FERNÁNDEZGATE
País > Principat
De Alfonso, destituït per una majoria gairebé unànime del parlament
Tan sols el PP ha defensat l'actuació del director de l'Oficina Antifrau i el ministre d'Interior espanyol
Per: Redacció
29.06.2016 12:26
Vilaweb
El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha estat el primer d’intervenir en el debat sobre la revocació del nomenament de Daniel de Alfonso al capdavant de l’Oficina Antifrau de Catalunya per l’escàndol de les converses i maquinacions polítiques contra l’independentisme amb el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz. Carrizosa ha estat molt contundent contra l’actuació de De Alfonso en aquest cas. L’ha acusat d’haver fer servir el seu càrrec per cooperar amb un ministre amb finalitats polítiques. També ha criticat Fernández Díaz que, segons el diputat de Ciutadans, ja hauria d’haver dimitit. Carrizosa també ha dit que determinats partits es presenten ara com a víctimes com si no tinguessin casos de corrupció, en referència a Convergència.
A continuació, ha intervingut Ferran Pedret, del Partit dels Socialistes, que ha explicat quines han estat les irregularitats de De Alfonso. També ha estat molt contundent amb l’actuació de Fernàndez Díaz. I ha explicat que donaran suport a la revocació del nomenament del director de l’Oficina Antifrau, contra qui ja han presentat una querella per les difamacions de De Alfonso contra el seu partit.
Lluís Rabell, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, ha estat el tercer d’intervenir i ha titllat tot l’afer d’escàndol ministerial que ‘en qualsevol país democràtic hauria fet caure governs sencers’. Rabell ha carregat contra l’escàndol i l’actuació del ministre espanyol. Però Rabell també ha demanat interrogar-se sobre com es fan els nomenaments i els ‘càstings’, així com les medalles que es donen des del Departament d’Interior (referència a la que va rebre Daniel de Alfonso fa pocs mesos).
Santi Rodríguez, del Partit Popular, ha estat l’únic portaveu d’un grup que ha defensat l’actuació de De Alfonso i, de fet, ha fet servir els set minuts d’intervenció per a escampar dubtes sobre les possibles converses que hagi pogut tenir el director de l’Oficina Antifrau amb dirigents d’altres partits. Rodríguez ha preferit parlar sobre l’origen i les finalitats de l’enregistrament de les converses amb el ministre Fernández Díaz i la filtració als mitjans. Ha titllat d’escàndol polític ‘la gravació il·legal d’una conversa al despatx del ministre de l’Interior’. Ha preguntat: ‘A qui l’interessaven les reunions del ministre? El que s’està fent aquí es confirmar una sentència que alguns ja tenien escrita de fa temps.’ El diputat del PP ha dit que havien demanat l’agenda de De Alfonso per saber amb qui s’havia reunit.
A continuació, Benet Salellas, diputat de la CUP, ha volgut recordar al PP que ‘no existeix una oficina similar a l’estat espanyol’ i ha dit que potser era perquè ningú gosés destapar els casos en què està implicat el partit del govern. Ha demanat que s’actués amb el principi de la ‘triple R: reconeixement, reparació i no repetició del que ha passat amb De Alfonso’. I ha emanat que es fes una investigació ‘autèntica’ i ha dit que hauria fet falta la intervenció de la policia ‘per a protegir les fonts i així depurar les responsabilitats’. Salellas ha dit que la millor manera de reparar l’Oficina Antifrau és dignificar-la i dotar-la de més fons. Aixó com demostrar que aquesta oficina treballa i té sentit. També ha demanat que el govern proposés un nom per a substituir De Alfonso ràpidament perquè ‘la directora adjunta no ostenti el càrrec’. Salellas ha acabat dient que ‘De Alfonso és pura claveguera’ i que ‘se l’ha de depurar perquè no torni a exercici de jutge’. ‘Tornar-lo a veure en un jutjat de Barcelona seria un frau’, ha reblat.
Marta Rovira ha intervingut en nom del grup de Junts pel Sí en el ple i ha ennumerat els motius del cessament: desviació de poder; fer ús partidista i particular del càrrec; perseguir i destruir determinats plantejaments polítics; actuar contra l’interès general; manca d’objectivitat; actuar per conveniència política; manca d’independència; vulneració del principi de confidencialitat i revelació de secrets; filtracions, contactes amb fiscals i periodistes…
Rovira ha dit que ‘no s’han produït reunions per perseguir la corrupció sinó per conspirar’. ‘Aquí no estem fent un judici penal. Nosaltres estem estudiant si s’han produït delictes on pertoca que no és el parlament’, ha afegit. ‘No fem judicis penals, no venim decidir si les gravacions són il·legals’, ha dit en resposta a la intervenció del diputat del PP. Rovira ha acabat dient que ‘el problema és tenir un ministre que utilitza una oficina per fer corrupció política’. I ha acabat preguntat: ‘Per què en volen ser còmplices el PP, PSOE i Ciutadans d’això? Ho fan a la mesa del congrés impedint que Fernández Díaz comparegui per donar explicacions.’
Aquesta última intervenció ha provocat grans protestes dels diputats socialistes i de Ciutadans, que han demanat la paraula per al·lusions. S’han defensat dient que la mesa va aplicar el reglament del congrés i que no estan pas en contra d’una compareixença del ministre de l’Interior per a donar explicacions. Rovira, en una breu intervenció final, ha dit que l’escàndol era prou gran per fer cabre la compareixença en la interpretació del reglament del congrés, però que estava satisfeta de saber que hi haurà la majoria suficient al congrés per demanar la compareixença més endavant.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)
X
Funcionalitat només per a subscriptors
Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada