dijous, 10 de novembre del 2016

Trobades les restes del vaixell romà més ben conservat de Catalunya

arqueologia subaquàtica

Trobades les restes del vaixell romà més ben conservat de Catalunya

El vaixell, del segle I, s'ha localitzat a prop de les illes Formigues, en aigües del Baix Empordà


  • Trobades les restes del vaixell romà més ben conservat de Catalunya
  • Trobades restes del vaixell romà més ben conservat de Catalunya

JOFRE SÁEZ / GIRONA
Dimecres, 9 de novembre del 2016 - 20:39 CET
EL PERIODICO                                           
La Costa Brava atresora una de les grans joies arqueològiques subaquàtiques del Mediterrani. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha informat de la troballa de les restes d’un vaixell romà del segle I davant de les illes Formigues, en aigües del Baix Empordà, a uns 40 metres de profunditat i totalment cobert de sorra. És la troballa més important d’aquesta època imperial i el «millor exemple» d’aquest tipus de navilis a Catalunya. Només se n’han catalogat quatre més d’aquestes característiques a tot el Mediterrani.



L’exploració, que es va realitzar durant l’octubre passat, ha permès detectar un total de 37 àmfores en només dos metres quadrats. I segons el responsable del CASC, Gustau Vivar, s’intueix que hi ha 15 metres més de buc on és molt probable que hi hagi més àmfores, col·locades unes a sobre de les altres, formant un «gran puzle» de peces. «Aquest tipus d’embarcació, que probablement venia de la Bètica (Andalusia), transportava entre 1.000 i 2.000 àmfores, però fins que no iniciem les excavacions no podrem parlar amb més exactitud», va explicar Vivar.
 
En les immersions s’ha constatat que les àmfores, amb taps de suro i ceràmica, estan intactes i conserven el garum que transportaven (un condiment que es preparava posant a macerar en salmorra i amb diversos líquids els intestins, el fetge i altres vísceres de certs peixos). «Les vam destapar sota el mar i vam veure que estaven bé així que en podrem estudiar el contingut sense cap alteració anterior», va explicar el responsable del CASC.
 
«Són vaixells molt grans que s’utilitzaven per transportar grans càrregues de material. A Catalunya no n’havíem trobat cap d’igual fins ara. Tots eren d’èpoques posteriors i quan el treballem podrem saber d’on venia. El garum ens diu que era d’origen bètic, però això no vol dir que no vingués de més enllà», ha detallat Vivar.
 
S’està preparant un grup de 20 submarinistes per iniciar les excavacions. Hi treballaran tres o quatre equips que faran immersions de mitja hora de durada dues vegades al dia. I, si tot va segons el calendari previst, ja s’iniciaran els treballs l’estiu que ve pel perill que pot suposar l’espoli d’aquesta troballa. «Encara no hem començat a excavar i, per tant, no hem vist res, però estem segurs que ens donarà moltes alegries», afirma Vivar.
 
El descobriment de l’embarcació s’ha fet en una «zona molt rica» en jaciments. Els investigadors del CASC han trobat més restes de vaixells, però de moment prefereixen mantenir-los en secret pel risc d’espoli.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada