dilluns, 1 d’abril del 2019

Així es pot esbrinar si Baena era Tácito a Twitter


TECNOLOGIA

Així es pot esbrinar si Baena era Tácito a Twitter

  • Només un jutge pot ordenar que es facin unes comprovacions senzilles
Aquest dimarts, durant el judici de l’1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, cap de la investigació policial de l’1-O, va declarar que no era propietari ni gestionava el compte antiindependentista de Twitter conegut com a Tácito (usuari @nmaquivelo1984).
D’altra banda, el periodista i exdirector de Público.es Carlos Enrique Bayo va assegurar al Versió RAC1 que Baena estava incorrent en el delicte de fals testimoni , ja que ell tenia la prova que el guàrdia civil sí que era el famós Tácito.


El audio que prueba que el jefe policial que investigó el 'procés' miente ante el tribunal: así reconoció a 'Público' su doble identidad http://www.publico.es/politica/juicio-proces-audio-prueba-jefe-policial-investigo-1-miente-tribunal-proces-reconocio-publico-doble-identidad.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=web 
2.295 personas están hablando de esto

Aquest dimecres hem sabut que els advocats dels investigats d’ERC pel procés al jutjat número 13 han presentat una petició de prova per esbrinar qui és Tácito. Volen demanar a Twitter i a Facebook que identifiqui les adreces IP des de la qual es van fer aquelles publicacions.
Es pot comprovar, tècnicament?
Tècnicament és possible saber qui va fer les piulades antiindependentistes des del pseudònim a Twitter, gràcies al control que les grans plataformes d’internet exerceixen sobre els usuaris. Com us vam explicar fa uns dies, ho registren i emmagatzemen tot .
Per poder saber si va ser ell qui va enviar les piulades, cal encreuar diverses dades, que haurien de coincidir.
La informació que no veiem dels tuits
Cada piulada de Twitter inclou dins el codi diverses informacions invisibles que, mirant-ne el codi font, es poden saber. Entre aquestes dades ocultes hi ha la localització des d’on s’ha fet la piulada i la informació del perfil de l’usuari, entre d’altres. Però, a banda, els sistemes de registre de les xarxes socials conserven informació tècnica de la piulada, com per exemple l’adreça IP (l’identificador de la connexió, semblant a les matrícules dels cotxes), des de la qual es va fer la publicació.
Es poden saber dades d'una piulada, encara que no es mostrin públicament. En aquest cas, la localització.
Es poden saber dades d'una piulada, encara que no es mostrin públicament. En aquest cas, la localització.
Quines dades cal confrontar?
A través de l’operador de telefonia mòbil, es pot esbrinar quina adreça IP tenia Baena en el moment exacte en què es van llançar les piulades. Si aquesta IP coincideix amb la del tuit, la identitat ja estarà comprovada. L’adreça IP és una dada molt fàcil de confirmar. Ara mateix, la teva és aquesta.
En cas que l’autor de la piulada hagi pres la precaució de connectar-se des d’un ordinador, es pot saber, mitjançant l’adreça IP, de quin ordinador es tractava. També es pot comprovar, per requeriment judicial, si Baena tenia alguna sessió oberta amb Google, amb Twitter o amb Facebook aquell dia, a aquella hora, en aquell ordinador.
Seria més complicat (però no impossible), si l’autor de les piulades emmascarés la seva IP real a través d’una aplicació VPN, que fa passar la connexió per un túnel encriptat i atorga una IP d’un altre país. Però aquestes pràctiques són més pròpies d’experts en informàtica i tecnologia.
Twitter en cedirà les dades?
Malgrat la protecció que estableix la llei orgànica de protecció de dades, si hi ha un requeriment judicial totes les plataformes estarien obligades a cedir les dades demanades, sempre que aquesta informació sigui imprescindible per al desenvolupament de la investigació.
Per tant, si el jutge que ha de resoldre la petició dels investigats d’Esquerra autoritza la identificació de l’usuari @nmaquivelo1984, és molt probable que les multinacionals d’internet i els operadors mòbils hi col·laborin i s’acabi sabent la identitat del famós Tácito.
En paral·lel, com explicàvem a la peça que hem esmentat abans , Google emmagatzema registres de tots els moviments que es fan des del telèfon mòbil, incloent-hi quines aplicacions es fan servir, a quines hores, i quina IP es té en tot moment. Un jutge podria demanar la inspecció d’un telèfon mòbil o demanar a Google que li faciliti aquestes dades.
De tota manera, tot hauria estat més fàcil si la sala del Suprem hagués autoritzat la compareixença com a testimoni de Carlos Enrique Bayo i s’hagués acceptat com a prova la trucada a Baena en què reconeix la seva identitat.

Notícies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada