dimecres, 27 de gener del 2016

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

EL POLS SOBIRANISTA

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

Rovira insisteix a proclamar la independència en 18 mesos, abans d'unes eleccions i un referèndum

El president ha descartat una declaració sense l'aval d'una consulta, el de la constitució

EL PERIODICO
XABIER BARRENA / ROGER PASCUAL / FIDEL MASREAL / BARCELONA
Dimarts, 26 de gener del 2016 - 22:06 CET
Tot just 10 dies ha trigat a aparèixer la primera pedra al camí de la relació entre CDC i ERC al capdavant del Govern. O dos dies, depèn de com es miri. Perquè tot remet a l'entrevista que un acabat d'ungir president Carles Puigdemont va mantenir amb Mònica Terribas a TV-3. La discrepància radica en la interpretació del full de ruta que les dues forces van subscriure, i amb el qual es van presentar a les eleccions del 27-S. I en concret al quan Catalunya seria suposadament independent i com, declaració unilateral o no, s'arribaria a aquest estat. El cap del Govern va negar tota opció a una declaració d'independència sense tenir una majoria que la recolzi. Però ERC ha recordat que el que es va subscriure preveu la proclamació abans d'un aval de les urnes, via aprovació d'una eventual Constitució. Fonts de l'Executiu (de CDC i d'ERC) van treure immeditament ferro a l'assumpte, sense negar la discrepància.
El cas és que el nou president, en l'entrevista televisiva, va canviar els termes del full de ruta contingut al programa electoral de Junts pel Sí. Puigdemont va fer el mateix que havien advertit tant la CUP com Artur Mas i el candidat de CDC a les generals, Francesc Homs: reconèixer que el resultat del 27-S no permet proclamar la independència.
Carles Puigdemont
14 ENERO DE 2016

"¿Tenim força suficient per proclamar la independència amb aquesta composició parlamentària? Encara no"

"El resultat permet iniciar el procés i convocar la gent al referèndum de la Constitució, i les eleccions que permetin la proclamació de la república després", va afirmar. I va deixar clar: "¿Tenim força i legitimitat democràtica per iniciar aquest trajecte? Sí, rotundament. Ara bé, ¿tenim la força suficient per proclamar la independència de Catalunya amb aquesta composició parlamentària? No encara".
El cert és que l'esquema de Puigdemont, no obstant, grinyolava en el sentit que les constitucions les redacten parlaments després d'haver celebrat eleccions constituents. I que només s'hi arriba si el país en qüestió ha fet un acte de sobirania, és a dir, declarar la independència. Però això, davant el 47,8% de vots a llistes independentistes sembla poc viable. És a dir, el full de ruta subscrit xoca amb la realitat de les urnes i que cabria readaptar-la.

DUI NO PREVISTA

"No està previst en el nostre compromís electoral fer una declaració unilateral d'independència", va afegir el president. Una afirmació que contrasta amb la pàgina 3 del full de ruta, en què s'afirma: "Culminada la primera etapa es procedirà a la proclamació de la independència, a partir de la desconnexió respecte a l'ordenament jurídic espanyol vigent. Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica". I posteriorment s'haurà d'aprovar la llei del procés constituent. Després de tot això arribaria el que Puigdemont preveu com a pas previ: la convocatòria d'eleccions constituents i la ratificació del nou Estat mitjançant un referèndum sobre la nova Constitució.
Tot això va passar fa 10 dies i va passar més o menys desapercebut. Aquest dimarts, Marta Rovira, portaveu adjunta de Junts pel Sí (en efecte, la força que sustenta Puigdemont) i líder executiva d'ERC, ara que Junqueras és Govern, va fer tan sols una cosa: llegir el full de ruta subscrit. I van saltar les alarmes, encara que evités explicitar que seria "unilateral", com es van encarregar de remarcar fonts convergents.
Marta Rovira
26 de gener DE 2016

"Per aprovar les lleis [que emanen de la resolució del 9 de novembre] hay que ser sobirans. Per debatre-les, no"

Així, Rovira ha reiterat que la declaració d'independència es farà en 18 mesos, abans d'unes eleccions constituents i d'un referèndum de ratificació. "Per aprovar les lleis hem de ser sobirans. Per debatre-les no", ha assenyalat. Seguint la seva explicació l'aprovació de la declaració d'independència es faria de forma "simultània" amb la llei de transitorietat, la del procés constituent i les de les estructures d'Estat. Posteriorment vindria la ratificació a les urnes, primer en unes eleccions constituents i després en un referèndum. "Hem d'implementar el mandat democràtic que se'ns ha donat".

CONSTITUCIÓ CATALANA

Una altra discrepància subjau en tot això, ¿qui redacta la Constitució catalana? Segons el president, l'actual Parlament. Per ERC, la Cambra que sortís de les noves eleccions. Per cert, si es fa cas escrupolós del que diu el full de ruta (i la declaració del 9-N), s'hauria de declarar la independència -i això no ho va dir Rovira, però la consulta del document no deixa dubtes- com qui diu per sant Valentí (un mes després de la formació del Govern), perquè si no, el calendari no quadra.
Tot això va passar el dia que es va saber que Puigdemont i Junqueras mantindran cada dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, una trobada per coordinar-se i desfer malentesos com el del full de ruta, per exemple. En la reunió inaugural, però, no s'ha abordat el tema. Les dues forces insisteixen a no voler fer llenya. "Segur que ho debatran", apunta una font pròxima a la parella dirigent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada