divendres, 5 de febrer del 2016

Cent anys de l'edifici històric de Caixa Sabadell

Cent anys de l'edifici històric de Caixa Sabadell

La Fundació hereva de l’entitat organitza un seguit d’actes per celebrar l’aniversari

Un gran acte inaugural aquest divendres, una exposició i una festa modernista al jardí de l’edifici destaquen en el programa

-Nd | 05/02/2016 a les 10:25h
Especial: Territorials
Saló modernista de l'antiga Caixa Sabadell | Albert Segura
L’edifici històric de Caixa Sabadell està de celebració, i és que aquest divendres es commemoren els 100 anys de la seva inauguració, el 5 de febrer de 1916. Obra de l’arquitecte Jeroni Martorell, l’edifici, d’estil modernista, s’ha convertit en un referent de generacions a la ciutat de Sabadell, i des de la seva creació ha acollit les seus a la ciutat de l’entitat que la va veure néixer, d'Unnim i del BBVA.

L’edifici es va començar a construir l’any 1906, després d’adjudicar-se el projecte a Jeroni Martorell -concurs per fer-lo l’any 1904 va quedar desert-. Amb una breu pausa entre 1907 i 1910 per destinar els esforços a aixecar la reivindicada Escola Industrial, situada al pati de darrera de l’actual edifici, finalment la seu es va acabar l’any 1915 i va obrir portes un any més tard.
 
Imatge històrica del pati Turull. Foto: Fundació Antiga Caixa Sabadell
Amb la influència que els seus professors Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch van exercir sobre seu, Martorell, que va obtenir el títol d’arquitecte l’any 1903, va projectar un edifici on amaga elements vinculats amb l’estalvi, la cultura, el treball i l’esforç entre vitralls, columnes i la mateixa façana. Tant és així que l’edifici està protegit, i els dos elements que formen part del conjunt arquitectònic de l’antiga caixa són els dos únics edificis que formen part de la Ruta Europea del Modernisme.

Amb tres nivells, l’edifici compta amb una façana principal de tres cossos asimètrics, amb línies corbes que defineixen el modernisme i amb elements de ferro forjat molt característics. La joia de la corona, però, és el Saló Modernista, al qual s’hi arriba a través d’una escala majestuosa de pedra des del pati Turull, característic dels palaus d’estil gòtic. A dalt, els vitralls i els capitells de les columnes aboquen de nou a l’estil que li dóna nom, amb els elements que tornen a recordar els valors vinculats amb l’estalvi i l’esforç.

Actes commemoratius

Els actes de commemoració del centenari de l’edifici arrenquen aquest divendres, 5 de febrer, amb una obertura al Saló Modernista a càrrec de la periodista Glòria Serra, i que comptarà amb una ponència del professor Daniel Giralt-Miracle i l’actuació pictòrica musical dels artistes Mariona Milà i Marcel Casellas. Al pati Turull ja hi ha exposada una mostra sobre l’evolució de l’edifici en aquets cent anys, així com la seva vinculació amb el context social i econòmic.

Durant els mesos de febrer a juny, a més, tots els darrers diumenges de cada mes es celebraran els Diumenges Modernistes, visites comentades teatralitzades amb quatre actors que ens traslladaran a principis del segle passat. A banda, el diumenge 29 de maig s’organitzarà una jornada festiva ambientada en l’època modernista catalana al jardí de l’edifici, amb tallers artístics familiars, música en viu, un ball de l’època i passejades en carro.
 
La històrica biblioteca que acollia el conjunt històric. Foto: Fundació Antiga Caixa Sabadell


L’edifici virtual

A partir d’ara, a més, per visitar l’edifici no caldrà desplaçar-se físicament al carrer Gràcia de Sabadell. L’empresa local VRiew ha creat una aplicació que entre d’altres elements permet accedir per la porta principal, passejar a través del vestíbul o el Saló Modernista, a la vegada que desplaçar-nos i contemplar-ho tot en 360º.

Per tal de desenvolupar-ho, s’han creat unes ulleres commemoratives a les quals s’hi ha d’introduir el telèfon mòbil per a poder participar d’aquesta experiència virtual. El pack es regalarà als assistents a l’acte de divendres, i es podrà adquirir a l’oficina 8181, que avui dia acull la seu històrica de Caixa Sabadell.
 
Ulleres de realitat virtual creades per l'ocasió. Foto: Albert Segura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada