dilluns, 29 de febrer del 2016

Lánzate a la aventura en el Harmony of the Seas

Unió de Pagesos s’imposa amb un 56,77% a les eleccions agràries al Principat

Unió de Pagesos s’imposa amb un 56,77% a les eleccions agràries al Principat

La participació ha estat del 53,98%

foto_956129O
La candidatura d’Unió de Pagesos s’ha imposat per un 56,77% a les eleccions agràries a Catalunya. JARC ha aconseguit un 27,60% i, per darrere, Asaja es queda sense representació perquè no ha superat el llindar del 15%, amb un 12,73% de vots. A més, hi ha hagut un 2,28% de vots en blanc.
Són els resultats que ha fet públics la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que ha explicat que el govern iniciarà un ‘diàleg constant’ amb el sector productor d’acord amb els resultats dels comicis per millorar la pagesia i aconseguir que tingui més prestigi i sigui reconeguda internacionalment. A causa d’un incident a Figueres que ha obligat a suspendre la votació, aquests resultats són provisionals fins dimarts quan es repetiran les votacions en aquell municipi.

La Universitat Masaryk de Brno oferirà un grau universitari en llengua i literatura catalana

Campus Universitat Masaryk
La Universitat Masaryk de Brno, a la República Txeca, inaugurarà dijous el grau en llengua i literatura catalanes. Els estudis tenen un màxim de 180 crèdits ECTS i no tan sols es poden cursar com un grau, sinó també com a itinerari d’especialització. El programa ha tingut una bona acollida i ja hi ha un centenar d’estudiants preinscrits. D’aquests, se n’han seleccionats trenta per mitjà d’una prova d’accés. Per impartir el grau s’ha ampliat el nombre de docents fins a tres. El programa del grau inclou assignatures de llengua de diversos nivells i especialitats, a més d’algunes de contingut cultural, com ara literatura catalana contemporània, cinematografia catalana o literatura rural.
A la Universitat de Brno, s’hi fan estudis catalans des de l’any 1999, amb el suport de l’Institut Ramon Llull des del curs 2003-2004. A la República Txeca hi ha dues universitats més que ofereixen estudis catalans als plans d’estudis: la Universitat Carolina de Praga i la d’Olomouc.
L’acte d’inauguració del nou grau a la Universitat de Brno es va fer dijous, amb la conferència ‘Catalunya i Moràvia: episodis d’història sociolingüística comparada’, a càrrec d’Albert Branchadell, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El PSOE, més a la dreta que mai, per Vicent Partal

Sánchez i Rivera, a l'acte de signatura de l'acord PSOE-C's.
Sánchez i Rivera, a l'acte de signatura de l'acord PSOE-C's.
 
Aquesta setmana Pedro Sánchez provarà de ser investit president del govern espanyol. Ho farà amb l’ajut d’Albert Rivera, en una aliança entre el PSOE i Ciutadans que situa el partit del vell Pablo Iglesias més a la dreta que no ha estat mai. Els dos partits han signat una cosa que diuen que és un pacte per a fer un govern, malgrat que l’aritmètica parlamentària ho nega. Però, siga com siga, en virtut d’aquest pacte el PSOE s’ha desplaçat ideològicament a la dreta, tant com no havia estat mai d’ençà de la restauració dels anys setanta.
Evidentment, és el PSOE que ha escollit de situar-se en aquest punt. Tenia opcions per a intentar alternatives i, per tant, al final només el PSOE és responsable d’haver-se aliat amb Ciutadans, acceptant el programa que ha signat. El candidat a primer ministre sembla entusiasmat, però el seu partit més aviat sembla resignat, tal com es va veure a la votació d’aquest cap de setmana. El 79% dels qui van participar en la consulta van votar-hi a favor, però amb una participació del 51,7% del cens –catorze punts menys que a les primàries del partit de fa dos anys. Aquestes xifres, doncs, ens diuen que els militants socialistes han donat suport a la decisió de Pedro Sánchez són un 40%. No n’hi ha pas per a saltar d’alegria…
I encara menys si tot indica que la investidura d’aquest hipotètic govern del PSOE i Ciutadans serà impossible. No tenen els vots de ningú més i no crec que això canvie aquesta setmana. Amb la qual cosa la pregunta és inevitable: què hi guanya el PSOE fent aquesta transformació històrica de la seua percepció política? L’única explicació que se m’acut és que deu ser allà, a la dreta, on se senten còmodes els actuals gestors del que un dia va ser el partit de l’esquerra espanyola. No?

diumenge, 28 de febrer del 2016

Chip Chap serà la plataforma d’ús per a la moneda digital catalana, l’eurocat

Una imatge de la presentació al Mobile World Congress
Una imatge de la presentació al Mobile World Congress
L’aplicació Chip Chap interconnecta plataformes bancàries tradicionals amb les monedes virtuals com la catalana eurocat, en fase de desenvolupament. L’aplicació servirà per a fer la conversió a euros i treure diners en efectiu als caixers de la banca tradicional. Aquests diners faran servir una adaptació de Chip Chap, que no tindrà comissions i servirà per a fer transaccions segures i transferències bancàries.
Dins el congrés de mòbils de Barcelona, ahir membres de Chip Chap  es van trobar amb Jordi Alcaraz, cofundador de Bitchain. ‘El bitcoin –va dir Alcaraz– és la moneda que representa el canvi o la liberalització dels sistemes actuals. És la primera vegada a la història que apareix una moneda única al món amb el mateix valor i que al final les persones poden utilitzar d’una manera molt més fàcil sense l’intermediari que controla aquesta moneda.’
Alcaraz va assenyalar que el moneder digital té un gran èxit als Estats Units, on compten amb més de 300.000 comerços que ja accepten aquest mètode de pagament. Tanmateix, vuit bitcoins de cada deu es mouen a la Xina.
Tot i això, segons Álvaro Guijón,  el CEO de Chip-Chap, ara és el moment de la transició i  encara hi ha molta gent que no està preparada per a aquest salt. ‘Per això –va afegir– ara connectem els mitjans tradicionals i els alternatius. Els usuaris han de ser els propietaris de la seva economia.’

dissabte, 27 de febrer del 2016

Andrea Levy: "Catalunya no serà independent mai, mai"

SABEU ALLÒ DE LA BIGA I LA PALLA A L'ULL ....!!!
acte amb militants a canàries

Andrea Levy: "Catalunya no serà independent mai, mai"

"No podem permetre lliçons dels que tenen molts casos de corrupció a les seves files", sosté la vicesecretària del PP en un acte a Fuerteventura


EL PERIÓDICO / BARCELONA
Divendres, 26 de febrer del 2016 - 18:40 CET
Andrea Levy, vicesecretària d'estudis i programes del PP i diputada al Parlament pel grup popular, s'ha expressat aquest divendres amb total contundència respecte del debat sobiranista. "Catalunya no serà independent mai, mai", ha sentenciat durant una visita a Fuerteventura. La dirigent del PPC, en atenció als mitjans de comunicació i en actes amb militants del partit, ha volgut subratllar que el seu partit "apostarà per la unitat d'Espanya des del Govern i des de l'oposició".
En una entrevista a Onda Fuerteventura, Levy també ha llançat un dard al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que al seu perfil de Twittter es qualifica de "Minister of Foreign Affairs, Institutional Relations & Transparency, Catalan Government", i ha dit que "un no pot voler ser allò que no és. No poden anar pel món dient que són ministres de Catalunya". També ha denunciat que des del Govern de la Generalitat s'estiguin "destinant fons per a la creació d'estructures d'Estat".

LA CORRUPCIÓ

Preguntada pels escàndols que esquitxen el seu partit, Levy ha sigut molt directa contra altres partits. "No podem permetre lliçons dels que tenen molts casos de corrupció a les seves files", ha subratllat. També ha aprofitat per atacar els socialistes i acusar-los de fer "política des del sectarisme, com el que va fer aquesta setmana el PSOE a Pontevedra declarant persona no grata Mariano Rajoy".

Les nevades han arribat a Catalunya per les comarques de Lleida i Tarragona

Les nevades han arribat a Catalunya per les comarques de Lleida i Tarragona

Les nevades han arribat a Catalunya per les comarques de Lleida i Tarragona

EL PERIÓDICO / BARCELONA

La cota de neu s'ha situat en alguns punts per sota de la cota de 300 metres

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dissabte, 27 de febrer del 2016 - 12:43 CET
Les nevades han arribat aquesta matinada a Catalunya a les comarques de Lleida i Tarragona. La cota de neu s'ha situat en alguns punts per sota dels 300 metres, com al Pla de Lleida, més baixa de la inicialment prevista. Fins a les dotze del migdia, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 132 trucades per les nevades, la majoria relacionades amb incidències de trànsit.
Al Pirineu i el Prepirineu, ha nevat per sobre dels 600 metres en localitats com Capdella (a la Vall Fosca), Arbeca (Garrigues), situada a 330 metres, Cervera (Segarra), a 550 metres, i Tàrrega (Urgell), a 370 metres. A Puigcerdà, a 1.200 metres, queia aiguaneu. 
La neu també ha deixat un gruixut mantell a les comarques tarragonines de la Conca de Barberà i el Baix Camp, com els 10 centímetres de Prades, Belltall i Poblet.
Joan Delort, director de Protecció Civil de la Generalitat, ha declarat aquest matí a l'emissora RAC1 que l'episodi de neu “s'ha avançat i hem d'extremar les mesures de precaució”. L'alerta Neucat segueix vigent.
Les carreteres afectades per les nevades han sigut nombroses, sobretot per la necessitat d'usar cadenes, entre les quals han destacat la C-462, on eren obligatòries les cadenes en 51 quilòmetres, entre la Coma i la Pedra (Solsonès) i Alàs i Cerc (Alt Urgell), i des del Pla de Santamaria i Alfés hi ha 88 quilòmetres afectats pel gel i la neu a la calçada de l'AP-2. Altres punts afectats per l'ús de cadenes han sigut Castellar de n’Hug, a la BV-4031, durant 14 quilòmetres; la C-12, a Àger, durant nou quilòmetres; Isona i la Conca Dellà, 12 quilòmetres amb cadenes a la C-1412b; Vaquèira, 20 km a la C-29, els mateixos que a la L-500, a la Vall de Boí.
TEMES

Rajoy autoritza Extremadura, la Rioja, Castella i Lleó, Múrcia i Madrid a endeutar-se

TOTS SON IGUALS, PERÒ UNS MÉS IGUALS QUE ELS ALTRES...!!!

Rajoy autoritza Extremadura, la Rioja, Castella i Lleó, Múrcia i Madrid a endeutar-se

Totes van incomplir l'objectiu d'estabilitat pressupostària

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.   |   Europa Press
El Consell de Ministres espanyol ha autoritzat a les comunitats autònomes d'Extremadura, la Rioja, Castella i Lleó, Múrcia i Madrid a formalitzar sengles operacions de deute, que havien de tenir el vistiplau de l'executiu en tractar-se de governs que no van complir els objectius d'estabilitat, deute públic o regla de despesa. Totes aquestes comunitats van incomplir l'objectiu d'estabilitat pressupostària. A més, la Rioja i Castella i Lleó van incomplir l'objectiu de deute, i Extremadura i Madrid, la regla de despesa.
La Comunitat Autònoma d'Extremadura ha estat autoritzada a endeutar-se a curt termini per un import màxim de 399,1 milions, per tal de cobrir necessitats transitòries de tresoreria. La Rioja, al seu torn, podrà endeutar-se a curt termini per un import màxim de 150 milions d'euros, per tal de cobrir necessitats transitòries de tresoreria.

La Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia ha estat autoritzada a formalitzar operacions de deute a curt termini per un import màxim de 344 milions, per refinançar pòlisses de crèdit i préstecs amb venciment a curt termini, així com cobrir les seves necessitats transitòries de tresoreria. De la mateixa manera, ha estat autoritzada per formalitzar operacions de deute a llarg termini per un import màxim de 225 milions d'euros, per amortitzar anticipadament operacions de deute a llarg termini i reduir els costos financers, i allargar la vida mitjana de la cartera de deute.

Quant a Madrid, podrà formalitzar operacions de deute a curt termini per un import màxim de 1.321,7 milions, per finançar desfasaments transitoris de tresoreria i venciments d'operacions de deute a curt termini d'ens públics dependents. A més, ha estat autoritzada a formalitzar operacions a llarg termini per un import màxim de 615,2 milions destinats a finançar amortitzacions anticipades de préstecs i per atendre els venciments de deute a llarg termini de 2016 de l'Agència d'Habitatge Social de la Comunitat de Madrid.

La Comunitat Autònoma de Castella i Lleó ha estat autoritzada a formalitzar operacions de deute per un import màxim de 1.866,5 milions. D'aquest import, 1.714,9 milions seran per finançar desfasaments transitoris de tresoreria, les amortitzacions de l'exercici i la devolució de l'anualitat de les liquidacions negatives del sistema de finançament de 2008 i 2009.

Aquestes autoritzacions només es poden emparar operacions formalitzades fins el 31 de desembre de 2016. Totes les operacions que formalitzin les comunitats autònomes queden supeditades al compliment dels objectius de deute públic fixats per a l'any 2016 i han de respectar el principi de prudència financera.

Un sindicat de funcionaris espanyol s'ofereix a vigilar la Generalitat amb el català

Un sindicat de funcionaris espanyol s'ofereix a vigilar la Generalitat amb el català

CSI-F diu que vetllarà perquè es compleixi la sentència del TSJC contra l'ús del català en l'atenció al públic

Imatge del sindicat en una protesta.
Imatge del sindicat en una protesta.
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) s'ha compromès a "vetllar" perquè la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que posa en dubte l'obligatorietat d'usar català en l'atenció al públic es compleixi "fins a l'últim racó" de l'administració, i protegirà els funcionaris de qualsevol tipus de discriminació o pressió.  
En una nota de premsa, el sindicat aplaudeix la decisió judicial i es compromet a estar vigilant per garantir el seu compliment i evitar que cap empleat públic que prefereixi utilitzar el castellà pateixi represàlies per part de l'administració. "Els empleats públics, en l'exercici de la seva tasca, han de donar el millor servei possible als ciutadans i, en conseqüència, s'han d'adreçar a ells en l'idioma que triïn", destaca el president CSI-F Barcelona, Joan Escanilla, que recorda a més que el dret a triar entre llengües oficials i a no patir discriminació lingüística està protegit per la Constitució.

dijous, 25 de febrer del 2016

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot

MWC 2016

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot

El Mobile World Congress tanca aquest dijous una edició marcada per la vaga però amb un nou màxim de participants

Colau assegura que "en cap moment" la GSMA ha qüestionat la continuïtat a Barcelona de la fira

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot
Albert Bertran
Josep Maria Berengueras Josep Maria Berengueras
Dimecres, 24 de febrer del 2016 - 21:27 CET
EL PERIODICO 
El Mobile World Congress (MWC), la fira més gran de telefonia i mobilitat del món, es tancarà avui a Barcelona amb un nou rècord d’assistents, per sobre dels 95.000 que esperava l’organització. Però aquesta onzena edició del congrés a la ciutat no serà recordada solament per aquest rècord de congressistes, sinó també pels problemes de mobilitat [trasllats] derivats de la vaga en el transport públic (TMB), que han irritat l’organització i posat en perill la fins ara excel·lent relació entre la GSMA, organitzadora de la fira, i totes les entitats i institucions locals que fan possible l’MWC.
La GSMA donarà a conèixer avui el balanç final, on revelarà previsiblement un nou rècord d’assistents. Tot apunta a això: segons diverses fonts, la xifra d’inscrits abans de l’inici de la fira era superior a la de l’any passat (hi ha una part que es registra in situ); i tant dilluns com dimarts, malgrat les aturades en el servei de metro i d’autobús, es va superar el nombre de visites al recinte de Gran Via respecte del 2015.
Un altre dels indicadors de l’augment d’assistència han sigut els visitants al congrés de start-ups 4YFN, paral·lel a l’MWC, que va tancar ahir la seva tercera edició amb un rècord de 12.500 assistents, més que els 8.000 de la passada edició i dels 12.000 que hi esperava la Mobile World Capital, organitzadora d’aquesta fira.

ÈXIT CREIXENT

En els expositors també s’ha notat «una activitat més gran, sobretot els dos primers dies», explicaven per exemple a l’estand d’Espanya, que ha acollit unes 60 empreses del sector mobile; i també a Intel, que han notat un «increment de les visites a les demostracions». La impressió als pavellons ha sigut de ple total. «És la de més èxit de les celebrades fins ara», va destacar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va afegir que estava sent «d’èxit en totes les seves jornades» tant per assistents com per contactes.

Les claus

  • Impacte econòmic de 460 milions
    La GSMA preveia que l'impacte econòmic del congrés en l'economia local seria d'uns 460 milions d'euros, rècord fins ara. L'augment d'assistència suposa un increment d'aquest retorn. A més, s'han creat uns 13.000 llocs de treball temporals gràcies a aquesta cita.
  • Entre 7 i 10 milions de negoci
    Les empreses catalanes presents a l'estand de Catalunya del Mobile World Congress generen entre 7 i 10 milions d'euros de negoci durant tot l'any gràcies als contactes fets durant la fira. Aquest any, les firmes presents han mantingut més de 4.500 reunions.
  • Més que tan sols quatre dies
    Encara que el Mobile World Congress dura oficialment de dilluns a dijous, l'impacte en la fira va molt més enllà: les empreses organitzen presentacions tant el dissabte com el diumenge previs, i molts directius aprofiten per passar uns dies a la ciutat un cop acabat el congrés.
Les raons del rècord d’assistència de l’MWC són diverses: és la fira líder del sector de la mobilitat, ja que ha mutat de centrar-se només en el mòbil a obrir el seu focus a altres 'wearables' i dispositius (aquest any la realitat virtual ha tingut un gran protagonisme); i té el suport tant de les grans operadores de telecomunicacions com dels gegants de la tecnologia (excepte un, Apple, que no visita fires). Però si una cosa havia destacat la mateixa GSMA com a raons del creixement d’aquesta fira era la perfecta unió amb la ciutat, les autoritats i les institucions.
Aquest any, no obstant, aquesta unió s’ha esquerdat per la vaga convocada pels treballadors de TMB tant al metro com a l’autobús (en dies alterns), cosa que ha tensat la situació en gran manera. La GSMA va confiar fins a l’últim moment que s’acabaria solucionant el conflicte (hi havia experiència: en els últims cinc anys, en quatre hi havia hagut amenaces de vaga), però al final no ha sigut així. I això ha molestat l’organització, i molt. Tant, que el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, màxim responsable de la fira i cara visible d’aquesta cita, no va assistir a la visita oficial que cada any inaugura la trobada. «Estic molt decebut», va assegurar Hoffman en declaracions a EL PERIÓDICO el mateix dilluns.

ELS EFECTES DE LA VAGA

La vaga va marcar l’inici de la fira. La GSMA va dissenyar i va posar en marxa un pla de transport alternatiu per evitar problemes, i malgrat les aturades al metro, dilluns va ser una jornada relativament normal, segons va assegurar un membre de l’organització a aquest diari. Dimarts, en canvi, la circulació a la plaça d’Espanya va empitjorar (més de la meitat dels assistents fa servir la carretera per arribar a l’MWC).
L’enrabiada de Hoffman podria tenir les seves conseqüències, no en va una de les clàusules del contracte que té la GSMA amb Barcelona fins al 2023 cita expressament que s’ha de garantir la mobilitat. Ahir, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va reiterar que el seu Govern intentarà atraure l’MWC a Madrid.
Però Colau va sortir ràpidament al pas: va replicar que «en cap moment» la GSMA ha qüestionat la continuïtat a Barcelona d’aquesta cita fins a l’any 2023. «No hi ha motius per dir que l’MWC a Barcelona pot perillar, sinó, al contrari, s’ha consolidat», va subratllar l’alcaldessa, que va destacar que la relació amb Hoffman i la direcció de la fira ha sigut «molt fluida». «S’ha mantingut en tot moment el contacte i [Hoffman] ho ha agraït». Ahir, Hoffman es va passejar pel recinte de l’MWC, on va coincidir amb l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i amb el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué.

Jimmy Wales: «La comunitat continua tenint el control»

MWC 2016

Jimmy Wales: «La comunitat continua tenint el control»

El fundador de la Viquipèdia presenta la companyia de telefonia mòbil ètica The People’s Operator al 4YFN, la fira complementària del MWC

El 10% del consum de cada usuari es dóna a campanyes d’ajuda social

Fairphone, l'alternativa mòbil de comerç just

| 24/02/2016 a les 16:24h
Jimmy Wales, fundador de la Viquipèdia | NacióDigital
Què tenen a veure la Viquipèdia i el Mobile World Congresss que se celebra aquests dies a Barcelona? Aquesta és potser la pregunta que es feia bona part dels assistents al 4YFN, la fira complementària al MWC ubicada a Montjuïc. La resposta és un nom, Jimmy Wales.

El fundador de l’enciclopèdia universal ha passat de nou per Barcelona per explicar, en aquesta ocasió, en què consisteix The People’s Operator, una companyia de telefonia mòbil ètica. En aquest cas, la idea no és seva, sinó que ja tenia tres socis al darrere quan ell va acceptar entrar a l’equip directiu. I la notícia d’aquesta unió tampoc és nova, perquè oficialment es va anunciar el juliol del 2014.

Però com passa amb les innovacions d’Internet –i probablement també amb els inicis de la Viquipèdia- a Wales li queden encara molts auditoris per trepitjar fins aconseguir que TPO.com sigui mundialment conegut i compti amb milions d’usuaris.

“La comunitat continua sent la base d’aquest projecte. Ells tenen tot el control”, ha remarcat Jimmy Wales. “Aquest servei és més que tenir disponibilitat per fer trucades, és una xarxa social gratuïta, que permet fer donacions a campanyes d’ONG, amb objectius socials per a protegir el medi ambient o millorar les condicions de vida de milers de persones”.
 
El fundador de la Viquipèdia al 4YFN Foto: NacióDigital


Un 10% per a les bones causes

The People’s Operator (TPO) és un operador de telefonia mòbil virtual que ofereix serveis a Gran Bretanya i els Estats Units (de moment), a través de les companyies Everytihing Everywhere (EE-GB) i Sprint (EUA). Es va estrenar el 2012, com a teleoperador ètic, és a dir, donant als clients l’oportunitat d’aportar un 10% del seu consum de mòbil a causes benèfiques. Actualment, ja compta amb 70 mil subscriptors a Gran Bretanya i 75 mil als EUA. Segons ha explicat Wales, molt aviat arribarà a Europa i a d'altres parts del món.

Al darrere, hi ha la Fundació TPO que es queda amb un 25% del benefici de la companyia, per continuar mantenint el projecte. Wales ha insistit que, tal com passa amb la Viquipèdia, mai no es prestaran a fer campanyes de màrqueting tradicionals. És a dir, que no es veurà TPO en anuncis de televisió, o de premsa comercial. “Confiem plenament en la comunitat, i més que mai estem convençuts que la millor publicitat és la recomanació d’un amic o familiar”.

No és la primera vegada que el Mobile World Congress compta amb la presència de Wales. L’any passat va presentar "Viquipèdia Zero", un projecte que permet accedir a tots els continguts de la Viquipèdia, de forma gratuïta, des de telèfons mòbils, particularment en països amb pocs recursos econòmics.
 
El fundador de la Viquipèdia al 4YFN. Foto: NacióDigital
 
Wales i la seva gran idea

Potser durant els darrers anys a Jimmy Wales se’l començarà a relacionar amb TPO.com, però això no significa que es retiri de la Viquipèdia. De fet, ell conserva el títol de ‘membre vitalici’ i sovint se l’ha sentit dir, en reunions i conferències, que ell “té el tro però que qui governa és la comunitat”.

Pot sorprendre que el personatge que va crear el que ara és la cinquena pàgina web més vista del món, entri a formar part d’una companyia de telefonia mòbil. Però Wales, és abans que res, un home de negocis. Això sí, amb un esperit sempre altruista i amb una forta convicció que ell és només la cara visible d'una gran idea. Es podria haver fet multimilionari, però ha preferit viure únicament de les conferències donava explicant el seu projecte basat en donacions.

La Viquipèdia va néixer fa 15 anys, quan Internet encara era un experiment que molt pocs coneixien. Van ser moltes les crítiques que va rebre Jimmy Wales en aquell moment, argumentant que el coneixement que podrien aportar una comunitat de desconeguts mai seria tan valuós com el dels experts que escrivien a l’Enciclopèdia Britànica o similars. El temps va donar la raó a Wales.

Avui, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, administrada per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre que es manté a base de donacions. Conté més de 37 milions d’articles, és editada per milers de persones distribuïdes per tot el món, en 287 llengües. La Viquipèdia catalana va començar a caminar el 2001, gràcies a una forta comunitat de gent ocupada en fer-la créixer i situar-la en una de les primeres posicions. 

Els Mossos blinden el Mobile World Congress

MWC 2016

Els Mossos blinden el Mobile World Congress

Un total de 2.700 agents, una xifra sense precedents, vetllen per la seguretat del congrés

Per primera vegada organitzen un centre de coordinació al certamen

El dispositiu és el més gran organitzat pels Mossos des del seu desplegament com a policia integral

-Nd | 24/02/2016 a les 19:47h
Els Mossos han desplegat un gran operatiu al MWC | José Manuel Gutiérrez
Els Mossos d'Esquadra han desplegat durant aquesta setmana un dispositiu sense precedents per blindar el Mobile World Congres i la ciutat de Barcelona. Ho va anunciar el conseller de l'Interior Jordi Jané fa una setmana i en va donar alguns detalls l'intendent portaveu del cos, Xavier Porcuna, dilluns abans d'obrir portes. Tot i que ningú vol donar xifres oficials, uns 2.700 agents dels Mossos, el número més alt de totes les edicions d'aquest congrés mundial, vetllen per la seguretat de manera coordinada amb les guàrdies urbanes de Barcelona i l'Hospitalet i agents de seguretat privada. Amb una amenaça terrorista jihadista de 4 sobre 5, la policia de Catalunya, que té competència integral en la seguretat ciutadana i l'ordre públic, és el cos més visible a tota la ciutat i a les zones més freqüentades aquests dies que Barcelona es converteix en la capital mundial del mòbil. Els darrers mesos ja és habitual veure més presència d'agents d'ordre públic pels carrers de la ciutat patrullant amb armes llargues i fent vigilàncies estàtiques en punts neuràlgics de la ciutat com plaça de Catalunya. 

Des del primer dia de congrés que els Mossos d'Esquadra han instal·lat a la seu del MWC un centre de coordinació (CECOR) i una sala de gestió operativa des d'on es gestionen els recursos que la policia de la Generalitat de Catalunya ha destinat a aquest esdeveniment. Al centre de coordinació, que aquest dimarts va ser visitat pel comissari en cap, també hi ha efectius d'altres cossos d'emergència com el SEM. És el primer cop que els Mossos despleguen aquesta sala de comandaments al lloc on es fa el congrés. Fonts de la policia expliquen que és per la importància estratègica que els Mossos d'Esquadra donen a l'operatiu del MWC, tenint en compte que és un aparador de Barcelona i de Catalunya al món. Al mateix recinte s'hi ha instal·lat una comissaria de policia per recollir possibles denúncies i també com a punt d'objectes perduts i l'àrea regional del transport urbà (ARTU) ha incrementat la vigilància a la L9, la línia de metro que connecta la ciutat de Barcelona amb el Mobile i l'Aeroport del Prat.
 
Una agent dels mossos amb arma llarga a l'entorn del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez

També s'ha activat un protocol que permet a la policia –a través de la unitat d'informació-, comprovar les identificacions de les persones que accedeixen al recinte per augmentar-ne la "rigorositat" amb controls a l'interior del recinte. S'ha incrementat el nombre de detectors de metalls i escànners i s'ha restringit l'espai aeri a la zona d'influència del Mobile World Congres amb el control dels helicòpters de la unitat de mitjans aeris dels Mossos d'Esquadra. Aquesta àrea, la zona calenta del Mobile, s'ha ampliat també perimetralment. Els punts d'accés al recinte de l'Hospitalet i de Montjuïc estan fortament vigilats per unitats d'ordre públic com la brigada mòbil (BRIMO), l'àrea de recursos regionals operatius (ARRO) i el grup regional de motos "Guilles" dels Mossos.

A més de la forta presència de furgonetes d'unitats d'ordre públic i de dotacions de seguretat ciutadana, en l'ampli dispositiu dissenyat pels Mossos d'Esquadra també hi participen les unitats de subsòl i la canina de la policia catalana. Cada dia al matí els agents de la unitat de subsòl revisen el clavegueram de la zona del Mobile i en segellen les boques per evitar situacions de perill o possibles intromissions per aquests conductes. També hi ha instal·lades alarmes i sensors que poder alertar de qualsevol intent de violació del recinte des de l'exterior. En la mateixa línia treballa un equip de la canina. Rastregen elements del mobiliari urbà de manera preventiva a la recerca de possibles traces de material explosiu. Totes les unitats d'agents especialitzats com les de subsòl i la canina, com també altres unitats com TEDAX (desactivació d'explosius) o el grup especial d'intervenció (GEI), estan també en alerta per la seva ràpida actuació si són activats des del CECOR del Mobile.
 
Agents dels mossos a l'interior del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez

El dispositiu de seguretat del Mobile és un dels més dimensionats i un dels més importants que ha hagut de dissenyar i liderar la direcció policial dels Mossos d'Esquadra des del seu desplegament com a policia integral ara fa deu anys. Amb part de l'escala de comandaments de les comissaries de Barcelona i l'Hospitalet al recinte firal i amb totes les divisions de la policia de la Generalitat en alerta, s'espera un Mobile tranquil. El risc zero no existeix. Tampoc acabar totalment amb els delictes. Els carteristes també vinguts d'altres punts de l'Estat volen fer l'agost aquesta setmana a Barcelona. A més d'incrementar la presència policial, els Mossos han difós diversos consells de seguretat per ajudar a prevenir possibles furts i robatoris. Els congressistes no els hi fan massa cas. La primera, i a la primera que pocs hi fan cas, retirar-se l'acreditació quan surten del recinte del congrés. La policia catalana també aconsella no exhibir diners en públic, que no deixin de vigilar les seves maletes i bosses i saber-se el recorregut per evitar donar la sensació que no es coneix la ciutat. Des d'Interior s'assegura que aquests tres primers dies de congrés han transcorregut amb "absoluta normalitat" des del punt de vista de la seguretat i que els delictes han estat "mínims".

El dia que la BRIMO va haver de protegir Mark Suckerberg

Durant els anys que el MWC ha estat a Barcelona no es recorden greus problemes de seguretat més enllà dels furts i robatoris, inevitables en qualsevol capital europea. D'incidents remarcables, si més no públics, es recorda l'any 2014 quan la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra va haver de blindar el restaurant del germà de Ferran Adrià, el Tickets. A dins hi havia Mark Zuckerberg i fins allà s'hi dirigia un grup de persones que protestaven per la pujada del transport públic que ja havien ocupat el vestíbul de l'hotel de luxe Casa Fuster, a passeig de Gràcia.

La brigada d'Informació dels Mossos d'Esquadra també té en el seu focus els moviments socials d'extrema esquerra. Si és cert que les vagues de transport públic generen greus problemes de mobilitat, és complicat que acabin revertint en problemes d'ordre públic. Durant aquesta setmana no hi ha prevista cap concentració o manifestació de grups antisistema però la policia els segueix d'aprop. Aquest dimarts un grup d'Arran, la branca juvenil de l'esquerra independentista, va tallar la Gran Via en contra del Mobile i reclamant acabar amb la precarietat, una acció vigilada per la brigada d'Informació dels Mossos que va acabar sense incidents.
 

Agents dels mossos patrullant amb armes llargues a l'entorn del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez


Puigdemont: "El pacte PSOE-C's contribueix a enquistar el problema amb Catalunya"

Puigdemont: "El pacte PSOE-C's contribueix a enquistar el problema amb Catalunya"

El president de la Generalitat deixa clar, en una entrevista a La Sexta, que el fet que "no agradi el nostre destí no vol dir que estiguem en un laberint"

El president Carles Puigdemont.
El president Carles Puigdemont.   |   Jordi Borràs
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha valorat aquest matí l'acord d'investidura i de govern que van signar ahir PSOE i Ciutadans. Puigdemont ha afirmat que "els pactes són legítims", però ha opinat que aquest "és un pacte bastant impossible, perquè no sumen, i a més crea fronteres perquè el pacte es pugui ampliar", però també perquè "contribueix a enquistar alguns dels problemes que té Espanya ara, i en particular la relació amb Catalunya". 
Durant una entrevista a la Cadena Ser, Puigdemont ha deixat clar que Catalunya no serà qui proposi a Espanya què ha de fer per resoldre la qüestió catalana perquè "ho hem fet durant més de tres dècades", i ha assenyalat que "estaria bé escoltar alguna cosa concreta, perquè només hem assistit a anuncis". A més, dirigint-se al PSOE, els ha avisat que "el federalisme es demostra federant", i s'ha preguntat què ha fet el PSOE quan ha governat: "Res. I ara pretenen que ens creiem que ho diuen de debò. Nosaltres hem posat sobre la taula un projecte (difícil, discutible, amb obstacles), i és concret i es basa en el suport de 2 milions de persones", ha respost.

Pel president de la Generalitat, "no hi ha cap altra sortida que no passi pel diàleg i les negociacions", i s'ha queixat que "estem asseguts permanentment en una taula de negociació i diàleg en la què estem sols, de moment". Alhora, també ha deixat clar que "no culminarem un procés sense que la gent, a través del vot, el validi" i ha explicat que, per tant, "no hi haurà proclamació efectiva de la independència sense que la gent voti i se superi el 50%".

Sobre què farà quan hi hagi un nou president del govern espanyol, s'ha mostrat contundent: "El trucaré, sigui qui sigui, per felicitar-lo i per dir-li que hem de parlar, i li explicaré el nostre projecte polític. També escoltaré atentament el que m'hagi d'explicar".

La Generalitat estrena una aplicació amb tota la informació turística de Catalunya

La Generalitat estrena una aplicació amb tota la informació turística de Catalunya

És compatible amb iOS i Android i disponible en sis idiomes · Conté més de 13.000 referències d'establiments, 6.000 fotografies i 40 vídeo

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la presentació de l'aplicació al MWC.
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la presentació de l'aplicació al MWC.
Els turistes que visitin Catalunya d’ara endavant podran disposar de tota la base de dades de la Generalitat relacionada amb l’oferta turística del país. Serà gràcies a ‘Visit Catalonia’, una aplicació que ahir va presentar el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, al Mobile World Congress (MWC). Baiget va destacar que amb aquesta novetat es vol millorar i fer més fàcil l’estada de la gent que visita Catalunya.
L’aplicació, disponible en sis idiomes i compatible amb Android i iOS, posa a disposició de tothom qui se la descarregui més de 13.000 referències d’establiments turístics, 6.000 fotografies i 40 vídeos que s’aniran ampliant ben aviat.
D’aquí al maig, els desenvolupadors de l’aplicació volen incorporar-hi una comunitat de viatgers, perquè els turistes puguin compartir les seves opinions i valoracions i fer-la més dinàmica.

Eurodiputats estrangers troben estranya i contraproduent la suspensió de la conselleria d’Exteriors

raulromevaparlament
La suspensió de la conselleria d’Exteriors és ‘contraproduent’, segons alguns dels observadors internacionals del procés. ‘És només un canvi de nom, no un canvi legal’, lamenta qui fou el primer responsable d’Exteriors de Lituània després de la independència, Algirdas Saudargas, eurodiputat pel Partit Popular Europeu. El president del Partit Nacional Escocès i eurodiputat, Ian Hudghton, considera que ells tenen ‘sort’ perquè Londres no els ha tractat ‘com Madrid intenta tractar Catalunya’, mentre que el flamenc Mark Demesmaeker veu un ‘fort contrast’ entre l’actitud de Bèlgica i la de Madrid en matèria d’exteriors.
Foto: Laura Pous (ACN)
Algirdas Saudargas. Foto: Laura Pous (ACN)
L’ex-ministre d’Afers Estrangers de Lituània admet que el càrrec de conseller d’Exteriors té ‘un significat emocional molt gran’ tant per Catalunya com per Espanya, però reitera que cal resoldre la situació ‘de manera pacífica i negociada’, i no als tribunals. ‘No puc ni tinc la capacitat de comentar sobre la situació legal, del que diu la constitució espanyola, no en sóc un expert però puc comentar sobre el punt de vista polític’, assegura Saudargas a l’ACN. Segons ell, ‘la política està basada més en l’emoció que en les estructures legals’, i el nom de conseller, que en anglès es tradueix com a ministre, ha despertat reaccions. ‘Un ministre d’Exteriors és només un canvi de nom, no un canvi legal, però té un significat emocional molt gran per totes dues parts’, reitera.
Segons l’ex-ministre lituà, si els catalans ‘se senten com una nació i volen fer més coses per ells mateixos, ho faran tard o d’hora’. ‘Espero que les futures relacions entre Catalunya i Espanya es puguin resoldre d’una manera pacífica i negociada’, remarca. Assenyalant la forta diferència entre el seu país, Lituània, que va ser ocupada pels russos, i Catalunya, que forma part d’un estat democràtic, Saudargas preveu poca ajuda des de l’exterior.
‘No crec que hi pugui haver algun tipus d’ajut des de fora. Es poden mostrar exemples o donar consells, però no seran decisius’, indica. Normalment, recorda, les intervencions des de l’estranger han estat quan ‘hi havia una crisi molt profunda, amb una estratègia militar’. ‘És clar que Espanya, en la seva història, ha tingut estratègies diferents, no només pacífiques. Però penso que el camí català és pacífic i només puc creure i recomanar que ho segueixi sent’, destaca.
Davant de la manca de diàleg amb Madrid, Saudargas assegura que ‘no estar disposat a parlar ja és una forma de llenguatge’. ‘El món està canviant, Europa està canviant’, diu. ‘Si els catalans teniu determinació real, trobareu la manera’, afegeix.
La visió d’Escòcia i Flandes
En altres nacions sense estat, com Escòcia o Flandes, també exerceixen la política exterior, i es comparen sovint amb Catalunya. Per això la suspensió del TC els ha impactat. ‘No és una sorpresa perquè ja ha passat abans, però significa de nou que les forces polítiques espanyoles centralistes utilitzen els tribunals per la feina bruta’, assegura a l’ACN l’eurodiputat de l’Aliança Flamenca (N-VA), Mark Demesmaeker.
Ian Hudghton. Foto: Laura Pous (ACN)
Ian Hudghton. Foto: Laura Pous (ACN)
Pel president del Partit Nacional Escocès (SNP) Ian Hudghton, la suspensió ‘no hauria de sorprendre tenint en compte els nivells de desacord’ entre Madrid i Barcelona. ‘Però sembla contraproduent per un govern intentar suspendre una conselleria i un conseller d’aquesta manera, particularment quan hi ha els poders legals’ per fer activitat exterior, defensa.
‘El govern flamenc pot negociar i signar tractats o acords de cooperació amb altres països o regions de forma autònoma per les competències que té’, indica Demesmaeker. Flandes té ‘una xarxa diplomàtica cultural, política i econòmica’ que els ha donat ‘visibilitat en l’agenda internacional’. ‘És molt important’, remarca.
A Escòcia també tenen un ministeri de Cultura, Europa i Afers Exteriors del qual se senten molt ‘orgullosos’, segons Hudghton. ‘Tenim sort que no se’ns ha tractat com Madrid intenta tractar Catalunya’, remarca aquest eurodiputat, que destaca que el govern d’Edimburg ‘mira a l’exterior i vol interactuar amb la resta de la UE i del món’.
Foto: Laura Pous (ACN)
Mark Demesmaeker. Foto: Laura Pous (ACN)
‘És un contrast fort, utilitzen la semàntica per resoldre un problema de forma no política, amb els tribunals’, lamenta el flamenc Demesmaeker. ‘Potser el govern espanyol, les forces centralistes, haurien de respondre obertament què estan disposats a oferir a les autonomies que demanen més poder’, planteja.
‘El nom no hi té res a veure’
L’eurodiputada dels Verds de Suècia i observadora internacional del 9-N i el 27-S, Bodil Valero, troba ‘estrany’ que el govern espanyol hagi portat al Tribunal Constitucional l’acció exterior de la Generalitat, perquè es feia ja ‘en l’època de Pujol’. ‘Trobo molt estrany que ho hagin fet i no crec que sigui del tot legal, tampoc’, assenyala.
Bodil Valero Foto: Laura Pous (ACN)
Bodil Valero Foto: Laura Pous (ACN)
Segons ella, si a Raül Romeva ‘li volen dir secretari o conseller ho han de decidir ells mateixos’, perquè ‘no és una cosa del govern’ espanyol. ‘Quina diferència fa si es diu conseller o es diu secretari? Per mi cap, el rebran igual, si el volen rebre, i tindrà les mateixes possibilitats de parlar amb altres europeus. El nom no hi té res a veure’, destaca.
Bodil Valero considera que ‘fa temps’ que el govern espanyol hauria d’haver acceptat un referèndum ‘i fer campanya pel ‘no’ a la secessió’. ‘El que ha fet el govern d’Espanya és dificultar encara més la possibilitat d’aconseguir un acord’, lamenta aquesta eurodiputada sueca, que creu que amb la seva majoria absoluta el PP ‘ha fet tot el que ha pogut per crear aquesta tensió tan forta que hi ha ara entre Catalunya i el govern espanyol’.

dimecres, 24 de febrer del 2016

Colau defensa en una carta la seva condició de ‘batllessa i activista’ arran de la vaga de metro

colauoscarsanchez
La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha publicat aquesta nit passada a Facebook una carta en què defensa la posició de l’ajuntament en la negociació fracassada amb els treballadors de TMB, que ha acabat amb la vaga de metro i d’autobús d’aquesta setmana. Colau es reivindica com a activista, a més de batllessa, responent a les crítiques que ha rebut aquests últims dies, en què es comparava la seva posició actual amb la que tenia en convocatòries de vaga anteriors, quan ella era activista i no pas batllessa.
Heus ací la carta íntegra:
«Aquests dies, arran de la vaga de metro a Barcelona, ​​he llegit coses com ‘Colau s’asseu a l’altre costat’, com si l”Ada batllessa’ fos completament diferent de l”Ada activista’.
Sincerament, jo no ho visc així. Vinc d’on vinc, i sóc la mateixa persona. És evident que com a batllessa tinc unes responsabilitats diferents de les que tenia abans, però em mou exactament la mateixa voluntat que m’ha mogut sempre: fer tant com pugui per treballar pel bé comú i millorar la vida de la gent, sobretot de la que més ho necessita.
He defensat i continuo defensant el dret de vaga com un dret fonamental i una conquesta dels treballadors. Ara bé, entenc que la vaga és una mesura extrema a la qual es recorre arran de pèrdues de drets i quan l’altra part no ofereix diàleg, quan no hi ha cap altra via. No era aquest el cas. En el marc d’una negociació ordinària de conveni, l’empresa pública que és TMB ha ofert des de fa mesos millores en tots els aspectes plantejats pels representants sindicals: millora salarial, reducció de la temporalitat i millores en transparència de l’empresa. Estem d’acord amb els treballadors que cal superar la congelació salarial, i que cal revisar i racionalitzar l’estructura directiva de TMB. No obstant això, el comitè d’empresa s’ha mantingut en posicions de màxims en la qüestió retributiva, amb unes peticions que no són possibles dins de la capacitat pressupostària limitada de TMB. O dit d’una altra manera: per a satisfer aquestes demandes, caldria apujar tarifes, o empitjorar el servei, o augmentar impostos a la ciutadania, cosa que no ens plantegem. De fet, recentment l’ajuntament va haver de posar diners de més per a poder simplement congelar tarifes el 2016, quan pensem que caldria reduir-les. Malgrat tot això, hi ha hagut qui ens han qualificat de ‘patronal’ (a mi, que no sóc propietària de res i he viscut gairebé tota la meva vida en situació força precària). Finalment els sindicats van decidir aixecar-se de la taula de mediació i mantenir la convocatòria d’una vaga, del tot legítima, però que ens sembla desproporcionada en aquestes circumstàncies.
Honestament: no ha estat una setmana fàcil. Però tinc la convicció que hem fet tant com ha estat possible, i que he estat on havia d’estar per a protegir dos drets que no poden ni han de topar: el dels treballadors a millorar les seves condicions de treball, i el dels ciutadans a moure’s per la ciutat en un transport públic de qualitat a un preu assequible.
A la gent decebuda perquè ‘jo abans era a l’altre costat’ o a la gent feliç d’haver confirmat que ‘el poder canvia a les persones, ja ho deia jo’ m’agradaria explicar-los que el dia que vaig decidir fer el pas i presentar-me com a candidata a la batllia, aquest pas el vaig fer sense cap ingenuïtat: era molt conscient que hauria d’enfrontar-me a tota mena de límits i de contradiccions. Però tant jo com l’equip de regidors que m’acompanyen en el govern, ho fem cada dia amb honestedat, amb humilitat, i amb la tranquil·litat que dóna ocupar un lloc de responsabilitat sense deure’s ni a partits, ni a bancs, ni a ningú més que a la ciutadania i a la vocació de servei públic.»
I ací teniu la publicació a Facebook:


Ada Colau Ballano
Estos días, a raíz de la huelga de metro en Barcelona, he leído cosas como "Colau se sienta del otro lado", como si la “Ada alcaldesa” fuera completamente distinta de la “Ada activista”.
Sinceramente, yo no lo vivo así. Vengo de donde vengo, y soy la misma persona. Es evidente que como alcaldesa tengo unas responsabilidades diferentes a las que tenía antes, pero me mueve exactamente la misma voluntad que me ha movido siempre: hacer lo posible para trabajar por el bien común y...
Mostra'n més...
14.236
1.872
2.933

Yoigo ampliarà la cobertura 4G a Catalunya fins al 90% de la població

MWC 2016

Yoigo ampliarà la cobertura 4G a Catalunya fins al 90% de la població

La companyia podrà oferir velocitats més ràpides pel creixent nombre d’usuaris que utilitzen els serveis de dades

Una aplicació catalana s'endú el Mobile Premier Awards com la millor de l'any

| 24/02/2016 a les 14:12h
Mobile World Congress | José M. Gutiérrez
L’operador de telefonia mòbil Yoigo ha anunciat al Mobile World Congress que durant els propers mesos ampliarà la cobertura 4G fins al 90% de la població de Catalunya, que actualment és d'un 60%.

Amb aquesta expansió, Yoigo podrà oferir velocitats més ràpides pel creixent nombre d’usuaris que utilitzen els serveis de dades; un segment amb el que la companyia s’hi ha posicionat amb les seves tarifes competitives i que li ha permès tancar un 2015 amb beneficis per primera vegada des del seu naixement.

L’any passat Yoigo va aprofitar el MWC per presentar la seva tarifa “Sinfín”, que oferia trucades il·limitades i 20 gigues de dades a màxima velocitat. Enguany, i amb l’anunci de l’ampliació de cobertura 4G en el territori català espera seguir creixent, millorar el seu servei i la base de clients.

4YFN, possible trampolí a la fama

MWC 2016

4YFN, possible trampolí a la fama

La fira complementària del Mobile World Congress és, un any més, un èxit de participació i projectes

Un total de 500 empreses de l'Amèrica del Nord, Europa i Àsia han exposat les seves idees i productes

L'esdeveniment, que s'acaba avui, ha reunit uns 12.000 assistents

, Barcelona-Nd | 23/02/2016 a les 22:30h

Exterior de la fira 4YFN | José Manuel Gutiérrez
Al Silicon Valley, consideren que quatre anys és el temps mínim que necessita una start-up per ser un projecte destacat dins d’un sector professional. Per exemple, a l'empresa nord-americana Uber, dedicada a proporcionar transport personalitzat, li van caldre 4 anys per començar a ser reconeguda mundialment.

El 4 Years From Now (4YFN) és la fira complementària del Mobile World Congress, que uneix inversors amb idees i projectes tecnològics innovadors. “A Fira2, trobes les grans corporacions tecnològiques, allà es presenten les últimes novetats i es tanquen els grans acords del món de les telecomunicacions”, explica a NacióDigital el director executiu de 4YFN, Esteban Redolfi. “Aquí arriba el més nou, allò que encara està per sortir al mercat: el nou servei, el nou gadget o el nou projecte, en format prototip i que potser triomfarà en uns anys”.

Enguany se celebra la tercera edició del 4YFN. Si l’any passat van comptabilitzar uns 8.000 assistents, aquests dies n'han registrat 12.000. Unes 500 empreses han exposat els seus serveis i idees, de les quals 400 són start-ups procedents de l'Amèrica del Nord, Europa i Àsia. Segons explica Redolfi, els sectors més representats són el de comerç electrònic (e-commerce), finançament tecnològic (fintech) i aplicacions relacionades amb la salut (m-health).
 
Pitch&Press al 4YFN Foto: 4YFN
 
Tres minuts per convèncer

Tot i haver-se convertit en una fira mitjana, el 4FYN encara és el lloc ideal per trobar noves oportunitats professionals, buscar inversor o idees tecnològiques fresques per dur a la pràctica. Un dels actes del programa que més èxit ha tingut han estat els Pitch&Press, que consisteix a explicar, en només tres minuts, a què es dedica l'empresa o quina idea vols comercialitzar. Al davant, periodistes escoltant i fent preguntes. Passat l’escàs terme de temps, el promotor del producte s’aixeca i explica el mateix al següent periodista.

NacióDigital ha format part d’una d’aquestes rondes. Així, en una hora, hem conegut idees tan curioses com la del francès Clément Guillot, fundador de Wezoo, que comercialitza un paraigua amb un xip, que connecta a una aplicació mòbil. L’usuari rep alertes de pluja 15 minuts abans de sortir de casa. En cas de pèrdua, sempre podrà recuperar l'apreciat paraigua, perquè incorpora un sistema de geolocalització.

Passen els tres minuts i davant nostre s’asseu la María Pocoví, cofundadora d’Emotion ResearchLab. “Fem reconeixement facial d’emocions per a empreses d’investigació de mercats. Llegim la reacció emocional que té el consumidor davant segons quins productes”. Però també analitzen fotografies i debats de polítics. "Aquest és el nou periodisme’, assegura.

Fran García és un jove de 27 anys, d’Alacant, que tot just acaba d’estrenar Inhours, una plataforma pensada per a joves que cerquen oportunitats de treball. “En sortir de la universitat, vaig veure que calia connectar els perfils més júniors (entre 20 i 30 anys) amb les empreses i fer seguiment de les ofertes i demandes”.

Un últim exemple malgrat que en una hora hem col·leccionat més de 20 targetes de visita. Oriol Gifra ens planteja una pregunta/repte que està convençut que no podrem respondre: “Quants arxius ha enviat la teva empresa, o personal d'ella, cap a fora en el darrer any? Nosaltres oferim un servei que comptabilitza la quantitat d’arxius que surten dels servidors, les dates d’enviament, els destinataris, etc. És a dir, fem la traçabilitat analítica de la informació corporativa”. Després de divuit mesos de desenvolupament, aquesta setmana han presentat el seu software FileCircles'.

I d’aquí a pocs anys…

El director executiu de 4YFN, Esteban Redolfi, no vol fer pronòstics però la seva intuïció li diu que aviat veurem més aplicacions de comerç electrònic lligades a la Internet de les coses. “Això ens permetrà que, de manera automàtica, quan se'ns acabi un producte d’ús freqüent a casa, la botiga ens enviï un de nou, sense haver-hi d’anar a comprar-lo”. Segons Redolfi, també canviarà la manera com ens relacionem i interactuem. “La immediatesa en la qual estem submergits amb Twitter perdrà importància. Serem addictes a xarxes socials on ens faran esperar, potser hores o dies, per rebre el missatge de veu que ens han deixat”. Per últim, un altre sector a l’alça és el de les finances a través de la tecnologia. “Els préstecs entre persones, els pagaments per mòbil i els nous models de bancs, molt diferents dels quals coneixem actualment, apareixeran ben aviat".

El 4YFN tanca dimecres 24 de febrer les seves portes, amb un èxit de participació i organització que l'ha fet créixer en molt poc temps.