dijous, 25 de febrer del 2016

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot

MWC 2016

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot

El Mobile World Congress tanca aquest dijous una edició marcada per la vaga però amb un nou màxim de participants

Colau assegura que "en cap moment" la GSMA ha qüestionat la continuïtat a Barcelona de la fira

Rècord del Mobile World Congress, malgrat tot
Albert Bertran
Josep Maria Berengueras Josep Maria Berengueras
Dimecres, 24 de febrer del 2016 - 21:27 CET
EL PERIODICO 
El Mobile World Congress (MWC), la fira més gran de telefonia i mobilitat del món, es tancarà avui a Barcelona amb un nou rècord d’assistents, per sobre dels 95.000 que esperava l’organització. Però aquesta onzena edició del congrés a la ciutat no serà recordada solament per aquest rècord de congressistes, sinó també pels problemes de mobilitat [trasllats] derivats de la vaga en el transport públic (TMB), que han irritat l’organització i posat en perill la fins ara excel·lent relació entre la GSMA, organitzadora de la fira, i totes les entitats i institucions locals que fan possible l’MWC.
La GSMA donarà a conèixer avui el balanç final, on revelarà previsiblement un nou rècord d’assistents. Tot apunta a això: segons diverses fonts, la xifra d’inscrits abans de l’inici de la fira era superior a la de l’any passat (hi ha una part que es registra in situ); i tant dilluns com dimarts, malgrat les aturades en el servei de metro i d’autobús, es va superar el nombre de visites al recinte de Gran Via respecte del 2015.
Un altre dels indicadors de l’augment d’assistència han sigut els visitants al congrés de start-ups 4YFN, paral·lel a l’MWC, que va tancar ahir la seva tercera edició amb un rècord de 12.500 assistents, més que els 8.000 de la passada edició i dels 12.000 que hi esperava la Mobile World Capital, organitzadora d’aquesta fira.

ÈXIT CREIXENT

En els expositors també s’ha notat «una activitat més gran, sobretot els dos primers dies», explicaven per exemple a l’estand d’Espanya, que ha acollit unes 60 empreses del sector mobile; i també a Intel, que han notat un «increment de les visites a les demostracions». La impressió als pavellons ha sigut de ple total. «És la de més èxit de les celebrades fins ara», va destacar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va afegir que estava sent «d’èxit en totes les seves jornades» tant per assistents com per contactes.

Les claus

  • Impacte econòmic de 460 milions
    La GSMA preveia que l'impacte econòmic del congrés en l'economia local seria d'uns 460 milions d'euros, rècord fins ara. L'augment d'assistència suposa un increment d'aquest retorn. A més, s'han creat uns 13.000 llocs de treball temporals gràcies a aquesta cita.
  • Entre 7 i 10 milions de negoci
    Les empreses catalanes presents a l'estand de Catalunya del Mobile World Congress generen entre 7 i 10 milions d'euros de negoci durant tot l'any gràcies als contactes fets durant la fira. Aquest any, les firmes presents han mantingut més de 4.500 reunions.
  • Més que tan sols quatre dies
    Encara que el Mobile World Congress dura oficialment de dilluns a dijous, l'impacte en la fira va molt més enllà: les empreses organitzen presentacions tant el dissabte com el diumenge previs, i molts directius aprofiten per passar uns dies a la ciutat un cop acabat el congrés.
Les raons del rècord d’assistència de l’MWC són diverses: és la fira líder del sector de la mobilitat, ja que ha mutat de centrar-se només en el mòbil a obrir el seu focus a altres 'wearables' i dispositius (aquest any la realitat virtual ha tingut un gran protagonisme); i té el suport tant de les grans operadores de telecomunicacions com dels gegants de la tecnologia (excepte un, Apple, que no visita fires). Però si una cosa havia destacat la mateixa GSMA com a raons del creixement d’aquesta fira era la perfecta unió amb la ciutat, les autoritats i les institucions.
Aquest any, no obstant, aquesta unió s’ha esquerdat per la vaga convocada pels treballadors de TMB tant al metro com a l’autobús (en dies alterns), cosa que ha tensat la situació en gran manera. La GSMA va confiar fins a l’últim moment que s’acabaria solucionant el conflicte (hi havia experiència: en els últims cinc anys, en quatre hi havia hagut amenaces de vaga), però al final no ha sigut així. I això ha molestat l’organització, i molt. Tant, que el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, màxim responsable de la fira i cara visible d’aquesta cita, no va assistir a la visita oficial que cada any inaugura la trobada. «Estic molt decebut», va assegurar Hoffman en declaracions a EL PERIÓDICO el mateix dilluns.

ELS EFECTES DE LA VAGA

La vaga va marcar l’inici de la fira. La GSMA va dissenyar i va posar en marxa un pla de transport alternatiu per evitar problemes, i malgrat les aturades al metro, dilluns va ser una jornada relativament normal, segons va assegurar un membre de l’organització a aquest diari. Dimarts, en canvi, la circulació a la plaça d’Espanya va empitjorar (més de la meitat dels assistents fa servir la carretera per arribar a l’MWC).
L’enrabiada de Hoffman podria tenir les seves conseqüències, no en va una de les clàusules del contracte que té la GSMA amb Barcelona fins al 2023 cita expressament que s’ha de garantir la mobilitat. Ahir, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va reiterar que el seu Govern intentarà atraure l’MWC a Madrid.
Però Colau va sortir ràpidament al pas: va replicar que «en cap moment» la GSMA ha qüestionat la continuïtat a Barcelona d’aquesta cita fins a l’any 2023. «No hi ha motius per dir que l’MWC a Barcelona pot perillar, sinó, al contrari, s’ha consolidat», va subratllar l’alcaldessa, que va destacar que la relació amb Hoffman i la direcció de la fira ha sigut «molt fluida». «S’ha mantingut en tot moment el contacte i [Hoffman] ho ha agraït». Ahir, Hoffman es va passejar pel recinte de l’MWC, on va coincidir amb l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i amb el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada