Els noms del govern són els següents:
President: Carles Puigdemont (Twitter) té cinquanta-quatre anys i és fill d’Amer (Selva). És periodista de professió i va cursar estudis de filologia catalana al Col·legi Universitari de Girona. Va treballar al diari el Punt, fou director de l’Agència Catalana de Notícies i director general del periòdic Catalonia Today. Va entrar en política quan va afiliar-se a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Començà l’activitat política el 2006, quan esdevingué diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya. Va revalidar aquesta funció el 2010, el 2012 i el 2015. A les eleccions del 27-S va ocupar la tercera posició de la llista de Junts pel Sí de Girona, darrere de Lluís Llach i Anna Caula. Anteriorment, havia estat director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004).
Vice-president i conseller d’Economia: Oriol Junqueras (Barcelona, 1969) és president d’ERC des del 2011, i des d’aquell mateix any fins al 23 de desembre proppassat fou batlle de Sant Vicenç dels Horts. Arriba al govern de la Generalitat com a president i controlant l’àrea que tindrà l’encàrrec d’enllestir la hisenda pròpia.
Consellera de Presidència i portaveu: Neus Munté (Barcelona, 1970). Encapçala una de les tres grans àrees del govern, l’àrea social, que inclou l’Estat del Benestar i coordinarà els departaments de Salut, Ensenyament i Cultura. Munté va tenir un paper rellevant al final de l’última legislatura, quan ja va assumir la tasca de portaveu de l’executiu en substitució de Francesc Homs i fou vice-presidenta arran de la sortida de Joana Ortega. El seu nom va sonar com a possible candidata alternativa a Mas a la presidència de la Generalitat durant la negociació entre Junts pel Sí i la CUP.
Conseller d’Afers Exteriors: Raül Romeva (Madrid, 1971). El seu càrrec era un dels més clars: dirigirà la tercera gran àrea de govern, la d’afers exteriors, institucionals i transparència. Fou el cap de llista de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, després d’uns mesos implicat en la campanya Ara és l’hora. Fou eurodiputat d’ICV entre el 2004 i el 2014, i va abandonar la formació el 2015.
Conseller d’Empresa i Coneixement: Jordi Baiget (Balaguer, 1963). És economista. Fins ara ocupava la secretaria de Govern. Hi va entrar el 2012, en substitució de Germà Gordó i en la última legislatura ha estat un dels homes de confiança d’Artur Mas. Tant és així que el partit li va confiar ser un dels responsables del programa electoral de CiU a les eleccions del 2012. Militant de CDC des del 1996 i membre del Comitè Executiu Nacional des del 2008, Baiget ha ocupat diferents carrecs dins de la formació convergent.
Consellera de Treball, Afers Socials i Família. Dolors Bassa (Torroella de Montgrí, 1959) és mestra i psicopedagoga, política i activista sindical vinculada a moviments progressistes. Fou regidora de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per Esquerra Republicana de Catalunya entre el 2007 i el 2015.
Consellera d’Agricultura: Meritxell Serret (Vallfogona de Balaguer, 1975). Fins ara havia estat coordinadora d’incidència política de l’ANC i va ser regidora d’ERC a l’ajuntament de Vallfogona de Balaguer (Noguera). Ha tingut vinculació amb el món ramader, ja que va formar part de la coordinació d’Unió de pagesos i de Provedella, un organisme creat per la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de representar la major part de productors de carn de vedella del Principat.
Conseller de Territori i Sostenibilitat: Josep Rull (Terrassa, 1968). Coordinador general de CDC, ocupa una àrea del govern a la qual ha dedicat molts anys de la seva activitat política. Rull fou cap de l’oposició a l’ajuntament de Terrassa, on va tenir a tocar la batllia.
Conseller de Salut: Toni Comín (Barcelona, 1971). Va ser diputat pel PSC durant dues legislatures i posteriorment es va donar de baixa. És fundador de l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat i el 27-S va concórrer a les eleccions del 27-S a les llistes de Junts pel Sí com a independent. ERC, l’ha proposat per ocupar una de les carteres més conflictives de l’última legislatura, la de Sanitat. El seu pare, Alfons Carles Comín, fou un il·lustre polític català del PSUC.
Consellera d’Ensenyament: Meritxell Ruiz (Reus, 1978). Actualment és directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, organisme dependent del departament pilotat per Irene Rigau. Va ser diputada al Parlament entre el 2006 i el 2010 per Unió Democràtica. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses, anteriorment va exercir com a assessora de Serveis Financers especialitzada en el segment d’empreses de La Caixa.
Conseller de Cultura: Santi Vila (Granollers, 1973). Fou conseller de Territori en l’anterior legislatura. Fou batlle de Figueres entre el 2007 i el 2012. Com a batlle va tenir una relació de col·laboració amb Puigdemont quan aquest era batlle de Girona.
Conseller d’Interior: Jordi Jané (L’Arboç, 1963), advocat. Va entrar a CDC a partir de la seva militància a la Joventut Nacionalista de Catalunya. Gran part de la seva carrera política ha passat pel congrés dels diputats espanyol, on ha estat assessor jurídic, diputat per Tarragona i portaveu de CDC. El mes de juny passat, amb la remodelació del govern arran de la sortida dels consellers d’Unió, Jané es va fer càrrec de la cartera d’Interior.
Consellera de Governació: Meritxell Borràs (L’Hospitalet de Llobregat, 1964). És llicenciada en farmàcia. Fou presidenta i fundadora de la JNC el 1981 a L’Hospitalet de Llobregat, d’on fou regidora i portaveu del grup municipal de CiU. Entomarà la conselleria que gestiona el cos de funcionaris en un moment en què l’estat espanyol els posarà en el punt de mira.
Conseller de Justícia: Carles Mundó (Vic, 1976) és llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Dret Urbanístic (IDEC-UPF). És advocat i va ser cap de gabinet del Departament d’Educació i de Cultura durant el tripartit i va ser secretari de Mitjans de Comunicació. També ha estat president de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Actualment era responsable de l’àrea de Dret Civil de la firma Bufet Vallbé, de Barcelona. I és un dels impulsors de Drets, una associació de professionals del món del dret contra els atacs a Catalunya en forma d’odi i insults.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada