dimarts, 29 de novembre del 2016

La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar

La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar

La revista afirmava que la ciència havia superat indemne la crisi a Catalunya

El Govern i el mateix president van difondre en les xarxes socials el reportatge patrocinat



La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar
PETER MACDIARMID

MICHELE CATANZARO / BARCELONA
Dilluns, 28 de novembre del 2016 - 19:42 CET
EL PERIODICO                                           
La ciència catalana ha superat indemne la crisi, segons la prestigiosa revista Nature: diversos mitjans catalans (com TV-3) i destacats polítics en els seus comptes de Twitter (inclòs Carles Puigdemont) van repetir la informació el cap de setmana. El que cap va explicar és que el document de la revista que contenia aquest missatge era un reportatge realitzat en col·laboració amb Biocat, entitat de la Generalitat que impulsa les ciències de la vida.
Al setembre, Biocat va difondre una convocatòria per oferir a diversos centres de recerca catalans la possibilitat de cofinançar un suplement especial sobre Catalunya. La convocatòria anunciava «articles promocionals i anuncis de les universitats, institucions científiques i empreses privades que vulguin donar-se a conèixer», encara que aclaria que «la gestió de l’especial correspon exclusivament a la revista.» Els preus dels anuncis oscil·laven entre 3.000 i 20.000 euros, segons l’espai.
‘AGUANTAR EL XÀFEC’ / El resultat va ser el text publicat dimecres passat, titulat Aguantar el xàfec, amb el subtítol: «Catalunya ha capejat la crisi financera que ha afectat Espanya i ha mantingut els seus indicadors de recerca en sorprenent bona forma. ¿Com ho ha fet?» Fonts de Biocat asseguren, no obstant, que la iniciativa va ser una proposta desenvolupada independentment per Nature i que Biocat només va contribuir a difondre-la, per la qual cosa va obtenir una mitja pàgina d’anuncis gratuïta. «Fa molt que vam decidir no pagar ni directament ni indirectament perquè les notícies de la nostra ciència surtin en els mitjans. [...] Difondre la ciència és fonamental, pagar per tenir una visió millor no», afirma el director d’un institut d’investigació català.
Nature no fa misteri del component publicitari dels suplements de tipo spotlight al qual pertany el reportatge. No obstant, la publicació va desencadenar entre diversos mitjans catalans una onada d’entusiasme per l’interès de la revista per Catalunya. Cap va detallar el component pecuniari de tal interès.
Divendres, TV-3 va dedicar un reportatge a la notícia de la qual, entre altres, es va fer ressò la Generalitat a través del Twitter de la Direcció General de Recerca: «La investigació catalana, protagonista d’un monogràfic de la prestigiosa revista científica @NatureNews». En el reportatge, diverses fonts fan declaracions (a més del director de Biocat, l’exconseller d’Economia Andreu Mas Colell i l’exsecretari de recerca Josep Martorell. Tots dos treballen ara en centres de recerca de la Generalitat).
El reportatge de Nature es va difondre en les xarxes, incloent-hi el compte del president: «Una manera d’explicar raons de voler tenir un Estat propi: poder contribuir més i millor al progrés de la humanitat a través de la ciència».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada