dijous, 23 de juny del 2016

Els catalans menjaran més d'un milió i mig de coques de Sant Joan

Dijous 23 de juny de 2016

SANT JOAN

La coca de full de pinyons és una de les preferides | Juanma Peláez

Els catalans menjaran més d'un milió i mig de coques de Sant Joan

Reportatge fotogràfic de l'obrador Valero, de Sabadell

La de full de llardons és la preferida, juntament amb la de brioix de crema

Interior alerta de problemes de trànsit a les carreteres catalanes per la revetlla

, Sabadell | 23/06/2016 a les 11:54h
Segons dades del Gremi de Pastissers de Barcelona, els catalans menjarem aquest any unes 1.630.000 coques artesanes, xifra que suposa un increment d’un 2% respecte Sant Joan de 2015. A l’àrea de Barcelona se’n vendran la majoria, unes 920.000.

Pel que fa a preus, cada establiment en posa els seus, però les xifres ronden entre els 16 euros i els 35 euros de mitjana, en funció de la mida i els ingredients. De fet, elements com els pinyons, si són de qualitat, incrementen el preu.

"Si són pinyons de Castella encareixen el preu final, cosa que no passa si els pinyons vénen de la Xina, que són més barats i menys gustosos”, explica Corsellas, de la panificadora Valero, de Sabadell. El preu d’aquest producte varia fins al punt que el primer tipus té un cost de 38 euros el quilo, mentre que el segon baixa fins els 20 euros el quilo.
 
Preparació de la massa. Foto: Juanma Peláez

Tot i que se celebra en menor intensitat, a Sant Joan el seguiran altres festivitats com la revetlla de Sant Pere, el 28 de juny, que permetrà seguir gaudint d’aquests suculents dolços durant tot el que queda de més i ben entrat el proper mes de juliol.

Un obrador artesà

La panificadora sabadellenca Valero fa dies que s’ha posat mans a la feina, i preveu fer en els tres dies previs a la revetlla ni més ni menys que 10.015 coques. “Intentem dedicar tots els recursos personals possibles a fer coques, i fins i tot contractem gent de fora per cobrir la diada”, explica Modest Corsellas, gerent de Valero.
 
La coca de brioix amb fruita també és molt demandada Foto: Juanma Peláez

Per aquest motiu, es deixa temporalment de fer altres tasques menys prioritàries, amb l’objectiu de centrar tots els seus esforços en la jornada. Tota l’activitat d’elaboració de les coques es concentra en l’obrador artesà que la firma té al carrer Cabanyes.

Les coques preferides pels sabadellencs són, segons Corsellas, les de full de llardons, seguides de les de brioix de crema. A la llista s’hi sumen altres clàssics, com ho son les de brioix amb fruites, les de full amb pinyons o les de full farcit de crema.
 
Coca de brioix farcida de nata Foto: Juanma Peláez
 
La coca de full de pinyons és una de les preferides. Foto: Juanma Peláez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada