstic». La mateixa passió que dirigeixen cap al 'Mural de les olles', la paret del Mercat de les Flors que Amat va entapissar amb olles de ceràmica cap a l’any 2000. A tots dos els «encanta». I a Nader el fascina que totes les formes siguin diferents: «Permet fabular amb les peces en funció de l’estat d’ànim», afirma mentre les observa. No diuen res de la 'Pluja de sang' que decora l’escala del Teatre Lliure, però un intueix que hi estarien a favor. Una cosa que no passa amb l’Enric, un historiador de l’art per a qui les llàgrimes d’Amat són tristes i no aporten res. Ja ho dèiem, entusiasme forà, desdeny local. 
TEMES

A Cadaqués, "ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ" de Kostas Kóntos

A Cadaqués, "ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ" de Kostas Kóntos 

A Cadaqués, un dels pobles més emblemàtics del paisatge català, s´hi respira Grècia a dreta i a esquerra. Blau sobre blanc, els colors de la bandera hel·lènica són també patrimoni d´aquest indret que forma part indestriable de la vida dels qui se senten (i s´han sentit) literalment atrapats per la teranyina dels seus colors i de la seva llum. Jo mateix en sóc un exemple. Hi ha a Cadaqués una petitíssima comunitat grega (són a tot arreu, com a bons grecs!) arrelada des de fa una pila d´anys que ens va descobrir l´excel·lent programa de cultura gastronòmica Karakia (El camí del temps) dedicat a Grècia. Aquí en teniu un extracte:

“Seguint la premissa que els grecs sempre han estat entre nosaltres, buscàvem altres emigracions a cavall entre els antics foceus i els nostres actuals veïns hel·lènics. Cadaqués va ser el destí. Allà hi viu en Constantí Kóntos, nét d'un bus grec anomenat com ell, però a la grega: Kostas Kóntos.

Era el 1912 i en Kostas Kóntos, acompanyat per una colònia de bussos grecs, van arribar a Cadaqués. Havien sortit de Simi, una petita illa del Dodecanès, perquè se'ls havia acabat el seu modus vivendi, l'extracció d'esponges marines, i van decidir seguir buscant feina mar endins. El que podia semblar una emigració arriscada, no ho era tant si tenim en compte que, en aquella època, els únics bussos professionals de la Mediterrània eren grecs i italians. D'aquesta manera van arribar fins a Mallorca, Barcelona i, finalment, a Cadaqués, on van ser cridats per rescatar un famós vapor enfonsat amb matrícula de Glasgow. En les profunditats d'aquell mar van descobrir el corall i es van establir en aquesta població per treballar en l'extracció de l'anomenat or vermell.
Amb la Guerra Civil Espanyola, tota la colònia que havia arribat amb en Kóntos se'n van tornar i només es va quedar en Kostas, que va arrelar-se aquí tot casant-se amb la cadaquesenca Maria Batllori.

Potser perquè en Constantí té el cor repartit entre Grècia i Catalunya, ens va voler fer notar les similituds que tenen tots dos països. Els cementiris mirant al mar, com el de Portlligat; el color blau tenyint les portes i finestres de les cases cadaquesenques i el mateix Cadaqués, que té uns aires molt semblants a l'illa de Simi.”
Doncs bé, en Kostas, el nét del bus de Simi, ha obert al carrer Unió, 11 de Cadaqués un restaurant (o “sa taverneta”, com a ell li agrada dir) que porta per nom “ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ”, article salat inclòs. El peix fresc i les especialitats de la cuina grega més tradicional ens recorden que catalans i grecs estem agermanats i seguim compartint molts lligams després de vint-i-set segles. Felicitats, Kostas, i per molts anys! Συγχαρητήρια, Κώστα, kαλές δουλιές!

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

EL POLS SOBIRANISTA

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

Rovira insisteix a proclamar la independència en 18 mesos, abans d'unes eleccions i un referèndum

El president ha descartat una declaració sense l'aval d'una consulta, el de la constitució

EL PERIODICO
XABIER BARRENA / ROGER PASCUAL / FIDEL MASREAL / BARCELONA
Dimarts, 26 de gener del 2016 - 22:06 CET
Tot just 10 dies ha trigat a aparèixer la primera pedra al camí de la relació entre CDC i ERC al capdavant del Govern. O dos dies, depèn de com es miri. Perquè tot remet a l'entrevista que un acabat d'ungir president Carles Puigdemont va mantenir amb Mònica Terribas a TV-3. La discrepància radica en la interpretació del full de ruta que les dues forces van subscriure, i amb el qual es van presentar a les eleccions del 27-S. I en concret al quan Catalunya seria suposadament independent i com, declaració unilateral o no, s'arribaria a aquest estat. El cap del Govern va negar tota opció a una declaració d'independència sense tenir una majoria que la recolzi. Però ERC ha recordat que el que es va subscriure preveu la proclamació abans d'un aval de les urnes, via aprovació d'una eventual Constitució. Fonts de l'Executiu (de CDC i d'ERC) van treure immeditament ferro a l'assumpte, sense negar la discrepància.
El cas és que el nou president, en l'entrevista televisiva, va canviar els termes del full de ruta contingut al programa electoral de Junts pel Sí. Puigdemont va fer el mateix que havien advertit tant la CUP com Artur Mas i el candidat de CDC a les generals, Francesc Homs: reconèixer que el resultat del 27-S no permet proclamar la independència.
Carles Puigdemont
14 ENERO DE 2016

"¿Tenim força suficient per proclamar la independència amb aquesta composició parlamentària? Encara no"

"El resultat permet iniciar el procés i convocar la gent al referèndum de la Constitució, i les eleccions que permetin la proclamació de la república després", va afirmar. I va deixar clar: "¿Tenim força i legitimitat democràtica per iniciar aquest trajecte? Sí, rotundament. Ara bé, ¿tenim la força suficient per proclamar la independència de Catalunya amb aquesta composició parlamentària? No encara".
El cert és que l'esquema de Puigdemont, no obstant, grinyolava en el sentit que les constitucions les redacten parlaments després d'haver celebrat eleccions constituents. I que només s'hi arriba si el país en qüestió ha fet un acte de sobirania, és a dir, declarar la independència. Però això, davant el 47,8% de vots a llistes independentistes sembla poc viable. És a dir, el full de ruta subscrit xoca amb la realitat de les urnes i que cabria readaptar-la.

DUI NO PREVISTA

"No està previst en el nostre compromís electoral fer una declaració unilateral d'independència", va afegir el president. Una afirmació que contrasta amb la pàgina 3 del full de ruta, en què s'afirma: "Culminada la primera etapa es procedirà a la proclamació de la independència, a partir de la desconnexió respecte a l'ordenament jurídic espanyol vigent. Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica". I posteriorment s'haurà d'aprovar la llei del procés constituent. Després de tot això arribaria el que Puigdemont preveu com a pas previ: la convocatòria d'eleccions constituents i la ratificació del nou Estat mitjançant un referèndum sobre la nova Constitució.
Tot això va passar fa 10 dies i va passar més o menys desapercebut. Aquest dimarts, Marta Rovira, portaveu adjunta de Junts pel Sí (en efecte, la força que sustenta Puigdemont) i líder executiva d'ERC, ara que Junqueras és Govern, va fer tan sols una cosa: llegir el full de ruta subscrit. I van saltar les alarmes, encara que evités explicitar que seria "unilateral", com es van encarregar de remarcar fonts convergents.
Marta Rovira
26 de gener DE 2016

"Per aprovar les lleis [que emanen de la resolució del 9 de novembre] hay que ser sobirans. Per debatre-les, no"

Així, Rovira ha reiterat que la declaració d'independència es farà en 18 mesos, abans d'unes eleccions constituents i d'un referèndum de ratificació. "Per aprovar les lleis hem de ser sobirans. Per debatre-les no", ha assenyalat. Seguint la seva explicació l'aprovació de la declaració d'independència es faria de forma "simultània" amb la llei de transitorietat, la del procés constituent i les de les estructures d'Estat. Posteriorment vindria la ratificació a les urnes, primer en unes eleccions constituents i després en un referèndum. "Hem d'implementar el mandat democràtic que se'ns ha donat".

CONSTITUCIÓ CATALANA

Una altra discrepància subjau en tot això, ¿qui redacta la Constitució catalana? Segons el president, l'actual Parlament. Per ERC, la Cambra que sortís de les noves eleccions. Per cert, si es fa cas escrupolós del que diu el full de ruta (i la declaració del 9-N), s'hauria de declarar la independència -i això no ho va dir Rovira, però la consulta del document no deixa dubtes- com qui diu per sant Valentí (un mes després de la formació del Govern), perquè si no, el calendari no quadra.
Tot això va passar el dia que es va saber que Puigdemont i Junqueras mantindran cada dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, una trobada per coordinar-se i desfer malentesos com el del full de ruta, per exemple. En la reunió inaugural, però, no s'ha abordat el tema. Les dues forces insisteixen a no voler fer llenya. "Segur que ho debatran", apunta una font pròxima a la parella dirigent.

Catalunya prepara la primera llei d'Estat

Catalunya prepara la primera llei d'Estat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull ha presentat el primer projecte de llei de canvi climàtic, "una llei d'estat" que inclou un impost que gravarà l'emissió de CO2 en vehicles a partir del 2018


Catalunya prepara una llei pionera, la primera llei de canvi climàtic que s'aprovarà a l'Estat espanyol i una de les primeres al sud d'Europa, que en paraules del conseller Josep Rull, "és una llei d'Estat, d'un país compromès amb el repte global de la humanitat, inspirada la llei d'Escòcia, Suècia, el Quebec, França, que considerem que són les millors referents". Rull ha insistit que és "una llei concebuda no des d'una autonomia, sinó des d'una nació que està construint un Estat". 
Amb aquesta llei es plantejaran objectius ambiciosos de reducció d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, que serà "un autèntic repte d'Estat", en paraules del conseller. De fet, Catalunya es comprometrà a reduir en un 25% les emissions de C02 el 2020 respecte del 2005, i per a l'any 2050, la reducció ha de ser del 80% com a mínim.

Amb aquesta llei, que tal com ha reconegut Rull "és un 99% fruit de la feina de l'anterior executiu", i en concret, de la conselleria que dirigia Santi Vila, l'executiu català introdueix la fiscalitat ambiental per fomentar maneres de produir i consumir més netes, de manera que s'incorpora la figura impositiva de l'impost sobre les emissons de CO2 en turismes i furgonetes a partir del 2018. Amb tot, l'executiu pretén que aquest impost per als vehicles més contaminants sigui "transitori", fins que s'hagi produït la renovació del parc automobilístic. Com més capaços siguem de fer aquesta feina, abans desapareixerà aquest tribut", ha afegit Rull. A tall d'exemple, el cotxe més contaminant del mercat pagarà un impost de 84 euros anuals, i el menys contaminant tindrà un impost de menys de 5,5 euros. L'objectiu, ha remarcat el conseller, "és que el mercat evolucioni cap a les fórmules més sostenibles, que quan algú compri un cotxe, sigui conscient que si contamina més, pagarà més". Més del 50% de la recaptació d'aquest impost anirà a renovar la flota automobilística.  

Ara bé, Rull no descarta que l'executiu espanyol pugui recórrer la llei quan s'aprovi, sobretot pel que fa al tribut de CO2, perquè "ens ho esperem tot, els criteris jurídics els són indiferents quan hi ha la possibilitat de limitar l'autogovern dels catalans". De fet, l'executiu de Rajoy ja va dur al Constitucional l'impost sobre dipòsits bancaris i l'euro per recepta.

Es tracta, segons Rull, "d'una llei que té impacte en la població", i té una disposició sobre la pobresa energètica, "una llei ambiciosa que incorpora el concepte de sostenibilitat  en el centre de la política catalana". En aquest sentit, la llei preveu que els departament competents en matèria de benestar social, energia i aigua, i si s'escau, els ens locals, "han de definir les condicions i la metodologia que permetin establir el consum mínim d'energia i aigua necessaris, així com les tarifes socials que assegurin la cobertura d'aquest mínim vital".  Cal recordar que la llei de pobresa energètica impulsada per l'exectiu d'Artur Mas, que pretenia assolir aquests objectius, va ser suspesa pel TC.

dilluns, 25 de gener del 2016

L’independentisme sí que pot traçar la línia vermella a Madrid

L’independentisme sí que pot traçar la línia vermella a Madrid

'Voleu formar govern? Doncs que hi haja un compromís ferm de referèndum, com Podem va prometre que aconseguiria. I, si això no pot ser, que es repetesquen les eleccions.'

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, se saluda a la Moncloa amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el mes passat.
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, se saluda a la Moncloa amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el mes passat.
Cap de setmana molt mogut a la capital espanyola. Divendres Podem va dibuixar un govern amb el PSOE que va indignar aquest partit. Després Rajoy va fer un colp d’efecte retirant-se de la primera investidura. I ahir Ciutadans va dir que no votaria de cap manera a favor d’un govern del PSOE i encara menys si hi ha Podem. La cosa, doncs, es complica i el fet més interessant és que l’independentisme té la clau del govern espanyol.
Fem una ullada a les xifres. La majoria absoluta és de 176 diputats. El PP no hi pot arribar perquè, a tot estirar, pot comptar amb 162 vots (n’ha perdut un amb la marxa de Gustavo de Aristegi al grup mixt), sumant els seus i els de Ciutadans. Només podria governar si s’abstingués el PSOE o formant un govern PP-PSOE. Si el PSOE no ho vol, el PP no governa: tan clar com això.
Però al PSOE li passa que el no de PP i Ciutadans l’obliga a aconseguir el sí de tots els altres. Si hi sumàs tothom podria governar, fins i tot amb l’abstenció d’ERC, Democràcia i Llibertat i Bildu. Però el PSOE no podria governar de cap manera si els dos grups independentistes catalans votassen contra la seua investidura –hi hauria 169 vots favorables, 179 de contraris i les probables dues abstencions de Bildu.
Per tant, el vot d’Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat és el vot determinant de la legislatura. Per primera vegada en la història, 17 diputats catalans tenen la clau de pràcticament qualsevol acord. PP i PSOE podrien pactar perquè, sumats, tenen 211 escons. Però no ho volen. Els pressionaran molt i ja veurem si acaben pactant o no, però de moment no pacten. I això deixa en les mans de l’independentisme català la investidura de Pedro Sánchez. La pregunta és a quin preu?
El PSOE i Podem esperen que l’independentisme els regale els vots. Tan simple com això. Amb l’abstenció en tenen prou, i parteixen de la idea que els independentistes votaran PSOE per evitar un govern del PP. Però la circumstància no és pas aquesta. Un govern del PP no és possible, fora que hi haja un pacte PP-PSOE. Per tant, no hi ha pas perill que l’independentisme porte el PP al poder. I, en eixes circumstàncies, quin sentit tindria regalar l’abstenció al PSOE i Podem?
L’independentisme podria traçar, tranquil·lament, la línia vermella que En Comú ja ha abandonat: el referèndum d’independència. Voleu formar govern? Doncs que hi haja un compromís ferm i concret de referèndum, com Podem va prometre que aconseguiria. Ajudem-los. El PSOE té 90 diputats i els partits favorables al referèndum (de Podem a Bildu), 94 més. La majoria de la nova majoria, doncs, seria favorable al referèndum. Que el PSOE no ho accepta? Doncs que es repetesquen les eleccions.
Perquè unes noves eleccions al maig canviarien poques coses i molt probablement no resoldrien la crisi. Però és fàcil de pensar que l’independentisme pujaria molt i a En Comú li seria molt difícil de repetir els resultats. Amb el govern català funcionant, ara no hi hauria cap excusa per a anar separats a Madrid. I a més, quedaria clar qui té la capacitat real d’influir a Madrid. Noves eleccions, doncs, i després, a continuar defensant la línia vermella fins que els partits espanyols troben la manera de botar-la i quede clar, finalment, que no hi ha voluntat de pactar res amb Catalunya.
Ep! I no us sembla que, per una vegada, estaria bé que pensàssem només en allò que ens convé a nosaltres i no anàssem regalant vots simplement per la por de què diran?

Girona ha de repetir el ple d’investidura de Ballesta perquè la fórmula usada per prendre possessió no és vàlida

QUE S'HO FACIN MIRAR...!!!
Albert Ballesta, amb la vara batlle en el moment de ser proclamat el 22 de gener del 2016 (Fotografia: ACN).
Albert Ballesta, amb la vara batlle en el moment de ser proclamat el 22 de gener del 2016 (Fotografia: ACN).
Girona ha de repetir el ple extraordinari per a investir batlle Albert Ballesta. Durant la sessió de divendres, el candidat es va oblidar de prometre o jurar el càrrec i va llegir a seques la fórmula proposada per l’Associació de Municipis per la Independència. Amb la llei a la mà, aquest descuit implica que actualment no és ni regidor ni batlle.
Durant el cap de setmana els serveis jurídics de l’ajuntament han revisat la documentació i han conclòs que cal tornar a fer el ple. La sessió serà avui al vespre, just abans del ple ordinari de febrer, i caldrà repetir tot el procediment amb la proposta de candidats, la votació secreta en urna i el lliurament de la vara de batlle. Els portaveus dels grups municipals es reuneixen a primera hora de la tarda per a abordar la polèmica.
La polèmica continua viva respecto a l’elecció d’Albert Ballesta com a nou batlle de Girona. Divendres es va fer el ple extraordinari per a investir-lo. Abans també va haver de prendre possessió del càrrec de regidor perquè Ballesta ocupava el número 19 de la llista i no formava part de l’equip de govern. En ambdues ocasions, es va oblidar de jurar o prometre el càrrec i va llegir a seques la fórmula de l’AMI que centenars de regidors i batlles van fer servir a les últimes eleccions municipals. Aquesta fórmula era una afegitó que podien llegir un cop haguessin jurat o promès el càrrec.
Aquest descuit ja va generar polèmica en el mateix moment del ple. Va ser la regidora del PP, Concepció Veray, qui va alertar que la fórmula no era legal i va anunciar que ho posaria en coneixement de la subdelegació del govern espanyol a Girona. Aquesta advertència també va encendre les alarmes al consistori.
Nou ple d’investidura
El secretari municipal i els serveis tècnics especialitzats han estat repassant la documentació i avui al matí s’ha comunicat a tots els grups que el ple s’ha de repetir. Amb la llei a la mà, actualment Ballesta no és ni regidor ni batlle i, per tant, s’ha de tornar a fer tot el procés. Caldrà, doncs, que novament cada grup proposi un candidat o no, que es torni a situar la urna enmig de la sala de plens, que es cridi un a un tots els regidors perquè dipositin el vot, es faci la lectura del resultat i s’investeixi batlle per segon cop Albert Ballesta.
Divendres era el darrer dia per a investir batlle a la ciutat arran de la renúncia de Carles Puigdemont. El fet que ara s’hagi de tornar a repetir el ple no comporta cap incompliment de terminis. Al municipi assenyalen que la llei fixa un període de deu dies per a convocar el ple i que, per tant, aquest supòsit s’ha complert. El fet que s’hagi de repetir és perquè hi hagut un ‘error de forma’.
Aquest ple extraordinari s’ha de fer abans de la sessió ordinària de febrer, convocada precisament per avui a les 19.30 i que ja s’havia ajornat una setmana a l’espera que el nou batlle ja fos investit. Per a abordar la polèmica s’ha convocat una junta de portaveus a primera hora de la tarda. Entre altres coses es vol evitar, per exemple, que tots els portaveus dels partits hagin de repetir els discursos per tal de fer més àgil tot el nomenament.

diumenge, 24 de gener del 2016

Torna la desobediència amb l'«Acte de violència» de Pedrolo

literatura

Torna la desobediència amb l'«Acte de violència» de Pedrolo

Sembra Llibres reeditarà la novel·la 55 anys després d’haver-la escrit i 41 després de ser publicada

Va ser rebutjada fins a tres vegades per la censura franquista

25 anys sense Pedrolo

-Nd | 24/01/2016 a les 17:30h
L'escriptor Manuel de Pedrolo | Arxiu familiar d'Adelais de Pedrolo/ACN
Ara que, per les circumstàncies històriques que vivim, es torna a parlar d’insubmissió i de desobediència és un bon moment per recordar Manuel de Pedrolo i la seva novel·la Acte de violència, obra que havia desaparegut, com tantes altres de l’autor, dels prestatges de les llibreries.

Efectivament, cinquanta-cinc anys després d’haver-la escrit, el 1961, i quaranta-un després que fou publicada (Edicions 62, 1975), l’editorial de Carcaixent (Ribera Alta), Sembra Llibres, ens fa saber que aquest mes de març reeditarà Acte de violència, la novel·la de Pedrolo que, inicialment, ell mateix havia titulat primer Esberlem els murs de vidre i, després, Estat d’excepció. Cal destacar que la nova edició incorporarà un pròleg del cantautor Cesk Freixas, que va incloure al seu disc Tocats pel foc (2012) la cançó Acte de violència, inspirada en la trama d’aquesta novel·la i en homenatge explícit a l’autor.


Com comenten des de l’editorial, cal "reconèixer l’atreviment de Manuel de Pedrolo, que escriu, en ple franquisme, de conceptes com ara desobediència civil, vaga indefinida, drets socials, alliberament col·lectiu, periodisme servil o compromís intel·lectual. És el Pedrolo més polític que creu en el poder de la literatura com a eina de transformació social".

Tres vegades refusada per la dictadura

L’obra havia estat refusada pels censors de la dictadura en unes quantes ocasions (1963, 1965, 1968), com tantes altres de les seves obres. Precisament, l’any 1968 va rebre el prestigiós premi Prudenci Bertrana per aquesta obra, que s’atorgava aquell any per primer vegada i que havia estat creat com a reacció arrauxada a la convocatòria franquista del premi Immortal Ciudad de Gerona, de novel·la exclusivament en castellà perquè, segons l’alcalde, Josep Bonet, interessava projectar el nom de la ciutat "hacia un radio superior".

És en aquest context, en aquells anys foscos, de grisor absoluta –de repressió, de delació, de penúria i de precarietat-, que Pedrolo escriu aquesta important obra, cabdal en el seu corpus literari i no menys fonamental per entendre com l’autor tractava de reflectir aquella feixuga realitat dels anys de la negra nit franquista. De fet, la novel·la és, com ja es deia a la contraportada d’aquella primera edició, "la recreació dinàmica i sostinguda d'una ciutat que viu unes jornades sense precedents: una estranya solidaritat va guanyant els ànims dels seus habitants, els quals, sense haver-se posat d'acord, obeint una consigna anònima i senzilla, instauren una situació que els permetrà de conquerir la llibertat sense vessaments de sang".

Acte de violència s’esdevé en una ciutat oprimida que ha quedat aturada per un alçament popular pacífic que segueix una consigna clara i directa: "És molt senzill: quedeu-vos tots a casa". La unitat d’acció de la ciutadania aconsegueix aturar l’economia i el transport, buidar els carrers i fer trontollar el poder absolut del règim tirànic que els governa. Tothom té coses a perdre, però és el poble, tot el poble, qui lluita unit per un futur amb dignitat.

Tota la novel·la, doncs, sembla un eco de fets passats i un altaveu de desitjos futurs que l’autor voldria per al país. Cal recordar que el febrer de l’any 1951 a Barcelona es va viure la coneguda popularment com "la vaga de tramvies!, que s’originà en resposta a l’augment del preu dels bitllets. La població, de forma espontània, es va negar de forma massiva a utilitzar el transport públic, realitzà els seus desplaçaments a peu i participà en nombroses manifestacions de protesta. Aquesta vaga va resultar la primera acció de masses contra la dictadura i per bé que s’aconseguí l’anul·lació de l’augment, també comportà una forta repressió, amb morts inclosos, després que la protesta s’escampés a les empreses de la ciutat i dels altres centres industrials de Catalunya, on es paralitzà el treball i es tancà la persiana de petits tallers i comerços.

Són, també, els anys en què Franco tracta de sortir de l’autarquia i de l’aïllament. Primer, el 1953 amb la signatura de sengles acords amb el Vaticà (concordat) i els EUA (bases militars); després amb l’entrada a l’ONU el 1955; més tard, el 1958, amb la Llei de convenis col·lectius i el 1959 amb el Pla d’estabilització. Espanya s’obre a l’exterior, comencen a venir els primers turistes, milers de treballadors emigren…

Paral·lelament, el novembre de 1954 l’historiador Jaume Vicens Vives publica Notícia de Catalunya i el juny de 1956 el PCE (Partit Comunista d’Espanya) fa una declaració de "reconciliación nacional". Els dos fets, en què l’ocultació i la manipulació de la història passada i recent es fan presents, són, també, fonamentals per entendre com hem arribat a l’actual situació i, igualment, situen la novel·la de Pedrolo en un entorn a les antípodes del que es perseguia des de l’establishment del franquisme o d’un cert antifranquisme. Recordem que a Acte de violència és bàsica la unitat d’acció per a un futur digne dels ciutadans, que aconsegueixen aturar l’economia i el transport, buidar els carrers i fer trontollar el poder absolut de la tirania governant.

La reacció dels fills dels derrotats

Aquest llibre, doncs, expressa d’una manera inequívoca la insubmissió i la desobediència que la generació filla dels derrotats volia començar a bastir. No endebades, l'any 1967 el llibreter Joan Ballester i Canals (recordem la seva imprescindible Llibreria Públia) va publicar a les Edicions d'Aportació Catalana el volum Coratge cívic d'Henry D. Thoreau (1817-1862), l'autor de Sobre el deure de la desobediència civil, llibre que caldria que molts capdavanters d’avui potser haurien de rellegir junt amb l’imperdible Acte de violència de l’enyorat Manuel de Pedrolo.
 
L'escriptor Manuel de Pedrolo a la seva casa de Tàrrega. Foto: Arxiu familiar d'Adelais de Pedrolo/ACN